Ciasto marchewkowe jest łatwe do wykonania. Wypróbuj ten przepis na marchwiak, a będzie pyszne, wilgotne i puszyste.
Wilgotne, aromatyczne, miękkie i soczyste ciasto marchewkowe jest łatwe do przygotowania i długo utrzymuje świeżość, dlatego możesz je jeść kilka dni. Mamy najlepszy przepis na ciasto marchewkowe z polewą z serka mascarpone. Ciasto sprawdzi się też jako tort urodzinowy, jeśli przełożymy je polewą i ładnie ozdobimy. Będzie pyszne!
Jak zrobić ciasto marchewkowe
Składniki
- 2 jajka
- 200 g cukru pudru
- 150 ml oleju roślinnego
- 200 g drobno startej marchewki
- 200 g mąki
- łyżeczka cynamonu
- łyżeczka sody
- szczypta soli
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
Polewa
- 125 g serka kremowego, np. mascarpone
- 50 g miękkiego masła
- 100 g cukru pudru
Przygotowanie
- Ciasto: Jajka wbij do miski i połącz z cukrem pudrem mikserem. Dodaj olej i marchewkę. Następnie dodaj orzechy i wymieszaj. W osobnej misce wymieszaj mąkę z cynamonem i sodą. Dodaj masę marchwią.
- Polewa: Serek połącz mikserem z masłem. Dodaj cukier puder. Polej ciasto i ozdób, np. orzechami włoskimi.