Bardzo prosty i szybki przepis na domowe bułki do burgerów ze składników, które masz w domu. Wyjdą miękkie, puszyste i długo będą świeże.
Mięciutkie, puszyste i bardzo długo świeże bułeczki do burgerów. Smakują sto razy lepiej niż te ze znanych sieciówek, a przygotowanie ich wcale nie jest takie trudne. Spróbujcie zatem swoich sił i upieczcie je w domu.
Składniki
Przygotowywanie zaczynu
Do miseczki wkrusz 2 dag świeżych drożdży. Dolej ok. 100 ml ciepłego mleka (o temperaturze ok. 37 st). Dodaj 1 łyżkę cukru i 2-3 łyżki mąki. Dobrze wymieszaj, tak by nie było grudek. Miseczkę przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na 10-15 minut. W tym czasie zaczyn powinien zdecydowanie zwiększyć swoją objętość.
Zagniatanie ciasta
Do drugiej większej miseczki przesiej 3 szklanki mąki pszennej typ 650. Dodaj wyrośnięty zaczyn, ok. 100 ml letniej wody, 1 łyżeczkę soli, 1 jajko oraz 50 ml oliwy. Zagnieć ciasto. Po ok. 5 minutach wyrabiania ciasto powinno być już sprężyste i nieklejące się do dłoni. Wtedy miseczkę przykryj i odstaw na 1 godzinę w ciepłe miejsce. Kiedy ciasto podwoi już swoją objętość, ponownie je zagnieć i podziel na 10 porcji.
Pieczenie bułeczek
Z każdej porcji uformuj kulkę. Ułóż je na blasze przykrytej pergaminem, zachowując spore odległości. Bułeczki lekko spłaszcz dłonią. Wierzchy posmaruj wodą. Posyp sezamem. Piecz przez 22-25 minut w temperaturze 190 st.