Makaroniki to przypominajce małą kanapkę francuskie ciasteczka. Wierzch makaronika jest gładki, a boki pofalowane, nadzienie zaś wyjątkowo słodkie. Ciastko jest delikatnie wilgotne i rozpływa się w ustach. Spróbuj koniecznie!
Makaroniki najlepiej jeść w dniu, w którym są przygotowane. Jednak zarówno ciasteczka, jak i nadzienie możesz zrobić do 3 dni wcześniej. Przechowuj je jednak osobno! Ciasteczka w szczelnym pojemniku w temperaturze pokojowej, a krem w lodówce.
Przepis na makaroniki pochodzi z... Włoch! Przygotowywane były przez włoskiego kucharza na dworze królowej Katarzyny de Medici w okresie renesansu. Królowa przyniosła ten przepis ze sobą do Francji, która tak rozsławiła te pyszności, że dziś uważana jest za ich dom. Nazwa ciasteczek prawdopodobnie wzięła się od włoskiego czasownika maccare, czyli ubijać. W przepisie ubija się białka.
Od XIX wieku wygląd typowego paryskiego makaronika nie zmienił się i przypomina małą kanapeczkę. Składa się z nadzienia z ganache, kremu maślanego lub dżemu, umieszczonego pomiędzy dwoma ciasteczkami. „Macarons” obecnie można dostać w niezwykle szerokiej gamie smaków – od tradycyjnych, np. czekoladowe czy malinowe po niezwykłe, np. jaśmin, fiołek czy matcha.
Liczba porcji: 10
Czas przygotowania: 90 minut
Składniki
Przygotowanie