Jak naturalnie wzmocnić odporność organizmu? Jesienne dary natury pomogą nam być zdrowym przez cały rok. Czarny bez, dzika róża, aronia, jarzębina, wiesiołek i czosnek to nasi sprzymierzeńcy w starciu z infekcjami. Podpowiadamy, jak zrobić z nich domowe kuracje wzmacniające odporność i jak je stosować.
Spis treści
Jesienią warto wzmocnić odporność w naturalny sposób - dzięki sezonowym owocom, warzywom i ziołom. Właśnie nadeszła pora zbioru jednych z najwspanialszych i najzdrowszych roślin. Przyrządzone z nich napary, maceraty, nalewki, syropy, konfitury i inne wspaniałości nie tylko dostarczą niezapomnianych doznań kulinarnych, lecz także staną się naszym sprzymierzeńcem w starciu z infekcjami. Spożywaj je codziennie. Pamiętaj też o choć krótkim spacerze – niezależnie od pogody!
Czosnek zawiera allicynę, która jest naturalnym antybiotykiem. Nie tylko zapobiega infekcjom bakteryjnym układu oddechowego, ale także skutecznie je leczy. Spożywanie czosnku pomaga także udrażniać drogi oddechowe, ułatwiając oddychanie. Działa napotnie i obniża gorączkę.
Napar: pij ciepłe mleko z rozgniecionym ząbkiem czosnku i ewentualnie odrobiną masła
Jarzębina pobudza system odpornościowy do walki z wirusami oraz chroni przed nowotworami. Jej owoce zawierają mnóstwo witaminy C, która wzmacnia naczynia krwionośne, poprawia krążenie i chroni przed chorobą niedokrwienną serca.
Napar: 1 kg owoców umyj, zalej wrzątkiem i zagotuj. Odlej wodę i powtórz czynność. Na małym ogniu w 1/2 l wody rozpuść 500 g cukru i zagotuj. Dodaj jarzębinę i duś ok. 15 minut, aż owoce staną się szkliste. Przełóż do wyparzonych słoików.
Aronia wspiera układ odpornościowy, łagodzi stany zapalne, chroni przed chorobami układu krążenia (obniża ryzyko zawału), normuje ciśnienie krwi, opóźnia proces starzenia się organizmu. Ma też korzystny wpływ na wzrok, szczególnie przy zaćmie, jaskrze i degeneracji plamki żółtej.
Pij sok z owoców rozcieńczany wodą lub przygotuj nalewkę: 500 g owoców wsyp do słoja, zalej 1 l wódki, dodaj laskę wanilii i 5 goździków. Odstaw w ciemne miejsce. Co kilka dni wstrząśnij. Po 4-6 tygodniach zlej przez sito i dodaj ok. 600 g cukru (nie wsypuj od razu całego, tylko do smaku).
Wiesiołek zawiera kwasy wielonienasycone omega, które wzmacniają układ odpornościowy, chronią przed chorobami górnych dróg oddechowych i oczyszczają organizm z toksyn. Jest polecany szczególnie seniorom, ponieważ poprawia pamięć i koncentrację.
Spożywaj łyżkę oleju z wiesiołka (kupisz go w sklepie zielarskim) 1-2 razy dziennie. Możesz go też dodawać do sałatek.
Zaledwie kilka owoców dzikiej róży pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę C, a zawarte w niej garbniki ułatwiają przyswajanie innych witamin.
Możesz pić napary albo przygotować syrop: umyj 2 szklanki owoców, przełóż do rondelka, zalej 250 ml wody. Zblenduj i przecedź przez sitko. Podgrzewaj 15 minut, dodając po trochu 250 g cukru. Nie doprowadzaj do wrzenia. Dodaj sok z cytryny. Gorący syrop przelej do słoików.
Zawarte w owocach czarnego bzu flawonoidy mają zdolność wiązania się z wirusem grypy, uniemożliwiając mu wniknięcie do organizmu. Leczenie wyciągiem z owoców czarnego bzu skraca czas choroby aż o 3-4 dni!
Syrop: 1 kg przebranych owoców bzu zalej litrem wody, dodaj sok z całej cytryny, 800 g cukru i gotuj, aż owoce się rozpadną. Przecedź i przelej do butelek lub słoików. Pij codziennie.