Grzyby marynowane na 20 sposobów! Wypróbuj przepisy klasyczne i oryginalne, których na pewno nie znasz
20.09.2024 14:21
Grzyby marynowane to prawdziwy przysmak, który pozwala zatrzymać smak lasu na dłużej. W połączeniu z różnymi dodatkami, takimi jak cebula, oliwki czy papryka, stają się idealnym uzupełnieniem wielu potraw. Mamy dla ciebie aż 20 przepisów na grzyby marynowane w klasycznych i oryginalnych wersjach. Wypróbuj najlepsze przepisy na marynowane grzyby, które zaskoczą Twoje kubki smakowe!
Marynowanie grzybów to jedna z najbardziej popularnych metod ich przetwarzania, która pozwala cieszyć się smakiem lasu przez cały rok. Grzyby w zalewie octowej czy oliwie to nie tylko doskonały dodatek do mięs i kanapek, ale również pełnowartościowa przekąska. Wypróbuj różnorodne przepisy na marynowane grzyby, zarówno te tradycyjne, jak i bardziej nietypowe, z dodatkami takimi jak oliwki, papryka czy ser feta. Odkryjesz, które grzyby najlepiej nadają się do marynowania, a także jak stworzyć unikalne połączenia smakowe, które zaskoczą twoich gości.
Jakie grzyby są najlepsze do marynowania?
Do marynowania najlepiej nadają się grzyby o zwartej konsystencji, które po obróbce cieplnej zachowują swój kształt i strukturę. Szczególnie popularne w marynacie są borowiki, czyli prawdziwki, które cechują się wyrazistym smakiem i aromatem, a po marynowaniu stają się delikatnie słodkie i jędrne. Podgrzybki również doskonale nadają się do marynowania. Mają zwartą konsystencję i intensywny smak, który świetnie współgra z octową zalewą. Po ugotowaniu w marynacie zachowują swoją strukturę, nie rozpadają się i pozostają jędrne. Dzięki swojemu charakterystycznemu, lekko orzechowemu aromatowi, podgrzybki stanowią jeden z najpopularniejszych grzybów wykorzystywanych do marynowania.
Kozaki, zwłaszcza koźlarz czerwony, również świetnie sprawdzają się w słoikach – mają mięsistą teksturę i dobrze chłoną zalewę. Maślaki to kolejny przykład grzybów chętnie wykorzystywanych do marynowania, choć przed obróbką wymagają obrania z lepkiej skórki. Kurki, znane ze swojej chrupkości, także idealnie nadają się do konserwowania w occie, zachowując przy tym charakterystyczny, lekko pikantny smak.
Grzyby, które są trudniejsze do marynowania, to przede wszystkim te o zbyt miękkiej konsystencji, która po ugotowaniu staje się mazista. Do tej grupy należą m.in. opieńki, które po dłuższej obróbce mogą tracić swoją strukturę. Ponadto rydze, mimo że są cenione jako grzyby jadalne, nie najlepiej nadają się do marynowania, ponieważ ich intensywny, pieprzny smak może dominować nad zalewą. Grzyby o gąbczastej strukturze, takie jak gołąbki, również nie są najlepszym wyborem do marynowania, gdyż mogą nasiąkać octem, tracąc przy tym swój charakterystyczny smak i strukturę.
Leśne grzyby marynowane - klasyczny przepis
Składniki:
2 kg świeżych grzybów leśnych
1/2 łyżeczki ziarenek gorczycy
6 liści laurowych
kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego
2 marchewki
2 cebule
6 gałązek tymianku
Marynata:
300 ml 6 proc. octu spirytusowego
40 g soli
4 łyżki cukru
1 l wody
Przygotowanie:
Wodę na marynatę zagotuj, dodaj ocet i przyprawy. Gotuj około 20 minut. Odstaw, aż trochę wystygnie.
Oczyść i opłucz grzyby. Mniejsze zostaw całe, a większe pokrój. Włóż je do posolonego wrzątku i gotuj przez ok. 5 minut. Dodatkowo możesz wodę zakwasić niewielką ilością octu lub kwasku cytrynowego, aby grzyby, zwłaszcza podgrzybki nie straciły koloru i nie ściemniały (prawdziwki i pieczarki). Odcedź, opłucz zimną wodą i odsącz.
