Nalewki i napary z jarzębiny – pomogą na wątrobę, pęcherz moczowy, obrzęki, przeziębienie
Owoce jarzębiny przed zjedzeniem trzeba przemrozić lub zagotować. Wtedy można z nich przyrządzać zdrowotne herbatki i przetwory.
Fot. 123RF

Nalewki i napary z jarzębiny – pomogą na wątrobę, pęcherz moczowy, obrzęki, przeziębienie

Owoce jarzębiny, odpowiednio przygotowane, mogą wspomagać leczenie wielu częstych dolegliwości. Mają silne właściwości przeciwzapalne, moczopędne i przeciwobrzękowe. Dzięki zawartości garbników działają oczyszczająco i wspomagają metabolizm. Leczniczo stosuje się napary, odwary, nalewki z owoców jarzębiny – podajemy przepisy.

Surowe owoce jarzębiny są niejadalne – zawierają trujący kwas parasorbinowy, który spożyty w większych ilościach wywołuje biegunki i wymioty. Jednak po obróbce cieplnej kwas ten zmienia się w niegroźny kwas sorbowy. Dlatego owoce jarzębiny przed zjedzeniem należy wysuszyć, przemrozić lub zagotować. Wtedy możemy z nich przyrządzać zdrowotne herbatki i przetwory. 

W dawnych czasach z suszonej jarzębiny sporządzano mąkę, owoce dodawano też do ciast i chleba lub przerabiano je na dżemy. Owoce jarzębiny to dobre źródło witaminy C i beta-karotenu oraz witamin z grupy B, PP i K, potasu, sodu, magnezu i miedzi. Ich spożywanie leczy stany zapalne układu oddechowego, działa moczopędnie, pomaga unormować przemianę materii oraz krążenie. Jarzębina jest polecana osobom cierpiącym na anemię, zaparcia, a także przeziębienie i grypę. Owoce i kwiaty, prócz działania wspomagającego przy przeziębieniu, wzmacniają też naczynia krwionośne, dlatego warto je pić w mieszankach przeciwmiażdżycowych i przeciwżylakowych. 

Zbiory jarzębiny przeprowadzaj, gdy owoce są w pełni dojrzałe, ścinając całe baldachy. Gdy zbierzesz jarzębinę po pierwszych przymrozkach, będzie miała nieco mniej witaminy C, owoce będą za to słodsze. 

Kuracje z jarzębiny na infekcje układu moczowego i obrzęki 

Owoce jarzębiny mają silne właściwości przeciwzapalne, moczopędne i przeciwobrzękowe.

Herbatka jarzębinowa

Wsyp do termosu: 2 łyżki suszonej jarzębiny, po 1 łyżce suszonych owoców i liści czarnych porzeczek. Zalej 2 szklankami wrzątku i odstaw na 3-4 godziny. Wypijaj w ciągu dnia.

Sok z owoców jarzębiny

1 kg owoców jarzębiny oddziel od szypułek, umyj i zasyp 1/2 kg cukru. Odstaw na 5 godzin. Potem gotuj przez pół godziny. Sok przestudź, przecedź i przelej do butelek. Pij 25 ml dwa razy dziennie, przed posiłkiem.

Witaminowy proszek z owoców jarzębiny

2-3 garście ususzonych owoców zmiel w młynku. Przesyp do słoiczka lub szczelnego pojemnika. Zażywaj 2 razy dziennie po płaskiej łyżeczce, popijając przegotowaną wodą.

Inny przepis. Mieszamy w równych częściach: suszone owoce jarzębiny, głogu, rokitnika i tarniny oraz skórki z róży i ziele skrzypu. Mieszankę mielimy na proszek i codziennie dodajemy 1 łyżeczkę do jedzenia.

Jarzębiak

1/4 kg przemrożonych owoców wsyp do słoja i zalej litrem spirytusu. Odstaw na tydzień w słoneczne miejsce. Nalewkę zlej do innego słoja. Owoce, które pozostały, zalej syropem z wody i cukru (zagotuj 1,25 litra wody, wsyp 1 i 1/4 kg cukru i mieszaj do rozpuszczenia). Odstaw na 10 dni. Odcedź syrop i połącz z nalewką. Odstaw na 6 miesięcy do leżakowania.

