Gołąbki z różnych stron świata. Wypróbuj nasze przepisy na tradycyjne danie w wersji meksykańskiej i orientalnej
Elżbieta Bożek
03.05.2021 10:41
Pyszne gołąbki z młodej kapusty to świetny pomysł na obiad. Smak znany zapewne od dzieciństwa możesz jednak trochę unowocześnić i dodać do niego egzotyczną nutę. My proponujemy ci gołąbki w meksykańskim stylu na ostro oraz niebanalne azjatyckie z mięsem drobiowym oraz... makaronem ryżowym. Jeśli gustujesz w kuchniach z różnych stron świata, to te dania z pewnością cię zachwycą.
Azjatyckie gołąbki z mięsem
Wartość kaloryczna: 310 kcal
Czas przygotowania: 75 minut
Przepis na: 4 porcje
Składniki:
8 dużych liści młodej kapusty
50 dag mielonego mięsa drobiowego
10 dag makaronu ryżowego
1 mała zielona papryka
2 szalotki
po 1/3 szklanki kukurydzy konserwowej i mrożonego groszku
2 garści listków młodego szpinaku
1 duża grubo starta marchew
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka suszonego tymianku
1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
sól, np. ziołowa
mielony kolorowy pieprz
1 szklanka bulionu
Sposób przygotowania:
Makaron zalej wrzątkiem, przykryj i odstaw na 15 minut. Paprykę i szalotki oczyść, drobno pokrój. Szpinak opłucz. 1/2 szklanki bulionu podgrzej. Włóż mięso, paprykę, szalotki, szpinak i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszaj, dopraw ziołami, solą i pieprzem. Duś 10 minut na małym ogniu. Makaron osącz, posiekaj, dodaj do mięsa z warzywami.
Liście kapusty zanurz na 2 minuty w gorącej wodzie. Osącz, wytnij grubą część głąba. Mięso z makaronem i warzywami ew. osącz, wymieszaj z kukurydzą i groszkiem. Podziel na porcje, każdą zawiń w liść kapusty, ew. obwiąż bawełnianą nitką. Gołąbki przełóż do naczynia do zapiekania.
Podlej resztą bulionu, po syp wiórkami marchewki. Przykryj, piecz 40 minut w 180 st. Ewentualnie posyp koperkiem, natką pietruszki lub kolendrą.
Gołąbki po meksykańsku
Wartość kaloryczna 1 porcji: 410 kcal
Czas przygotowania: 90 min
Przepis na: 6 porcji
Składniki:
12 dużych liści kapusty
50 dag mielonego mięsa wołowego
1 woreczek białego ryżu
2 marchewki
1 cebula
1/2 czerwonej papryki
1 papryczka chili
1 jajko
1 szklanka gorącego bulionu
1 szklanka passaty pomidorowej
3 łyżki masła
sól
pieprz
słodka papryka mielona
ostra papryka mielona
po szczypcie mielonej kolendry i chili
2 łyżki świeżo posiekanej kolendry
Sposób przygotowania:
Ryż ugotuj według przepisu podanego na opakowaniu. Cebulę obierz, posiekaj. Paprykę i chili oczyść, pokrój drobno. Marchewki obierz. Jedną zetrzyj na grube wiórki, drugą potnij w plasterki. Na patelni stop 1 łyżkę masła, zeszklij cebulę, dodaj papryki i startą marchew. Smaż 2 minuty, ciągle mieszając. Dołóż mięso i smaż, aż się zrumieni.
Do miski wsyp ugotowany ryż, dodaj mięso z warzywami. Wszystko wymieszaj i odstaw, by masa dobrze ostygła. Wtedy wbij jajko, dodaj do smaku sól, pieprz, mielone papryki. Wyrób rękoma.
Liście kapusty włóż do wrzątku na 2 minuty. Osącz je, odetnij zgrubiałe żyłki. Na liściach rozłóż farsz i zawiń je, tworząc gołąbki. Na dużej patelni z wysokimi brzegami rozgrzej 1 łyżkę masła. Wrzuć pokrojoną marchew. Oprósz mieloną kolendrą i chili. Smaż 3 minuty. Przełóż na talerz.
Na patelni stop resztę masła. Ułóż gołąbki, smaż po 3 minuty z obu stron. Bulion wymieszaj z passatą, zalej gołąbki, dodaj marchew. Duś ok. 30 minut. Posyp posiekaną kolendrą.