Zapalenie gardła objawiające się ostrym piekącym lub kłującym bólem utrudniającym przełykanie może skutecznie uprzykrzyć życie. Twój organizm z infekcją wirusową musi poradzić sobie sam, ale możesz wspomóc go domowymi sposobami. Okłady, płukanki, kleik, lecznicze napoje, inhalacje, odpoczynek i odpowiednia dieta złagodzą ból gardła i pomogą zwalczyć infekcję w zależności od stadium jej rozwoju. Wypróbuj nasze przepisy i sprawdź, jak odróżnić zapalenie gardła od anginy.
Spis treści
Uporczywy, piekący lub kłujący ból gardła, który utrudnia przełykanie to częsta dolegliwość. Jeśli nie towarzyszą mu żadne inne objawy wskazujące na przeziębienie lub grypę, prawdopodobnie mamy do czynienia z zapaleniem gardła. Nie musisz jednak od razu iść do lekarza - to infekcja wirusowa, więc antybiotyki nie pomogą. Ale możesz zastosować domowe kuracje w postaci płukanek, okładów, kleiku lub leczniczych napojów.
Dolegliwość tę wywołują najczęściej wirusy. Ból gardła jest kłujący, piekący, drapiący, utrudniający połykanie, jednak niezbyt silny. Może też pojawić się chrypka, kaszel, katar i niewielka gorączka.
Zapalenie gardła zawsze rozwija się stopniowo. Objawy narastają z dnia na dzień i zwykle utrzymują się przez 5-7 dni. Dobrze jest więc zacząć domowe leczenie już przy pierwszych objawach, gdy czujesz tylko drapanie w gardle i kiedy ból jest jeszcze niewielki, bo czasem można zdusić infekcję w zarodku. Gdy jednak się rozwinie, działaj bardziej zdecydowanie.
Zapalenie gardła wywoływane jest przez infekcję wirusową, więc antybiotyki nie pomogą. Stan zapalny organizm zwalczy samodzielnie, ale możesz mu w tym pomóc i przyspieszyć leczenie naturalnymi sposobami. Możesz zastosować domowe kuracje o łagodnym lub silniejszym działaniu w zależności od tego, na jakim etapie rozwoju jest infekcja.
Kiedy czujesz pierwsze objawy infekcji wirusowej objawiającej się drapaniem w gardle lub lekkim bólem, działaj. Na tym etapie wystarczą łagodne metody leczenia bólu gardła: ssanie soli lub ananasa, płukanki z sody oczyszczonej lub napoje: mleko z miodem i woda z kurkumą.
Soda oczyszczona
Odkaź gardło sodą oczyszczoną. Łyżeczkę proszku rozpuść w szklance ciepłej, przegotowanej wody. Letnią wodą płucz gardło 2 razy w ciągu dnia.
Sól
Ssij małą grudkę gruboziarnistej soli. Połóż ją pod językiem i trzymaj aż do rozpuszczenia. Powtórz 2-3 razy w ciągu dnia.
Mleko z miodem
Przed snem wypij mleko z miodem. Podgrzej szklankę mleka tak, aby było ciepłe, ale nie gorące. Dodaj do niego łyżkę miodu, najlepiej lipowego. Wymieszaj i powoli wypij.
Woda z kurkumą
W ciągu dnia popijaj wodę z kurkumą. Zetrzyj na tarce półtora centymetra świeżego korzenia kurkumy (załóż do tego rękawiczki, by nie poplamić rąk). Włóż do szklanki i zalej ciepłą, przegotowaną wodą. Wyciśnij do tego sok z 1/4 cytryny i dodaj łyżkę miodu. Popijaj w ciągu dnia.
Dojrzały ananas
Ssij dojrzałego ananasa. Zawiera bromelinę działającą przeciwzapalnie i likwidującą obrzęk. Weź kawałek dojrzałego ananasa (wcześniej możesz schłodzić go w lodówce) i ssij powoli. Rób to kilka razy w ciągu dnia.
