Dania główne z młodej kapusty. 3 łatwe przepisy na smaczny i pomysłowy obiad
Elżbieta Bożek
04.05.2021 15:32
Z białej kapusty, szczególnie młodej, można przygotować wiele smacznych potraw na obiad. I nie są to tylko gołąbki! Jeżeli chcesz wykorzystać kapustę, ale nie masz pomysłu na oryginalne danie, wypróbuj nasze propozycje. Poniżej znajdziesz aż trzy przepisy na kapustę nadziewaną filetem z kurczaka i boczkiem, rybą po grecku oraz szynką i twarożkiem.
Cebulę i paprykę oczyść, po- siekaj. Na patelni rozgrzej 3 łyżki oleju. Zeszklij cebulę, dodaj paprykę i włoszczyznę. Smaż 5 minut. Połącz z koncentratem, przypraw.
Formę do pieczenia natłuść olejem. Rozłóż 4 liście kapusty, posmaruj zimnym sosem, połóż rybę. Przykryj resztą liści, podwijając je pod spód. Obłóż pokrojonymi pomidorami, przypraw. Piecz ok. 30 minut w 180 st. Posyp natką.
Filety z kurczaka zawijane w kapuściane liście
Wartość kaloryczna 1 porcji: 450 kcal
Czas przygotowania: 60 minut
Przepis na: 4 porcje
Składniki:
1 główka kapusty
4 pojedyncze (niezbyt duże) filety z kurczaka
8 plasterków chudego wędzonego boczku
1 cebula
1 szklanka bulionu drobiowego
1/2 szklanki słodkiej śmietany 30 proc.
po 2 gałązki świeżego tymianku, rozmarynu i natki pietruszki
2 marchewki
4 łyżki oleju
1 łyżka soku z cytryny
sól
pieprz
Sposób przygotowania:
Filety opłucz, wytrzyj ręcznikiem papierowym. Oprósz solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej połowę oleju. Lekko zrumień na nim mięso z obu stron. Zdejmij z patelni i trzymaj w cieple. Kapustę opłucz, osusz, oddziel 4 duże liście.
Liście zblanszuj w posolonym wrzątku. Wyjmij, przestudź, zetnij zgrubiałe części. Resztę kapusty poszatkuj. Marchewki obierz, pokrój w kosteczkę. Zioła opłucz, osusz, posiekaj. Cebulę obierz, drobno pokrój i zeszklij na tłuszczu ze smażenia mięsa. Dołóż poszatkowaną kapustę i 1/2 marchewki. Podlej 1/2 bulionu. Kapustę duś do miękkości. Pod koniec dodaj śmietanę i zioła. Przypraw sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem. Na liściach kapusty rozłóż boczek. Na tym połóż usmażone filety. Zwiń, zakładając brzegi do środka. Pakieciki przewiąż grubą nitką.
Gołąbki ułóż w żaroodpornej formie. Posyp resztą marchewki, skrop olejem, podlej bulionem (powinien być gorący). Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Piecz ok. 30 minut. Podaj z kapustą i np. młodymi ziemniaczkami.
Kapuściane rulony z szynką i twarożkiem a la gołąbki
Wartość kaloryczna 1 porcji: 410 kcal
Czas przygotowania: 80 minut
Przepis na: 8 porcji
Składniki:
1 główka młodej kapusty
1 i 1/2 szklanki ryżu
3 i 1/2 szklanki bulionu drobiowego
20 dag twarożku śmietankowego
8 plasterków gotowanej szynki drobiowej
1 pęczek koperku
2 cebule
3 ząbki czosnku
1 szklanka mleka
1 łyżka oleju
1 łyżka masła
1 łyżka mąki pszennej
sól
pieprz
słodka papryka mielona
2 łyżki soku z cytryny
5 kuleczek ziela angielskiego
Sposób przygotowania:
W garnku zagotuj bulion. Wsyp ryż, zamieszaj. Poczekaj, aż bulion ponownie zawrze, po czym zmniejsz płomień i gotuj 20 minut. Miękkie ziarenka przełóż do salaterki, ostudź. Twarożek przypraw solą i pieprzem. Dodaj obrany, przeciśnięty przez praskę czosnek. Koperek opłucz, osusz. Połowę posiekaj i dodaj do zimnego ryżu razem z twarożkiem. Dobrze wymieszaj.
Kapustę włóż do garnka z posolonym wrzątkiem. Gotuj 3 minuty, wyjmij. Z główki oddziel 8 ładnych dużych liści. Ostrym nożem zetnij zgrubiałe żyłki. Na każdym liściu połóż plasterek szynki i porcję ryżu. Zwiń dość ciasno gołąbki, ułóż je w naczyniu do zapiekania. Podlej 1 szklanki posolonego wrzątku. Posyp kuleczkami ziela angielskiego. Piecz 40 minut w 180 st.
Cebule obierz, posiekaj. Zrumień na oleju. Dodaj masło. Gdy się stopi, dosyp mąkę. Mieszając, zasmaż, nie rumieniąc. Nie przerywając mieszania, cieniutkim strumieniem wlej mleko. Podgrzewaj, aż sos zgęstnieje. Przypraw go solą, pieprzem, papryką i sokiem cytrynowym.
Upieczone gołąbki udekoruj pozostałym koperkiem, podaj z sosem cebulowym.