Marchew i cebulę obierz i pokrój w plasterki.
Włóż do słoików, zalej i zapasteryzuj.
Grzyby marynowane z cebulą czerwoną
Składniki:
2 kg świeżych grzybów
1 cebula czerwona
1 marchewka
80 g chrzanu
sól
Marynata:
1 l wody
1/2 l octu
pół łyżki cukru
pół łyżki soli
1 łyżeczka gorczycy
1 łyżeczka czarnego pieprzu
4 liście laurowe
1 czerwona papryczka chili
Przygotowanie:
Grzyby oczyść i dokładnie umyj. Większe okazy pokrój. Wszystkie wrzuć do osolonej wody i gotuj na wolnym ogniu ok. 5 minut. Odcedź, osącz i ostudź
Cebulę, marchewkę i chrzan obierz, umyj i pokrój w plastry.
Wystudzone grzyby ułóż naprzemiennie z warzywami w wyparzonych słoikach.
Zagotuj wodę z octem, solą i przyprawami. Gorącą marynatą zalej grzyby w słoikach. Na wierzch możesz jeszcze dodać papryczkę, jeśli lubisz grzyby na ostro.
Szczelnie zamknij i zapasteryzuj – około 30 minut w temperaturze 90 stopni C. Przechowuj je w chłodnym i ciemnym miejscu. Dobre do spożycia będą dopiero po około miesiącu.
Zagotuj wodę z octem, cukrem i solą. Dodaj ziele angielskie, gorczycę i liście laurowe. Gotuj. przez 2–3 minuty.
Zalewę wlej do słoików z grzybami. Zakręć. Odstaw do góry dnem do wystudzenia.
Grzyby marynowane w oliwie z oliwkami i serem feta
Składniki:
500 g sera feta
200 g świeżych grzybów
2 czerwone papryki
1 duża cebula
4 ząbki czosnku
200 ml octu
ok. 2 łyżki cukru
1 liść laurowy
kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego.
150 g oliwek – zielonych i czarnych
2 czerwone papryczki chili
3 gałązki tymianku
oliwa
Przygotowanie:
Ser pokrój w kostkę. Obierz cebulę, czosnek i pokrój je w plasterki. Oczyść grzyby i paprykę. Paprykę pokrój w paski.
Ocet zagotuj z 250 ml wody. Dodaj cukier, liść laurowy, pieprz i ziele angielskie oraz grzyby. Całość gotuj około 15 minut. Odcedź.
Włóż do słoika kawałki sera, oliwki, papryczki, cebulę i czosnek. Dodaj grzyby i przyprawy z marynaty.
Wszystko zalej oliwą i odstaw na 10 dni w chłodne miejsce.
Grzyby leśne marynowane w oliwie
Składniki:
ok. 2000 g grzybów leśnych (najlepiej małych)
cebula
marchewka
250 ml oliwy
100 ml octu
1 łyżka cukru
gorczyca, kolendra, liście laurowe, sól
Przygotowanie:
Grzyby oczyść, duże pokrój i gotuj 15 min. w osolonym wrzątku. Odcedź.
Na oliwie uduś pokrojoną cebulę. Gdy stanie się szklista, dodaj grzyby.
Ugotuj 250 mln wody z octem i przyprawami. Dodaj grzyby z cebulą i oliwą
Gorące z dodatkami i zalewą przełóż do słoików. Pasteryzuj 20 min. w 90 st. C.
Grzyby marynowane z oliwkami
Składniki:
800 g świeżych grzybów mieszanych
2 łyżki soli
350 g oliwek
zioła prowansalskie
Marynata:
1 łyżkę cukru
10 g soli
1/2 l octu
1 l wody
kwasek cytrynowy
ewentualnie ząbek czosnku
Przygotowanie:
Zdrowe i świeże grzyby dokładnie oczyść, wypłucz kilkakrotnie w zimnej wodzie. Pokrój na mniejsze kawałki. Włóż na 5-10 minut do lekko osolonej wody, zagotuj i odlej.