Jeśli zareagujesz za późno i zapalenie gardła rozwinie się powodując silny ból, który utrudnia przełykanie, powinnaś sięgnąć po silniejsze kuracje. Te lepiej poradzą sobie z kłującym i piekącym bólem oraz zaawansowaną infekcją. Wtedy powinnaś zostać w domu i zastosować inhalacje, okłady, syrop z buraka, leczniczy kleik oraz odpowiednią dietę.
"Wygrzewanie" infekcji
Zostań 2 dni w łóżku. Daj organizmowi odpocząć, aby skuteczniej mógł zwalczyć infekcję. Nie musisz leżeć przez cały dzień, ale dobrze przez większość dnia wygrzać się pod ciepłą kołdrą.
Kleik z siemienia lnianego z przyprawami
Pij kleik z siemienia lnianego z przyprawami. Wrzuć do szklanki gwiazdkę anyżu, 4 goździki, 2 cm kory cynamonu i 3 cm korzenia imbiru pokrojonego w plastry. Zalej szklanką wrzątku. Zostaw na ok. 15 minut do naciągnięcia. 2 łyżki nasion lnu zalej przygotowanym wcześniej korzennym naparem, dodaj 1/3 szklanki wody i gotuj przez 10 minut na małym ogniu. Przestudź. Pij chłodny kleik 2 razy dziennie. Możesz dodać łyżeczkę miodu.
Inhalacja z soli emskiej
Rób nawilżającą inhalację z soli emskiej. Dwie tabletki soli emskiej rozpuść w szklance gorącej wody. Nakryj szklankę lejkiem(szeroką końcówką) i przez wąski koniec lejka wdychaj opary ustami. Inhalację rób 2-3 razy dziennie.
Syrop z buraka
Przygotuj i pij syrop z buraka. 3 buraki obrane ze skórki zetrzyj na grubej tarce. Włóż do słoiczka, przekładając miodem lipowym – użyj nie więcej niż 3 łyżeczki miodu. Po ok. 7-8 godzinach zlej wytrącony syrop do butelki. Przechowuj w lodówce. Pij 3 razy dziennie po łyżce.
Dieta przy bólu gardła
Jedz posiłki i pij napoje w temperaturze pokojowej. Gorące będą podrażniać chore gardło. Jeśli ból jest bardzo dokuczliwy, jedz pokarmy bardziej papkowate, rozdrobnione, miękkie, które łatwiej jest przełykać. Ograniczy to podrażnianie chorej śluzówki. Unikaj też kwaśnych napojów i pikantnych dań.
Okłady z ziemniaków
Wieczorem przyłóż na gardło okład z ziemniaków. Ugotuj dwa ziemniaki. Rozgnieć je widelcem na purée. Ciepłą ziemniaczaną papkę nałóż na bawełnianą ściereczkę i przyłóż do gardła, owiń szyję szalikiem. Trzymaj okład 20 minut lub do jego całkowitego wychłodzenia.
Odpowiednie nawodnienie
Cały czas popijaj niegazowaną wodę mineralną albo letnią, przegotowaną. Można też pić herbatki owocowe lub ziołowe. Gardło powinno być cały czas nawilżone, aby jego śluzówka mogła się regenerować, a infekcja szybciej minąć. Dobre nawilżenie złagodzi też ból i podrażnienie.
Czasem zapalenie gardła przechodzi w anginę. Jeśli masz wątpliwości, co jest powodem dolegliwości, możesz wykonać szybki test na obecność paciorkowców grupy A (kupisz go w aptece, ok. 50 zł). Właśnie te bakterie wywołują anginę. Test możesz zrobić w gabinecie u lekarza lub samodzielnie w domu. Aby go wykonać, trzeba pobrać wymaz z tylnej ściany gardła i migdałków według załączonej instrukcji. Wynik otrzymuje się po ok. 10 minutach. Jeśli nie wykryje obecności paciorkowca, najprawdopodobniej powodem infekcja wirusowa która wywołała zapalenie gardła.