Domowe bułki do burgerów. Pyszne i bez chemii – lepsze niż ze sklepu
Domowe bułki do burgerów.
Fot. 123RF

Domowe bułki do burgerów. Pyszne i bez chemii – lepsze niż ze sklepu

Bardzo prosty i szybki przepis na domowe bułki do burgerów ze składników, które masz w domu. Wyjdą miękkie, puszyste i długo będą świeże.

Mięciutkie, puszyste i bardzo długo świeże bułeczki do burgerów. Smakują sto razy lepiej niż te ze znanych sieciówek, a przygotowanie ich wcale nie jest takie trudne. Spróbujcie zatem swoich sił i upieczcie je w domu.

Co zrobić, aby bułki do burgerów wyszły idealnie?

Bułeczki z naszego przepisu najdą się nie tylko do hamburgerów, ale również do kanapek. Aby były puszyste i miękkie, pilnuj podanych proporcji. Ciasto, jak przy większości wypieków drożdżowych, potrzebuje też podwójnego wyrastania. Wyrośnięte bułeczki, zamiast wodą, możesz posmarować żółtkiem zmieszanym z mlekiem. Będą pięknie się prezentowały!

Domowe bułki do burgerów

45177372_m
Domowe bułki do burgerów.
123RF

Składniki

  • 2 dag świeżych drożdży
  • 100 ml ciepłego mleka
  • 1 łyżkę cukru
  • 3 szklanki mąki pszennej typ 650 + 2-3 dodatkowe łyżki 
  • 100 ml letniej wody
  • 1 łyżeczkę soli
  • 1 jajko
  • 50 ml oliwy

Przygotowywanie zaczynu

Do miseczki wkrusz 2 dag świeżych drożdży. Dolej ok. 100 ml ciepłego mleka (o temperaturze ok. 37 st). Dodaj 1 łyżkę cukru i 2-3 łyżki mąki. Dobrze wymieszaj, tak by nie było grudek. Miseczkę przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na 10-15 minut. W tym czasie zaczyn powinien zdecydowanie zwiększyć swoją objętość.

Zagniatanie ciasta

Do drugiej większej miseczki przesiej 3 szklanki mąki pszennej typ 650. Dodaj wyrośnięty zaczyn, ok. 100 ml letniej wody, 1 łyżeczkę soli, 1 jajko oraz 50 ml oliwy. Zagnieć ciasto. Po ok. 5 minutach wyrabiania ciasto powinno być już sprężyste i nieklejące się do dłoni. Wtedy miseczkę przykryj i odstaw na 1 godzinę w ciepłe miejsce. Kiedy ciasto podwoi już swoją objętość, ponownie je zagnieć i podziel na 10 porcji.

Pieczenie bułeczek

Z każdej porcji uformuj kulkę. Ułóż je na blasze przykrytej pergaminem, zachowując spore odległości. Bułeczki lekko spłaszcz dłonią. Wierzchy posmaruj wodą. Posyp sezamem. Piecz przez 22-25 minut w temperaturze 190 st.

 

Czytaj więcej