Babka lancetowata pomoże nie tylko na choroby dróg oddechowych i gojenie ran. Sprawdź, jak ją wykorzystać
Kiedyś babkę lancetowatą często stosowano w leczeniu gruźlicy, stanów zapalnych oczu, gardła, skóry i jamy ustnej.
Fot. 123rf.com

Babka lancetowata pomoże nie tylko na choroby dróg oddechowych i gojenie ran. Sprawdź, jak ją wykorzystać

Babka lancetowata to pospolity „chwast”, którego niezwykłe właściwości lecznicze były znane i cenione tysiące lat temu. W polskim ziołolecznictwie najczęściej jest stosowana w leczeniu ran, dolegliwości skórnych i dolegliwości pokarmowych. Ale to nie jedyne zastosowanie tego ziela. Zobacz, jak przygotować i stosować lecznicze napary, odwary, nalewki i cenny syrop z babki lancetowatej.

Spis treści:  

  • Co to jest babka lancetowata? Opis i występowanie
  • Kiedy zbierać babkę lancetowatą?
  • Babka lancetowata – właściwości lecznicze i zastosowanie
  • Przeciwzapalne właściwości babki lancetowatej 
  • Babka lancetowata na problemy z trawieniem
  • Babka lancetowata na problemy skórne
  • Babka lancetowata – syrop
  • Babka lancetowata – nalewka
  • Napar z babki lancetowatej
  • Na co stosować surowe liście babki
  • Babka lancetowata – przeciwwskazania
  • Ciekawostki o babce lancetowatej

Co jest babka lancetowata? Opis i występowanie

78589805_m
Babka lancetowata (Plantago lanceolata) występuje w Polsce pospolicie i jest uważana przez wielu za zwykły chwast.
123RF

Babka lancetowata, nazywana także babką wąskolistną o łacińskiej nazwie Plantago lanceolata to bylina z rodziny babkowatych. Osiąga wysokość do 40 cm (pędy kwiatonośne). Posiada charakterystyczne długie, wąskie liście. Z rozetek liściowych wyrasta jedna lub rzadziej kilka szypułek kwiatostanowych. Kwiatki są drobne, niepozorne, białe do brunatnoróżowych, zebrane w gęsty, kulisty lub walcowaty, brunatny kłos. 

Babka lancetowata występuje w prawie całej Europie, północnej i środkowej Azji. W Polsce jest rośliną pospolitą, występującą masowo na łąkach, polach, pastwiskach, w przydrożnych rowach i wzgórzach. Szczególnie gęsto rośnie w uprawach koniczyny, lucerny, lnu oraz ozimego i jarego zboża. 

Babka lancetowata od wieków jest ceniona z powodu swoich właściwości leczniczych, szczególnie przeciwzapalnych, odkażających, przeciwbakteryjnych i przeciwwirusowych. Surowcem zielarskim jest cała roślina, ale szczególne właściwości przypisuje się liściom. Od wieków babka pomaga w leczeniu chorób górnych dróg oddechowych, gojeniu ran oraz dolegliwościach skórnych. 

W ziołolecznictwie wykorzystuje się sok z babki lancetowatej. Z rośliny przygotowuje się też liczne przetwory o właściwościach leczniczych: m.in. nalewkę, syrop, napar i macerat. Zewnętrznie stosuje się też świeże liście babki jako okłady na rany i obrzęki skóry. Suche ziele jest używane do produkcji mieszanek ziołowych stosowanych w leczeniu chorób układu trawiennego i moczowego. 

Kiedy zbierać babkę lancetowatą?

Jeżeli chcemy samodzielnie przygotować lecznicze mikstury na bazie babki lancetowatej, musimy najpierw zebrać ziele. Kiedy powinniśmy to zrobić? Na czas zbiorów przypada okres kwitnienia babki lancetowatej, czyli od maja do września. Pozyskując ziele unikajmy miejsc zanieczyszczonych, znajdujących się w pobliżu miast i dróg. Najlepszy czas na zbiór liści to od południa do późnego popołudnia.

