Rozgrzewające zupy z soczewicy z różnych stron świata – idealny pomysł na zimowy obiad
Gorąca zupa z soczewicy jest popularna niemal na całym Bliskim Wschodzie.
Fot. 123RF

Rozgrzewające zupy z soczewicy z różnych stron świata – idealny pomysł na zimowy obiad

Zupa z soczewicy uznawana była kiedyś za danie dla biedoty. Dziś jednak wróciła na salony. Ceniona jest za wysokie wartości odżywcze. Jest bowiem doskonałym źródłem białka, błonnika, żelaza i potasu. Pożywne i pełne wartościowych składników zupy z soczewicy to niezawodny sposób na wsparcie odporności organizmu. Zobacz nasze przepisy na dania z różnych stron świata.

Harira jest najpopularniejszą zupą z soczewicy w Maroku. Za to Dal Palak to danie wyjątkowo cenione w Indiach. Gorąca zupa z soczewicy jest popularna niemal na całym Bliskim Wschodzie, a także w niektórych krajach europejskich. Rozsmakowali się w niej Włosi, Francuzi czy Węgrzy. 

Zupa z soczewicy zwykle jest wegetariańska, choć może być również podawana z mięsem. Do jej przygotowania najczęściej używa się czerwonej lub zielonej soczewicy. Wśród składników znajdziemy też warzywa: marchew, cebulę, seler czy paprykę oraz aromatyczne przyprawy, np. kmin rzymski. 

Zobacz nasze propozycje na pożywne i sycące zupy z soczewicą! 

Jaką soczewicę wybrać do zupy? 

Soczewicę znajdziemy w sklepie w kilku kolorach: czerwoną, zieloną, żółtą, brązową oraz czarną. To jaką użyjemy do zupy ma ogromne znaczenie, bo różnią się od siebie nie tylko barwą, ale także twardością czy smakiem. Soczewica czerwona, to tak naprawdę soczewica brązowa, tylko łuskana. Jest ona drobna, miękka i nie trzeba jej moczyć przed gotowaniem, bo łatwo się rozpada. Nadaje się doskonale do zup. Podobnie jak soczewica żółta, która ma bardzo podobne właściwości. Soczewica zielona z kolei jest twardsza, więc trzeba dobrze ją namoczyć przed gotowaniem.

Soczewica czarna  jest rzadziej spotykana. Gotuje się dość szybko, ale nie rozpada się. Najtwardsza jest soczewica brązowa. Trzeba ją wymoczyć i długo gotować. Ma ona za to bardzo wyrazisty smak.

Harira – marokańska zupa gulaszowa z soczewicą

145208929_m

Harira – marokańska zupa gulaszowa z soczewicą.

123RF

Składniki

  • 20 dag mięsa gulaszowego
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 szklanka namoczonej ciecierzycy
  • 2 marchewki
  • 1/2 selera naciowego
  • 2 garście czerwonej soczewicy
  • 800 g pomidorów bez skórki łyżka suszonej papryki
  • garść połamanego makaronu spaghetti
  • łyżka kuminu (kminu rzymskiego)
  • sól
  • pieprz
  • natka
  • pietruszki
  • olej
  • cytryna
  • Ewentualnie, jeśli wolimy danie pikantne: ostra pasta paprykowa, np. harissa lub ajvar

Przygotowanie

  1. Na oleju podsmażamy pokrojone mięso. Dodajemy pokrojone warzywa i smażymy chwilę.
  2. Ciecierzycę i soczewicę zalewamy 2 litrami wody, dodajemy warzywa i przyprawy, gotujemy 20 minut.
  3. Dodajemy makaron i gotujemy jeszcze 10 minut. Podajemy posypane natką z plasterkiem cytryny. Jeśli lubimy ostrzejsze dania, zupę możemy podać z łyżką pasty paprykowej.

Dal Palak – indyjskie danie ze szpinakiem i żółtą soczewicą

54724574_m_autotone
Dal Palak – indyjskie danie ze szpinakiem i żółtą soczewicą.
123RF

Składniki

  • 1/2 szklanki mleka kokosowego
  • 2 garście szpinaku
  • 2 szklanki bulionu strąk zielonej papryczki
  • pęczek szczypiorku
  • 1/2 szklanki żółtej soczewicy
  • garść natki pietruszki lub kolendry
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3 cm kawałek imbiru
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 łyżeczki curry

Przygotowanie

  1. Soczewicę zalewamy bulionem. Dodajemy cały strąk papryki, starty imbir, posiekany szczypiorek i przyprawy. Gotujemy 20 min.
  2. Dodajemy mleko kokosowe, szpinak. Gotujemy 5 minut. Posypujemy kolendrą lub pietruszką.

