W Wielkiej Brytanii ryż je się nawet na śniadanie! To potężna dawka łatwo przyswajalnych węglowodanów, które na długo dostarczą energii.
Fot. 123RF/Picsel
Obiady
Rozgrzewające dania z ryżem z różnych stron świata. 6 egzotycznych i pysznych propozycji
Marta Barczyńska
23.01.2024 15:18
Ryż jest nie tylko zdrowy, dietetyczny i sycący, ale tez działa rozgrzewająco, więc jest doskonałym daniem na chłodne dni. Co z niego przygotować? Wszystko! Jeśli nie masz pomysłu na danie z ryżem, spieszymy z pomocą. Wypróbuj pyszne potrawy rozgrzewające z ryżem rodem z kuchni indyjskiej, tureckiej, sycylijskiej, meksykańskiej i japońskiej.
Ryż jest trawiony bardzo powoli. A gdy go trawimy, wydziela się ciepło, które ogrzewa cały nasz organizm. Brązowy ryż ma dużo błonnika, który ułatwia trawienie, a biały - węglowodanów, które dostarczają energii.
Ryż rozgrzewając, obniża poziom cholesterolu. Jeśli dodamy do niego podnoszące temperaturę ciała przyprawy, jak kurkuma, imbir, cynamon, goździki, chili czy czosnek, otrzymamy danie idealne na zimowe dni. Dodatkowo przyprawy te podnoszą odporność. Potrawy z ryżu z przyprawami korzennymi, chili czy czosnkiem są popularne w kuchni meksykańskiej, arabskiej i azjatyckiej. Warto je wypróbować właśnie teraz!
Dania z ryżem: indyjskie kedgeree (czyt. kedżeri)
Składniki:
40 dag wędzonej ryby
1 szklanka ryżu suchego
2 liście laurowe
1 cebula
1 szklanka mleka
1/2 łyżeczki curry
1/2 łyżeczki kurkumy
3 łyżki oleju
1 łyżka natki
4 jajka
szczypta chili
Przygotowanie:
Na patelnię wlewamy 2 szklanki wody i mleko. Dodajemy rybę, liście, kurkumę i chili. Gotujemy, aż zawrze. Wyjmujemy rybę, wywar przelewamy do szklanki.
Smażymy posiekaną cebulę z ryżem i curry. Wlewamy wywar. Gotujemy 20 minut. Doprawiamy do smaku. Wykładamy na talerz ryż, rybę i posypujemy natką. Podajemy z jajkiem w koszulce lub sadzonym.
Dania z ryżem: turecki fırında sütlaç (czyt. fyrynda sutlacz)
Składniki:
1 szklanka ryżu
4 szklanki mleka
3/4 szklanki cukru pudru
1 op. cukru wanilinowego
2 łyżki skrobi ziemniaczanej
1 żółtko
1 łyżeczka cynamonu
Przygotowanie:
Ryż zalewamy 2 szklankami wody i gotujemy, aż woda odparuje. Dodajemy 3 szklanki mleka i cukier puder, gotujemy, aż ryż będzie miękki. Resztę mleka łączymy ze skrobią, wlewamy do ryżu, mieszamy i gotujemy, aż zgęstnieje.
Przekładamy ryż do miseczek żaroodpornych. Mieszamy żółtko z cukrem wanilinowym i cynamonem, wlewamy na ryż. Zapiekamy 15 minut w 180 st.
Dania z ryżem: meksykańskie arroz congri (czyt. aroz kongri)
Składniki:
4 łyżki ryżu basmati
1/2 puszki czerwonej fasoli wraz z zalewą
1 cebula
1 marchew
1 szklanka passaty pomidorowej
2 ząbki czosnku
szczypta papryki ostrej
szczypta oregano
szczypta kminu rzymskiego
pieprz
sól
olej
1 łyżka kolendry lub natki
Przygotowanie:
Na oleju szklimy pokrojone cebulę i marchew. Dodajemy ryż. Krótko smażymy i zalewamy passatą.
Dodajemy rozgnieciony czosnek i po szczypcie każdej z przypraw. Gotujemy 20 minut. Jeśli będzie potrzeba, podczas gotowania dolewamy trochę wody.
Na koniec dodajemy fasolę razem z zalewą i gotujemy jeszcze 2 -3 minuty. Danie podajemy posypane kolendrą lub natką.
