W Wielkiej Brytanii ryż je się nawet na śniadanie! To potężna dawka łatwo przyswajalnych węglowodanów, które na długo dostarczą energii.
Fot. 123RF/Picsel
Obiady
Rozgrzewające dania z ryżu z różnych stron świata. 6 egzotycznych i pysznych propozycji
Marta Barczyńska
03.02.2023 15:18
Ryż jest nie tylko zdrowy, dietetyczny i sycący, ale tez działa rozgrzewająco, więc jest doskonałym daniem na chłodne dni. Co z niego przygotować? Wszystko! Jeśli nie masz pomysłu na danie z ryżem, spieszymy z pomocą. Wypróbuj pyszne potrawy rozgrzewające z ryżem rodem z kuchni indyjskiej, tureckiej, sycylijskiej, meksykańskiej i japońskiej.
Ryż jest trawiony bardzo powoli. A gdy go trawimy, wydziela się ciepło, które ogrzewa cały nasz organizm. Brązowy ryż ma dużo błonnika, który ułatwia trawienie, a biały - węglowodanów, które dostarczają energii.
Ryż rozgrzewając, obniża poziom cholesterolu. Jeśli dodamy do niego podnoszące temperaturę ciała przyprawy, jak kurkuma, imbir, cynamon, goździki, chili czy czosnek, otrzymamy danie idealne na zimowe dni. Dodatkowo przyprawy te podnoszą odporność. Potrawy z ryżu z przyprawami korzennymi, chili czy czosnkiem są popularne w kuchni meksykańskiej, arabskiej i azjatyckiej. Warto je wypróbować właśnie teraz!
Indyjskie kedgeree (czyt. kedżeri) z ryżem
Indyjskie kedgeree (czyt. kedżeri) często jedzone jest w Wielkiej Brytanii na śniadanieFot. 123rf.com
Składniki:
40 dag wędzonej ryby
1 szklanka ryżu suchego
2 liście laurowe
1 cebula
1 szklanka mleka
1/2 łyżeczki curry
1/2 łyżeczki kurkumy
3 łyżki oleju
1 łyżka natki
4 jajka
szczypta chili
Przygotowanie:
Na patelnię wlewamy 2 szklanki wody i mleko. Dodajemy rybę, liście, kurkumę i chili. Gotujemy, aż zawrze. Wyjmujemy rybę, wywar przelewamy do szklanki.
Smażymy posiekaną cebulę z ryżem i curry. Wlewamy wywar. Gotujemy 20 minut. Doprawiamy do smaku. Wykładamy na talerz ryż, rybę i posypujemy natką. Podajemy z jajkiem w koszulce lub sadzonym.
Turecki fırında sütlaç (czyt. fyrynda sutlacz) z ryżem
W tureckim fırında sütlaç często ryż posypuje się dodatkowo posiekanymi pistacjami lub innymi bakaliami.Fot. 123rf.com
Składniki:
1 szklanka ryżu
4 szklanki mleka
3/4 szklanki cukru pudru
1 op. cukru wanilinowego
2 łyżki skrobi ziemniaczanej
1 żółtko
1 łyżeczka cynamonu
Przygotowanie:
Ryż zalewamy 2 szklankami wody i gotujemy, aż woda odparuje. Dodajemy 3 szklanki mleka i cukier puder, gotujemy, aż ryż będzie miękki. Resztę mleka łączymy ze skrobią, wlewamy do ryżu, mieszamy i gotujemy, aż zgęstnieje.
Przekładamy ryż do miseczek żaroodpornych. Mieszamy żółtko z cukrem wanilinowym i cynamonem, wlewamy na ryż. Zapiekamy 15 minut w 180 st.
