Rozgrzewające dania z ryżem z różnych stron świata. 6 egzotycznych i pysznych propozycji
W Wielkiej Brytanii ryż je się nawet na śniadanie! To potężna dawka łatwo przyswajalnych węglowodanów, które na długo dostarczą energii.
Fot. 123RF/Picsel

Rozgrzewające dania z ryżem z różnych stron świata. 6 egzotycznych i pysznych propozycji

Ryż jest nie tylko zdrowy, dietetyczny i sycący, ale tez działa rozgrzewająco, więc jest doskonałym daniem na chłodne dni. Co z niego przygotować? Wszystko! Jeśli nie masz pomysłu na danie z ryżem, spieszymy z pomocą. Wypróbuj pyszne potrawy rozgrzewające z ryżem rodem z kuchni indyjskiej, tureckiej, sycylijskiej, meksykańskiej i japońskiej. 

Ryż jest trawiony bardzo powoli. A gdy go trawimy, wydziela się ciepło, które ogrzewa cały nasz organizm. Brązowy ryż ma dużo błonnika, który ułatwia trawienie, a biały - węglowodanów, które dostarczają energii.

Ryż rozgrzewając, obniża poziom cholesterolu. Jeśli dodamy do niego podnoszące temperaturę ciała przyprawy, jak kurkuma, imbir, cynamon, goździki, chili czy czosnek, otrzymamy danie idealne na zimowe dni. Dodatkowo przyprawy te podnoszą odporność. Potrawy z ryżu z przyprawami korzennymi, chili czy czosnkiem są popularne w kuchni meksykańskiej, arabskiej i azjatyckiej. Warto je wypróbować właśnie teraz!

Dania z ryżem: indyjskie kedgeree (czyt. kedżeri) 

 -
Indyjskie kedgeree (czyt. kedżeri) często jedzone jest w Wielkiej Brytanii na śniadanie
Fot. 123rf.com

Składniki:

  • 40 dag wędzonej ryby 
  • 1 szklanka ryżu suchego
  • 2 liście laurowe 
  • 1 cebula
  • 1 szklanka mleka 
  • 1/2 łyżeczki curry
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 3 łyżki oleju 
  • 1 łyżka natki
  • 4 jajka 
  • szczypta chili

Przygotowanie:

  1. Na patelnię wlewamy 2 szklanki wody i mleko. Dodajemy rybę, liście, kurkumę i chili. Gotujemy, aż zawrze. Wyjmujemy rybę, wywar przelewamy do szklanki.
  2. Smażymy posiekaną cebulę z ryżem i curry. Wlewamy wywar. Gotujemy 20 minut. Doprawiamy do smaku. Wykładamy na talerz ryż, rybę i posypujemy natką. Podajemy z jajkiem w koszulce lub sadzonym.

Dania z ryżem: turecki fırında sütlaç (czyt. fyrynda sutlacz)

 -
W tureckim fırında sütlaç często ryż posypuje się dodatkowo posiekanymi pistacjami lub innymi bakaliami.
Fot. 123rf.com

Składniki:

  • 1 szklanka ryżu
  • 4 szklanki mleka 
  • 3/4 szklanki cukru pudru 
  • 1 op. cukru wanilinowego
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka cynamonu

Przygotowanie:

  1. Ryż zalewamy 2 szklankami wody i gotujemy, aż woda odparuje. Dodajemy 3 szklanki mleka i cukier puder, gotujemy, aż ryż będzie miękki. Resztę mleka łączymy ze skrobią, wlewamy do ryżu, mieszamy i gotujemy, aż zgęstnieje.
  2. Przekładamy ryż do miseczek żaroodpornych. Mieszamy żółtko z cukrem wanilinowym i cynamonem, wlewamy na ryż. Zapiekamy 15 minut w 180 st.

Dania z ryżem: meksykańskie arroz congri (czyt. aroz kongri) 

 -
W Meksyku i na Kubie ryż w takiej postaci podaje się często z szarpaną wołowiną.
Fot. 123rf.com

Składniki:

  •  4 łyżki ryżu basmati 
  • 1/2 puszki czerwonej fasoli wraz z zalewą 
  • 1 cebula 
  • 1 marchew
  • 1 szklanka passaty pomidorowej 
  • 2 ząbki czosnku 
  • szczypta papryki ostrej
  • szczypta oregano 
  • szczypta kminu rzymskiego
  • pieprz 
  • sól 
  • olej 
  • 1 łyżka kolendry lub natki

Przygotowanie:

  1. Na oleju szklimy pokrojone cebulę i marchew. Dodajemy ryż. Krótko smażymy i zalewamy passatą.
  2. Dodajemy rozgnieciony czosnek i po szczypcie każdej z przypraw. Gotujemy 20 minut. Jeśli będzie potrzeba, podczas gotowania dolewamy trochę wody.
  3. Na koniec dodajemy fasolę razem z zalewą i gotujemy jeszcze 2 -3  minuty. Danie podajemy posypane kolendrą lub natką. 

