Lekkostrawna dieta, dzięki której twoja wątroba się odbuduje, a ty poczujesz się lepiej
Fot. 123RF

Lekkostrawna dieta, dzięki której twoja wątroba się odbuduje, a ty poczujesz się lepiej

Lekkostrawna dieta regenerująca wątrobę musi być bogata w białka i przeciwutleniacze. Wprowadź do jadłospisu więcej warzyw i owoców, a smażone potrawy zastąp pieczonymi. Co jeszcze możesz zrobić, by komórki wątrobowe zaczęły się odnawiać? Sprawdź te pyszne przepisy!

Zmiana diety jest niezbędna, aby wątroba mogła się oczyścić i zregenerować. Przede wszystkim musimy dostarczyć organizmowi składniki, które zapewnią równowagę metaboliczną i wyrównają niedobory żywieniowe.

Co musi zawierać dieta wątrobowa?

Najskuteczniejsza jest dieta łatwostrawna z ograniczoną ilością tłuszczu, bogata w białka, przeciwutleniacze i nienasycone kwasy tłuszczowe. W jadłospisie powinny znaleźć się składniki, które sprzyjają regeneracji i zapobiegają odkładaniu się tłuszczów w wątrobie: witamina B12, cholina, cysteina, metionina.

Zasady lekkostrawnej diety

Najważniejsze zasady to:

  • Warzywa powinny znajdować się w co najmniej 3 posiłkach, a owoce w maksymalnie 2 posiłkach.
  • Należy unikać smażenia, a zastąpić je gotowaniem, duszeniem i pieczeniem w folii.
  • Niewskazane są tłuszcze zwierzęce o wysokim punkcie topnienia, czyli smalec, łój czy słonina.
  • Posiłki powinny być świeżo przygotowane. Nie zaleca się ich odgrzewania (nawet jeśli danie przechowujemy tylko kilka godzin).
  • Potrawy i napoje powinny mieć odpowiednią temperaturę, ani zbyt gorące, ani zbyt zimne.
  • W diecie powinny znaleźć się zioła i przyprawy, które poprawiają smak potraw, ale też wspomagają odnowę wątroby (patrz ramki).

Te produkty wesprą działanie narządu

Produkty zalecane:

✔ Szpinak, brokuły, sałata, kiełki, buraki, pomidory bez skóry, ziemniaki, marchew, kalafior, cukinia, fasolka szparagowa
✔ Grejpfrut, cytryna, jabłko, banany, brzoskwinia, maliny, jagody, porzeczki
✔ Chuda wołowina i drób
✔ Dorsz, halibut, mintaj, sola, sandacz
✔ Mleko, jogurt, kefir, maślanka, masło
✔ Olej lniany tłoczony na zimno, oliwa
✔ Pieczywo jasne i graham
✔ Drożdże piwne
✔ Koper, bazylia, natka pietruszki, oregano, cynamon, wanilia, kminek, majeranek

Kurkuma zawiera kurkuminę, która wspomaga działanie wątroby i przyśpiesza jej regenerację. Zaś pieprz wzmacnia jej działanie 16 razy. Dlatego łącz te przyprawy przynajmniej w jednej potrawie dziennie.

W diecie warto też uwzględnić ostropest plamisty. Zawiera sylimarynę – substancję wspomagającą odbudowę komórek wątroby.

Co nie sprzyja wątrobie?

Produkty niewskazane:

✔ Alkohol, napoje energetyczne
✔ Grzyby, kapusta, jarmuż, cebula, soja, soczewica, ciecierzyca, groch, ogórek
✔ Gruszki, śliwki, czereśnie, agrest, owoce suszone i kandyzowane
✔ Wieprzowina, baranina, tłuste wędliny, mięsne konserwy, boczek, salami, kaszanka, parówki, mielonki mięsne
✔ Mocna herbata i kawa, kakao, napoje gazowane słodzone
✔ Sery podpuszczkowe dojrzewające, pleśniowe, topione, śmietanka 36 i 30%
✔ Gotowe dania i sosy

Łatwostrawne obiady

Dorsz pieczony z kalafiorem i koperkiem

Pełnowartościowe białko stymuluje proces odnowy komórek wątrobowych. Przygotowując danie rybne, warto wybrać dorsza, który zawiera dużą ilość wartościowego białka i mało tłuszczu. Żeby danie było lekkostrawne zostało upieczone.

