Gorąca zupa z soczewicy jest popularna niemal na całym Bliskim Wschodzie.
Fot. 123RF
Obiady
Rozgrzewające zupy z soczewicy z różnych stron świata – idealny pomysł na zimowy obiad
24.01.2022 10:50
Zupa z soczewicy uznawana była kiedyś za danie dla biedoty. Dziś jednak wróciła na salony. Ceniona jest za wysokie wartości odżywcze. Jest bowiem doskonałym źródłem białka, błonnika, żelaza i potasu. Pożywne i pełne wartościowych składników zupy z soczewicy to niezawodny sposób na wsparcie odporności organizmu. Zobacz nasze przepisy na dania z różnych stron świata.
Harira jest najpopularniejszą zupą z soczewicy w Maroku. Za to Dal Palak to danie wyjątkowo cenione w Indiach. Gorąca zupa z soczewicy jest popularna niemal na całym Bliskim Wschodzie, a także w niektórych krajach europejskich. Rozsmakowali się w niej Włosi, Francuzi czy Węgrzy.
Zupa z soczewicy zwykle jest wegetariańska, choć może być również podawana z mięsem. Do jej przygotowania najczęściej używa się czerwonej lub zielonej soczewicy. Wśród składników znajdziemy też warzywa: marchew, cebulę, seler czy paprykę oraz aromatyczne przyprawy, np. kmin rzymski.
Zobacz nasze propozycje na pożywne i sycące zupy z soczewicą!
Jaką soczewicę wybrać do zupy?
Soczewicę znajdziemy w sklepie w kilku kolorach: czerwoną, zieloną, żółtą, brązową oraz czarną. To jaką użyjemy do zupy ma ogromne znaczenie, bo różnią się od siebie nie tylko barwą, ale także twardością czy smakiem. Soczewica czerwona, to tak naprawdę soczewica brązowa, tylko łuskana. Jest ona drobna, miękka i nie trzeba jej moczyć przed gotowaniem, bo łatwo się rozpada. Nadaje się doskonale do zup. Podobnie jak soczewica żółta, która ma bardzo podobne właściwości. Soczewica zielona z kolei jest twardsza, więc trzeba dobrze ją namoczyć przed gotowaniem.
Soczewica czarna jest rzadziej spotykana. Gotuje się dość szybko, ale nie rozpada się. Najtwardsza jest soczewica brązowa. Trzeba ją wymoczyć i długo gotować. Ma ona za to bardzo wyrazisty smak.
Harira – marokańska zupa gulaszowa z soczewicą
Składniki
20 dag mięsa gulaszowego
2 cebule
3 ząbki czosnku
1 szklanka namoczonej ciecierzycy
2 marchewki
1/2 selera naciowego
2 garście czerwonej soczewicy
800 g pomidorów bez skórki łyżka suszonej papryki
garść połamanego makaronu spaghetti
łyżka kuminu (kminu rzymskiego)
sól
pieprz
natka
pietruszki
olej
cytryna
Ewentualnie, jeśli wolimy danie pikantne: ostra pasta paprykowa, np. harissa lub ajvar
Przygotowanie
Na oleju podsmażamy pokrojone mięso. Dodajemy pokrojone warzywa i smażymy chwilę.
Ciecierzycę i soczewicę zalewamy 2 litrami wody, dodajemy warzywa i przyprawy, gotujemy 20 minut.
Dodajemy makaron i gotujemy jeszcze 10 minut. Podajemy posypane natką z plasterkiem cytryny. Jeśli lubimy ostrzejsze dania, zupę możemy podać z łyżką pasty paprykowej.
Dal Palak – indyjskie danie ze szpinakiem i żółtą soczewicą
Składniki
1/2 szklanki mleka kokosowego
2 garście szpinaku
2 szklanki bulionu strąk zielonej papryczki
pęczek szczypiorku
1/2 szklanki żółtej soczewicy
garść natki pietruszki lub kolendry
2 łyżki soku z cytryny
3 cm kawałek imbiru
sól
pieprz
1/2 łyżeczki curry
Przygotowanie
Soczewicę zalewamy bulionem. Dodajemy cały strąk papryki, starty imbir, posiekany szczypiorek i przyprawy. Gotujemy 20 min.
W garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojoną cebulę.
Gdy się zeszkli, dodajemy sól, pierz i kolendrę oraz pieczarki w plasterkach. Smażymy jeszcze przez chwilę.
Następnie wrzucamy resztę pokrojonych warzyw i soczewicę. Gdy zaczną przywierać do dna, zalewamy bulionem i dodajemy 3 ziarna ziela angielskiego. Gotujemy około 20 minut.
Podajemy z pokojoną natką pietruszki.
Zupa z czerwonej soczewicy i pomidorów
Składniki
szklanka czerwonej soczewicy
3 łyżki oleju
2 cebule
1/2 zielonej papryki
łyżeczka curry
łyżeczka przyprawy do piernika
40 dag pomidorów bez skórki
łyżka powideł śliwkowych
łyżka miodu
4 ziemniaki
2 marchewki
korzeń pietruszki
1/4 łyżeczki pieprzu
sól
Przygotowanie
Warzywa kroimy w kostkę. Smażymy na rozgrzanym oleju razem z przyprawami (ale bez soli).
Zalewamy 4 szklankami wody. Dodajemy soczewicę, powidła, miód i gotujemy 30 minut. Doprawiamy do smaku solą.
Zupa z czerwonej soczewicy z mlekiem kokosowym
Składniki
1/2 szklanki czerwonej soczewicy
1 cebula
2 ziemniaki
1/2 marchewki
1 ostra czerwona papryczka
3 cm kawałek imbiru
1/2 łyżeczki curry
sól
pieprz
2 łyżki oleju
puszka mleka kokosowego
Przygotowanie
W garnku rozgrzewamy olej, dodajemy curry, sól, pieprz i posiekaną cebulę. Chwilę smażymy, po czym dodajemy pokrojone drobno warzywa i dalej smażymy, ciągle mieszając.
Gdy zaczną przywierać do dna, zalewamy szklanką wody i wrzucamy soczewicę. Doprawiamy pokrojonymi imbirem i papryczką. Gotujemy ok. 20 min, w razie potrzeby, dolewając wody.
Po tym czasie wlewamy mleko kokosowe. Gotujemy jeszcze 3 minuty. Możemy podawać z płatkami parmezanu.
Zupa z zielonej soczewicy
Składniki
szklanka namoczonej zielonej soczewicy
2 marchewki
2 papryki czerwone lub zielone
puszka pomidorów bez skórki
1 cebula
4 ząbki czosnku
łyżka cząbru
łyżeczka lubczyku
łyżka papryki słodkiej
pieprz
garść natki pietruszki
olej
łyżka octu winnego
3 liście laurowe
Przygotowanie
Smażymy pokrojone, obsypane papryką warzywa.
Soczewicę zalewamy 2 litrami wody. Dodajemy warzywa, zmiażdżony czosnek, lubczyk i liście laurowe. Gotujemy 20 minut. Dodajemy cząber, ocet i gotujemy 10 min. Podajemy posypaną natką.