Masło orzechowe bardzo łatwo przygotować w domu, co ma wiele zalet. Możesz dodać taką ilość soli, jaka Ci odpowiada, a orzeszki zmielić albo na gładką masę albo zostawić w wersji crunchy, czyli z kawałkami chrupiących orzeszków. Dodatkowo, możesz być kreatywna i łączyć je z ulubionymi dodatkami. Zobacz nasze podpowiedzi!
Masło orzechowe to jeden z najpopularniejszych produktów do smarowania na całym świecie, a miłośników masła orzechowego nie brakuje. Smakuje ono wyśmienicie, a jego konsystencja jest po prostu niesamowita.
Oczywiście, nie każdy może cieszyć się smakiem orzeszków ziemnych. Niektórzy są na nie uczuleni. A czy dla pozostałych masło orzechowe jest zdrowe?
Masło orzechowe jest zdrowe, bo bogate w składniki odżywcze. Jest też dobrym źródłem białka. Zawiera również błonnik, witaminy i minerały. Przygotowując je w domu, możesz być pewna, że nie zawiera chemii. Trzeba jednak wziąć pod uwagę jego dużą kaloryczność. Dlatego do zdrowej diety można włączyć tylko umiarkowane ilości masła orzechowego.
Jego umiarkowane spożycie nie odbije się na wadze, ale ważne jest też to, aby przekąsek z masłem orzechowych nie łączyć dodatkowo ze słodyczami czy przetworzoną żywnością.
Szklankę orzeszków ziemnych wsyp do kielicha blendera. Jeśli orzeszki są niesolone, dodaj szczyptę soli. Blenduj tak długo, aż z orzechów wydzieli się tłuszcz i powstanie masło (kilka razy rób przerwy).
Aby urozmaicić smak masła, pod koniec blendowania dodaj trochę miodu, kakao lub cynamonu. Do gotowego masła możesz też wmieszać posiekane orzeszki lub wiórki kokosowe.