Dania z ryżem: japoński takoraisu (czytaj takorajsu)
Składniki:
30 dag mięsa mielonego
10 dag sałaty lodowej
1 cebula
1 strąk papryczki chili
1 marchew
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka startego korzenia imbiru
3 łyżki keczupu
1 łyżka sosu sojowego
10 dag sera żółtego
olej
3 pomidorki koktajlowe
1/2 puszki czerwonej fasoli
Przygotowanie:
Ryż gotujemy na miękko, odcedzamy.
Mięso smażymy wraz z imbirem, posiekanymi czosnkiem i cebulą. Dodajemy sos, ketchup i odcedzoną fasolę. Smażymy 3 minuty.
Na talerzu układamy warstwami ryż, mięso z fasolą, starte marchew i ser, pokrojoną papryczkę chili, poszatkowaną sałatę i pokrojone pomidorki.
Dania z ryżem: sycylijskie arancini (czytaj aranczini)
Prawdopodobnie obecność tej potrawy w kuchni sycyliskiej związana jest z arabskimi wpływami. Najpopularniejszy farsz jest robiony z mozzarelli. Ale może być też z grzybów, bakłażana, kiełbasy, łososia czy kurczaka. Podaje się je z sosem pomidorowym.
Składniki:
50 dag ryżu
15 dag mąki
40 dag bułki tartej
50 dag kurczaka mielonego
20 dag passaty
15 dag groszku
20 dag mozzarelli
olej do smażenia
sól
pieprz
2 jajka
Przygotowanie:
Na oleju podsmażymy mięso mielone i groszek. Doprawiamy, zalewamy passatą i gotujemy, aż zgęstnieje.
Na folii układamy cienką warstwą łyżkę ugotowanego ryżu, na nim łyżkę farszu i startą mozzarellę. Przez folię formujemy kulkę (powinna mieć wielkość śliwki).
Kulkę obtaczamy w rozkłóconych jajkach, mące i bułce tartej. Smażymy na głębokim oleju, obracając kulki z każdej strony.
Dania z ryżem: indyjskie biryani (wymowa birjani)
Składniki:
1 kg kawałków kurczaka (np. pałki, udziki)
1 szklanka jogurtu naturalnego
1 cebula
1/2 łyżeczki cukru
masło klarowane lub olej kokosowy
1 szklanka mleka
2 szczypty szafranu
20 dag ryżu basmati (lub innego długoziarnistego)
garść rodzynek
1 marchew
garść migdałów lub orzechów
2 laski cynamonu
5-6 goździków
5-6 nasion kardamonu
2-3 gwiazdki anyżu
2-3 liście laurowe
1 ząbek czosnku
2 cm kawałek imbiru
pieprz
sól
1 łyżeczka mielonej kurkumy
1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
1 łyżeczka garam masali (lub 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika i 1/2 łyżeczki cynamonu)
1/2 łyżeczki mielonej chili lub 1 strąk świeżej papryczki
1/2 cytryny
Przygotowanie:
Kurczaka myjemy, nacieramy solą i pieprzem. Jogurt mieszamy z kurkumą, kminkiem, garam masalą, chili (lub pokrojonym strączkiem papryki) oraz rodzynkami. Kurczaka wkładamy do jogurtu. Odstawiamy do lodówki na 5-6 godzin, a najlepiej na całą noc.
Cebulę obieramy, kroimy w piórka. Solimy, posypujemy cukrem. Smażymy do zrumienienia.
Szafran mieszamy z mlekiem i odstawiamy.
Przez 15 minut gotujemy w osolonej wodzie ryż z dodatkiem liści laurowych, odcedzamy. Marchewkę obieramy, ścieramy na tarce o drobnych oczkach i mieszamy z ryżem.
Na suchej patelni prażymy na jasnobrązowo ziarna kardamonu, migdały, goździki, cynamon i anyż.
Dodajemy 2-3 łyżki wody, starty czosnek i imbir, chwilę smażymy. Dokładamy kurczaka wraz z jogurtową marynatą i smażymy przez ok. 5 minut, przewracając kilka razy mięso.
W natłuszczonym glinianym lub żaroodpornym naczyniu wykładamy warstwami połowę ryżu, kurczaka i cebuli. Następnie taką samą drugą warstwę z reszty ryżu, kurczaka i cebuli. Każdą z warstw skrapiamy mlekiem i posypujemy nasionami. Przykrywamy i zapiekamy 15-20 minut w 180 st. Podajemy z plasterkami cytryny.
Nasza rada:
Jeśli wolisz mniej słodkie potrawy, zamiast rodzynek do kurczaka dodaj tyle samo zielonego groszku (odcedzony z puszki lub rozmrożony). Możesz też podsmażyć cebulę i nie posypywać jej cukrem.