Wegetariańskie placki z batata, bakłażana, selera. Chrupiące i pyszne
Placki z batatów.
Fot. 123RF

Wegetariańskie placki z batata, bakłażana, selera. Chrupiące i pyszne

Wegetariańskie placki to świetny pomysł na obiad. Sprawdzą się też jako szybkie danie do lunchboxa. Znudziły Ci się tradycyjne placki ziemniaczane? Spróbuj tych z bakłażana, selera lub batata.

Placki z bakłażana

baklazan
Placki bakłażanowe.
123RF

Składniki na 4 porcje:

  • 1 duży bakłażan
  • 3 jajka
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 5 łyżek drobno startego twardego żółtego sera typu parmezan
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 pęczka koperku
  • sól
  • mielony czarny pieprz
  • oliwa lub olej do smażenia
  • pikantny keczup do podania jako dodatek

Przygotowanie:

  1. Bakłażana umyj, wytrzyj. Odetnij końcówkę, a resztę pokrój w kostkę o boku ok. 1 cm. Przełóż na durszlak, posyp dużą szczyptą soli, przemieszaj i pozostaw na ok. 5 minut. Po tym czasie bakłażana przepłucz zimną wodą i dobrze osącz. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy. Włóż pokrojonego bakłażana i smaż ok. 8 minut, często mieszając. Przełóż do miski i przestudź.
  2. W drugiej misce zmiksuj jajka z mąką oraz startym serem. Dodaj obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i pieprz do smaku. Koperek opłucz i osusz. Połowę drobno posiekaj, wsyp do ciasta razem z przestudzonym bakłażanem. Wszystko dokładnie wymieszaj.
  3. Na patelni rozgrzej trochę oliwy lub oleju. Nakładaj po łyżce ciasta, formując placuszki. Smaż po 2-3 minuty z każdej strony. Osącz na kawałku ręcznika papierowego. Posyp grubo porwanym koperkiem, podawaj z keczupem.

Kotleciki z selera

wiezyczka
Placki selerowe.
123RF

Składniki na 6 porcji:

  • 1 seler
  • 2 marchewki
  • 8 ziemniaków
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 4 łyżki kremowego serka śmietankowego
  • 4 łyżki mąki pszennej (lub kukurydzianej)
  • po 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy i soli
  • po 1/3 łyżeczki mielonych przypraw: pieprzu, słodkiej papryki, ostrej papryki
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Seler, marchewki, ziemniaki i cebule obierz, opłucz. Ziemniaki oraz cebulę zetrzyj na tarce o małych otworkach,
    a marchewki i seler – na większych. Wszystko połącz, dodaj serek śmietankowy, wbij jajko i wsyp mąkę.
  2. Przypraw obranym i przeciśniętym przez praske czosnkiem, solą, pieprzem, obiema paprykami oraz kurkumą. Dokładnie wymieszaj masę łyżką, przykryj i odstaw na około 10 minut.
  3. Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nakładaj po porcji ciasta, formując zgrabne placuszki. Smaż na rumiano, ok. 2 minut. Przewróć na drugą stronę i smaż 2 minuty. Osącz na papierowym ręczniku.

Placki z batatów

bataty
Placki z batatów.
123RF

Składniki na 4 porcje:

  • 70 dag batatów
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • 2–3 łyżki mąki pszennej
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • przyprawy: 1/2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej, szczypta pieprzu,
    1/3 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej, 1/3 łyżeczki mielonej kurkumy
  • oliwa, olej lub masło klarowane do smażenia

Przygotowanie:

  1. Bataty obierz, opłucz i zetrzyj na tarce o dużych otworkach. Cebulę obierz i pokrój w drobniutką kosteczkę. Natkę opłucz, osusz. Listki oderwij od gałązek, posiekaj je.
  2. Do miski włóż starte bataty, dodaj cebulę, natkę pietruszki oraz mąkę. Wbij jaj-
    ka i wsyp przyprawy. Wszystko bardzo dokładnie wymieszaj za pomocą łyżki.
  3. Rozgrzej patelnię, dodaj tłuszcz. Nakładaj po pełnej łyżce ciasta, rozprowadzaj na cieńsze placki i lekko uklepuj masę. Smaż przez ok. 3 minuty na umiarkowanym ogniu (lub do czasu, aż placki łatwo dadzą się przewrócić na łopatce na drugą stronę). Powtórz smażenie z drugiej strony.
  4. Gotowe placki odkładaj na talerz wyłożony kawałkiem ręcznika papierowego. Potem placki ułóż na półmisku, podawaj z ulubionymi dodatkami, np. sałatką z liści różnych sałat, pomidorków koktajlowych i sosu winegret.
  5. Placki z batatów można też upiec (15 min w 200 st.). Blaszkę posmaruj grubszą warstwą oliwy i na to nałóż porcje masy. Placków nie trzeba przewracać na drugą stronę.

 

 

 

Czytaj więcej