Pomysły na dania z kurkami: dodaj grzyby do pizzy lub duś je w lekkim sosie i ziołach
22.08.2023 12:41
Sezon na kurki w pełni! Możemy do woli delektować się daniami ze świeżych grzybów. Kurki duszone w śmietanie, zupa krem z kurkami czy pierogi z kurkowym farszem będą smakowały przepysznie. Kurki można też dodać do pizzy z młodą cukinią (jej kwiaty można zbierać nawet do października). Poznaj najlepsze przepisy na kurki.
Kurki są doskonałym dodatkiem do wielu potraw, od prostych omletów, przez dania duszone, aż po wyszukane specjały kuchni włoskiej czy francuskiej. Kurki mają wyjątkowy smak – to kombinacja orzechowej słodyczy z delikatnym, pikantnym tłem. Są mięsiste i jednocześnie elastyczne, a ich konsystencja pozostaje niemal niezmieniona nawet po długim gotowaniu czy smażeniu.
Kurki są również źródłem wielu wartościowych składników odżywczych. Zawierają białko, błonnik oraz witaminy z grupy B. Ponadto, są bogate w minerały takie jak selen, cynk i miedź. Kurki nie tylko cudownie smakują, ale również korzystnie wpływają na nasze zdrowie.
Dania z kurek mają szczególne miejsce w kuchni i kulturze. Polscy grzybiarze z niecierpliwością wyczekują okresu ich zbiorów, by móc delektować się tym leśnym przysmakiem. Niezależnie od tego, czy preferujesz je smażone na maśle, w formie kremowej zupy czy duszone w śmietanie, kurki zawsze dostarczą niezapomnianych doznań kulinarnych.
Kurki, dzięki swoim unikalnym walorom smakowym i wartościom odżywczym, zasługują na miano jednego z najwspanialszych darów natury. Nic dziwnego, że dania z kurkami cieszą się uznaniem zarówno wśród amatorów jak i profesjonalnych kucharzy.
Oto nasze przepisy z kurkami w roli głównej: kremowa zupa krem z kurek, pizza z cukinią i kurkami, duszone kurki w sosie śmietanowym i pierogi z kurkami.
Kremowa zupa z kurek
Składniki na 4 porcje:
500 g kurek
spora cebula
4 ziemniaki
litr bulionu warzywnego
2 łyżki oleju
łyżka masła
200 ml kwaśnej śmietany
natka pietruszki
2 sól, pieprz
Przygotowanie:
Kurki oczyszczamy, dokładnie myjemy i odcedzamy na durszlaku. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej i szklimy na nim cebulę, cały czas mieszając. Dodajemy kurki, zwiększamy płomień i dusimy, od czasu do czasu mieszając, aż odparuje cała woda. Dodajemy masło, mieszamy i jeszcze chwilę dusimy.
Bulion doprowadzamy do wrzenia, dodajemy ziemniaki i gotujemy do miękkości, w połowie czasu wrzucając także kurki.
Do śmietany wlewamy kilka łyżek zupy i mieszamy. Zmniejszamy ogień i powoli wlewamy śmietanę do zupy, cały czas mieszając. Doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy garnek z ognia. Posypujemy natką pietruszki.
Pizza z cukinią i kurkami
Składniki:
1 op. gotowego ciasta na pizzę
200 ml passaty pomidorowej
2 ząbki czosnku
150 g kurek
kilka kwiatów cukinii z małymi warzywami
sól,
pieprz,
cukier
50 g parmezanu
oliwa
Przygotowanie:
Kurki oczyść starannie, krótko obgotuj w osolonej wodzie, osącz. Ciasto rozwiń. Uformuj z niego duży placek (lub dwa mniejsze), ułóż na pokrytej pergaminem blasze. Piekarnik rozgrzej do 250°C.
Passatę dopraw czosnkiem, solą, pieprzem i cukrem. Powstałym sosem posmaruj ciasto. Ułóż na nim opłukane, osuszone i pozbawione pręcików kwiaty cukinii. Posyp posiekanymi w plasterki malutkimi cukiniami i kurkami.
Wierzch pizzy skrop oliwą, posyp startym parmezanem. Piecz pizzę 10 min z włączoną dolną grzałką. Następnie włącz grzanie góra-dół i dopiekaj pizzę 2-3 min.
Pierogi ze świeżymi kurkami
Składniki na 6 porcji:
1,2 kg ziemniaków
ok. 70 dag mąki
30 dag twarogu
duża cebula
2–3 łyżki oleju
40 dag kurek
jajko
tymianek
pieprz sól majeranek łyżka posiekanej natki
Przygotowanie:
Ziemniaki obierz, ugotuj w posolonej wodzie, odcedź, utłucz, ostudź.
Oczyszczone kurki przesmaż z cebulką. Przestudź. Do ziemniaków wbij jajko, dodaj twaróg, połącz, dołóż kurki. Przypraw solą, pieprzem, majerankiem i tymiankiem. Wyrób farsz.
Do maki dodaj łyżkę oleju, wlej 1/3 szklanki gorącej wody. Wyrób elastyczne ciasto, ewentualnie dolewając jeszcze trochę wody.
Z porcji ciasta wałkuj cienkie placki, szklanką wykrawaj kółka. Na nie nakładaj porcje farszu, zalepiaj. Wrzucaj na posolony wrzątek. Gotuj 1–2 minuty od momentu wypłynięcia. Podaj polane tłuszczykiem, prażoną cebulką, świeżymi ziołami.
Duszone kurki w sosie śmietanowym
Składniki:
600 g kurek
2 cebule
po 2 łyżki masła i oleju
250 g serka mascarpone
100 g gęstej śmietany
1 gałązka rozmarynu
1/2 szklanki bulionu
sól,
pieprz
1 pęczek natki
Przygotowanie:
Kurki oczyść, większe grzyby pokrój. Posiekaj obrane cebule. Przesmaż je na oleju. Dodaj grzyby, masło oraz gałązkę rozmarynu. Smaż, aż woda z kurek odparuje. Wlej bulion (może być z kostki). Doprowadź całość do wrzenia. Ogrzewaj 2-3 minuty.
Dodaj serek mascarpone oraz gęstą kwaśną śmietanę. Wymieszaj i ogrzewaj na małym ogniu kolejne 2-3 minuty. Gotowe danie dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Przed podaniem na stół posyp opłukaną, osuszoną i poszatkowaną drobno natką.