Rozłóż grzyby do słoików, dodaj oliwki, zioła i przyprawy.
Zagotuj wodę z solą, cukrem, czosnkiem, octem i kwaskiem cytrynowym. Gotuj około 10 minut.
Gorącą marynatą zalej grzyby i oliwki. Dodaj tymianek.
Słoiki szczelnie zakręć i pasteryzuj 20 minut w temperaturze 80-90 stopni C.
Pieczarki marynowane z papryką
Składniki:
1,5 kg pieczarek
500 g papryki
500 ml octu
500 ml wody
4 łyżki cukru
ok. 1,5 łyżki soli
6 liści laurowych
po 10 ziaren pieprzu i ziela angielskiego
1 łyżka gorczycy
Przygotowanie:
Pieczarki oczyść, opłucz i pokrój na kawałki. Gotuj je przez około pięć minut w osolonej wodzie. Potem odcedź i ostudź. Umyj paprykę i pokrój w paski.
Zagotuj wodę z octem i przyprawami. Zalewę gotuj około 5 minut. Następnie ostudź.
Grzyby wymieszaj z pokrojoną papryką i przełóż do słoików. Zalej wodą z przyprawami. Szczelnie zamknij i zapasteryzuj – około 30 minut w temperaturze 90 stopni C.
Pieczarki marynowane w occie z oliwkami i tymiankiem
Składniki:
1000 g pieczarek
100 g zielonych oliwek z papryką
marchew
liście laurowe
gałązki tymianku
ziele angielskie
pieprz
750 ml wody
150 ml octu 8 proc
20 g soli
6 łyżeczek cukru
Przygotowanie:
Oczyszczone grzyby włóż na 3 min. do lekko osolonej wody, zagotuj i odlej.
Rozłóż do słoików, dodaj oliwki, marchew w plasterkach, zioła i przyprawy.
Zagotuj wodę z solą i cukrem. Wrzącą mieszanką zalej grzyby.
Pasteryzuj 15 min. w temp. 100 st. C.
Pieczarki marynowane w soku z cytryny
Składniki:
1000 g pieczarek
200 g cebuli
marchewka
cytryna
200 ml soku z cytryny
50 g cukru
20 kulek czarnego pieprzu
sól
Przygotowanie:
Grzyby oczyść i ugotuj w osolonym wrzątku.
Cebulę i marchew pokrój w plasterki.
Cytrynę wyszoruj, pokrój w półplastry.
Zagotuj sok z cytryny z cukrem. Dodaj ugotowane grzyby, cebulę, marchew i cytrynę. Chwilę gotuj i napełnij słoiki.
Wstaw do piekarnika (150 st. C) na 7 min.
Kurki marynowane
Składniki:
2 kg świeżych kurek
cebula
marchew
Na zalewę:
1 litr wody
1 szklanka octu 10 proc.
1 łyżka soli
5 łyżek cukru
2 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
5 goździków
Przygotowanie:
Zagotuj wodę, dodaj ocet i przyprawy, gotuj na małym ogniu przez około 10 minut.
Dokładnie oczyść grzyby.
Marchewkę i cebulę obierz, pokrój w plasterki. Cebulę sparz gorącą wodą.
W garnku zagotuj osoloną wodę. Dodaj do niej grzyby i marchewkę. Gotuj ok. 10 minut.
Układaj grzyby i warzywa w wyparzonych słoikach. Zalej gorącą marynatą. Zapasteryzuj.
Odstaw w chłodne miejsce, spożywaj po 3 tyg.
Opieńki marynowane z estragonem
Składniki:
1 kg opieniek
1 szklanka octu 6%
kawałek chrzanu
1 łyżka estragonu
1 łyżka cukru
1 łyżka soli + do gotowania
2 liście laurowe
1 łyżeczka ziarenek gorczycy
ziele angielskie
3 łyżeczki ostrej mielonej papryki
Przygotowane:
Dokładnie oczyszczone opieńki gotować przez 6 min w osolonej wodzie. Po tym czasie grzyby odcedzić.
