Czekoladowe babeczki z polewą z odpowiednią dekoracją idealnie sprawdzą się na Walentynki
Fot. 123rf.com
Ciasta i desery
Najlepsze czekoladowe desery na Walentynki. 7 przepisów na słodkości, które rozpływają się w ustach!
11.02.2024 17:05
Jak najlepiej uczcić Walentynki? Może czekoladowym ciastem lub deserem, które rozpływają się w ustach. Na tę okazję mamy dla Ciebie aż 7 wyjątkowych propozycji na słodkie co nieco. Wypróbuj nasze przepisy na przepyszne czekoladowe brownie z serkiem mascarpone, pralinki z musem z białej czekolady, roladę czekoladową z kremem krówkowym, sernik z krokantem w polewie czekoladowej, czekoladowe babeczki z polewą, tort czekoladowo-orzechowy oraz wyśmienitego murzynka.
Ciasto, babeczki lub inne słodkości z aksamitną, gęstą czekoladą... Oczarujesz nimi swoich bliskich i pokażesz, jak bardzo ich kochasz!
Jak zrobić domową polewę czekoladową?
Wiele osób nie wyobraża sobie deseru ani ciasta bez rozpływającej się w ustach, błyszczącej polewy czekoladowej. Co możesz udekorować polewą? Pasuje praktycznie do wszystkiego! Posmaruj czekoladą, zanim zacznie zastygać, ciasta lub ciastka (piernik, sernik, keks, roladę, babeczki, pączki) lub polej nią deser – np. krem, lody.
Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej: do rondelka wlej wrzątek. Do miseczki o średnicy podobnej do rondelka wlej 50 ml śmietanki 30 procent i włóż połamaną czekoladę. Miseczkę ustaw nad garnkiem z wrzątkiem – nie powinna bezpośrednio stykać się z gorącą wodą. Mieszaj, aż czekolada się rozpuści (w razie potrzeby możesz podgrzewać rondelek z wodą na małym ogniu).
Czekoladowe ciasto brownie z serkiem mascarpone
Warstwowe, pyszne ciasto, eleganckie i łatwe do zrobienia!
Składniki:
200 g czekolady gorzkiej
200 g masła
300 g cukru
5 jajek
110 g mąki pszennej
500 g serka mascarpone
ziarenka wyłuskane z połówki laski wanilii
Do dekoracji (na polewę):
100 g gorzkiej lub mlecznej czekolady
ewentualnie kilka owoców lub listków świeżej mięty lub melisy
Sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzej do temperatury 170 stopni C. Połam na kawałki i rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej (ułóż ją w miseczce nad wrzątkiem i mieszaj, aż się całkiem rozpuści). Następnie pozostaw ją do ostygnięcia.
W misie miksera utrzyj masło oraz 200 g cukru na gładką masę, następnie wbij 3 jajka – jedno po drugim, cały czas miksując.
Na końcu wlej roztopioną czekoladę, a po wymieszaniu składników, wsyp przesianą mąkę.
Powstałą masę mieszaj już bardzo delikatnie. Następnie 3/4 masy czekoladowej wyłóż do blaszki (20x30 cm) lub do małej tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia, a resztę odłóż.
W drugiej misce utrzyj serek mascarpone z resztą cukru (100 g), wanilią oraz pozostałymi 2 jajkami.
Tak przygotowaną masę serową wylej na czekoladową, a na nią przełóż resztę masy czekoladowej (warto pamiętać, że masa czekoladowa jest bardzo gęsta i trzeba nakładać porcje łyżkami obok siebie, a potem ostrożnie połączyć).
Brownie piecz ok godzinę, po czym ostudź przy otwartym piekarniku i wyjmij z formy.
Przygotuj masę czekoladową do dekoracji: czekoladę połam na kawałki, a następnie stop ją w gorącej kąpieli wodnej. Polewę rozprowadź na cieście grubą warstwą (może nawet z niego ściekać; możesz też dekorować masą każdy ukrojony kawałek przed podaniem).
Nasza rada: Brownie możesz doprawić... szczyptą chili! Dodaj ją do masy czekoladowej przed pieczeniem.
Domowe czekoladowe pralinki z musem
Napełnione lekkim, piankowym musem z białej czekolady rozpływają się w ustach
Składniki:
Na czekoladowe foremki:
8 papierowych papilotek w kształcie serc (mogą być też papilotki o zwykłym kształcie, takie jak na muffinki)
1 kuwertura gorzkiej czekolady (czekolada do wypieków 200 g).
Na mus:
150 g białej czekolady
2 jajka
20 ml koniaku
3 łyżki cukru
szczypta soli
150 g śmietany
1/2 łyżeczki kakao.
Dekoracje: np. cukrowe serduszka, ew. barwnik lub sok z malin – do nadania lekko różowej barwy
Sposób przygotowania:
Przygotuj mus: czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Żółtka oddziel i utrzyj z cukrem. Następnie dodaj koniak i rozpuszczoną, ciepłą czekoladę. Ubij śmietanę i połącz wszystko razem delikatnie mieszając, aż nabierze gładkiej kremowej konsystencji.
