Kiełki, choć takie małe i niepozorne, wręcz kipią od witamin i mikroelementów, których tak nam brakuje po zimie. Kiełki można wykorzystać jako dodatek do pysznych sałatek. Proponujemy wersję z jajkiem i rzodkiewką i bardziej fantazyjną w formie serowych koszyczków.
Składniki na 4 porcje:
Jajka ugotuj na twardo (7-10 minut). Odcedź, przestudź, obierz ze skorupki. Gdy zupełnie wystygną, przekrój każde wzdłuż. Rzodkiewki oczyść, opłucz, potnij w plasterki. Cebulę obierz, pokrój w talarki. Liście sałat opłucz, osusz. Kiełki przelej wrzątkiem na sitku, osącz.
Sok z cytryny utrzyj z solą i pieprzem (do smaku). Cienkim strumieniem wlej oliwę. Ubij trzepaczką. Przygotowane wcześniej składniki sałatki wymieszaj z sosem. Posyp pestkami dyni oraz parmezanem.
Wersja light:
Jeśli właśnie próbujesz zrzucić zbędne kilogramy, to zamień pestki dyni – które w 30-40 proc. składają się z oleju i dostarczają mnóstwo kalorii – na 8 małych pomidorków (cherry). Przed dodaniem do sałatki każdy z nich przekrój na pół. Zamiana ta nie zuboży sałatki, bo jajka oraz oliwa mają wystarczająco dużo niezbędnych dla organizmu kwasów tłuszczowych.
Wersja bogata w witaminę C:
Zamiast 1 pęczka rzodkiewek dodaj do sałatki 1 spory strąk czerwonej papryki oraz ok. 10 dag czarnych porzeczek (mrożonych) – są one bogatym źródłem witaminy C. Wspomaga ona układ odpornościowy i bierze udział w tworzeniu kolagenu, dzięki czemu zapobiega pękaniu naczynek oraz przyspiesza gojenie się ran.
Kaloryczność: Wersja podstawowa – 226 kcal, wersja light – 175 kcal, wersja bogata w witaminę C – 250 kcal.
Składniki na 4 porcje:
Cebulę i pomidory posiekaj. Awokado przetnij, usuń pestkę, wybierz miąższ. Skrop go sokiem z limonki, pokrój, posól, połącz z cebulą, pomidorami, oliwą, cukrem i rumem.
Blachę wyłóż pergaminem, narysuj na nim kółka (20 cm). Ser zetrzyj, posyp kółka. Piecz w 200 st., aż się stopi (5 minut). Placki przełóż łopatką na odwrócone
miseczki. Uformuj koszyczki. Gdy stwardnieją, zdejmij je. Nałóż sałatkę i kiełki.
Wersja light:
Jesteś na diecie? Zrezygnuj z serowych koszyczków. Zamiast nich danie podaj w liściach sałaty radicchio. By dostarczyć białka, które sprzyja odchudzaniu, dodaj ok. 25 dag pieczonego lub gotowanego kurczaka. Zmniejsz o 1/2 ilość rumu i oliwy.
Wersja bogata w lecytynę:
Połowę awokado zastąp 2 jajkami
ugotowanymi na twardo i grubo posiekanymi. Tak dostarczysz organizmowi sporą dawkę lecytyny. Substancja ta poprawia pamięć oraz koncentrację i chroni organizm
przed odkładaniem się cholesterolu.
Kaloryczność: Wersja podstawowa – 437 kcal, wersja light – 228 kcal, wersja bogata w witaminę C – 452 kcal.