Lekkie i pożywne tarty z młodymi warzywami. Szparagowa ze szpinakiem i groszkowo-marchewkowa
Tarta groszkowo-marchewkowa.
Fot. 123RF

Lekkie i pożywne tarty z młodymi warzywami. Szparagowa ze szpinakiem i groszkowo-marchewkowa

Tarta wegetariańska zasmakuje nie tylko tym, którzy nie jedzą mięsa. Młode warzywa, szczególnie szparagi, są pełne smaku i witamin. Tarta szparagowa ze szpinakiem i tarta groszkowo-marchewkowa to dobry pomysł na lekki i pożywny obiad. Spieszmy się wypróbować te przepisy, zanim sezon na nowalijki minie.

Tarta szparagowa ze szpinakiem

24489691_l
Tarta szparagowa ze szpinakiem.
123RF

Składniki

  • 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 5 dag twardego żółtego sera
  • 10 dag + 1 łyżeczka masła
  • 6 jajek
  • 1 pęczek szparagów
  • 30 dag szpinaku
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 i 1/2 szklanki śmietany kremówki
  • pieprz
  • sól
  • gałka muszkatołowa
  • 1 łyżeczka oregano

Przygotowanie

  1. Żółty ser zetrzyj. Mąkę połącz z połową sera i 1/2 łyżeczki soli. Dodaj 10 dag masła oraz 1 jajko. Szybko zagnieć. Ciasto schładzaj 30 minut. Szpinak oczyść, umyj, pokrój na kawałki. Smaż 2-3 minuty na
    rozgrzanym maśle (1 łyżeczka). Przypraw czosnkiem przeciśniętym przez praskę oraz solą i gałką muszkatołową.
  2. Szparagi oczyść, odetnij zdrewniałe końce, pędy obierz nożem szczelinowym do warzyw. Śmietanę wymieszaj z pozostałymi jajkami oraz resztą sera. Dodaj sól, pieprz, oregano oraz gałkę muszkatołową (do smaku).
  3. Schłodzone ciasto rozwałkuj. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Następnie spód i brzegi blachy wylep przygotowanym plackiem. Na cieście ułóż na przemian szparagi oraz szpinak. Zalej masą śmietanowo- -jajeczną. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 200°C. Piecz przez 30 minut.

Tarta groszkowo-marchewkowa

167715791_l
Tarta groszkowo-marchewkowa.
123RF

Składniki

Spód:

  • 1 i 2/3 szklanki mąki orkiszowej
  • sól
  • 20 dag masła
  • 1 żółtko masło do formy

Farsz:

  • 30 dag zielonego groszku
  • 4 jajka
  • 4 młode marchewki
  • 10 dag startego żółtego sera
  • 1 szklanka śmietany kremówki
  • 4 małe serki camembert
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

  1. Spód: mąkę przesiej na stolnicę, dodaj żółtko i pokrojone na kawałeczki masło. Dosyp sól (do smaku). Składniki szybko zagnieć. Z ciasta uformuj kulę, zawiń ją w folię spożywczą. włóż do lodówki na 30 minut.
  2. Marchewki obierz i umyj. Groszek opłucz. Warzywa zalej w osobnych garnkach posoloną wodą. Marchewki gotuj 7-10 minut, a groszek 3-4 minuty. Warzywa odcedź, osącz, przestudź. Marchewki pokrój na kawałeczki.
  3. Serki camembert przetnij w poprzek (w sumie powinno wyjść 8 plasterków). Ciasto rozwałkuj. Wylep nim spód i brzeg natłuszczonej formy, ponakłuwaj widelcem. Piecz 10 minut w temperaturze 180°C. Jajka zmiksuj ze śmietaną. Domieszaj żółty ser, groszek i marchewkę. Przypraw solą, pieprzem. Masę wyłóż na podpieczony spód. Na wierzchu rozłóż plasterki serka camembert. Piecz 40 minut w 180°C. 

Czytaj więcej