Gołąbki z różnych stron świata. Wypróbuj nasze przepisy na tradycyjne danie w wersji meksykańskiej i orientalnej
Azjatyckie gołąbki z mięsem
Fot. 123rf.com

Gołąbki z różnych stron świata. Wypróbuj nasze przepisy na tradycyjne danie w wersji meksykańskiej i orientalnej

Pyszne gołąbki z młodej kapusty to świetny pomysł na obiad. Smak znany zapewne od dzieciństwa możesz jednak trochę unowocześnić i dodać do niego egzotyczną nutę. My proponujemy ci gołąbki w meksykańskim stylu na ostro oraz niebanalne azjatyckie z mięsem drobiowym oraz... makaronem ryżowym. Jeśli gustujesz w kuchniach z różnych stron świata, to te dania z pewnością cię zachwycą.

Azjatyckie gołąbki z mięsem

56735532_m
Azjatyckie gołąbki z mięsem
123RF

Wartość kaloryczna: 310 kcal

Czas przygotowania: 75 minut

Przepis na: 4 porcje

Składniki:

  • 8 dużych liści młodej kapusty
  • 50 dag mielonego mięsa drobiowego
  • 10 dag makaronu ryżowego
  • 1 mała zielona papryka
  • 2 szalotki
  • po 1/3 szklanki kukurydzy konserwowej i mrożonego groszku
  • 2 garści listków młodego szpinaku
  • 1 duża grubo starta marchew
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
  • sól, np. ziołowa
  • mielony kolorowy pieprz
  • 1 szklanka bulionu

Sposób przygotowania:

  1. Makaron zalej wrzątkiem, przykryj i odstaw na 15 minut. Paprykę i szalotki oczyść, drobno pokrój. Szpinak opłucz. 1/2 szklanki bulionu podgrzej. Włóż mięso, paprykę, szalotki, szpinak i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszaj, dopraw ziołami, solą i pieprzem. Duś 10 minut na małym ogniu. Makaron osącz, posiekaj, dodaj do mięsa z warzywami.
  2. Liście kapusty zanurz na 2 minuty w gorącej wodzie. Osącz, wytnij grubą część głąba. Mięso z makaronem i warzywami ew. osącz, wymieszaj z kukurydzą i groszkiem. Podziel na porcje, każdą zawiń w liść kapusty, ew. obwiąż bawełnianą nitką. Gołąbki przełóż do naczynia do zapiekania.
  3. Podlej resztą bulionu, po syp wiórkami marchewki. Przykryj, piecz 40 minut w 180 st. Ewentualnie posyp koperkiem, natką pietruszki lub kolendrą.

 

Gołąbki po meksykańsku

115483903_m
Gołąbki po meksykańsku
Fot. 123rf.com

Wartość kaloryczna 1 porcji: 410 kcal

Czas przygotowania: 90 min

Przepis na: 6 porcji

Składniki:

  • 12 dużych liści kapusty
  • 50 dag mielonego mięsa wołowego
  • 1 woreczek białego ryżu
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 papryczka chili
  • 1 jajko
  • 1 szklanka gorącego bulionu
  • 1 szklanka passaty pomidorowej
  • 3 łyżki masła
  • sól
  • pieprz
  • słodka papryka mielona
  • ostra papryka mielona
  • po szczypcie mielonej kolendry i chili
  • 2 łyżki świeżo posiekanej kolendry

Sposób przygotowania:

  1. Ryż ugotuj według przepisu podanego na opakowaniu. Cebulę obierz, posiekaj. Paprykę i chili oczyść, pokrój drobno. Marchewki obierz. Jedną zetrzyj na grube wiórki, drugą potnij w plasterki. Na patelni stop 1 łyżkę masła, zeszklij cebulę, dodaj papryki i startą marchew. Smaż 2 minuty, ciągle mieszając. Dołóż mięso i smaż, aż się zrumieni.
  2. Do miski wsyp ugotowany ryż, dodaj mięso z warzywami. Wszystko wymieszaj i odstaw, by masa dobrze ostygła. Wtedy wbij jajko, dodaj do smaku sól, pieprz, mielone papryki. Wyrób rękoma.
  3. Liście kapusty włóż do wrzątku na 2 minuty. Osącz je, odetnij zgrubiałe żyłki. Na liściach rozłóż farsz i zawiń je, tworząc gołąbki. Na dużej patelni z wysokimi brzegami rozgrzej 1 łyżkę masła. Wrzuć pokrojoną marchew. Oprósz mieloną kolendrą i chili. Smaż 3 minuty. Przełóż na talerz.
  4. Na patelni stop resztę masła. Ułóż gołąbki, smaż po 3 minuty z obu stron. Bulion wymieszaj z passatą, zalej gołąbki, dodaj marchew. Duś ok. 30 minut. Posyp posiekaną kolendrą.

 

Czytaj więcej