Meksykańskie arroz congri (czyt. aroz kongri) z ryżem
W Meksyku i na Kubie ryż w takiej postaci podaje się często z szarpaną wołowiną.Fot. 123rf.com
Składniki:
4 łyżki ryżu basmati
1/2 puszki czerwonej fasoli wraz z zalewą
1 cebula
1 marchew
1 szklanka passaty pomidorowej
2 ząbki czosnku
szczypta papryki ostrej
szczypta oregano
szczypta kminu rzymskiego
pieprz
sól
olej
1 łyżka kolendry lub natki
Przygotowanie:
Na oleju szklimy pokrojone cebulę i marchew. Dodajemy ryż. Krótko smażymy i zalewamy passatą.
Dodajemy rozgnieciony czosnek i po szczypcie każdej z przypraw. Gotujemy 20 minut. Jeśli będzie potrzeba, podczas gotowania dolewamy trochę wody.
Na koniec dodajemy fasolę razem z zalewą i gotujemy jeszcze 2 -3 minuty. Danie podajemy posypane kolendrą lub natką.
Japoński takoraisu (czytaj takorajsu) z ryżem
Japoński ryż tokoraisu powstał jako inspiracja kuchnią meksykańską.Fot. 123rf.com
Składniki:
30 dag mięsa mielonego
10 dag sałaty lodowej
1 cebula
1 strąk papryczki chili
1 marchew
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka startego korzenia imbiru
3 łyżki keczupu
1 łyżka sosu sojowego
10 dag sera żółtego
olej
3 pomidorki koktajlowe
1/2 puszki czerwonej fasoli
Przygotowanie:
Ryż gotujemy na miękko, odcedzamy.
Mięso smażymy wraz z imbirem, posiekanymi czosnkiem i cebulą. Dodajemy sos, ketchup i odcedzoną fasolę. Smażymy 3 minuty.
Na talerzu układamy warstwami ryż, mięso z fasolą, starte marchew i ser, pokrojoną papryczkę chili, poszatkowaną sałatę i pokrojone pomidorki.
Sycylijskie arancini (czytaj aranczini) z ryżem
Arancini to smażone kuleczki ryżowe z dodatkiem szafranu.Fot. 123rf.com
Prawdopodobnie obecność tej potrawy w kuchni sycyliskiej związana jest z arabskimi wpływami. Najpopularniejszy farsz jest robiony z mozzarelli. Ale może być też z grzybów, bakłażana, kiełbasy, łososia czy kurczaka. Podaje się je z sosem pomidorowym.
Składniki:
50 dag ryżu
15 dag mąki
40 dag bułki tartej
50 dag kurczaka mielonego
20 dag passaty
15 dag groszku
20 dag mozzarelli
olej do smażenia
sól
pieprz
2 jajka
Przygotowanie:
Na oleju podsmażymy mięso mielone i groszek. Doprawiamy, zalewamy passatą i gotujemy, aż zgęstnieje.
Na folii układamy cienką warstwą łyżkę ugotowanego ryżu, na nim łyżkę farszu i startą mozzarellę. Przez folię formujemy kulkę (powinna mieć wielkość śliwki).
Kulkę obtaczamy w rozkłóconych jajkach, mące i bułce tartej. Smażymy na głębokim oleju, obracając kulki z każdej strony.
Indyjskie biryani (wymowa birjani) z ryżem
Biryani (lub biriani) to jedna z bardziej znanych potraw indyjskich, której podstawą jest ryż. Najczęściej warstwy ryżu zapieka się z kurczakiem.Fot. 123rf.com
Składniki:
1 kg kawałków kurczaka (np. pałki, udziki)
1 szklanka jogurtu naturalnego
1 cebula
1/2 łyżeczki cukru
masło klarowane lub olej kokosowy
1 szklanka mleka
2 szczypty szafranu
20 dag ryżu basmati (lub innego długoziarnistego)
garść rodzynek
1 marchew
garść migdałów lub orzechów
2 laski cynamonu
5-6 goździków
5-6 nasion kardamonu
2-3 gwiazdki anyżu
2-3 liście laurowe
1 ząbek czosnku
2 cm kawałek imbiru
pieprz
sól
1 łyżeczka mielonej kurkumy
1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
1 łyżeczka garam masali (lub 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika i 1/2 łyżeczki cynamonu)
1/2 łyżeczki mielonej chili lub 1 strąk świeżej papryczki
1/2 cytryny
Przygotowanie:
Kurczaka myjemy, nacieramy solą i pieprzem. Jogurt mieszamy z kurkumą, kminkiem, garam masalą, chili (lub pokrojonym strączkiem papryki) oraz rodzynkami. Kurczaka wkładamy do jogurtu. Odstawiamy do lodówki na 5-6 godzin, a najlepiej na całą noc.