Białka ubij na sztywno z szczyptą soli i też delikatnie połącz z musem. Następnie podziel go na porcje, do części dodaj kakao (a do części możesz dodać różowy barwnik, ew. odrobinę soku z malin). Wszystkie porcje musu schłodź min. 2 godz. w lodówce.
Zrób czekoladowe foremki: gorzką czekoladę stop w gorącej kąpieli wodnej. Posmaruj nią wnętrza papilotek przy pomocy łyżeczki albo pędzelka (lub obracając papilotki w dłoniach, rozprowadź czekoladę), zakrywając wszystkie szczeliny. Gdy pierwsza warstwa przyschnie, nałóż kolejną i zastudź w chłodnym miejscu (ok. 2 godz.).
Po tym czasie delikatnie oddziel czekoladowe foremki od papierowych. Napełnij musem w różnych kolorach i udekoruj.
Nasza rada: Pralinki możesz ozdobić również zygzakami z gorzkiej czekolady – będą ładnie wyglądały na jasnym tle.
Czekoladowa rolada biszkoptowa z kremem krówkowym
Puszysta i baaaaaardzo czekoladowa!
Składniki:
Ciasto:
5 jajek
5 łyżek cukru
cukier waniliowy
4 łyżki mąki pszennej
łyżka mąki ziemniaczanej.
Krem:
330 g śmietany 30 proc.
3 łyżeczki cukru pudru
4 łyżki kremu krówkowego
2 śmietan-fixy
Polewa:
2 tabliczki czekolady gorzkiej
odrobina (ok. 2 łyżek) mleka
Sposób przygotowania:
Żółtka oddziel od białek. Białka ubij z jednym i drugim cukrem na sztywną pianę, po czym wlej żółtka i zmiksuj do połączenia składników. Dodaj dwa rodzaje mąki, proszek do pieczenia i delikatnie mieszaj do połączenia składników (np. na najmniejszych obrotach miksera).
Płaską blaszkę (np. z wyposażenia piekarnika) wyłóż papierem do pieczenia. Rozprowadź warstwę ciasta. Piecz przez 15 minut w 170ºC do lekkiego zrumienienia.
Na upieczone, gorące ciasto połóż kuchenną ściereczkę i zwiń z nią ciasto w roladę, odrywając jednocześnie papier (ściereczka zostaje w środku).
Gdy ciasto ostygnie, zrób krem. Śmietankę wlej do miski, dodaj cukier puder i śmietan-fixy. Ubij na sztywno. Dodaj krem krówkowy, miksuj jeszcze chwilę. Następnie rozwiń ciasto, usuń ściereczkę. Rozsmaruj krem równo na całym biszkopcie i zwiń całość w roladę.
Czekoladę stop w gorącej kąpieli wodnej, połącz z mlekiem. Polewą grubo posmaruj roladę.
Nasza rada: Rolada wspaniale będzie wyglądała posypana dodatkowo posiekanymi orzechami lub migdałami.
Sernik na ciasteczkowym spodzie z krokantem w polewie czekoladowej
Ma ciekawy, lekko rumowy smak.
Składniki:
Spód:
3 szklanki zmielonych pierniczków
150 g miękkiego masła
50 ml rumu.
Masa:
2 kg twarogu dwukrotnie mielonego
kostka masła
szklanka cukru
7 jajek
2 budynie waniliowe
3/4 szklanki zmielonych pierniczków
1/2 szklanki krokantu (posypka cukiernicza z masła, cukru i np. siekanych migdałów)
1/2 szklanki rodzynek
100 ml rumu
1/4 łyżeczki soli
mleczna czekolada na polewę
dekoracje z białej czekolady (gotowe lub tabliczka do zrobienia ozdób)
Sposób przygotowania:
Okrągłą formę wyłóż papierem do pieczenia. Boki delikatnie posmaruj masłem. Odłóż 3/4 szklanki zmielonych ciasteczek. Resztę ciasteczek wymieszaj z masłem (można to zrobić w mikserze) i wylep nimi dno formy, mocno ugniatając. Skrop je rumem. Wstaw do lodówki.
Masa: masło, cukier, żółtka zmiksuj w malakserze, dodaj ser, budyń i jeszcze krótko miksuj. Następnie dodaj do masy krokant, rodzynki, odłożone zmielone pierniczki oraz rum. Białka ubij z dodatkiem soli na sztywno i delikatnie wmieszaj do masy serowej.
Masę wylej następnie na ciasteczkowy spód i wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 160°C i piecz około 1,5 godziny.
Kiedy ciasto się lekko zetnie, przykryj je folią aluminiową. Sernik jest gotowy, gdy jego środek jest sprężysty – można to sprawdzać lekko naciskając patyczkiem. Gotowe ciasto studź w wyłączonym piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach. Wystudzone ciasto wstaw na dwie godziny do lodówki. Następnie lekko zetnij jego brzegi, żeby nadać mu zaokrągloną formę.