Zupa pieczarkowa z brązową soczewicą

179034294_m
Zupa pieczarkowa z brązową soczewicą.
123RF

Składniki

  • 2 szklanki brązowej soczewicy
  • 1 marchewka
  • 1/2 korzenia selera
  • 1 cebula
  • 1 l bulionu
  • 2 ziemniaki
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 2 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz
  • ziele angielskie
  • natka pietruszki

Przygotowanie

  1. W garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojoną cebulę.
  2. Gdy się zeszkli, dodajemy sól, pierz i kolendrę oraz pieczarki w plasterkach. Smażymy jeszcze przez chwilę.
  3. Następnie wrzucamy resztę pokrojonych warzyw i soczewicę. Gdy zaczną przywierać do dna, zalewamy bulionem i dodajemy 3 ziarna ziela angielskiego. Gotujemy około 20 minut.
  4. Podajemy z pokojoną natką pietruszki.

Zupa z czerwonej soczewicy i pomidorów

131062989_m
Zupa z czerwonej soczewicy i pomidorów.
123RF

Składniki

  • szklanka czerwonej soczewicy
  • 3 łyżki oleju
  • 2 cebule
  • 1/2 zielonej papryki
  • łyżeczka curry
  • łyżeczka przyprawy do piernika
  • 40 dag pomidorów bez skórki
  • łyżka powideł śliwkowych
  • łyżka miodu
  • 4 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • korzeń pietruszki
  • 1/4 łyżeczki pieprzu 
  • sól

Przygotowanie

  1. Warzywa kroimy w kostkę. Smażymy na rozgrzanym oleju razem z przyprawami (ale bez soli).
  2. Zalewamy 4 szklankami wody. Dodajemy soczewicę, powidła, miód i gotujemy 30 minut. Doprawiamy do smaku solą.

Zupa z czerwonej soczewicy z mlekiem kokosowym

148806488_m
Zupa z czerwonej soczewicy z mlekiem kokosowym.
123RF

Składniki

  • 1/2 szklanki czerwonej soczewicy
  • 1 cebula
  • 2 ziemniaki
  • 1/2 marchewki
  • 1 ostra czerwona papryczka
  • 3 cm kawałek imbiru
  • 1/2 łyżeczki curry
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki oleju
  • puszka mleka kokosowego

Przygotowanie

  1. W garnku rozgrzewamy olej, dodajemy curry, sól, pieprz i posiekaną cebulę. Chwilę smażymy, po czym dodajemy pokrojone drobno warzywa i dalej smażymy, ciągle mieszając.
  2. Gdy zaczną przywierać do dna, zalewamy szklanką wody i wrzucamy soczewicę. Doprawiamy pokrojonymi imbirem i papryczką. Gotujemy ok. 20 min, w razie potrzeby, dolewając wody.
  3. Po tym czasie wlewamy mleko kokosowe. Gotujemy jeszcze 3 minuty. Możemy podawać z płatkami parmezanu.

Zupa z zielonej soczewicy

121186369_m
Zupa z zielonej soczewicy.
123RF

Składniki

  • szklanka namoczonej zielonej soczewicy
  • 2 marchewki
  • 2 papryki czerwone lub zielone
  • puszka pomidorów bez skórki
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • łyżka cząbru
  • łyżeczka lubczyku
  • łyżka papryki słodkiej
  • pieprz
  • garść natki pietruszki
  • olej
  • łyżka octu winnego
  • 3 liście laurowe

Przygotowanie

  1. Smażymy pokrojone, obsypane papryką warzywa.
  2. Soczewicę zalewamy 2 litrami wody. Dodajemy warzywa, zmiażdżony czosnek, lubczyk i liście laurowe. Gotujemy 20 minut. Dodajemy cząber, ocet i gotujemy 10 min. Podajemy posypaną natką.

 

Czytaj więcej