Smakowity obiad z młodymi warzywami: farmerska tarta i dorsz w porach
Dorota Sychowiec
17.05.2021 15:19
Pierwsze młode pory czy marchewki cieszą podniebienie zniewalającym smakiem. Mamy dla Was dwa proste przepisy z warzywami sezonowymi w roli głównej.
Dorsz w porach
Składniki:
4 grube filety z dorsza (po około 15 dag)
2 młode pory
1 pęczek młodych marchewek
1 cytryna
2 łyżki oleju
1/4 kostki masła
2 ząbki czosnku
po 1/3 pęczka posiekanej natki, koperku, bazylii
sól
biały pieprz
Przygotowanie:
Rybę opłucz, osusz. Cytrynę sparz, przetnij. Jedną połowę cytryny pokrój na 4 plasterki, z drugiej wyciśnij sok. Skrop nim rybę, posyp ją solą i pieprzem. Marchewki obierz, umyj, pokrój w cienkie słupki. Wrzuć je na patelnię z rozgrzanym olejem. Posyp solą oraz pieprzem. Smaż 5-7 minut.
Masło połącz z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Domieszaj zioła. Pory opłucz, podziel na pojedyncze liście. Włóż je na 2 minuty do wrzątku. Wyjmij i osusz. Na każdym kawałku ryby połóż porcję masła ziołowego i plasterek cytryny. Zawiń je w liście pora. Ułóż w formie. Obłóż marchewką. Podlej 1/2 szklanki wody. Piecz ok. 25 minut w 190ºC. Podawaj z sosem, np. śmietanowym. Udekoruj
Tarta farmerska z ricottą i sezonowymi warzywami
Składniki:
Spód:
1 i 1/2 szklanki mąki
1/2 szklanki zimnej wody
1 łyżka octu
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
60 ml oliwy
Farsz:
2 pęczki rzodkiewek
1 pęczek marchewek
3 łyżki śmietany 30-proc.
1 brokuł
40 dag ricotty
4 żółtka
4 gałązki tymianku
1 ząbek czosnku
sól
pieprz
Przygotowanie:
Składniki na spód zagnieć. Ciasto chłodź 30 minut. Brokuł oczyść, marchewki obierz. Warzywa gotuj w osobnych garnkach po 10 min w posolonej wodzie. Wyjmij, osącz. Marchewki przekrój wzdłuż, brokuł podziel na różyczki. Rzodkiewki umyj, dowolnie pokrój. Formę wyłożoną pergaminem wylep ciastem. Spód piecz 10 minut w 200°C.
Ricottę utrzyj ze śmietaną i żółtkami. Przypraw do smaku solą, pieprzem, czosnkiem przeciśniętym przez praskę oraz posiekanym tymiankiem. Na podpieczonym spodzie rozsmaruj masę serową. Rozłóż przygotowane wcześniej warzywa. Piecz jeszcze 15 minut w temp. 200°C. Udekoruj.