Kurki w roli głównej. 4 przepisy na pyszne dania obiadowe
Smażone kurki z ziemniaczkami z patelni to pyszna propozycja na obiad
Fot. 123rf.com

Kurki w roli głównej. 4 przepisy na pyszne dania obiadowe

Lipiec to czas zbierania i przygotowywania pysznych dań z kurek. Te wyśmienite grzyby pasują do wielu potraw, szczególnie obiadowych. Co można zrobić z kurek? Wypróbuj nasze przepisy na pyszne smażone kurki z patelni z ziemniaczkami, medaliony wieprzowe w sosie śmietanowym z kurkami, zupę krem z kurek i tartę z kurkami.  Sprawdź też, jak przygotowywać i przechowywać kurki, by nie były gorzkie. 

Na te drobne, żółte grzybnie nie trzeba czekać do jesieni. Już w lipcu możemy cieszyć się ich subtelnym smakiem. Zatem zabierajmy się do gotowania!

Jak przygotowywać kurki, aby nie były gorzkie?

Kurki to przepyszne grzyby, ale jeśli postępujemy z nimi niewłaściwie, mogą stać się gorzkie, cierpkie i niesmaczne. Jak tego uniknąć? 

Kurki należy smażyć na suchej patelni. Rozgrzej ją na średniej wielkości ogniu bez dodatku tłuszczu, wsyp grzyby i smaż, aż puszczą oraz ponownie wchłoną soki. Trwa to najczęściej około 10 minut, po tym czasie należy zdjąć z ognia patelnię i ostudzić kurki.

Najczęstszym błędem powodującym gorzki smak kurek jest ich zbyt długie przechowywanie i nieprawidłowe mrożenie. Mrożonych kurek nie powinno się więc przechowywać więcej niż 3 miesiące. Aby kurki po rozmrożeniu nie był gorzkie, lepiej nie zamrażaj ich na surowo. Wcześniej warto je zblanszować krótko w gorącej wodzie. Trzeba pamiętać, by dodać do wody soli lub cukru, co uchroni ścianki grzybów przed rozpadaniem się i zapewni im jędrność.

Kiedy już zamrożone zostały surowe kurki, rozmroź je przez zalanie ich wrzątkiem i pozostawienie tak przez 2-3 minuty. Jeśli chcesz usmażyć wcześniej zamrożone kurki, najpierw odlej pierwszą część wody, jaka z nich odejdzie. Ponadto powinnaś usmażyć je na maśle z przyprawami o słodkim smaku lub z dodatkiem smażonej cebulki albo słodkiej śmietanki. 

Smażone kurki z ziemniakami z patelni

127752246_m
Smażone kurki z ziemniakami z patelni
Fot. 123rf.com

Składniki:

  • 40 dag kurek
  • 60 dag ziemniaków
  • 2 łyżki masła
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 szalotki
  • 20 dag wędzonego boczku (w kawałku)
  • sól, mielony czarny pieprz
  • po 1 gałązce tymianku, szałwii oraz rozmarynu
  • 1/2 małego pęczka natki pietruszki
  • trochę oleju do smażenia ziemniaków

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki wyszoruj, opłucz pod bieżącą wodą. Zalej w garnku posolonym wrzątkiem. Poczekaj, aż woda zawrze i gotuj 10-15 min (na półtwardo).
  2. Kurki oczyść. Większe sztuki pokrój na połówki. Boczek pokrój w kostkę. Szalotki obierz, posiekaj. Ziemniaki odcedź, chwilę studź.
  3. Potem ziemniaki pokrój na cząstki. Zrumień je na oleju wraz z boczkiem oraz szalotkami. W tym samym czasie w garnku rozgrzej masło.
  4. Do masła dodaj zioła i nieobrany czosnek. Smaż chwilę. Wyjmij. Wrzuć kurki. Duś 10 min. Dodaj do ziemniaków. Przypraw. Posyp natką.