Cebulę obieramy, kroimy w piórka. Solimy, posypujemy cukrem. Smażymy do zrumienienia.
Szafran mieszamy z mlekiem i odstawiamy.
Przez 15 minut gotujemy w osolonej wodzie ryż z dodatkiem liści laurowych, odcedzamy. Marchewkę obieramy, ścieramy na tarce o drobnych oczkach i mieszamy z ryżem.
Na suchej patelni prażymy na jasnobrązowo ziarna kardamonu, migdały, goździki, cynamon i anyż.
Dodajemy 2-3 łyżki wody, starty czosnek i imbir, chwilę smażymy. Dokładamy kurczaka wraz z jogurtową marynatą i smażymy przez ok. 5 minut, przewracając kilka razy mięso.
W natłuszczonym glinianym lub żaroodpornym naczyniu wykładamy warstwami połowę ryżu, kurczaka i cebuli. Następnie taką samą drugą warstwę z reszty ryżu, kurczaka i cebuli. Każdą z warstw skrapiamy mlekiem i posypujemy nasionami. Przykrywamy i zapiekamy 15-20 minut w 180 st. Podajemy z plasterkami cytryny.
Nasza rada:
Jeśli wolisz mniej słodkie potrawy, zamiast rodzynek do kurczaka dodaj tyle samo zielonego groszku (odcedzony z puszki lub rozmrożony). Możesz też podsmażyć cebulę i nie posypywać jej cukrem.
Administratorem Danych Osobowych przetwarzanych w związku z korzystaniem z serwisu sprawdzone.pl jest Wydawnictwo Bauer Sp. z o.o. Sp. j.
Klikając w „akceptuję i przechodzę do serwisu” wyrażasz zgodę na korzystanie z technologii takich jak pliki cookies oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez Wydawnictwo Bauer i zaufanych partnerów zbieranych w Internecie, takich jak adresy IP i identyfikatory plików cookie, w celach analityki internetowej oraz marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, szczegółowo opisanych w ustawieniach zaawansowanych.
Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać za pośrednictwem ustawień zaawansowanych.
Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych. W polityce prywatności znajdziesz szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych oraz sposobu realizacji Twoich uprawnień.
Ustawienia prywatności
Poniżej możesz wprowadzić ustawienia w zakresie przetwarzania danych dostarczanych przez Ciebie podczas korzystania z naszego serwisu i wykorzystywania ich w poniższych celach.
Informacje przetwarzane za pomocą plików cookies lub innych podobnych technologii dotyczą aktywności użytkownika na odwiedzanych stronach internetowych, historii wizyt, a także informacji o lokalizacji urządzenia. Osobno możesz określić swoje preferencje wobec wykorzystywania tych informacji przez naszych partnerów (wycofanie zgody na przetwarzanie informacji zapisanych w plikach cookies) oraz osobno przez Wydawnictwo Bauer Sp. z o.o. Sp. j. (zgłoszenie sprzeciwu, o którym mowa w art. 21 ust. 2 RODO). Za pomocą ustawień możesz skonfigurować ustawienia prywatności i określić w jaki sposób chcesz, aby Twoje dane były używane w oparciu o poniższe cele.
Wydawnictwo Bauer Sp. z o.o. Sp. j.
Wydawnictwo Bauer Sp. z o.o. Sp. j. oraz wybrani partnerzy używają plików cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, prowadzenia statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia poprzez zmiany ustawień przeglądarki, szczegółowe informacje znajdziesz w Polityce Prywatności.