Chleb bez glutenu też może być pyszny! Bardzo prosty przepis na domowe pieczywo
Chleb bezglutenowy może być pyszny i wzbogacać dietę.
Fot. 123RF

Chleb bez glutenu też może być pyszny! Bardzo prosty przepis na domowe pieczywo

Wiele osób ze względu na celiakię lub nietolerancję glutenu nie może jeść zwykłego chleba z maki pszennej. A żyć bez pieczywa trudno. Dlatego trzeba było wymyślić je na nowo. Wypieki bezglutenowe nie muszą kojarzyć się z wyrzeczeniami. Mogą być pyszne i wzbogacać dietę. A poza tym, upieczony w domu chleb jest najzdrowszy!

Moda na dietę bezglutenową trochę minęła, ale wiele z nas musi ją stosować przez całe życie – ze względu na celiakię lub nietolerancję glutenu. Inni starają się ograniczyć produkty zbożowe w posiłkach, bo te zawierające gluten i jedzone w nadmiarze, sprzyjają otyłości brzusznej. Agnieszka Bednarska, blogerka, autorka książki „Chleb bezglutenowy i inne wypieki”, z powodu choroby córki zmieniła jadłospis całej rodziny.

Nie było to łatwe, więc na początku wiele jej wypieków lądowało w koszu. Dzisiaj wyrabia swoje pieczywo z mąk, które z natury nie zawierają glutenu. Warto skorzystać z jej doświadczeń, bo nawet jeśli jesteśmy zdrowi, przyda się nam urozmaicenie diety.

Zamienniki mąki pszennej

Nie ma idealnego zamiennika dla mąki pszennej. Potrzebne będzie ich kilka – do wymieszania w różnych proporcjach. Mąki ryżowa, kukurydziana, z sorgo mają neutralny smak i to ich jest w tych chlebach najwięcej. Jednak ryżowa, użyta solo, da twardy chleb, bo nie chłonie wody. Większą wilgotność, a więc i elastyczność, zapewnią m.in. mąki gryczana, z ciecierzycy, migdałowa. Dodatkowy plus: znajdziesz w nich te same składniki odżywcze, które są w kaszy czy pestkach: witaminy z grupy B, zdrowe tłuszcze, białko czy błonnik.

69479379_m
Z mąki kukurydzianej, gryczanej lub z ciecierzycy robi się bezglutenowe wypieki i makarony.
123RF

Co zamiast glutenu?

Gluten skleja ciasto pszenne i sprawia, że jest ono takie puszyste. Jego rolę w chlebie bezglutenowym odgrywa skrobia. Wchodzi w skład większości mąk, ale w różnej ilości. Dlatego warto do ciasta dodać także samą skrobię, np. ziemniaczaną, kukurydzianą czy ryżową.

Łuska babki jajowatej

To nie jest mąka, ale dodaj jej choć trochę. Skutecznie skleja i uelastycznia ciasto. Zalana wodą powiększa objętość 25 razy i upodabnia ciasto do pszennego (150 g ok. 10 zł)

Skąd wziąć składniki na chleb bez glutenu?

Nie nabiegasz się po sklepach. Wszystkie rodzaje mąki bezglutenowej są łatwo dostępne. Kupisz je nawet w supermarketach, w dziale ze zdrową żywnością. Na początek jako bazową wybierz mąkę ryżową, która jest najtańsza. Jeżeli zgromadzisz dwa, trzy rodzaje mąki w domu, możesz przystępować do pieczenia. Jeśli nigdy dotąd nie przygotowywałaś zakwasu, zacznij od chleba na drożdżach.

Maszyna do wyrabiania ciasta nie będzie ci potrzebna! Chleba bezglutenowego nie wyrabia się długo. Skrobia tego nie lubi – robi się zbyt płynna. Wystarczy połączyć składniki i zagnieść je nawet łyżką. Zajmuje to dosłownie chwilę. Potem lepiej je przełożyć do formy, bo ciasta bezglutenowe potrzebują wspomagania, by zachowały kształt.

Na czym wyrośnie chleb bez glutenu?

Dodawaj drożdże albo zakwas, bo fermentowane wypieki są smaczniejsze i dłużej świeże. Tak samo jest w przypadku chlebów pszennych. Zaczyn z drożdży robi się dużo szybciej, ale o przygotowaniu zakwasu musisz pomyśleć znacznie wcześniej. Możesz go zrobić na bazie każdej mąki bezglutenowej, a nawet z jogurtu roślinnego czy... jabłek.

Zakwas na jogurcie

Składniki

  • 150 g roślinnego jogurtu
  • 110 g mąki ryżowej
  • woda

Przygotowanie

Rano wymieszaj w słoiku 150 ml jogurtu i 50 g mąki ryżowej, przykryj i odstaw. Wieczorem dodaj 30 g mąki ryżowej, wymieszaj i odstaw. Następnego dnia rano dodaj 30 g mąki ryżowej i 30 ml wody. Wymieszaj i odstaw. Po 4-8 godzinach zakwas jest gotowy.

Bezglutenowy chleb z foremki

44099979_m
Domowy chleb bez glutenu.
123RF

Składniki

  • 110 g skrobi kukurydzianej
  • 60 g mąki ryżowej
  • 50 g skrobi ziemniaczanej
  • 25 g mąki gryczanej niepalonej
  • 20 g mąki z ciecierzycy
  • 8 g łuski babki jajowatej (do kupienia w sklepach ze zdrową żywnością) 
  • łyżeczka soli

Na zaczyn

  • 300 ml wody
  • 7 g świeżych drożdży
  • łyżeczka cukru

Przygotowanie

  1. Wymieszaj składniki zaczynu i odstaw. Wszystkie mąki przesiej do miski, dodaj łuskę babki jajowatej. Stopniowo wlej zaczyn. Wyrabiaj ciasto łyżką przez kilka minut, potem dodaj sól.
  2. Umieść ciasto w natłuszczonej i obsypanej mąką foremce. Przykryj ścierką, odstaw na godzinę lub aż podwoi objętość. Na dnie piekarnika umieść naczynie z wodą.
  3. Piekarnik rozgrzej do 220 stopni C. Wyrośnięte ciasto ponacinaj z wierzchu, spryskaj wodą i wstaw do gorącego piekarnika. Piecz około 30 minut.

 

 

 

Czytaj więcej