Medaliony wieprzowe w sosie śmietanowym z kurkami

172296050_m
Medaliony wieprzowe w sosie śmietanowym z kurkami
Fot. 123rf.com

Składniki:

  • 30 dag kurek
  • 1 polędwiczka wieprzowa (ok. 35 dag)
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 1 szalotka
  • 1/4 szklanki białego wytrawnego wina
  • ok. 2/3 szk. śmietany kremówki
  • sól
  • grubo mielony kolorowy pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Kurki oczyść, szybko opłucz na sitku pod bieżącą wodą i osusz. Większe sztuki pokrój na kawałki. Małe grzybki pozostaw w całości. Szalotkę obierz, pokrój w kosteczkę. W garnku rozgrzej 1 łyżkę masła. Zeszklij na nim szalotkę.
  2. Wrzuć kurki. Smaż razem przez 2 minuty, aż wyparuje prawie cały płyn. Oprósz solą. Następnie wlej wino. Smaż jeszcze przez 1 minutę. Dolej śmietanę. Zagotuj, zmniejsz płomień i duś, aż sos zacznie lekko gęstnieć (około 12 minut).
  3. Polędwiczki oczyść, pokrój na grube plastry, lekko rozgnieć je dłonią. Smaż na pozostałym maśle po 2-3 min z każdej strony. Pod koniec smażenia oprósz je solą oraz pieprzem. Włóż do sosu, podgrzej. Podawaj np. z kluskami śląskimi.

Zupa krem z kurek

83431786_m
Zupa krem z kurkami
Fot. 123rf.com

Składniki:

  • 70 dag kurek
  • 3 szklanki bulionu warzywnego
  • 4-5 młodych ziemniaków
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka masła
  • 2/3 szklanki śmietany kremówki
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania:

  1. Kurki oczyść, opłucz na sitku pod bieżącą wodą. Osusz. Cebulę obierz, drobno posiekaj. W garnku rozgrzej olej z masłem. Wrzuć cebulę. Usmaż ją na szklisto. Potem dodaj grzyby. Smaż razem jeszcze chwilę na dużym płomieniu. Potem zmniejsz płomień i duś kurki przez 10 minut.
  2. Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę. Grzyby w garnku zalej bulionem. Dodaj ziemniaki. Poczekaj, aż całość ponownie zawrze, zmniejsz płomień i gotuj jeszcze ok. 15 minut.
  3. Wyjmij ok. 1/3 kurek, resztę zupy zmiksuj na gładko. Wymieszaj ze śmietaną. Dodaj odłożone kurki. Przypraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Mocno podgrzej. Ew. posyp natką.

Tarta z kurkami

103282299_m
Tarta z kurkami
Fot. 123rf.com

Składniki:

Spód:

  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 kostki zimnego masła
  • po 1 łyżeczce suszonego tymianku i soli
  • tłuszcz do formy;

Nadzienie:

  • 40 dag kurek
  • 2 cebule
  • 2 łyżki masła
  • 4 suszone pomidory
  • po 3 gałązki świeżego tymianku i bazylii
  • 1/3 szklanki śmietany 30-proc.
  • 2/3 szklanki śmietany 18-proc.
  • 2 jajka
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Składniki na spód zagnieć z 2 łyżkami wody. Schładzaj 30 minut. Kurki oczyść. Schłodzone ciasto rozwałkuj. Formę posmaruj tłuszczem i wylep plackiem. Ciasto ponakłuwaj. Piecz 15 minut w temp. 180˚C.
  2. Farsz: cebule obierz, pokrój, zeszklij na maśle. Dodaj grzyby, smaż 10 min. Obie śmietany wymieszaj z jajkami. Pomidory i zioła posiekaj. Dodaj do grzybów. Przypraw solą i pieprzem.
  3. Ułóż na podpieczonym spodzie. Zlej masą śmietanową. Piecz jeszcze 25-30 minut w temp. 180˚C.

 

 

Czytaj więcej