Zbierajmy całą roślinę lub zrywajmy same liście bez ogonka – powinny być zdrowe, bez śladów i plam świadczących o chorobie grzybiczej. Zerwane liście możemy wykorzystać na surowo do okładów lub przygotować z nich przetwory. Jednak jeśli chcemy je przechować, musimy je jak najszybciej zasuszyć. W przeciwnym razie liście ściemnieją i stracą swoje lecznicze właściwości.

Babkę lancetowatą suszymy cienkimi warstwami w przewiewnym i ciemnym miejscu w temperaturze nie przekraczającej 40 stopni Celsjusza. 

126894967_m
Babka lancetowata (Plantago lanceolata)
Fot. 123rf.com

Babka lancetowata – właściwości lecznicze i zastosowanie

Babka lancetowata posiada wiele pożytecznych składników aktywnych, które odpowiadają za jej lecznicze działanie. Wiele z nich było znanych i wykorzystywanych już setki lat temu. Już św. Hildegarda używała babki do leczenia trudno gojących się ran i siniaków oraz na ukąszenia. Wieki temu babkę stosowano w leczeniu gruźlicy, stanów zapalnych oczu, gardła, skóry i jamy ustnej. Obecnie schorzeń, na które może pomóc babka, jest znanych znacznie więcej. Skąd tyle zastosowań tego niepozornego chwastu? 

Głównymi składnikami, którym babka zawdzięcza swoje właściwości, są irydoidy. Mają one działanie antybiotyczne, antyhepatotoksyczne, przeciwzapalne, spazmolityczne, antywirusowe, a także antystresowe, moczopędne i rozkurczające. Babka zawiera także fenyloetanoidy, które wykazują właściwości antybakteryjne, antyoksydacyjne, przeciwzapalne i przeciwnowotworowe. 

Liście babki to bogate źródło flawonoidów i garbników. Tym pierwszym babka zawdzięcza działanie przeciwalergiczne, przeciwwysiękowe, przeciwzapalne i przeciwnowotworowe. Potrafią one znacznie zahamować rozwój komórek białaczkowych u ludzi, są też bardzo skuteczne w leczeniu nowotworu tarczycy oraz złośliwego nowotworu skóry- czerniaka. Z kolei garbniki (tarniny) posiadają właściwości bakteriobójcze, przeciwzapalne względem skóry i błon śluzowych. Hamują także krwawienie i likwidują obrzęk oraz rumień skóry. To właśnie dlatego świeże liście babki lancetowatej służą do okładów na trudno gojące się rany, siniaki i obrzęki – zarówno te spowodowane urazem, jak i ukąszeniem i reakcją alergiczną. 

Babka lancetowata jest również źródłem kwasu chlorogenowego, który działa przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo, przeciwgrzybiczo i przeciwzapalnie. Ponadto hamuje krwawienie, spowalnia wchłanianie cukru do krwi i zwiększa czułość organizmu na insulinę. To czyni z babki ziele dobre dla cukrzyków. Zawarta w roślinie saponina jest moczopędna, wykrztuśna, przeciwzapalna, przeciwbakteryjna, pierwotniakobójcza, przeciwgrzybicza i żółciopędna. Wspomaga także wchłanianie składników pokarmowych z jelit do krwi i wspomaga trawienie tłuszczów. To dzięki tej substancji babka lancetowata może wspomóc leczenie gruźlicy, stanów zapalnych dróg oddechowych oraz oczyszczać jelita. Dzięki właściwości usprawniania pracy układu pokarmowego ziele może skutecznie oczyszczać organizm oraz wspomóc odchudzanie. To działanie wspomagają także polisacharydy, które odpowiadają za ochronę układu pokarmowego i obniżanie poziomu cholesterolu we krwi. Co więcej, dzięki działaniu immunostymulującemu i osłaniającemu potrafią hamować rozrost nowotworów okrężnicy, żołądka, piersi i płuc. 

Pozytywny wpływ na układ trawienny babka lancetowata zawdzięcza też enzymom proteolitycznym, które odpowiadają za trawienie białka, krzepnięcie krwi, przyspieszenie metabolizmu. Mogą one też wzmacniać układ immunologiczny oraz leczyć stany zapalne kości i stawów. Także zawarty w babce kwas krzemowy wpływa na utrzymanie odpowiedniego poziomu gęstości kości, dzięki czemu zapobiega osteoporozie. 

Babka lancetowata jest również bogatym źródłem wielu soli mineralnych, które działają odtruwająco na organizm. 