Składniki:

  • filet z dorsza bez skóry, 150 g
  • 4 róże kalafiora, 200 g
  • łyżka posiekanego koperku
  • łyżeczka soku cytrynowego
  • 2 plastry cytryny bez skórki
  • szczypta soli i pieprzu ziołowego

Sposób przygotowania:

  1. Rybę opłucz zimną wodą, osusz, skrop sokiem cytrynowym, oprósz solą, pieprzem ziołowym, koperkiem i połóż na wierzchu plastry cytryny.
  2. Wstaw rybę do lodówki na 30 minut.
  3. Następnie ułóż ją na folii aluminiowej, obok połóż róże kalafiora i zawiń w folię, tak żeby powstała zamknięta kieszeń.
  4. Wstaw rybę do piekarnika rozgrzanego do 180 st. i piecz przez 15-20 minut.


Kremowa zupa pomidorowo-dyniowa z jogurtem i makaronem orkiszowym

W diecie regenerującej wątrobę musi być dużo warzyw. Najlepszym wyborem są warzywa sezonowe, które mają wysoką wartość odżywczą.

Składniki:

  • miąższ dyni, 120 g
  • 2 pomidory bez skóry i nasion, 200 g
  • łyżeczka masła
  • po szczypcie gałki muszkatołowej i pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczka natki pietruszki
  • 1/4 szklanki bulionu
  • łyżka jogurtu naturalnego
  • 1/2 szklanki suchego makaronu orkiszowego, 35 g

Sposób przygotowania:

  1. W garnku zagotuj bulion, dodaj pokrojoną dynię i gotuj 10 minut.
  2. Dodaj pokrojone pomidory, masło, przyprawy, zioła i gotuj 20 min.
  3. Zupę zmiksuj i podawaj z jogurtem i ugotowanym makaronem.


Kluski kładzione szpinakowo-tymiankowe

Dania, które mają w składzie całe jaja, można przygotować z użyciem tylko białek, w ten sposób ograniczymy ilość tłuszczu w potrawie. Należy jednak pamiętać, że tłuszcz jest „nośnikiem” smaku i zmniejszenie jego ilości w daniu warto zrekompensować innymi składnikami. Żeby kluski były smaczne, został do nich dodany chudy twaróg, liście szpinaku oraz tymianek.

Składniki:

  • 2 ziemniaki, 140 g
  • 4 garście świeżych liści szpinaku, 100 g
  • 2 plastry chudego twarogu, 70 g
  • łyżka suchej kaszy manny, 10 g
  • białko jaja
  • łyżka mąki pszennej jasnej, 10 g
  • łyżeczka świeżego tymianku
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki wyszoruj, ugotuj w łupinie, ostudź i obierz.
  2. Szpinak opłucz, ugotuj w niewielkiej ilości wody, odcedź, odciśnij z nadmiaru wody.
  3. Ziemniaki, szpinak i twaróg razem zmiel w maszynce do mielenia mięsa.
  4. Białko ubij na sztywną pianę, dodaj do zmielonych składników, wsyp suchą kaszę mannę, mąkę, dodaj tymianek i dokładnie wszystko połącz.
  5. W garnku zagotuj wodę i lekko posól.
  6. Przygotowane ciasto wykładaj łyżką na wrzącą wodę i gotuj 2 minuty licząc od chwili wypłynięcia klusek.


Filet z indyka duszony z brzoskwiniami i kurkumą

Mięso przygotowane jest bez smażenia, dzięki czemu danie nie obciąża wątroby. Dodajmy też kurkumę i pieprz ziołowy, które leczą stany zapalne.

Składniki:

  • 2 plastry filetu z piersi indyka bez skóry, 150 g
  • łyżeczka oliwy
  • 1/4 szklanki bulionu warzywnego
  • brzoskwinia, 40 g
  • łyżka soku cytrynowego
  • łyżeczka natki pietruszki
  • szczypta kurkumy
  • szczypta pieprzu ziołowego

Sposób przygotowania:

  1. Mięso z piersi indyka opłucz, osusz, pokrój w kostkę, natrzyj oliwą, oprósz kurkumą i pieprzem.
  2. Przełóż do garnka, wlej bulion, sok cytrynowy i duś na małym ogniu pod przykryciem przez 20 minut.
  3. Obierz brzoskwinię ze skóry, usuń pestkę, pokrój w kostkę i dodaj 2 minuty przed końcem duszenia mięsa.
  4. Na koniec dodaj natkę pietruszki.

Czytaj więcej