Dania główne z młodej kapusty. 3 łatwe przepisy na smaczny i pomysłowy obiad
Młoda kapusta nadziewana rybą po grecku
Fot. 123rf.com

Dania główne z młodej kapusty. 3 łatwe przepisy na smaczny i pomysłowy obiad

Z białej kapusty, szczególnie młodej, można przygotować wiele smacznych potraw na obiad. I nie są to tylko gołąbki! Jeżeli chcesz wykorzystać kapustę, ale nie masz pomysłu na oryginalne danie, wypróbuj nasze propozycje. Poniżej znajdziesz aż trzy przepisy na kapustę nadziewaną filetem z kurczaka i boczkiem, rybą po grecku oraz szynką i twarożkiem. 

Kapusta nadziana rybą po grecku

90609866_m
Kapusta nadziewana rybą po grecku
Fot. 123rf.com

Wartość kaloryczna 1 porcji: 330 kcal

Czas przygotowania: 45 minut

Przepis na: 4 porcje

Składniki:

  • 8 liści kapusty
  • 50 dag filetu z ryby morskiej
  • 2 cebule
  • grubo starte: 2 marchewki, 1 pietruszka, 1/2 selera
  • 1/2 żółtej papryki
  • 2 pomidory
  • 1/2 szklanki koncentratu pomidorowego
  • olej
  • sól
  • pieprz
  • natka

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę i paprykę oczyść, po- siekaj. Na patelni rozgrzej 3 łyżki oleju. Zeszklij cebulę, dodaj paprykę i włoszczyznę. Smaż 5 minut. Połącz z koncentratem, przypraw.
  2. Formę do pieczenia natłuść olejem. Rozłóż 4 liście kapusty, posmaruj zimnym sosem, połóż rybę. Przykryj resztą liści, podwijając je pod spód. Obłóż pokrojonymi pomidorami, przypraw. Piecz ok. 30 minut w 180 st. Posyp natką.

Filety z kurczaka zawijane w kapuściane liście

32845345_m
Filety z kurczaka zawijane w kapuściane liście
Fot. 123rf.com

Wartość kaloryczna 1 porcji: 450 kcal

Czas przygotowania: 60 minut

Przepis na: 4 porcje

Składniki:

  • 1 główka kapusty
  • 4 pojedyncze (niezbyt duże) filety z kurczaka
  • 8 plasterków chudego wędzonego boczku
  • 1 cebula
  • 1 szklanka bulionu drobiowego
  • 1/2 szklanki słodkiej śmietany 30 proc.
  • po 2 gałązki świeżego tymianku, rozmarynu i natki pietruszki
  • 2 marchewki
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Filety opłucz, wytrzyj ręcznikiem papierowym. Oprósz solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej połowę oleju. Lekko zrumień na nim mięso z obu stron. Zdejmij z patelni i trzymaj w cieple. Kapustę opłucz, osusz, oddziel 4 duże liście.
  2. Liście zblanszuj w posolonym wrzątku. Wyjmij, przestudź, zetnij zgrubiałe części. Resztę kapusty poszatkuj. Marchewki obierz, pokrój w kosteczkę. Zioła opłucz, osusz, posiekaj. Cebulę obierz, drobno pokrój i zeszklij na tłuszczu ze smażenia mięsa. Dołóż poszatkowaną kapustę i 1/2 marchewki. Podlej 1/2 bulionu. Kapustę duś do miękkości. Pod koniec dodaj śmietanę i zioła. Przypraw sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem. Na liściach kapusty rozłóż boczek. Na tym połóż usmażone filety. Zwiń, zakładając brzegi do środka. Pakieciki przewiąż grubą nitką.
  3. Gołąbki ułóż w żaroodpornej formie. Posyp resztą marchewki, skrop olejem, podlej bulionem (powinien być gorący). Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Piecz ok. 30 minut. Podaj z kapustą i np. młodymi ziemniaczkami.

Kapuściane rulony z szynką i twarożkiem a la gołąbki

56248168_m
Kapuściane rulony z szynką i twarożkiem a la gołąbki
Fot. 123rf.com

Wartość kaloryczna 1 porcji: 410 kcal

Czas przygotowania: 80 minut

Przepis na: 8 porcji

Składniki:

  • 1 główka młodej kapusty
  • 1 i 1/2 szklanki ryżu
  • 3 i 1/2 szklanki bulionu drobiowego
  • 20 dag twarożku śmietankowego
  • 8 plasterków gotowanej szynki drobiowej
  • 1 pęczek koperku
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • sól
  • pieprz
  • słodka papryka mielona
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 5 kuleczek ziela angielskiego

Sposób przygotowania:

  1. W garnku zagotuj bulion. Wsyp ryż, zamieszaj. Poczekaj, aż bulion ponownie zawrze, po czym zmniejsz płomień i gotuj 20 minut. Miękkie ziarenka przełóż do salaterki, ostudź. Twarożek przypraw solą i pieprzem. Dodaj obrany, przeciśnięty przez praskę czosnek. Koperek opłucz, osusz. Połowę posiekaj i dodaj do zimnego ryżu razem z twarożkiem. Dobrze wymieszaj.
  2. Kapustę włóż do garnka z posolonym wrzątkiem. Gotuj 3 minuty, wyjmij. Z główki oddziel 8 ładnych dużych liści. Ostrym nożem zetnij zgrubiałe żyłki. Na każdym liściu połóż plasterek szynki i porcję ryżu. Zwiń dość ciasno gołąbki, ułóż je w naczyniu do zapiekania. Podlej 1 szklanki posolonego wrzątku. Posyp kuleczkami ziela angielskiego. Piecz 40 minut w 180 st.
  3. Cebule obierz, posiekaj. Zrumień na oleju. Dodaj masło. Gdy się stopi, dosyp mąkę. Mieszając, zasmaż, nie rumieniąc. Nie przerywając mieszania, cieniutkim strumieniem wlej mleko. Podgrzewaj, aż sos zgęstnieje. Przypraw go solą, pieprzem, papryką i sokiem cytrynowym.
  4. Upieczone gołąbki udekoruj pozostałym koperkiem, podaj z sosem cebulowym.

 

Czytaj więcej