Te dary jesieni to strażnicy odporności. Jedz je codziennie, aby nie dać się infekcjom
Wiesiołek wzmacnia układ odpornościowy i chroni przed chorobami górnych dróg oddechowych
Fot. Adobe Stock

Te dary jesieni to strażnicy odporności. Jedz je codziennie, aby nie dać się infekcjom

Jak naturalnie wzmocnić odporność organizmu? Jesienne dary natury pomogą nam być zdrowym przez cały rok. Czarny bez, dzika róża, aronia, jarzębina, wiesiołek i czosnek to nasi sprzymierzeńcy w starciu z infekcjami. Podpowiadamy, jak zrobić z nich domowe kuracje wzmacniające odporność i jak je stosować.

Jesienią warto wzmocnić odporność w naturalny sposób - dzięki sezonowym owocom, warzywom i ziołom. Właśnie nadeszła pora zbioru jednych z najwspanialszych i najzdrowszych roślin. Przyrządzone z nich napary, maceraty, nalewki, syropy, konfitury i inne wspaniałości nie tylko dostarczą niezapomnianych doznań kulinarnych, lecz także staną się naszym sprzymierzeńcem w starciu z infekcjami. Spożywaj je codziennie. Pamiętaj też o choć krótkim spacerze – niezależnie od pogody!

Jak naturalnie wzmocnić odporność jesienią? Czosnek

Czosnek zawiera allicynę, która jest naturalnym antybiotykiem. Nie tylko zapobiega infekcjom bakteryjnym układu oddechowego, ale także skutecznie je leczy. Spożywanie czosnku pomaga także udrażniać drogi oddechowe, ułatwiając oddychanie. Działa napotnie i obniża gorączkę.

Napar: pij ciepłe mleko z rozgniecionym ząbkiem czosnku i ewentualnie odrobiną masła

Jak naturalnie wzmocnić odporność jesienią? Jarzębina

Jarzębina pobudza system odpornościowy do walki z wirusami oraz chroni przed nowotworami. Jej owoce zawierają mnóstwo witaminy C, która wzmacnia naczynia krwionośne, poprawia krążenie i chroni przed chorobą niedokrwienną serca.

Napar: 1 kg owoców umyj, zalej wrzątkiem i zagotuj. Odlej wodę i powtórz czynność. Na małym ogniu w 1/2 l wody rozpuść 500 g cukru i zagotuj. Dodaj jarzębinę i duś ok. 15 minut, aż owoce staną się szkliste. Przełóż do wyparzonych słoików.

Jak naturalnie wzmocnić odporność jesienią? Aronia

Aronia wspiera układ odpornościowy, łagodzi stany zapalne, chroni przed chorobami układu krążenia (obniża ryzyko zawału), normuje ciśnienie krwi, opóźnia proces starzenia się organizmu. Ma też korzystny wpływ na wzrok, szczególnie przy zaćmie, jaskrze i degeneracji plamki żółtej.

Pij sok z owoców rozcieńczany wodą lub przygotuj nalewkę: 500 g owoców wsyp do słoja, zalej 1 l wódki, dodaj laskę wanilii i 5 goździków. Odstaw w ciemne miejsce. Co kilka dni wstrząśnij. Po 4-6 tygodniach zlej przez sito i dodaj ok. 600 g cukru (nie wsypuj od razu całego, tylko do smaku).

84612330_m
Na odporność pij sok z owoców aronii rozcieńczany wodą lub przygotuj nalewkę.
123RF

Jak naturalnie wzmocnić odporność jesienią? Wiesiołek

Wiesiołek zawiera kwasy wielonienasycone omega, które wzmacniają układ odpornościowy, chronią przed chorobami górnych dróg oddechowych i oczyszczają organizm z toksyn. Jest polecany szczególnie seniorom, ponieważ poprawia pamięć i koncentrację.

Spożywaj łyżkę oleju z wiesiołka (kupisz go w sklepie zielarskim) 1-2 razy dziennie. Możesz go też dodawać do sałatek.

Jak naturalnie wzmocnić odporność jesienią? Dzika róża

Zaledwie kilka owoców dzikiej róży pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę C, a zawarte w niej garbniki ułatwiają przyswajanie innych witamin.

Możesz pić napary albo przygotować syrop: umyj 2 szklanki owoców, przełóż do rondelka, zalej 250 ml wody. Zblenduj i przecedź przez sitko. Podgrzewaj 15 minut, dodając po trochu 250 g cukru. Nie doprowadzaj do wrzenia. Dodaj sok z cytryny. Gorący syrop przelej do słoików.

Jak naturalnie wzmocnić odporność jesienią? Czarny bez

Zawarte w owocach czarnego bzu flawonoidy mają zdolność wiązania się z wirusem grypy, uniemożliwiając mu wniknięcie do organizmu. Leczenie wyciągiem z owoców czarnego bzu skraca czas choroby aż o 3-4 dni!

Syrop: 1 kg przebranych owoców bzu zalej litrem wody, dodaj sok z całej cytryny, 800 g cukru i gotuj, aż owoce się rozpadną. Przecedź i przelej do butelek lub słoików. Pij codziennie.

Czytaj więcej