Babka lancetowata dzięki tym właściwościom pomoże na:

  • stany zapalne gardła 
  • stany zapalne górnych i dolnych dróg oddechowych
  • kaszel
  • gorączkę
  • przeziębienie
  • grypę
  • stany zapalne skóry
  • rany
  • stłuczenia
  • obrzęki 
  • oparzenia, także słoneczne
  • ukąszenia i użądlenia owadów
  • rumień skóry
  • alergie
  • nieżyt żołądka lub jelit
  • wrzody żołądka
  • cukrzycę
  • zapalenie pęcherza
  • infekcje dróg moczowych
  • zaburzenia trawienia
  • wzdęcia
  • zaparcia
  • biegunki
  • podwyższony poziom cholesterolu we krwi
  • pleśniawki
  • krwawienia z dziąseł
  • trądzik 
  • łojotok
  • łupież
  • wysypkę
  • zaburzenia krzepliwości krwi
  • choroby krążenia
  • gruźlicę
  • zapalenie spojówek
  • łysienie
  • łamliwe i wypadające włosy
  • zapalenie jamy ustnej
  • białaczkę
  • nowotwór tarczycy
  • czerniaka
  • nowotwór piersi
  • nowotwór płuc
  • kaszel palacza
  • nowotwór żołądka i okrężnicy
  • astmę
  • zmarszczki
  • zakażenia wywołane przez wirusy, bakterie i grzyby

Przeciwzapalne właściwości babki lancetowatej

Babka lancetowata jest zielem o silnych właściwościach przeciwzapalnych. To nic dziwnego, biorąc pod uwagę fakt, że roślina zawiera liczne substancje wykazujące takie właściwości. Należą do nich m.in. irydoidy, flawonoidy, garbniki, saponina, enzymy proteolityczne i kwas chlorogenowy. 

Przeciwzapalne działanie babki wykorzystywano już kilkaset lat temu. Zielem leczono stany zapalne oczu, gardła, skóry i jamy ustnej. Dziś także możemy skorzystać z właściwości rośliny, by wspomóc leczenie tych dolegliwości. Ekstrakty alkoholowe i wodne stosuje się także w przemyśle leczniczym do sporządzania syropów i tabletek stosowanych do łagodzenia stanów zapalnych górnych i dolnych dróg oddechowych.

Naparem z babki lancetowatej możemy płukać chore gardło i jamę ustną. Możemy nim także płukać oczy lub robić okłady, by pozbyć się zapalenia spojówek. Równie skuteczny może się okazać syrop z babki, który nawilży gardło i powlecze je ochronną warstwą, a ponadto pomoże zwalczyć stan zapalny. Okłady z naparu babki lancetowatej złagodzą także ból spowodowany zapaleniem stawów.

Okłady ze świeżych liści ziela pomogą natomiast na stany zapalne skóry – przyspieszą gojenie ran, oparzeń i owrzodzeń. Przeciwzapalne właściwości babki lancetowatej sprawdzą się także przy leczeniu stanów zapalnych układu pokarmowego.

Babka lancetowata na problemy z trawieniem

Od XIX wieku babkę lancetowatą stosowano w leczeniu chorób i dolegliwości układu trawiennego. Dzięki zawartości wielu soli mineralnych działa ona odtruwająco. Babka lancetowata wspomaga również trawienie. Zawarta w niej saponina działa moczopędnie, żółciopędnie, wspomaga trawienie tłuszczów i wchłanianie składników pokarmowych do krwi. Enzymy proteolityczne odpowiadają za wspomaganie trawienia, w szczególności białka, a garbniki działają przeciwbiegunkowo i przeciwdziałają skutkom zatrucia. 

Dzięki tym właściwościom babka lancetowata może pomóc w leczeniu:

  • wrzodów żołądka i dwunastnicy
  • biegunek
  • grypy żołądkowej
  • zatruć
  • zapalenia żołądka i jelit
  • wzdęć
  • zaparć

Ziele wzmaga wydzielanie soków żołądkowych jednocześnie chroni śluzówkę przed ich szkodliwym działaniem. Działa też uspokajająco przy skurczach żołądka. Babka lancetowata świetnie oczyszcza układ pokarmowy, wspiera prawidłową pracę wątroby i pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cukru i cholesterolu we krwi. 

