Sałatki z soczewicą na obiad lub kolację. Jaki rodzaj soczewicy można wybrać do sałatki?
Sałatka z soczewicą z jajkiem w koszulce.
Fot. 123RF

Sałatki z soczewicą na obiad lub kolację. Jaki rodzaj soczewicy można wybrać do sałatki?

Nasze propozycje to sałatka z soczewicą z jajkiem w koszulce oraz sałatka z soczewicą i soczystym kurczakiem. Soczewica jest zdrowa i pyszna. Warto, by często gościła w naszym jadłospisie, bo dostarcza nam wzmacniającego białka (i to tego, które bardzo dobrze przyswajamy), a także potasu, który pomaga obniżyć ciśnienie krwi. 

 

Sałatka z soczewicą i jajkiem w koszulce

jajka
Sałatka z soczewicy z jajkami w koszulce.
123RF

Składniki na 2 porcje:

  • 3/4 szklanki soczewicy żółtej lub czerwonej
  • 10 dag chudego wędzonego boczku w plasterkach
  • 4 jajka
  • kawałek pora (ok. 10 cm)
  • 2 łyżki pestek słonecznika
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • garść listków świeżych ziół: bazylii, majeranku, tymianku
  • 1 chili
  • 1/2 łyżeczki curry
  • sól
  • 1 łyżka octu

Sos:

  • 2 łyżki oleju
  • 2 drobno posiekane ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka startego imbiru q1 łyżka soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Chili oczyść z pestek. Soczewicę opłucz, wsyp do garnka, zalej 1 szklanki wody. Dołóż chili i curry.
    Gotuj bez przykrycia 7 minut, dodaj sól i gotuj 10 minut, ew. dolewając trochę wody. Wyjmij chili.
  2. Na patelni upraż słonecznik, przesyp na talerzyk. Na patelni ułóż plasterki boczku, zrumień, przełóż na ręcznik papierowy. Soczewicę wymieszaj z porem i sosem. Na tym ułóż boczek.
  3. Por opłucz. Pokrój na talarki, przelej najpierw wrzątkiem, a potem zimną wodą, osącz. Zrób
    sos: olej połącz ze szczyptą soli i pieprzu oraz resztą składników.Ubij trzepaczką na jednolitą masę.
  4. Zagotuj 2 szklanki wody z octem. Jajko wbij do filiżanki, w wodzie zrób łyżką wir i wlej jajko. Gotuj 4 min, wyjmij. Tak samo ugotuj resztę jajek. Ułóż na sałatce, posyp słonecznikiem i zieleniną.

Sałatka z soczewicą i kurczakiem na ostro

z nutka
Sałatka z soczewicą i kurczakiem na ostro.
123RF

Składniki na 4 porcje:

  • 2 małe pieczone filety z kurczaka
  • 40 dag cieciorki z puszki
  • 1/3 szklanki suchej zielonej soczewicy
  • 15 dag ryżu
  • 1 chili
  • ew. garść świeżych listków bazylii lub innych ziół
  • po 2 listki laurowe i kuleczki ziela angielskiego
  • 1 łyżka oliwy
  • sól

Sos:

  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka musztardy, np. rosyjskiej
  • ćwiartka cytryny
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • szczypta mielonego imbiru
  • szczypta czarnego pieprzu

Przygotowanie:

  1. Sos: musztardę utrzyj z sokiem wyciśniętym z cytryny, sosem sojowym (możesz pominąć, dodając wtedy szczyptę soli), imbirem i pieprzem. Ew. możesz dodać 1 łyżeczkę miodu. Mieszając, wlej oliwę. Odstaw. Jeśli zrobisz sos z podwójnej ilości składników, możesz trzymać go w lodówce (w zakręcanym słoiku) przez 3–4 dni.
  2. Sałatka: soczewicę przepłucz zimną wodą. Wsyp do garnka i zalej 1 szklanki wrzątku. Wrzuć listki i ziele, wlej oliwę i gotuj do miękkości (próbuj co 4 minuty od zagotowania, bo soczewica łatwo się rozgotowuje). Po ugotowaniu wyjmij listki i ziele, soczewicę ostudź. W drugim garnku ugotuj ryż z oczyszczoną papryczką chili (wcześniej możesz go podsmażyć na 1 łyżce oliwy). Ryż odcedź i ostudź. Wyrzuć papryczkę. Filety z kurczaka pokrój w plasterki lub większą kostkę (drób możesz zastąpić np. pieczonym filetem rybnym).
  3. Wymieszaj wszystkie składniki sałatki. Schłodź w lodówce. Polej niewielką ilością sosu, przełóż do czystej miski, ew. posyp listkami ziół. Resztę sosu podaj w sosjerce.

Którą soczewicę wybrać? Żółtą, zieloną, a może czerwoną?

81341078_m
Różne odmiany soczewicy.
123RF
  • Żółta i zielona soczewica: są delikatne w smaku, po ugotowaniu pozostają sypkie. Świetne na sałatki i do zup.
  • Brązowa soczewica jest dobra na jarskie kotlety, pasztet, farsz do pierogów.
  • Czerwona (czyli brązowa bez łupinek) łatwo się rozgotowuje, nie wymaga wcześniejszego namaczania. Niestety, lubi się przypalać.
  • Istnieją jeszcze mniej znane odmiany, np. soczewica czarna, koralowa. Wszystkie są równie smaczne i zdrowe.
  • Pamiętajmy o soleniu soczewicy ok. 10 minut przed końcem gotowania, by uniknąć straty białka.

Czytaj więcej