Inny przepis: 1 kg jarzębiny włóż na 48 godzin do zamrażalnika. Po tym czasie owoce opłucz i zanurz na 10 minut we wrzątku. Przesyp jarzębinę do słoja, dodaj sok i skórkę z 1/2 cytryny. Zalej 0,5 l wody, a następnie 0,5 l spirytusu. Odstaw na miesiąc. Przecedź i zlej do butelek. Przechowuj w ciemnym miejscu.

Pij po łyżce nalewki 3 razy dziennie. Owocuje od września do listopada, ale owoce utrzymują się nawet całą zimę

Jarzębinowe kuracje na wątrobę i trawienie

Dzięki zawartości garbników owoce jarzębiny mają właściwości oczyszczające, osłaniające i przeciwzapalne. Wspomagają też metabolizm.

Intrakt z jarzębiny

100 g świeżych owoców jarzębiny przebierz, opłucz, wsyp na sito i sparz wrzątkiem. Następnie wrzuć owoce do czystego słoja i zalej 0,5 l alkoholu 40%. Zamknij naczynie i odstaw w ciemne, ciepłe miejsce na 2 tygodnie. Po tym czasie płyn przecedź, odciskając dobrze owoce, i przelej do butelki. Przechowuj najlepiej w ciemnej szafce. Pij po 10 ml raz dziennie przez 2-3 tygodnie. Po 3 miesiącach powtórz kurację.

Mieszanka na zaparcia

Zaparcia to kłopotliwa i bolesna przypadłość. Aby ich uniknąć, należy jeść dużo bogatych w błonnik owoców i warzyw. Doraźnie pomocna będzie regulująca przemianę materii ziołowa mieszanka z owocami jarzębiny. Rozdrabniamy 50 g owoców jarzębiny. Łączymy owoce z 50 g liści babki lancetowatej i 100 g kory kruszyny. 1 łyżkę mieszanki zalewamy 150 ml wrzątku. Odstawiamy na 2 godz. Wypijamy przecedzony napar przed snem. 

Jarzębina na trawienie

Dzięki sorbitolowi (temu samemu, który bywa zdrowym zastępnikiem cukru) działa lekko przeczyszczająco. Związek ten podrażnia kosmki jelitowe, poprawiając perystaltykę jelit i ułatwiając wypróżnienie. Wspomaga też regenerację śluzówki przewodu pokarmowego, poprawia pracę wątroby i dróg żółciowych, łagodzi przewlekłe problemy z trawieniem. Leczniczo działa napar z suszonych owoców lub sok ze świeżych.

Kuracje z jarzębiny na przeziębienie

Jesienią i zimą łatwo się przeziębić lub złapać grypę. Dobrze więc mieć w domu nalewkę z jarzębiny lub owoce na odwar.  

Nalewka z jarzębiny złagodzi kaszel

Składniki: 1 kg owoców jarzębiny, 1/2 szklanki cukru, litr czystej wódki.

Przygotowanie: owoce oderwij od szypułek, umyj i zamroź na 7 dni. Rozmrożone przełóż na blachę wyłożoną pergaminem. Piecz 15 min w 180°C (aż owoce zaczną puszczać sok). Wsyp jarzębinę do słoja, zasyp cukrem i zalej wódką. Odstaw na 1,5 miesiąca. Odcedź.

Jak stosować nalewkę z jarzębiny: w razie kaszlu – pij łyżkę nalewki trzy razy dziennie przez 5 dni.

Przeciwgorączkowy odwar z owoców jarzębiny

Kiedy łapie gorączka, warto sięgnąć po sprawdzony przepis na odwar z owoców jarzębiny. Ma on działanie przeciwgorączkowe, które dodatkowo warto wzmocnić dodaniem soku z malin.

1. 1-2 łyżki owoców jarzębiny rozdrabniamy w moździerzu.

2. Owoce przekładamy do rondelka, zalewamy 1 szklanką wody.

3. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 5 minut.

4. Rondelek zdejmujemy z ognia i odstawiamy na 30 minut pod przykryciem.

5. Przecedzamy odwar przez gazę lub bardzo drobne sitko.

6. Dodajemy 1 łyżeczkę miodu lub domowego soku malinowego. Mieszamy dokładnie.

Pijemy 1-4 szklanki odwaru dziennie podczas przeziębień, grypy i innych infekcji przebiegających z gorączką.

 

 

Czytaj więcej