Gazpacho: orzeźwiająca letnia zupa pełna smaku. Wypróbuj ją w wersji klasycznej i... z arbuzem
Gazpacho to tradycyjna hiszpańska zupa warzywna na zimno
Fot. 123RF

Gazpacho: orzeźwiająca letnia zupa pełna smaku. Wypróbuj ją w wersji klasycznej i... z arbuzem

Gazpacho, tradycyjna hiszpańska zupa warzywna na zimno, od wieków cieszy się uznaniem jako orzeźwiająca potrawa idealna na gorące dni. Jednak wciąż istnieje wiele możliwości modyfikacji tego klasycznego przepisu, aby nadać mu nowego charakteru i świeżości. Poznaj przepisy na klasyczne gazpacho andaluz oraz na wyjątkowe gazpacho z dodatkiem soczystego arbuza.

 

Gazpacho to tradycyjna hiszpańska zimna zupa warzywna, pochodząca z regionu Andaluzja. Jest to lekka i orzeźwiająca potrawa – idealna na gorące dni, ponieważ nie wymaga gotowania i podaje się ją schłodzoną.

Hiszpańskie gazpacho - najbardziej znana na świecie zimna zupa

Wielkim konkurentem doskonale nam znanego chłodnika litewskiego jest gazpacho. To z pewnością najbardziej rozpoznawalny chłodnik na świecie. Potrawa pochodzi z Andaluzji. Trudno dziwić się jej popularności w tak gorącym kraju. Początkowo była to zupa ubogich pasterzy i rolników, przyrządzano ją tradycyjnie z chleba, wody i oliwy. Pomidory, które dziś uznawane są za główny składnik gazpacho, zaczęto dodawać do zupy dopiero w XIX wieku.

W Andaluzji nie jest znane zsiadłe mleko, a jogurt i kefir nie są produktami tradycyjnymi. Króluje za to oliwa z oliwek. Łączy się ją z warzywami. W gazpacho są to głównie pomidory, papryka, ogórki, czosnek, cebula. Jeśli zamówimy chłodnik w hiszpańskiej restauracji nie podadzą go nam w talerzu, nie dostaniemy łyżki. Zupę tę zaserwują nam w szklankach, a niekiedy nawet w kieliszkach. Gazpacho po prostu się pije. Wykonanie jest proste, a o sukcesie decyduje dobrej jakości oliwa i takież same warzywa. Gazpacho w tej wersji nazywa się andaluzyjskim (Gazpacho Andaluz), ale jest mnóstwo rodzajów chłodników w Hiszpanii, na przykład popularny jest migdałowy. 

Potrawa jest lekka, sycąca i bardzo zdrowa. Świeże pomidory mają wiele witamin i minerałów: A, B1, B2, C, PP, sód, wapn, potas, żelazo, miedź. Bogatym źródłem witamin są też pozostałe warzywa, które dodajemy, wedle uznania, do potrawy oraz oliwa z oliwek. 

Z czego robi się gazpacho?

Składniki do przygotowania gazpacho to głównie warzywa: pomidory, ogórki, papryka, cebula oraz czosnek. Wszystkie produkty są krojone na mniejsze kawałki, a następnie miksowane na gładką masę lub pozostawiane w nieco bardziej grudkowatej formie, w zależności od preferencji. Do gazpacho dodaje się oliwę z oliwek, ocet winny, sól, pieprz i czasem inne przyprawy, aby wzbogacić smak. Niektóre przepisy mogą również zawierać chleb (bez skórki) lub migdały, dzięki którym zupa jest bardziej sycąca.

Gotowe gazpacho przed podaniem jest schładzane w lodówce. Serwuje się je w miseczkach lub kubkach, często z dodatkiem kawałków pokrojonych warzyw. Można również dodać kostki lodu lub pokrojone jajka na twardo jako dodatkową ozdobę.

Gazpacho Andaluz - klasyczny przepis

203002840_m_normal_none
Hiszpańska zupa na zimno - gazpacho andaluz
Fot. 123rf.com

Składniki:

  • 1 kg pomidorów
  • 1 niewielka cebula
  • 1 ogórek
  • 1 zielona papryka
  • 2 ząbki czosnku
  • filiżanka oliwy z oliwek
  • kilka łyżek octu winnego
  • sól i biały pieprz

Przygotowanie:

  1. Wszystkie warzywa kroimy, a następnie miksujemy w blenderze (pomidory uprzednio obieramy ze skórki).
  2. W czasie miksowania dodajemy ocet winny, sól i pieprz, a pod koniec miksowania dolewamy oliwę. 
  3. Następnie chłodnik przecedzamy przez sito i wstawiamy do lodówki. 
  4. W osobnych miseczkach możemy podać drobno pokrojone warzywa (te same, których użyliśmy do przygotowania zupy).

Gazpacho w odmienionej wersji z arbuzem

Gazpacho zawsze słynęło z połączenia wyśmienitego smaku pomidorów, ogórków, papryki i cebuli, ale dodanie do warzyw  soczystego arbuza wzbogaci tę pyszną potrawę o delikatny, świeży letni smak.

Nasz przepis na gazpacho z arbuzem zaskakuje prostotą i zachwyca smakiem!

Gazpacho z arbuzem

57092188_m_normal_none
Gazpacho z arbuzem
123 RF

Przygotowanie ok. 30 min
Porcja ok. 220 kcal
Koszt porcji ok. 3 zł
Przepis na 4 porcje

Podstawowe składniki:

  • 1/2 kg dojrzałych, mięsistych pomidorów (najlepiej gruntowych)
  • 2 cebule średniej wielkości (biała i czerwona)
  • 1 czerwona papryka
  • 2 ogórki
  • 2 plastry dojrzałego, słodkiego arbuza (o grubości ok. 2 cm)

Dodatki i przyprawy:

  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy (może być z dodatkiem chili albo ziołowa)
  • sól
  • pieprz
  • listki bazylii do dekoracji

Przygotowanie:

  1.  Pomidory zalej wrzątkiem, ostudź w zimnej wodzie, a potem obierz ze skórki i pokrój w kostkę, odrzucając gniazda nasienne. Obierz i posiekaj obydwie cebule. Czosnek przeciśnij przez praskę.
  2.  Pomidorowy miąższ zmiksuj razem z czosnkiem i jasną cebulą. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Odstaw do lodówki do schłodzenia. Paprykę (np. czerwoną) umyj, pozbaw nasion, miąższ pokrój w kosteczkę. Poszatkuj drobno obrane ogórki gruntowe. Z plastrów arbuza wytnij cztery trójkąty. Odłóż je do dekoracji. Resztę obierz ze skórki. Usuń pesteczki. Miąższ pokrój w kostkę.
  3.  Do schłodzonej masy pomidorowej dodaj posiekaną czerwoną cebulę, ogórki, paprykę oraz miąższ arbuza. Wlej oliwę, całość wymieszaj. Gazpacho udekoruj trójkątami arbuza oraz świeżą bazylią.
  4. W upalne dni podawaj razem z kostkami lodu. Mrożąc je, dodaj do foremek plasterki natki – będzie bardzo efektownie.

 

Czytaj więcej