Chleb domowej roboty – przepis na zakwas żytni do domowych wypieków
Zakwas żytni to rodzaj naturalnych drożdży.
Fot. 123rf/picsel

Chleb domowej roboty – przepis na zakwas żytni do domowych wypieków

Pieczenie chleba w domu to jeden z gorących trendów kulinarnych. Nic dziwnego, taki chleb jest pyszny i zawiera wyłącznie składniki korzystne dla zdrowia. Jak go zrobić?

Przepis na zakwas żytni

Kluczowy składnik tradycyjnego pieczywa to w rzeczywistości rodzaj naturalnych drożdży, zwanych również dzikimi. Działają one wolniej niż drożdże kupne i bardziej wpływają na smak chleba. Zakwasić można każdą mąkę, jednak najczęściej używa się mąki żytniej lub pszennej.

Przygotowanie

  1. Wymieszaj ok. 100 g żytniej mąki razowej typ 2000 z 120 ml letniej wody.
  2. Wlej do słoja, przykryj ścierką i zostaw w cieple na 12 godzin.
  3. Wymieszaj i następnego dnia dokarm zakwas, dodając tyle samo mąki i wody, co na początku.
  4. Po 12 godzinach wymieszaj i następnego dnia ponownie dokarm.
  5. Czynność powtórz jeszcze raz, znów wymieszaj po 12 godzinach, odczekaj ok. 2 godzin i gotowe.

Niewykorzystany zakwas może być przechowywany w lodówce przez 2-3 tygodnie.

Drożdże – świeże czy suche?

Można je stosować zamiennie, pamiętając jedynie, że 25 g drożdży świeżych odpowiada 7 g drożdży suchych. Aby ciasto się udało, wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową i tylko woda do rozrobienia drożdży musi być nieco cieplejsza. Gotowe ciasto najlepiej wyrasta w temp. ok. 30°C. Drożdże świeże działają szybciej, a smak pieczywa jest bardziej wyrazisty. Niestety, źle przechowywane szybko tracą świeżość. Drożdże suche z kolei łatwiej się przechowuje i mają dłuższy okres przydatności do spożycia.

Mąka orkiszowa – zalety tej odmiany pszenicy

Modny orkisz jest odmianą pszenicy, która największą popularnością cieszyła się w średniowieczu. Dziś wraca do łask ze względu na fakt, że zawarty w orkiszu gluten przyswaja się lepiej niż ten z pszenicy zwyczajnej. Właściwości mąki orkiszowej i pszennej są jednak bardzo podobne, dlatego obie idealnie nadają się do wypieku pieczywa.

Czytaj więcej