Do leczenia lub usprawnienia pracy układu pokarmowego najczęściej wykorzystuje się odwar z suszonych liści babki lancetowatej. Należy go pić 2-3 razy dziennie po pół szklanki.

Odwar z liści babki lancetowatej

Łyżkę suchych liści babki zalej szklanką wrzątku, doprowadź do wrzenia i pod przykryciem gotuj przez 5 minut. Odstaw do naciągnięcia na 15 minut, następnie przecedź.

Suche ziele babki lancetowatej jest tez składnikiem mieszanek ziołowych stosowanych w leczeniu chorób układu trawiennego i moczowego. Mieszanki można kupić w sklepach zielarskich i przygotowywać oraz stosować wedle podanych na opakowaniu instrukcji.

Babka lancetowata na problemy skórne

122746903_m
Do okładów używamy surowych liści babki lancetowatej, zmiażdżonych lub pociętych
Fot. 123rf.com

Prekursorką w stosowaniu babki lancetowatej na dolegliwości skórne była św. Hildegarda. Żyjąca w XI wieku zakonnica i uzdrowicielka używała soku z babki do usuwania piegów z twarzy, leczenia bólu i obrzęków skórnych po ukąszeniu owadów. Świeże liście stosowała do okładów na trudno gojące się rany, stłuczenia i siniaki. 

Dziś zastosowanie babki na skórę jest znacznie szersze, jak również jej zastosowanie. Dzięki zawartości dużej ilości irydoidów i fenyloetanoidów ziele ma właściwości bakteriobójcze, antybiotyczne, przeciwzapalne, ściągające i wspomagające regenerację naskórka. To sprawia, że babka jest składnikiem preparatów kosmetyczny i leczniczych przeznaczonych do skóry trądzikowej, łojotokowej i z problemami. Dzięki właściwościom odżywczym ziele przyspiesza gojenie ran, usuwanie opuchlizny i zwalcza rumień skóry. Pomoże też zagoić się skórze po oparzeniach, również słonecznych. Może też wygładzać drobne zmarszczki. 

Dzięki zawartości cennych flawonoidów, które wykazują działanie antyoksydacyjne, neutralizujące wolne rodniki, przeciwzapalne, przeciwhistaminowe i przeciwnowotworowe, babka lancetowata zapobiega i leczy znamiona i dolegliwości skórne wywołane alergią. Dowiedziono także, że ziele hamuje rozrost nowotworu złośliwego skóry – czerniaka. 

W kosmetyce używa się naparu z babki lancetowatej jako składnika lotionu do cery problematycznej, tłustej i trądzikowej. Napar pomoże też zwalczyć wypryski, wysypkę oraz liszaje. Ekstrakt z babki jest częstym składnikiem kremów przeciwzmarszczkowych oraz do pielęgnacji skóry wokół oczu. 

Babka lancetowata pozytywnie wpływa tez na włosy i skórę głowy. Napar i macerat z tego ziela służy do płukania przy łysieniu, siwieniu, łupieżu i nadmiernym przetłuszczaniu włosów. Takie płukanki odżywią oraz nawilżą suche i łamliwe kosmyki. 

Okłady z liści babki lancetowatej na dolegliwości skórne

Świeże liście babki zmiażdż i potłucz w moździerzu (najlepiej drewnianym). Następnie rozłóż na gazie i przyłóż do chorego miejsca na skórze. Umocuj okład plastrem lub bandażem. Zdejmij po 6-8 godzinach i wymień na świeże liście. 

Maseczka z babki lancetowatej do skóry trądzikowej i tłustej

Zmiksuj świeże, umyte liście babki i nałóż na twarz. Spłucz po kilkunastu minutach.

Mikstura z babki na ugryzienia i ukąszenia

Garść świeżych listków babki zalej szklanką czystej wódki (nie spirytusu). Szczelnie zamknij w słoiku na tydzień, od czasu do czasu potrząsając nim. Po tym czasie odcedź liście i powstałą „maścią” smaruj ugryzione miejsca.

