Tarta czekoladowa to rozkosz dla podniebienia wszystkich miłośników czekoladowych słodkości. Dodając garść fistaszków, czyli orzeszków ziemnych przemycimy do niej zdrowy składnik. Zobacz, jak ją przygotować!
Orzeszki i czekolada to perfekcyjne połączenie, które smakuje obłędnie. Ta prosta tarta posmakuje każdemu łasuchowi. Wypróbuj koniecznie!
Odpowiedź jest prosta: orzechy, o ile nie mamy na nie uczulenia, są bardzo zdrowe. Pomimo dużej zawartości tłuszczu, spożywanie orzeszków arachidowych nie wiąże się ze wzrostem cholesterolu we krwi. Paradoksalnie, ich regularne spożycie może pomóc w obniżeniu cholesterolu, szczególnie jeżeli chodzi o stan podwyższonego stężenia tej substancji.
Osoby, które mają podwyższony poziom cholesterolu, mogą odczuć pozytywne skutki włączenia do diety fistaszków. Pomagają one w redukcji poziomu LDL, uważanego za tzw. zły cholesterol. Ok. 50 proc. wszystkich kwasów tłuszczowych znajdujących się w orzechach ziemnych stanowią jednonienasycone kwasy tłuszczowe. 33 proc. to wielonienasycone, a 14 proc. z nich to nasycone kwasy tłuszczowe. To bardzo korzystny bilans dla układu sercowo-naczyniowego.
Liczba porcji: 10
Czas przygotowania: 45 minut
Składniki
Przygotowanie