3 szklanki wody doprowadzić do wrzenia z 1 szklanką octu 6% oraz kawałkiem oczyszczonego chrzanu.
Do zalewy dodać po 1 łyżce estragonu, soli oraz cukru, a także 2 liście laurowe, ziarenka gorczycy, ziele angielskie i ostrą mieloną paprykę.
Tak przygotowaną zalewą zalać opieńki w słoikach. Każdy słoik dokładnie zakręcić i pasteryzować przez 20 min.
Borowiki marynowane z papryką na ostro
Składniki:
1 kg borowików
suszone małe papryczki chili
ziarenka gorczycy
Zalewa:
1 szklanka octu
1 łyżka soli
2 łyżki cukru
2 liście laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
Przygotowanie:
Grzyby delikatnie oczyścić gąbeczką. Składniki na zalewę wraz z 5 szklankami wody dodać do garnka i zagotować.
Na dno uprzednio sparzonych i wysuszonych słoików wyłożyć po ok. 1/2 łyżeczki gorczycy i 3-4 suszone papryczki.
Do słoików powkładać także całe lub pokrojone na mniejsze kawałki grzyby. Zalać je gorącą zalewą.
Słoiki starannie zakręcić i ustawić dnem do góry na 15-20 min.
Marynowane grzybowe puree
Składniki:
1 kg ulubionych grzybów leśnych
30 g soli
1/2 łyżeczki pieprzu
Przygotowanie:
Oczyszczone grzyby zalać 1/2 szklanki gorącej wody, dodać sól oraz pieprz i gotować, aż będą prawie miękkie.
Następnie ostudzone grzyby drobno posiekać z wodą, w której się gotowały, i doprawić do smaku w razie potrzeby.
Przygotowane purée nałożyć do wyparzonych słoików, dokładnie zakręcić i pasteryzować na wolnym ogniu przez 1 godz.
Po 2 dniach ponownie doprowadzić je do wrzenia i gotować przez 30 min.
Grzyby marynowane z warzywami
Składniki:
ok. 1000 g leśnych grzybów
ok. 500 g warzyw (marchew, kalafior, ogórki itp.)
250 ml octu 8 proc.
20 g soli
50 g cukru
przyprawy
Przygotowanie:
Grzyby i warzywa oczyść i pokrój.
Grzyby gotuj ok. 10 minut, odcedź, opłucz w zimnej wodzie i odsącz.
Gotuj 5 min. w 1 l wody z octem, solą, cukrem i przyprawami.
Grzyby, warzywa i przyprawy z zalewy porozkładaj do słoików. Pasteryzuj w 90 st. C ok. 25 minut.
Maślaki marynowane
Składniki:
1 kg maślaków
2 cebule
500 ml octu
1,5 l wody
10 ziarenek ziela angielskiego
5 listków laurowych
10 ziarenek pieprzu
sól
500 g cukru
Przygotowanie:
Maślaki obierz i obgotuj w wodzie z solą (ok. 7 min.). Cebulę pokrój w piórka.
Resztę składników zagotuj. Włóż maślaki i gotuj ok. 3 min.
Grzyby przełóż do słoików (zostaw ok. 3 cm wolnego, bo grzyby zwiekszają objętość), dodaj cebulę i zalej gorącą marynatą. Zamknij.
Grzybki marynowane w occie
Składniki:
1 kg niewielkich twardych grzybów leśnych (maślaki, prawdziwki, kozaki, podgrzybki)
Woda
Sól
Zalewa:
2 szklanki wody
1/2 szklanki octu spirytusowego
2 cebule (pokrojone w talarki)
1 łyżka soli
2 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki gorczycy
Kilka ziarenek pieprzu
Kilka ziarenek ziela angielskiego
4–5 liści laurowych
Przygotowanie:
Oczyść grzyby. Włóż do rondelka, zalej niewielką ilością wody (tak, aby je zakryła), posól i gotuj ok. 10 minut. Odcedź na sicie, przelej zimną wodą. Umieść w słoiczkach.
