Smakowity obiad z młodymi warzywami: farmerska tarta i dorsz w porach
Tarta farmerska z ricottą i sezonowymi warzywami
Fot. 123RF

Smakowity obiad z młodymi warzywami: farmerska tarta i dorsz w porach

Pierwsze młode pory czy marchewki cieszą podniebienie zniewalającym smakiem. Mamy dla Was dwa proste przepisy z warzywami sezonowymi w roli głównej.

Dorsz w porach

96034361_m
Dorsz w młodych porach.
123RF

Składniki:

  • 4 grube filety z dorsza (po około 15 dag)
  • 2 młode pory
  • 1 pęczek młodych marchewek
  • 1 cytryna
  • 2 łyżki oleju
  • 1/4 kostki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • po 1/3 pęczka posiekanej natki, koperku, bazylii
  • sól
  • biały pieprz

Przygotowanie:

  1. Rybę opłucz, osusz. Cytrynę sparz, przetnij. Jedną połowę cytryny pokrój na 4 plasterki, z drugiej wyciśnij sok. Skrop nim rybę, posyp ją solą i pieprzem. Marchewki obierz, umyj, pokrój w cienkie słupki. Wrzuć je na patelnię z rozgrzanym olejem. Posyp solą oraz pieprzem. Smaż 5-7 minut.
  2. Masło połącz z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Domieszaj zioła. Pory opłucz, podziel na pojedyncze liście. Włóż je na 2 minuty do wrzątku. Wyjmij i osusz. Na każdym kawałku ryby połóż porcję masła ziołowego i plasterek cytryny. Zawiń je w liście pora. Ułóż w formie. Obłóż marchewką. Podlej 1/2 szklanki wody. Piecz ok. 25 minut w 190ºC. Podawaj z sosem, np. śmietanowym. Udekoruj

Tarta farmerska z ricottą i sezonowymi warzywami

97392274_m
Tarta farmerska z sezonowymi warzywami.
123RF

Składniki:

Spód:

  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki zimnej wody
  • 1 łyżka octu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 60 ml oliwy

Farsz:

  • 2 pęczki rzodkiewek
  • 1 pęczek marchewek
  • 3 łyżki śmietany 30-proc.
  • 1 brokuł
  • 40 dag ricotty
  • 4 żółtka
  • 4 gałązki tymianku
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Składniki na spód zagnieć. Ciasto chłodź 30 minut. Brokuł oczyść, marchewki obierz. Warzywa gotuj w osobnych garnkach po 10 min w posolonej wodzie. Wyjmij, osącz. Marchewki przekrój wzdłuż, brokuł podziel na różyczki. Rzodkiewki umyj, dowolnie pokrój. Formę wyłożoną pergaminem wylep ciastem. Spód piecz 10 minut w 200°C.
  2. Ricottę utrzyj ze śmietaną i żółtkami. Przypraw do smaku solą, pieprzem, czosnkiem przeciśniętym przez praskę oraz posiekanym tymiankiem. Na podpieczonym spodzie rozsmaruj masę serową. Rozłóż przygotowane wcześniej warzywa. Piecz jeszcze 15 minut w temp. 200°C. Udekoruj.

 

 



Czytaj więcej