Pistacjowe, piniowe czy pekan... Orzechy o delikatnym smaku świetnie sprawdzają się w deserach. Przygotowaliśmy dla ciebie przepisy na pyszne słodkości z dodatkiem orzechów.
Babeczki pod kremem z orzechami pekan
Babeczki:
- po 25 dag mąki i marchewki
- pomarańcza
- 10 dag masła
- 4 łyżki miodu
- 10 dag cukru trzcinowego
- 80 ml mleka
- 2 jajka
- po łyżeczce proszku do pieczenia i sody
- łyżeczka cynamonu
- 10 dag orzechów pekan
Krem:
- 250 dag mascarpone
- 200 ml kremówki
Do dekoracji:
- orzechy pekan
- posypka karmelowa
Przygotowanie
-
Krem: mascarpone i kremówkę chłodź przez noc. Włóż do zimnej miski i ubij na sztywno. Wstaw do lodówki.
-
Babeczki: obierz marchewki, umyj i zetrzyj na tarce o małych oczkach. Pomarańczę wyszoruj, zetrzyj z niej skórkę i wyciśnij sok. Skórkę wsyp do marchewki. Masło, miód, cukier i cynamon zalej 40 ml soku i wolno podgrzewaj, aż cukier się rozpuści. Zdejmij z palnika. Po 15 min wlej mleko i wbij jajka. Wymieszaj.
- Posiekaj drobno 10 dag orzechów pekan. Mąkę przesiej z proszkiem, sodą i solą. Dodaj orzechy, marchewkę oraz roztopione masło, wymieszaj łyżką. Formę do pieczenia babeczek (na 12 sztuk) wyłóż papilotkami. Do każdej papilotki nałóż ciasto – do 3/4 wysokości. Piecz w 180ºC ok. 30 min.
- Krem nałóż do szprycy. Wyciśnij na wystudzone babeczki. Udekoruj całość posypką karmelową i orzechami pekan.
Porada
Orzechy pekan są sprzedawane w supermarketach i dyskontach (8 zł/10 dag). Zawierają dużo tłuszczu (72 proc.), dlatego szybko jełczeją. Trzymaj je w chłodnym, suchym i ciemnym miejscu.
Rolada bez pieczenia
Warstwa kakaowa:
- 2 opakowania kakaowych herbatników pełnoziarnistych (30 dag)
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżki masła z orzeszków ziemnych
- łyżka masła
- 1/2 szkl. cukru trzcinowego
- 120 ml mleka
Krem kokosowy:
- 10 dag masła
- 10 dag wiórków kokosowych
- łyżka oleju kokosowego
- 3/4 szkl. cukru pudru
- 30 ml likieru kokosowego
Dodatkowo:
- garść mrożonych malin
- wiórki kokosowe
- listki mięty
Przygotowanie
-
Warstwa kakaowa: herbatniki zblenduj. Do rondelka wlej mleko, włóż oba masła, kakao i cukier. Podgrzewaj na małym ogniu aż do połączenia. Mieszaj od czasu do czasu. Zdejmij z palnika i od razu wymieszaj z herbatnikami. Rozłóż papier do pieczenia i wylep na nim z masy kwadrat o boku ok. 25 cm.
-
Krem kokosowy: masło i olej kokosowy o temp. pokojowej utrzyj z cukrem pudrem na jasną masę. Dodaj wiórki kokosowe i likier kokosowy, wymieszaj. Powstały krem rozsmaruj równo na warstwie kakaowej. Z jednego brzegu pozostaw nieposmarowany margines o szerokości ok. 2 cm.
- Na środku ułóż w rządku maliny. Zwiń ściśle roladę, zaczynając od posmarowanego brzegu. Delikatnie zlep z roladą nieposmarowany brzeg. Całość owiń folią aluminiową i włóż do lodówki na 4 godz.
- Roladę wyjmij z lodówki 30 min przed podaniem. Posyp wiórkami kokosowymi, udekoruj miętą.
Kruche ciasto z owocami
Kruche ciasto:
- 300 dag mąki tortowej
- 20 dag masła
- 10 dag cukru pudru
- 3 żółtka
- szczypta soli
Dodatkowo:
- 4 połówki brzoskwiń
- 3/4 szkl. wiśni z syropu
- szkl. niesolonych orzeszków pistacjowych
Przygotowanie
- Brzoskwinie (jeśli używasz tych z puszki) i wiśnie wyłóż na sitko i dokładnie osącz.
-
Kruche ciasto: wszystkie składniki włóż do lodówki na 2-3 godz. Masło siekaj z mąką, aż powstaną grudki. Dodaj sól, cukier i żółtka. Szybko zagnieć ciasto, owiń je folią, zostaw do schłodenia na 60 minut.
- Ciastem wylep blaszkę, nakłuj je widelcem i chłodź 20 min. Zapobiegnie to kurczeniu się ciasta podczas pieczenia. Wstaw blaszkę do piekarnika o temp. 200°C (grzanie góra – dół) na 15 min.
- Pokrój każdą połówkę brzoskwini na 4 cząstki. Sprawdź, czy w którejś wiśni nie została pestka. Orzeszki pistacjowe wyłuskaj ze skorupek i pokrój w słupki. Na podpieczonym cieście ułóż brzoskwinie i wiśnie. Zmniejsz temp. do 180°C i piecz ciasto jeszcze 15 min. Ciepłe ciasto posyp pistacjami.
Twarożek z sosem kiwi
Twarożek:
- 80 dag naturalnego jogurtu typu greckiego
- 2 łyżeczki miodu
- łyżeczka skórki otartej z limonki
Płatki:
- 1/2 szkl. płatków owsianych
- 2 łyżki miodu
- łyżka masła
Sos kiwi:
Dekoracja:
- owoc kiwi
- po 2 łyżki rodzynków i orzeszków piniowych
- listki mięty
Przygotowanie
- Twarożek: wyłóż sitko bawełnianą ściereczką. Umieść je na płaskim naczyniu (będzie do niego ściekała serwatka) i wyłóż jogurt. Odstaw na noc w chłodne miejsce. Powstały twarożek połącz z miodem i skórką limonki, rozłóż do 4 miseczek. Wyrównaj wierzch.
- Płatki lekko zrumień na suchej patelni, przesyp na talerz. Na patelnię włóż miód i masło. Na minimalnym ogniu podgrzewaj je, mieszając, do całkowitego połączenia. Zestaw patelnię z palnika, wsyp płatki, wymieszaj.
- Obierz i zmiksuj 4 owoce kiwi. Powstałym musem polej twarożek. Pozostałe kiwi obierz, pokrój w półplasterki. Udekoruj twarożek półplasterkami kiwi, rodzynkami, orzeszkami, płatkami owsianymi i miętą. Podawaj od razu lub po schłodzeniu (60 minut).
Porada
To propozycja np. na lekki, ale pełen składników odżywczych podwieczorek. Taki twarożek można również przyrządzić w słoiczku i zabrać do pracy na drugie śniadanie. Warto wówczas dodać nieco większą ilość płatków owsianych.