Lekkostrawna dieta regenerująca wątrobę musi być bogata w białka i przeciwutleniacze. Wprowadź do jadłospisu więcej warzyw i owoców, a smażone potrawy zastąp pieczonymi. Co jeszcze możesz zrobić, by komórki wątrobowe zaczęły się odnawiać? Sprawdź te pyszne przepisy!
Zmiana diety jest niezbędna, aby wątroba mogła się oczyścić i zregenerować. Przede wszystkim musimy dostarczyć organizmowi składniki, które zapewnią równowagę metaboliczną i wyrównają niedobory żywieniowe.
Najskuteczniejsza jest dieta łatwostrawna z ograniczoną ilością tłuszczu, bogata w białka, przeciwutleniacze i nienasycone kwasy tłuszczowe. W jadłospisie powinny znaleźć się składniki, które sprzyjają regeneracji i zapobiegają odkładaniu się tłuszczów w wątrobie: witamina B12, cholina, cysteina, metionina.
Najważniejsze zasady to:
Produkty zalecane:
✔ Szpinak, brokuły, sałata, kiełki, buraki, pomidory bez skóry, ziemniaki, marchew, kalafior, cukinia, fasolka szparagowa
✔ Grejpfrut, cytryna, jabłko, banany, brzoskwinia, maliny, jagody, porzeczki
✔ Chuda wołowina i drób
✔ Dorsz, halibut, mintaj, sola, sandacz
✔ Mleko, jogurt, kefir, maślanka, masło
✔ Olej lniany tłoczony na zimno, oliwa
✔ Pieczywo jasne i graham
✔ Drożdże piwne
✔ Koper, bazylia, natka pietruszki, oregano, cynamon, wanilia, kminek, majeranek
Kurkuma zawiera kurkuminę, która wspomaga działanie wątroby i przyśpiesza jej regenerację. Zaś pieprz wzmacnia jej działanie 16 razy. Dlatego łącz te przyprawy przynajmniej w jednej potrawie dziennie.
W diecie warto też uwzględnić ostropest plamisty. Zawiera sylimarynę – substancję wspomagającą odbudowę komórek wątroby.
Produkty niewskazane:
✔ Alkohol, napoje energetyczne
✔ Grzyby, kapusta, jarmuż, cebula, soja, soczewica, ciecierzyca, groch, ogórek
✔ Gruszki, śliwki, czereśnie, agrest, owoce suszone i kandyzowane
✔ Wieprzowina, baranina, tłuste wędliny, mięsne konserwy, boczek, salami, kaszanka, parówki, mielonki mięsne
✔ Mocna herbata i kawa, kakao, napoje gazowane słodzone
✔ Sery podpuszczkowe dojrzewające, pleśniowe, topione, śmietanka 36 i 30%
✔ Gotowe dania i sosy
Dorsz pieczony z kalafiorem i koperkiem
Pełnowartościowe białko stymuluje proces odnowy komórek wątrobowych. Przygotowując danie rybne, warto wybrać dorsza, który zawiera dużą ilość wartościowego białka i mało tłuszczu. Żeby danie było lekkostrawne zostało upieczone.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Kremowa zupa pomidorowo-dyniowa z jogurtem i makaronem orkiszowym
W diecie regenerującej wątrobę musi być dużo warzyw. Najlepszym wyborem są warzywa sezonowe, które mają wysoką wartość odżywczą.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Kluski kładzione szpinakowo-tymiankowe
Dania, które mają w składzie całe jaja, można przygotować z użyciem tylko białek, w ten sposób ograniczymy ilość tłuszczu w potrawie. Należy jednak pamiętać, że tłuszcz jest „nośnikiem” smaku i zmniejszenie jego ilości w daniu warto zrekompensować innymi składnikami. Żeby kluski były smaczne, został do nich dodany chudy twaróg, liście szpinaku oraz tymianek.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Filet z indyka duszony z brzoskwiniami i kurkumą
Mięso przygotowane jest bez smażenia, dzięki czemu danie nie obciąża wątroby. Dodajmy też kurkumę i pieprz ziołowy, które leczą stany zapalne.
Składniki:
Sposób przygotowania: