Przygotuj się do ucztowania w święta. 2 tygodnie wcześniej rozpocznij stosowanie diety oczyszczającej
Fot. 123RF
Na zdrowie
Dieta oczyszczająca przed świętami. Przygotuj się do bożonarodzeniowego ucztowania!
Anna Englisz
02.11.2023 10:11
Do świątecznego ucztowania warto przygotować organizm. Najważniejsze, aby odciążyć przewód pokarmowy i usprawnić pracę jelit. Sprawdź zasady oczyszczającej diety przed Bożym Narodzeniem. Czego nie jeść przed świętami? Produkty zalecane i niewskazane oraz przepisy na przykładowe dania.
Dieta oczyszczająca przed świętami odciąży wątrobę i przygotuje organizm na ucztowanie. Na ok. dwa tygodnie przed świętami warto ustabilizować glikemię i wahania stężenia glukozy we krwi. To sprawi, że nie będziesz podjadać i utrzymasz wysokie tempo metabolizmu. Dostarczaj też probiotyków, które regulują perystaltykę jelit, wzmacniają odporność i zwiększają wchłanianie witamin. Sprawdź, jakie produkty są wskazane, a jakich unikać przed świętami.
Zasady diety przedświątecznej
Twoje posiłki powinny być różnorodne, to uchroni cię przed niedoborami, które są przyczyną napadów głodu lub ochoty na słodkie.
Tłuste mięso wieprzowe, zastąp chudym mięsem drobiowym, zaś słodycze owocami.
Aby odciążyć przewód pokarmowy, smażenie zastąp pieczeniem i duszeniem. Mięsa i ryby przygotowuj bez panierki. Dobrze jest też gotować na parze, aby produkty zachowały więcej składników odżywczych.
Pij napary ziołowe, np. z majeranku, rumianku z dodatkiem goździków, unikaj słodzonych napojów. Soki owocowe zastąp koktajlami (zawierają błonnik). Pij minimum 1,5 litra wody i naparów dziennie.
Kasza jaglana, gryczana, bulgur, amarantus, komosa ryżowa, ryż brązowy
Jogurt, kefir, twaróg, feta
Siemię lniane, sezam, orzechy
Oliwa, olej z pestek dyni, olej ryżowy
Czarnuszka, kolendra, majeranek produkty
Pokrzywa zwyczajna
Jest źródłem garbników, serotoniny, histaminy, antocyjanów i flawonoidów. Regularne picie naparu z pokrzywy usprawnia funkcjonowanie wątroby, trzustki, żołądka i reguluje stężenie glukozy we krwi. Ma działanie moczopędne, pomaga pozbyć się obrzęków i wspomaga produkcję czerwonych krwinek.
Produkty niewskazane przed świętami
Dieta przedświąteczna bazuje na naturalnych, świeżych i lekkostrawnych produktach. Z naszego jadłospisu wykluczamy więc wszystko co tłuste, ciężkostrawne i wysokoprzetworzone:
żywność typu fast food: hamburgery, pizza, hot-dogi, kebab, zapiekanki
przetworzone mięso typu konserwy mięsne, pasztetowa, metka
mleko w proszku, śmietana kremówka, tłuste sery, margaryna
słodzone i kolorowe napoje, alkohol
kostki rosołowe, mieszanki przypraw na bazie soli i glutaminianu sodu
Przepisy na dietetyczne dania przed świętami
Dania w przedświątecznej diecie oczyszczającej powinny być lekkie i zdrowe. Na ucztowanie bez zakazów i ograniczeń przyjdzie czas w święta. Teraz, aby nie przeciążać układu pokarmowego, przygotuj dania według poniższych przepisów.
Ryba pieczona z kapustą kiszoną
Ryby są źródłem kwasów omega-3 i cynku, a kapusta kiszona dostarcza probiotyków. Związki te leczą stany zapalne przewodu pokarmowego, wspomagają pracę wątroby.
Składniki
biała ryba morska lub karp, 200 g
łyżka oliwy
1/2 cebuli, 50 g
ząbek czosnku
1/2 szklanki odciśniętej kapusty kiszonej, 90 g
1/2 szklanki wody
liść laurowy
2 ziarna ziela angielskiego
2 suszone śliwki
1/4 łyżeczki skórki otartej z cytryny
po szczypcie majeranku, mielonej kolendry, białego pieprzu
Przygotowanie
Rybę natrzyj posiekanym czosnkiem, majerankiem i odstaw na 10 minut. Na oliwie zeszklij cebulę, dodaj pokrojoną kapustę, wodę, śliwki, liść laurowy, ziele angielskie, kolendrę, skórkę cytrynową, pieprz i gotuj 30 minut.
W naczyniu żaroodpornym rozłóż połowę kapusty, na niej ułóż rybę i przykryj drugą połową kapusty. Piecz 15 min w 180 st.
Krem z buraków z fetą i majerankiem
Majeranek reguluje fermentację w przewodzie pokarmowym i łagodzi skurcze mięśni gładkich przewodu pokarmowego.
Składniki
3 buraczki, 300 g
1/2 strączka chili
2 ząbki czosnku
1/2 cebuli, 50 g
łyżka oliwy
1-1,5 szklanki bulionu warzywnego
1/2 łyżeczki majeranku
łyżka soku cytrynowego
pieprz
feta lub ser bułgarski, 30 g
Przygotowanie
Buraki ugotuj w całości (w skórce), a następnie obierz i pokrój. Na oliwie podsmaż posiekaną cebulę i czosnek. Wlej bulion, dodaj buraki, pokrojoną chili, majeranek i sok z cytryny.
Gotuj na małym ogniu przez około 10 minut. Ściągnij zupę z ognia, dopraw lekko solą, pieprzem i zmiksuj na gładką masę. Na talerzu posyp zupę pokruszonym serem.