Przygotuj zalewę. Do garnka wlej wodę, dodaj ocet spirytusowy, cebule pokrojone w talarki, sól, cukier, gorczycę, pieprz i ziele angielskie, liście laurowe. Zagotuj, gotuj 3 minuty.
Gorącą zalewą zalej grzybki w słoikach. Szczelnie zakręć i ustaw do góry dnem do ostudzenia.
Pieczarki marynowane z tymiankiem w zalewie winnej
Składniki:
50 dag szalotek
1/2 l czerwonego wina
1/4 l czerwonego octu winnego
1,5 łyżeczki soli
6 łyżek cukru
ziarenka pieprzu
4-6 liści laurowych
Grzybki:
75 dag małych pieczarek
1/4 l białego octu winnego
2 łyżki kolorowego pieprzu
1,5 łyżki soli
cytryna
3/4 l oliwy
5-6 gałązek tymianku
Przygotowanie:
Wino, ocet, sól, cukier, pieprz i liście laurowe doprowadź do wrzenia. Wrzuć obrane cebulki i gotuj przez około 30 minut. Rozłóż do wyparzonych słoików, zakręć przykrywki, pozostaw do ostygnięcia. Słoik przechowuj w chłodnej spiżarni lub w lodówce.
Grzyby oczyść, umyj i osusz. Ocet, pieprz i sól doprowadź do wrzenia. Dodaj grzyby, tymianek i i gotuj 5 minut.
Cytrynę pokrój w plasterki.
Grzyby i cytrynę przełóż do słoików, zalej oliwą.
Grzyby marynowane z papryką
Składniki:
1 kg dowolnych grzybów leśnych
250 g cukru
200 ml octu 10%
2 duże cebule
1 czerwona papryka
1 marchewka
2 łyżeczki soli
6 goździków
1-2 liście laurowe
po kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego
Przygotowanie:
Oczyść starannie, a potem opłucz dowolne grzyby (podgrzybki, prawdziwki, kozaki, kurki, rydze, maślaki). Większe okazy pokrój.
Cebule obierz, pokrój w piórka. Oczyść paprykę, pokrój w paseczki.
Obierz marchewkę, pokrój ją w plasterki.
Kładź grzyby do garnka warstwami, przesypując je solą. Dodaj marchewkę. Wlej 2 szklanki wody. Przykryj garnek pokrywką. Duś całość około 15 minut. Odlej na sitku.
Zagotuj 300 ml wody z octem i cukrem. Dodaj goździki, liście laurowe, pieprz i ziele angielskie. Wrzuć cebulę. Gotuj marynatę, mieszając, aż cukier się rozpuści.
Grzyby i marchewkę ułóż w słoiczkach razem z papryką. Zalej przygotowaną marynatą. Słoiczki zamknij. Pasteryzuj ok. 15 minut.
Grzyby marynowane w solance
Składniki:
1 kg świeżych leśnych grzybów
2 szklanki wody
150 g soli
Przygotowanie:
Grzyby oczyść, zalej wodą i gotuj przez 15 minut. Odcedź, przełóż do umytych i wyparzonych słoiczków.
Zagotouj wodę z solą. Grzyby w słoikach zalej gorącą solanką. Szczelnie je zakręć i pasteryzuj ok. 30 minut.
Odstaw do całkowitego wystudzenia.
Grzyby marynowane w pomidorach
Składniki:
1 i 1/2 kg grzybów
30 ml oleju
300 g cebuli
120 g koncentratu pomidorowego
70 ml octu
35 g cukru
12 g soli
3 g pieprzu
Przygotowanie:
Grzyby oczyść, gotuj w posolonej wodzie 10 minut.
Cebule obierz, pokrój w plasterki, zeszklij na oleju.
Dodaj obgotowane grzyby oraz koncentrat pomidorowy, ocet i cukier. Duś przez 10 minut. Przypraw solą i pieprzem do smaku.
Grzyby w sosie przełóż do wyparzonych słoików, wypełniając je do ¾ wysokości.
Pasteryzuj 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 130°C.