Kotlety warzywne na 3 sposoby. Tanie i szybkie danie nie tylko dla wegetarian
Ziemniaczane kotleciki z groszkiem
Fot. 123RF

Kotlety warzywne na 3 sposoby. Tanie i szybkie danie nie tylko dla wegetarian

Kotlety z warzyw z dodatkami to tani i szybki pomysł na obiad. Indyjskie poha z papryką i kuminem, kotlety-pączusie z groszkiem, jarzyny w panierce. Te wegetariańskie dania zasmakują każdemu.

Indyjskie poha z papryką i kuminem

poha
Indyjskie poha z papryką i kuminem.
123RF

Składniki na 4 porcje:

  • 2 szklanki płatków ryżowych
  • 1 szklanki gorącej wody
  • 1/2 szklanki orzeszków ziemnych
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 papryczka chili
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • po 1/3 łyżeczki kurkumy, curry i kuminu
  • sól
  • grubo mielony czarny pieprz
  • po 3 gałązki natki i kolendry
  • 4 łyżki oliwy
  • 3 łyżki bardzo drobno tartej bułki
  • olej do smażenia
  • pikantny keczup jako dodatek

Przygotowanie:

  1. Płatki ryżowe wymieszaj z curry, kurkumą i kuminem. Zalej gorącą wodą, przykryj i odstaw na 10 minut. Gdy płatki wchłoną płyn, przypraw je solą i grubo mielonym pieprzem, przemieszaj.
  2. Na 4 łyżkach oliwy zeszkij pokrojone warzywa, przestudź je. Dodaj do płatków razem z ziołami i orzeszkami. Wbij jajko,
    wyrób masę. Uformuj z niej kule i każdą delikatnie spłaszcz.
  3. Paprykę, cebulę, czosnek, chili oczyść, opłucz. Chili, czosnek i cebulę posiekaj, paprykę pokrój
    w drobną kosteczkę. Zioła opłucz, osusz. Listki oderwij od gałązek, posiekaj. Orzeszki grubo zmiel.
  4. Kotleciki oprósz tartą bułką. Na patelni rozgrzej olej. Układaj na nim porcjami kotleciki i smaż na złoto (po ok. 2 minut z każdej strony). Podawaj z keczupem, na ciepło lub na zimno.

Kotlety ziemniaczane z groszkiem

nd,jnmb.lgmb.l
Kotlety-pączusie z groszkiem.
123RF

Składniki na 4 porcje:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chili
  • 30 dag mrożonego zielonego groszku
  • 1 jajko
  • 4 łyżki bułki tartej
  • sól
  • pieprz mielony
  • 1 pęczek kolendry (jeśli wolisz, możesz zastąpić ją natką pietruszki)
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obierz, opłucz i pokrój na kawałki. Ugotuj do miękkości w posolonej wodzie (ok. 15 minut). Odcedź i jeszcze ciepłe przeciśnij przez praskę. Odstaw, by przestygły.
  2. Cebulę i czosnek obierz, chili oczyść z pestek. Warzywka posiekaj i zeszklij na 3 łyżkach oleju. Przełóż do ziemniaków razem z tłuszczem. W garnku zagotuj posoloną wodę. Na wrzątek wrzuć zamrożony groszek gotuj 5 minut. Odcedź go na durszlaku i od razu przelej ziemną wodą (nie straci koloru). Pozostaw do osączenia. Kolendrę opłucz, osusz, drobno posiekaj. Dodaj do ziemniaków razem z groszkiem i bułką tartą. Wszystko wymieszaj, przypraw do smaku solą i pieprzem. Wbij jajko, wyrób masę (delikatnie, by nie rozgnieść groszku).
  3. Z masy uformuj kotleciki. Ułóż je na blaszce przykrytej pergaminem i posmarowanej olejem. Piecz 15 minut w 190 st. Przewróć na drugą stronę i piecz 10 minut.

Panierowane kotlety warzywne z parmezanem

jarzynki
Panierowane jarzynki.
123RF

Składniki na 6 porcji:

Panierka:

  • 2 szklanki płatków kukurydzianych
  • 3 łyżki drobno startego sera typu parmezan
  • po 3 łyżki mąki kukurydzianej i pszennej
  • 1/2 szklanki wody;

Kotlety:

  • 1 mały brokuł
  • 1 marchew
  • 1 duża cebula
  • 1 mały por (biała część)
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 2 garści liści szpinaku
  • 4 łyżki pestek słonecznika
  • 1/2 szklanki startej goudy
  • 3 łyżki sera typu feta
  • po 1 łyżeczce mielonego kminku, garam masala i pasty curry
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne 
  • sól
  • 1 łyżka masła
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Płatki kukurydziane zblenduj. Odłóż 1/4, a resztę połącz ze startym serem. Mąkę kukurydzianą wymieszaj
    z mąką pszenną i wodą.
  2. Brokuł oczyść, podziel na małe różyczki. Marchew obierz, potnij w kostkę. Warzywa zalej wodą (tylko tyle, by je zakrywała). Dodaj 1/2 łyżeczki soli, ugotuj do miękkości, odcedź. Cebulę obierz, posiekaj. Por dobrze opłucz, potnij w półplasterki. Paprykę oczyść, pokrój w kosteczkę.
  3. Na patelni rozgrzej łyżkę masła i łyżkę oleju. Zeszklij cebulę z porem i papryką, dodaj umyty szpinak. Oprósz solą i pieprzem, smaż 2 minuty. Połącz z odcedzonymi warzywami, ostudź. Dodaj sery, pestki, odłożone płatki, pastę curry i resztę przypraw. Posól do smaku, wymieszaj masę i uformuj płaskie kotleciki.
  4. Każdy obtocz w mącznej masie i opanieruj w płatkach. Na patelni rozgrzej olej, porcjami układaj kotleciki. Smaż 3 minuty na średnim ogniu, następnie przewróć na drugą stronę i smaż 2 minuty.

 

Czytaj więcej