Idealna zupa na imprezę ma kwaskowy smak, zawiera dużo białka i tłuszczu jak np. soljanka.
Fot. 123RF/Picsel
Kolacje
Najlepsze zupy na imprezę – nasycą, orzeźwią i dodadzą energii do zabawy
Marta Barczyńska
12.01.2023 15:44
Idealne zupy na imprezę mają kwaskowy smak i są świetne także do zjedzenia po szalonej zabawie, zwłaszcza jeśli pozwoliłyśmy sobie na więcej alkoholu. Sprawdzą się również jako rozgrzewka po zimowym spacerze. Oto najlepsze przepisy.
Przy planowaniu menu na imprezę warto uwzględnić zupy, które nie tylko będą świetnie smakować, ale też dodadzą energii do zabawy. Idealne zupy na imprezę są skarbnicą substancji odżywczych - dostarczają witamin, minerałów, białka, a także tłuszczu, co jest istotne zwłaszcza wtedy, gdy pijemy alkohol. Chcąc zaserwować pyszną zupę na imprezie, sięgnijmy do przepisów z kuchni świata lub do naszej rodzimej kuchni regionalnej.
Zupy na imprezę: włoska ribolita z fasolą
Składniki:
2 szklanki fasoli z puszki
20 dag jarmużu
oliwa
3 kromki czerstwego chleba
10 dag parmezanu
2 ząbki czosnku
1 cebula
1 marchewka
2 ziemniaki
1 puszka pomidorów
3 szklanki bulionu
1 seler naciowy
Przygotowanie:
Smażymy pokrojone warzywa. Wlewamy bulion, pomidory i dusimy 1 godzinę. Połowę fasoli miksujemy. Dodajemy do zupy całą i zmiksowaną fasolę. Doprawiamy do smaku wg. uznania. Dusimy jeszcze 5 minut.
Chleb kroimy, obsmażamy i posypujemy parmezanem. Podajemy z zupą.
Zupy na imprezę: węgierski bogracz z papryką
Składniki:
1 kg różnego gotowego mięsa (gotowane, pieczone, duszone)
15 dag wędzonego boczku
2 cebule
3 ząbki czosnku
4 czerwone papryki
4 pomidory
4 ziemniaki
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka smalcu
wędzona papryka
sól
pieprz
Przygotowanie:
Boczek kroimy w kostkę. Z boczku wytapiamy tłuszcz na rozgrzanej patelni, szybko mieszając. Dokładamy pokrojone w kostkę mięso. Podsmażamy. Dodajemy zmiażdżony czosnek, posiekane cebule i smalec. Smażymy do zrumienienia, mieszając.
Wlewamy 4 szklanki wody, dodajemy pokrojone paprykę, ziemniaki i pomidory. Dusimy 20 minut. Mieszamy z koncentratem, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i papryką. Dusimy jeszcze 5 minut.
Zupy na imprezę: egipska shorba z soczewicą
Składniki:
1 szklanka czerwonej soczewicy
2 cebule
2 ząbki czosnku
1 marchewka
2 pomidory
2 cytryny
4 łyżki kolendry lub natki
po 1/2 łyżeczki kminku, soli, pieprzu, kurkumy i chili
olej
Przygotowanie:
Smażymy posiekaną cebulę, kminek i zmiażdżony czosnek. Wsypujemy soczewicę i pokrojoną marchewkę, smażymy 5 minut. Dodajemy posiekane pomidory, kurkumę, smażymy jeszcze kolejne 5 minut.
Zalewamy 5 szklankami wody, wsypujemy kolendrę i gotujemy 30 minut. Dodajemy sok z 1 cytryny, miksujemy. Dodajemy sól i pieprz. Podajemy posypane chili i udekorowane cytryną.
Zupy na imprezę: ukraińska soljanka z oliwkami
Składniki:
30 dag dowolnego mięsa
2 cebule
po 10 dag kiełbasy
10 dag słoniny
2 pomidory
3 ogórki kiszone
pieprz
3 ząbki czosnku
5 czarnych oliwek
1 cytryna
3 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżka octu
2 łyżki masła klarowanego
1/2 szklanki śmietany
sól
2 litry dowolnego wywaru np. warzywnego, drobiowego, rybnego
Przygotowanie:
Siekamy słoninę i wytapiamy tłuszcz. Dodajemy pokrojone mięso, kiełbasę i cebulę. Smażymy 5 minut. Zalewamy wywarem i gotujemy 20 minut pod przykryciem na małym ogniu.
Na maśle smażymy pokrojone czosnek, pomidory, ogórki i cytrynę. Dodajemy koncentrat, oliwki, ocet, sól i pieprz (do smaku). Gotujemy 15 minut. Przekładamy do zupy i zabielamy ją śmietaną.
Zupy na imprezę: góralska kwaśnica z kapustą
Składniki:
50 dag bigosu lub uduszonej kapusty
50 dag żeberek
4 ziemniaki
10 dag słoniny
1 pietruszka
1 cebula
2 ząbki czosnku
4 ziarenka ziela angielskiego
2 liście laurowe
1 kostka rosołowa
Przygotowanie:
Żeberka zalewamy 2 litrami wody. Dokładamy kostkę i gotujemy 20 minut. Dodajemy pokrojone ziemniaki, pietruszkę, ziele, liście i kapustę. Gotujemy do miękkości żeberek (w miarę potrzeby podlewamy wodą).
Żeberka wyjmujemy z wywaru. Mięso oddzielamy od kości i wkładamy do zupy. Gotujemy jeszcze 5 minut.
Pokrojone słoninę, cebulę i czosnek rumienimy. Dodajemy do zupy. Doprawiamy do smaku np. solą, pieprzem, szczyptą cząbru.
Zupy na imprezę: lubelski forszmak z ogórkiem
Składniki:
30 dag dowolnej wędliny
30 dag pieczonego mięsa
30 dag pieczarek (lub grzybów - mrożone, namoczone suszone)
3 ogórki kiszone
1 cebula
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżki śmietany
1 liść laurowy
sól
pieprz
olej
2 szklanki bulionu
1 czerwona papryka
garść natki pietruszki
3 ziarenka ziela angielskiego
Przygotowanie:
Mięso i wędlinę kroimy i obsmażamy. Zalewamy bulionem i gotujemy.
Cebulę, paprykę i pieczarki obieramy, kroimy i smażymy. Dodajemy do mięsa.
Ogórki obieramy, kroimy w paski i też dodajemy do zupy. Dokładamy ziele i liść laurowy. Gotujemy na małym ogniu przez 1 godzinę.
Na koniec zaprawiamy koncentratem i śmietaną. Doprawiamy solą i pieprzem. Zupę podajemy posypaną posiekaną natką.