Tarta z czekoladą i orzeszkami. Rozkosz dla podniebienia
Tarta z czekoladą i orzeszkami
Fot. 123RF

Tarta z czekoladą i orzeszkami. Rozkosz dla podniebienia

Tarta czekoladowa to rozkosz dla podniebienia wszystkich miłośników czekoladowych słodkości. Dodając garść fistaszków, czyli orzeszków ziemnych przemycimy do niej zdrowy składnik. Zobacz, jak ją przygotować!

Orzeszki i czekolada to perfekcyjne połączenie, które smakuje obłędnie. Ta prosta tarta posmakuje każdemu łasuchowi. Wypróbuj koniecznie!

Dlaczego warto robić desery z orzechami?

Odpowiedź jest prosta: orzechy, o ile nie mamy na nie uczulenia,  są bardzo zdrowe. Pomimo dużej zawartości tłuszczu, spożywanie orzeszków arachidowych nie wiąże się ze wzrostem cholesterolu we krwi. Paradoksalnie, ich regularne spożycie może pomóc w obniżeniu cholesterolu, szczególnie jeżeli chodzi o stan podwyższonego stężenia tej substancji.

Osoby, które mają podwyższony poziom cholesterolu, mogą odczuć pozytywne skutki włączenia do diety fistaszków. Pomagają one w redukcji poziomu LDL, uważanego za tzw. zły cholesterol. Ok. 50 proc. wszystkich kwasów tłuszczowych znajdujących się w orzechach ziemnych stanowią jednonienasycone kwasy tłuszczowe. 33 proc. to wielonienasycone, a 14 proc. z nich to nasycone kwasy tłuszczowe. To bardzo korzystny bilans dla układu sercowo-naczyniowego.

Tarta z czekoladą i orzeszkami

78877599_m
Tarta z czekoladą i orzeszkami.
123RF

Liczba porcji: 10
Czas przygotowania: 45 minut

Składniki

  • 250 g mąki
  • 110 g masła
  • 60 g cukru
  • 1 jajko
  • 200 g czekolady
  • 400 g kremówki
  • 150 g fistaszków
  • sól
  • orzechy włoskie

Przygotowanie

  1. Mąkę posiekaj z zimnym masłem i szczyptą soli. Dodaj cukier i jajko, zagnieć ciasto. Wylep nim formę do tarty. Wstaw do lodówki na 30 min.
  2. Wyjmij, spód ponakłuwaj gęsto widelcem. Piecz ok. 30 min w temp. 200°C.
  3. Czekoladę połam na kawałki, wrzuć do rondla z kremówką. Ogrzewaj, mieszając, do rozpuszczenia. Zdejmij z ognia, dodaj fistaszki (orzeszki ziemne), wymieszaj. Masę wyłóż na ciasto. Udekoruj orzechami włoskim.

 

Czytaj więcej