Sałatka z makaronem, łososiem i awokado świetnie zastąpi obiad
Fot. 123rf.com
Kolacje
4 wyśmienite sałatki z makaronem. Doskonałe na lunch lub kolację
01.06.2022 18:25
Sałatki z makaronem to doskonała propozycja na lunch, kolację lub przekąskę na rodzinne przyjęcie. Połączenie warzyw i mięsa z ulubionym makaronem zawsze się sprawdza i doskonale smakuje. Wypróbuj nasze 4 propozycje na sałatki z makaronem: z kurczakiem i papryką, z łososiem i awokado, z cukinią i bazylią oraz z mozzarellą i selerem.
Sałatka z makaronem ma same zalety i świetnie sprawdzi się jako przekąska, ale również na kolację. Świetnie zastąpi także obiad, szczególnie jeśli lunch jesz w pracy. Sałatka z makaronem jest sycąca, można ją jeść na zimno i łatwo ją przełożyć do pudełka i zabrać ze sobą.
Jaki makaron wybrać do sałatki?
Jeśli chodzi o rodzaj makaronu, w przypadku sałatek dowolność jest naprawdę duża. Możemy wybrać swój ulubiony rodzaj. Dobrze sprawdzi się makaron pszenny, ale jeśli go nie lubimy lub cierpimy na nietolerancję glutenu, zdecydujmy się na makaron bezglutenowy np. z mąki kukurydzianej. Jeśli natomiast zależy nam na tym, by sałatka była bardziej dietetyczna i niskokaloryczna, pszenny makaron zastąpmy ciemnym.
Do sałatek najlepiej dodawać makarony o małym kształcie. Najlepsze będą: orzo (makaron w kształcie ryżu), farfalle (kokardki), fusilli (świderki), muszelki, małe conchigie, małe penne i rotelle.
Jak gotować makaron do sałatek?
Makaron do sałatki gotujemy w dużej ilości osolonej wody do średniej twardości. Kiedy jest gotowy, zalewamy go zimną wodą, przekładamy na cedzak i dokładnie opłukujemy pod strumieniem zimnej wody, aż całkowicie wystygnie. Odsączamy, przekładamy do miski, dodajemy odrobinę oliwy (lub oleju), następnie dokładnie mieszamy. Tak przygotowany makaron będzie miał odpowiednią twardość i nie będzie się sklejał.
Makaron do sałatek powinien być ugotowany al dente, nawet jeśli lubimy miękki makaron. Pamiętajmy że makaron wśród pozostałych składników sałatki dodatkowo rozmięknie, a jeśli ugotujemy go na miękko, w sałatce będzie się rozpadał. To nie tylko zaburza fakturę sałatki, ale sprawia, że będzie wyglądać nieestetycznie. Pamiętajmy też, że sałatek z makaronem nie można przechowywać zbyt długo, bo tracą szybko swój urok. A jeśli chcemy ją przygotować z wyprzedzeniem, składniki wymieszajmy dopiero niedługo przed podaniem.
Sałatka z makaronem, kurczakiem i papryką
Składniki:
1 szklanka makaronu orzo (ziarenka)
1 duża pierś kurczaka
kilka pomidorków koktajlowych
po 1 czerwonej papryce i cebuli
sól
50 g sera feta
oliwa
cytryna
zioła prowansalskie
czosnek, pieprz
Sposób przygotowania:
Makaron ugotuj al dente według przepisu. Odlej go na sicie, przelej zimną wodą. Pozostaw do osączenia. Pierś kurczaka natrzyj solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Usmaż na oliwie na złoty kolor. Ostudź, pokrój na kawałki. Opłucz i przekrój na połówki pomidorki. Posiekaj obraną cebulę i oczyszczoną czerwoną paprykę.
Na sos połącz 1/4 szklanki oliwy, 2 zmiażdżone ząbki czosnku oraz łyżkę soku z cytryny. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Makaron wymieszaj w misce z warzywami i mięsem kurczaka. Polej sosem, posyp serem feta.
Nasza rada:
Do sałatki możesz także wykorzystać mięso z rosołu, pieczony schab, a także wędzone udka kurczaka.
Sałatka z makaronem, łososiem i awokado
Składniki:
250 g makaronu kokardki
1 dojrzałe awokado
4 garści szpinaku
1 limonka
1 szklanka mrożonego groszku
2 ząbki czosnku
150 g wędzonego łososia
oliwa
sól, pieprz, miód
Sposób przygotowania:
Makaron wrzuć na posolony wrzątek, ugotuj według przepisu. Przelej na sicie zimną wodą, osącz i ostudź. Awokado przekrój na pół, usuwając pestkę. Wydrążony miąższ pokrój na kawałki, od razu skrop sokiem z limonki.
Mrożony groszek obgotuj krótko z solą, zahartuj lodowatą wodą, osącz i wymieszaj z makaronem, awokado oraz kawałkami wędzonego łososia. Opłucz i osusz listki szpinaku, rozłóż je na talerzykach. Nałóż makaron z dodatkami. Czosnek zmiażdż, utrzyj ze szczyptą soli. Dalej ucierając, dodawaj 5 łyżek oliwy i łyżeczkę miodu.
Sos dopraw do smaku pieprzem, polej sałatkę. Resztę limonki pokrój w półplasterki. Udekoruj gotowe danie.
Sałatka z makaronem, cukinią i bazylią
Składniki:
300 g makaronu świderki
1 średnia cukinia
1 mały słoiczek czarnych oliwek
1/2 pęczka (doniczki) bazylii
oliwa
ocet winny
czosnek
sól, pieprz
parmezan
Sposób przygotowania:
Cukinię wyszoruj, pokrój w plasterki. Wrzuć na patelnię z 2 łyżkami oliwy. Bazylię opłucz, oderwij listki. Połowę wrzuć na patelnię z cukinią. Dodaj przeciśnięty ząbek czosnku. Smaż kilka minut, mieszając. Makaron ugotuj z solą według przepisu, odlej i ostudź.
Utrzyj 2 zmiażdżone ząbki czosnku z 5 łyżkami oliwy i łyżeczką octu winnego. Wymieszaj makaron, zimną cukinię i osączone oliwki. Polej sosem, dopraw solą oraz pieprzem. Gotową sałatkę posyp odrobiną startego parmezanu i udekoruj pozostałymi listkami bazylii.
Sałatka z makaronem, mozzarellą i selerem
Składniki:
250 g makaronu gryczanego
2 łodygi selera naciowego
1/2 ogórka
po kilka oliwek i pomidorków koktajlowych
1 cebula
1 op. mozzarelli w kulkach
sól, pieprz
oliwa
czosnek
Sposób przygotowania:
Makaron ugotuj z solą według przepisu. Przelej zimną wodą, osącz. Połącz w misce z oczyszczonymi i posiekanymi łodygami selera, pokrojonym w plasterki ogórkiem, ćwiartkami pomidorków, osączonymi zielonymi oliwkami, posiekaną w piórka cebulą i kulkami mozzarelli.
Czosnek przeciśnij przez praskę, dodaj do składników, dokładnie wymieszaj. Sałatkę skrop oliwą, dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Przed podaniem przemieszaj.
Nasza rada:
Jeśli nie tolerujesz glutenu, prócz makaronu gryczanego możesz używać makaronu sojowego lub ryżowego.