Przygotuj polewę z mlecznej czekolady, rozpuszczając ją w kąpieli wodnej. Nałóż ją warstwami pędzelkiem (gdy jedna warstwa zastygnie, nakładaj drugą). Gdy cała polewa jest zastudzona, ozdób ciasto kształtami z białej czekolady (możesz zrobić np. wiórki lub płatki kwiatów, zastudzając czekoladę w foremkach na lód o podobnym kształcie).
Nasza rada: Ten serniczek zamiast z krokantem, możesz też zrobić ze zmielonymi orzechami.
Czekoladowe babeczki z polewą
Szybki do zrobienia i niedrogi deser.
Składniki:
2 szklanki mąki
0,5 szklanki cukru
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
tabliczka czekolady posiekana w drobne kosteczki
jajko
szklanka mleka (może być roślinne)
aromat waniliowy
polewa czekoladowa (gotowa lub zrobiona ze stopionej tabliczki czekolady i 2 łyżek masła) oraz inne dekoracje
Sposób przygotowania:
Rozgrzej piekarnik do 180°C z termoobiegiem lub 200°C bez termoobiegu. W jednej misce wymieszaj suche składniki, w drugiej mokre. Następnie połącz mokre składniki z suchymi.
Foremkę muffinową (na 12 lub 16 sztuk) wyłóż papilotkami i nałóż do nich masę – do ok. 2/3 ich wysokości.
Piecz 15-20 min (sprawdź po 15 min wykałaczką: jeśli jest sucha, muffinki są upieczone; są małe, więc szybko się pieką). Gotowe ostudź na kratce i ozdób polewą (może być przełożona do rękawa lub szprycy, aby ją ładnie uformować) oraz dowolnymi dekoracjami.
Tort czekoladowo-orzechowy
Składniki:
Biszkopt:
150 g zmielonych orzechów laskowych
5 jajek
170 g cukru pudru
opakowanie cukru waniliowego
szczypta soli
łyżka gorącej wody
100 g mąki.
Krem:
300 ml mleka
opakowanie budyniu czekoladowego bez cukru
300 g masła
100 g stopionej w kąpieli wodnej czekolady mlecznej
2 łyżki cukru pudru
łyżka kakao
2-3 łyżki rumu
2 łyżki kawy rozpuszczalnej.
Nasączenie:
1/3 szklanki rumu (można zastąpić go herbatą)
1/3 szklanki wody.
Polewa:
2 tabliczki gorzkiej czekolady
Sposób przygotowania:
Białka ubij na sztywno. Ciągle ubijając, dodaj połowę cukru pudru. Żółtka utrzyj z resztą cukru pudru, cukrem waniliowym, solą i łyżką gorącej wody.
Do masy żółtkowej dodaj pianę i delikatnie wymieszaj. Na wierzch przesiej mąkę, dodaj orzechy i wymieszaj łyżką. Ciasto nałóż do tortownicy o śr. 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno). Piecz w 170ºC ok. 50 min. Po upieczeniu ostudź.
Ugotuj budyń z mlekiem. Ostudź. Kawę rozpuść w 2-3 łyżkach rumu. Masło utrzyj mikserem z cukrem pudrem i czekoladą. Dodaj kakao, kawę z rumem. Ciągle ucierając, dodawaj po łyżce budyń, aż powstanie krem.
Ciasto przekrój na 3 blaty, nasącz je. Przełóż kremem (do części możesz dodać więcej kakao, będzie ciemniejszy). Posmaruj też wierzch. Ozdób polewą z czekolady.
Nasza rada: To ciasto wygląda rewelacyjnie, gdy podamy je, ozdabiając polewą pokrojone już na kawałki.
Najlepszy murzynek w czekoladowej polewie
Składniki:
kostka masła
ok. 1,5-1,7 szklanki cukru
4 bardzo kopiaste łyżki kakao
ok. 2,5 szklanki mąki
kieliszek rumu
olejek migdałowy
olejek arakowy
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
3 duże jajka (lub 4 małe)
masło do posmarowania i tarta bułka do wysypania formy
szczypta soli
Sposób przygotowania:
Masło, 1/2 szklanki wody, rum, olejek migdałowy, olejek arakowy, cukier oraz kakao powoli rozpuść w dużym garnku na małym ogniu na dość gęstą, gładką czekoladową masę. Następnie odlej z niej 1/2 szklanki na polewę. Resztę masy przestudź.
Następnie dodaj do masy mąkę, żółtka, proszek do pieczenia, szczyptę soli i dokładnie wymieszaj.
Białka ubij ze szczyptą soli i wmieszaj do ciasta na samym końcu – w taki sposób, aby nie zniszczyć pęcherzyków powietrza.
Ciasto przelej następnie do natłuszczonej masłem i wysypanej tartą bułką okrągłej formy. Piecz ok. 40-50 minut w temperaturze 180°C (murzynek jest gotowy, gdy pęknie, a wkładany w niego drewniany patyczek jest suchy). Ciasto ostudź. Udekoruj obficie odłożoną polewą. Dodatkowo możesz ozdobić go np. owocami i miętą.