Babeczki z ciasta marchewkowego z orzechami pekan i inne łakocie z dodatkiem orzeszków
Babeczki z ciasta marchewkowego z orzechami pekan
Fot. 123rf/picsel

Babeczki z ciasta marchewkowego z orzechami pekan i inne łakocie z dodatkiem orzeszków

Pistacjowe, piniowe czy pekan... Orzechy o delikatnym smaku świetnie sprawdzają się w deserach. Przygotowaliśmy dla ciebie przepisy na pyszne słodkości z dodatkiem orzechów.

Babeczki pod kremem z orzechami pekan

Babeczki:

  • po 25 dag mąki i marchewki
  • pomarańcza
  • 10 dag masła
  • 4 łyżki miodu
  • 10 dag cukru trzcinowego
  • 80 ml mleka
  • 2 jajka
  • po łyżeczce proszku do pieczenia i sody
  • łyżeczka cynamonu
  • 10 dag orzechów pekan

Krem:

  • 250 dag mascarpone
  • 200 ml kremówki

Do dekoracji:

  • orzechy pekan
  • posypka karmelowa

Przygotowanie

  1. Krem: mascarpone i kremówkę chłodź przez noc. Włóż do zimnej miski i ubij na sztywno. Wstaw do lodówki.
  2. Babeczki:  obierz marchewki, umyj i zetrzyj na tarce o małych oczkach. Pomarańczę wyszoruj, zetrzyj z niej skórkę i wyciśnij sok. Skórkę wsyp do marchewki. Masło, miód, cukier i cynamon zalej 40 ml soku i wolno podgrzewaj, aż cukier się rozpuści. Zdejmij z palnika. Po 15 min wlej mleko i wbij jajka. Wymieszaj.
  3. Posiekaj drobno 10 dag orzechów pekan. Mąkę przesiej z proszkiem, sodą i solą. Dodaj orzechy, marchewkę oraz roztopione masło, wymieszaj łyżką. Formę do pieczenia babeczek (na 12 sztuk) wyłóż papilotkami. Do każdej papilotki nałóż ciasto – do 3/4 wysokości. Piecz w 180ºC ok. 30 min.
  4. Krem nałóż do szprycy. Wyciśnij na wystudzone babeczki. Udekoruj całość posypką karmelową i orzechami pekan.

Porada 
Orzechy pekan są sprzedawane w supermarketach i dyskontach (8 zł/10 dag). Zawierają dużo tłuszczu (72 proc.), dlatego szybko jełczeją. Trzymaj je w chłodnym, suchym i ciemnym miejscu.

Rolada bez pieczenia

Warstwa kakaowa:

  • 2 opakowania kakaowych herbatników pełnoziarnistych (30 dag)
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżki masła z orzeszków ziemnych
  • łyżka masła
  • 1/2 szkl. cukru trzcinowego
  • 120 ml mleka

Krem kokosowy:

  • 10 dag masła
  • 10 dag wiórków kokosowych
  • łyżka oleju kokosowego
  • 3/4 szkl. cukru pudru
  • 30 ml likieru kokosowego

Dodatkowo:

  • garść mrożonych malin
  • wiórki kokosowe
  • listki mięty

Przygotowanie

  1. Warstwa kakaowa: herbatniki zblenduj. Do rondelka wlej mleko, włóż oba masła, kakao i cukier. Podgrzewaj na małym ogniu aż do połączenia. Mieszaj od czasu do czasu. Zdejmij z palnika i od razu wymieszaj z herbatnikami. Rozłóż papier do pieczenia i wylep na nim z masy kwadrat o boku ok. 25 cm.
  2. Krem kokosowy: masło i olej kokosowy o temp. pokojowej utrzyj z cukrem pudrem na jasną masę. Dodaj wiórki kokosowe i likier kokosowy, wymieszaj. Powstały krem rozsmaruj równo na warstwie kakaowej. Z jednego brzegu pozostaw nieposmarowany margines o szerokości ok. 2 cm.
  3. Na środku ułóż w rządku maliny. Zwiń ściśle roladę, zaczynając od posmarowanego brzegu. Delikatnie zlep z roladą nieposmarowany brzeg. Całość owiń folią aluminiową i włóż do lodówki na 4 godz.
  4. Roladę wyjmij z lodówki 30 min przed podaniem. Posyp wiórkami kokosowymi, udekoruj miętą.

Kruche ciasto z owocami

Kruche ciasto:

  • 300 dag mąki tortowej
  • 20 dag masła
  • 10 dag cukru pudru
  • 3 żółtka
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • 4 połówki brzoskwiń
  • 3/4 szkl. wiśni z syropu
  • szkl. niesolonych orzeszków pistacjowych

Przygotowanie

  1. Brzoskwinie (jeśli używasz tych z puszki) i wiśnie wyłóż na sitko i dokładnie osącz.
  2. Kruche ciasto: wszystkie składniki włóż do lodówki na 2-3 godz. Masło siekaj z mąką, aż powstaną grudki. Dodaj sól, cukier i żółtka. Szybko zagnieć ciasto, owiń je folią, zostaw do schłodenia na 60 minut.
  3. Ciastem wylep blaszkę, nakłuj je widelcem i chłodź 20 min. Zapobiegnie to kurczeniu się ciasta podczas pieczenia. Wstaw blaszkę do piekarnika o temp. 200°C (grzanie góra – dół) na 15 min.
  4. Pokrój każdą połówkę brzoskwini na 4 cząstki. Sprawdź, czy w którejś wiśni nie została pestka. Orzeszki pistacjowe wyłuskaj ze skorupek i pokrój w słupki. Na podpieczonym cieście ułóż brzoskwinie i wiśnie. Zmniejsz temp. do 180°C i piecz ciasto jeszcze 15 min. Ciepłe ciasto posyp pistacjami.

Twarożek z sosem kiwi

Twarożek:

  • 80 dag naturalnego jogurtu typu greckiego
  • 2 łyżeczki miodu
  • łyżeczka skórki otartej z limonki

Płatki:

  • 1/2 szkl. płatków owsianych
  • 2 łyżki miodu
  • łyżka masła

Sos kiwi:

  • 4 owoce kiwi

Dekoracja:

  • owoc kiwi
  • po 2 łyżki rodzynków i orzeszków piniowych
  • listki mięty

Przygotowanie

  1. Twarożek: wyłóż sitko bawełnianą ściereczką. Umieść je na płaskim naczyniu (będzie do niego ściekała serwatka) i wyłóż jogurt. Odstaw na noc w chłodne miejsce. Powstały twarożek połącz z miodem i skórką limonki, rozłóż do 4 miseczek. Wyrównaj wierzch.
  2. Płatki lekko zrumień na suchej patelni, przesyp na talerz. Na patelnię włóż miód i masło. Na minimalnym ogniu podgrzewaj je, mieszając, do całkowitego połączenia. Zestaw patelnię z palnika, wsyp płatki, wymieszaj.
  3. Obierz i zmiksuj 4 owoce kiwi. Powstałym musem polej twarożek. Pozostałe kiwi obierz, pokrój w półplasterki. Udekoruj twarożek półplasterkami kiwi, rodzynkami, orzeszkami, płatkami owsianymi i miętą. Podawaj od razu lub po schłodzeniu (60 minut).

Porada

To propozycja np. na lekki, ale pełen składników odżywczych podwieczorek. Taki twarożek można również przyrządzić w słoiczku i zabrać do pracy na drugie śniadanie. Warto wówczas dodać nieco większą ilość płatków owsianych.

Czytaj więcej