Dania z ryżem: japoński takoraisu (czytaj takorajsu)

 -
Japoński ryż tokoraisu powstał jako inspiracja kuchnią meksykańską.
Fot. 123rf.com

Składniki:

  •  30 dag mięsa mielonego 
  • 10 dag sałaty lodowej 
  • 1 cebula 
  • 1 strąk papryczki chili
  • 1 marchew
  • 2 ząbki czosnku 
  • 1 łyżeczka startego korzenia imbiru 
  • 3 łyżki keczupu 
  • 1 łyżka sosu sojowego 
  • 10 dag sera żółtego
  • olej 
  • 3 pomidorki koktajlowe 
  • 1/2 puszki czerwonej fasoli

Przygotowanie:

  1. Ryż gotujemy na miękko, odcedzamy.
  2. Mięso smażymy wraz z imbirem, posiekanymi czosnkiem i cebulą. Dodajemy sos, ketchup i odcedzoną fasolę. Smażymy 3 minuty.
  3. Na talerzu układamy warstwami ryż, mięso z fasolą, starte marchew i ser, pokrojoną papryczkę chili, poszatkowaną sałatę i pokrojone pomidorki. 

Dania z ryżem: sycylijskie arancini (czytaj aranczini) 

 -
Arancini to smażone kuleczki ryżowe z dodatkiem szafranu.
Fot. 123rf.com

Prawdopodobnie obecność tej potrawy w kuchni sycyliskiej związana jest z arabskimi wpływami. Najpopularniejszy farsz jest robiony z mozzarelli. Ale może być też z grzybów, bakłażana, kiełbasy, łososia czy kurczaka. Podaje się je z sosem pomidorowym.

Składniki:

  • 50 dag ryżu
  • 15 dag mąki 
  • 40 dag bułki tartej
  • 50 dag kurczaka mielonego
  • 20 dag passaty
  • 15 dag groszku 
  • 20 dag mozzarelli
  • olej do smażenia 
  • sól 
  • pieprz
  • 2 jajka

Przygotowanie:

  1. Na oleju podsmażymy mięso mielone i groszek. Doprawiamy, zalewamy passatą i gotujemy, aż zgęstnieje.
  2. Na folii układamy cienką warstwą łyżkę ugotowanego ryżu, na nim łyżkę farszu i startą mozzarellę. Przez folię formujemy kulkę (powinna mieć wielkość śliwki).
  3.  Kulkę obtaczamy w rozkłóconych jajkach, mące i bułce tartej. Smażymy na głębokim oleju, obracając kulki z każdej strony.

Dania z ryżem: indyjskie biryani (wymowa birjani)

 -
Biryani (lub biriani) to jedna z bardziej znanych potraw indyjskich, której podstawą jest ryż. Najczęściej warstwy ryżu zapieka się z kurczakiem.
Fot. 123rf.com

Składniki:

  • 1 kg kawałków kurczaka (np. pałki, udziki)
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 1 cebula
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • masło klarowane lub olej kokosowy
  • 1 szklanka mleka
  • 2 szczypty szafranu
  • 20 dag ryżu basmati (lub innego długoziarnistego)
  • garść rodzynek
  • 1 marchew
  • garść migdałów lub orzechów
  • 2 laski cynamonu
  • 5-6 goździków 
  • 5-6 nasion kardamonu
  • 2-3 gwiazdki anyżu
  • 2-3 liście laurowe
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 cm kawałek imbiru
  • pieprz
  • sól
  • 1 łyżeczka mielonej kurkumy
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka garam masali (lub 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika i 1/2 łyżeczki cynamonu)
  • 1/2 łyżeczki mielonej chili lub 1 strąk świeżej papryczki
  • 1/2 cytryny

Przygotowanie:

  1. Kurczaka myjemy, nacieramy solą i pieprzem. Jogurt mieszamy z kurkumą, kminkiem, garam masalą, chili (lub pokrojonym strączkiem papryki) oraz rodzynkami. Kurczaka wkładamy do  jogurtu. Odstawiamy do lodówki na 5-6 godzin, a najlepiej na całą noc.
  2. Cebulę obieramy, kroimy w piórka. Solimy, posypujemy cukrem. Smażymy do zrumienienia.
  3. Szafran mieszamy z mlekiem i odstawiamy.
  4. Przez 15 minut gotujemy w osolonej wodzie ryż z dodatkiem liści laurowych, odcedzamy. Marchewkę obieramy, ścieramy na tarce o drobnych oczkach i mieszamy z ryżem.
  5. Na suchej patelni prażymy na jasnobrązowo ziarna kardamonu, migdały,  goździki, cynamon i anyż.
  6. Dodajemy 2-3 łyżki wody, starty czosnek i imbir, chwilę smażymy. Dokładamy kurczaka wraz z jogurtową marynatą i smażymy przez ok. 5 minut, przewracając kilka razy mięso.
  7. W natłuszczonym glinianym lub żaroodpornym naczyniu wykładamy warstwami połowę ryżu, kurczaka i cebuli. Następnie taką samą drugą warstwę z reszty ryżu, kurczaka i cebuli. Każdą z warstw skrapiamy mlekiem i posypujemy nasionami. Przykrywamy i zapiekamy 15-20 minut w 180 st. Podajemy z plasterkami cytryny.

Nasza rada:

Jeśli wolisz mniej słodkie potrawy, zamiast rodzynek do kurczaka dodaj tyle samo zielonego groszku (odcedzony z puszki lub rozmrożony). Możesz też podsmażyć cebulę i nie posypywać jej cukrem.

Czytaj więcej