Sałatki z kiełkami: kolorowe i chrupiące. Szybkie przepisy na lekkie i pożywne dania
Szybka sałatka z kiełkami.
Fot. 123RF

Sałatki z kiełkami: kolorowe i chrupiące. Szybkie przepisy na lekkie i pożywne dania

Kiełki, choć takie małe i niepozorne, wręcz kipią od witamin i mikroelementów, których tak nam brakuje po zimie. Kiełki można wykorzystać jako dodatek do pysznych sałatek. Proponujemy wersję z jajkiem i rzodkiewką i bardziej fantazyjną w formie serowych koszyczków.

Wiosenny bukiet sałat z jajkiem i rzodkiewkami

Składniki na 4 porcje:

  • 1 opakowanie rukoli i roszponki,
  • 8 małych jajeczek (najlepiej przepiórczych),
  • 1 duża czerwona cebula,
  • 1 pęczek rzodkiewek,
  • 1 op. kiełków rzodkiewki albo lucerny,
  • 2 łyżki startego parmezanu,
  • 4 łyżki oliwy,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 4 łyżki pestek dyni,
  • sól,
  • pieprz

Jajka ugotuj na twardo (7-10 minut). Odcedź, przestudź, obierz ze skorupki. Gdy zupełnie wystygną, przekrój każde wzdłuż. Rzodkiewki oczyść, opłucz, potnij w plasterki. Cebulę obierz, pokrój w talarki. Liście sałat opłucz, osusz. Kiełki przelej wrzątkiem na sitku, osącz.

Sok z cytryny utrzyj z solą i pieprzem (do smaku). Cienkim strumieniem wlej oliwę. Ubij trzepaczką. Przygotowane wcześniej składniki sałatki wymieszaj z sosem. Posyp pestkami dyni oraz parmezanem.

Wersja light:

Jeśli właśnie próbujesz zrzucić zbędne kilogramy, to zamień pestki dyni – które w 30-40 proc. składają się z oleju i dostarczają mnóstwo kalorii – na 8 małych pomidorków (cherry). Przed dodaniem do sałatki każdy z nich przekrój na pół. Zamiana ta nie zuboży sałatki, bo jajka oraz oliwa mają wystarczająco dużo niezbędnych dla organizmu kwasów tłuszczowych.

Wersja bogata w witaminę C:

Zamiast 1 pęczka rzodkiewek dodaj do sałatki 1 spory strąk czerwonej papryki oraz ok. 10 dag czarnych porzeczek (mrożonych) – są one bogatym źródłem witaminy C. Wspomaga ona układ odpornościowy i bierze udział w tworzeniu kolagenu, dzięki czemu zapobiega pękaniu naczynek oraz przyspiesza gojenie się ran.

Kaloryczność: Wersja podstawowa – 226 kcal, wersja light – 175 kcal, wersja bogata w witaminę C – 250 kcal.

rrdftgh
Wiosenny bukiet sałat z jajkiem i rzodkiewkami.

Sałatka meksykańskie koszyczki

Składniki na 4 porcje:

  • 25 dag parmezanu,
  • sól,
  • 1 awokado,
  • 2 pomidory,
  • po 2 garści kiełków rzodkiewki i buraków,
  • sok z 1 limonki,
  • 1 obrana cebula,
  • 1/2 łyżki cukru,
  • po 6 łyżek oliwy i rumu

Cebulę i pomidory posiekaj. Awokado przetnij, usuń pestkę, wybierz miąższ. Skrop go sokiem z limonki, pokrój, posól, połącz z cebulą, pomidorami, oliwą, cukrem i rumem.

Blachę wyłóż pergaminem, narysuj na nim kółka (20 cm). Ser zetrzyj, posyp kółka. Piecz w 200 st., aż się stopi (5 minut). Placki przełóż łopatką na odwrócone
miseczki. Uformuj koszyczki. Gdy stwardnieją, zdejmij je. Nałóż sałatkę i kiełki.

Wersja light:

Jesteś na diecie? Zrezygnuj z serowych koszyczków. Zamiast nich danie podaj w liściach sałaty radicchio. By dostarczyć białka, które sprzyja odchudzaniu, dodaj ok. 25 dag pieczonego lub gotowanego kurczaka. Zmniejsz o 1/2 ilość rumu i oliwy.

Wersja bogata w lecytynę:

Połowę awokado zastąp 2 jajkami
ugotowanymi na twardo i grubo posiekanymi. Tak dostarczysz organizmowi sporą dawkę lecytyny. Substancja ta poprawia pamięć oraz koncentrację i chroni organizm
przed odkładaniem się cholesterolu.

Kaloryczność: Wersja podstawowa – 437 kcal, wersja light – 228 kcal, wersja bogata w witaminę C – 452 kcal.

hjkl
Sałatka meksykańskie koszyczki.

Czytaj więcej