Okład z babki na opuchliznę wokół oczu

W proporcji 1:1:1 do szklanki wrzątku dodaj po pół łyżki suszonej babki, świetlika i chabra bławatka. Odstaw do ostudzenia ,a następnie odcedź. Mocz w naparze kawałki gazy i zmieniaj okład na świeży co pięć minut przez godzinę.

Odwar z babki lancetowatej (przepis powyżej) możesz stosować do płukania włosów i skóry głowy.

Babka lancetowata – syrop

111028518_m
Syrop z babki lancetowatej jest niezastąpiony na stany zapalne gardła i dróg oddechowych
Fot. 123rf.com

Syrop z babki lancetowatej już nasze babcie stosowały do leczenia grypy, przeziębienia, kaszlu, bólu gardła i zapalenia dróg oddechowych. Polecany jest też osobom, które dużo pracują głosem (np. nauczycielom) na chrypkę. Syrop skutecznie nawilży gardło i pozostawi warstwę ochronną zapobiegając podrażnieniom dróg oddechowych. Ponadto rozrzedzi zalegającą w płucach wydzielinę i ułatwi jej odkrztuszanie. Preparat pomaga także przy tzw. „kaszlu palacza”.  Syrop z babki może się okazać pomocny także w leczeniu poważniejszych schorzeń, takich jak gruźlica, krztusiec i dychawica oskrzelowa.

Syrop zadziała leczniczo także na problemy z funkcjonowaniem układu pokarmowego. Wyleczy wrzody żołądka, biegunkę oraz nieżyt. Może też korzystnie wpłynąć na układ krążenia uszczelniając naczynia krwionośne i wzmagając krzepliwość krwi. 

Przepis na syrop z babki lancetowatej

Składniki:

  • 6 garści babki lancetowatej, 
  • woda, 
  • 0,5 kg cukru, 
  • 0,2 kg miodu. 

Sposób przygotowania: 

Liście zmielić w maszynce do mięsa, umieścić w garnku i dolać tyle wody, by zakrywała ona równo powierzchnię liści babki. Całość umieścić na ogniu, dodać cukier oraz miód i gotować na niewielkim ogniu. Pamiętać należy, by ciągle mieszać, aż do momentu mocnego zgęstnienia wywaru. Całość jeszcze na gorąco przelać do słoików i zakręcić. Następnie umieścić je wieczkami do dołu i przechowywać w chłodnym miejscu.

Jak stosować syrop z babki lancetowatej?

Syropu nie rozcieńczamy wodą. Tylko skoncentrowany dobrze nawilży i osłoni drogi oddechowe. Na przeziębienie, kaszel, zapalenie gardła, grypę, chrypkę i pozostałe infekcje dróg oddechowych stosuj 1 łyżeczkę syropu 3-4 razy dziennie. Syrop można też zażywać profilaktycznie dla wzmocnienia odporności po jednej łyżeczce dziennie przez maksymalnie 20 dni. Potem trzeba zrobić dwa tygodnie przerwy, aby organizm nie uodpornił się na działanie specyfiku. Syrop jest całkowicie bezpieczny. Nawet po przedawkowaniu nie powinien wywoływać żadnych skutków ubocznych. Chyba, że jesteśmy uczuleni na ekstrakt z babki lancetowatej. 

Babka lancetowata – nalewka

Nalewka z babki lancetowatej ma równie szerokie zastosowanie, jak napar i syrop. Pomoże w leczeniu dolegliwości układu pokarmowego, takich jak biegunka, zaparcia, wzdęcia, wrzody żołądka, nieżyt żołądka i jelit, zapalenie żołądka. Okłady z nalewki z babki lancetowatej zadziałają podobnie jak świeże liście – uśmierzą ból i złagodzą obrzęk i świąd spowodowany ukąszeniem lub użądleniem. Nalewki, ze względu na zawartość alkoholu, nie można stosować na otwarte rany. 

Nalewka z babki lancetowatej stosowana jest również do pielęgnacji włosów. Stosujemy ja jako płukankę, która hamuje wypadanie włosów, wspomaga ich wzrost oraz poprawia kondycję. 

Nalewka z babki lancetowatej na włosy

3 łyżki pokrojonych świeżych liści zalej 0,5 l wódki i odstaw na 10 dni. Po tym czasie odcedź nalewkę i wcieraj w skórę głowy co 2-3 dni, do wykorzystania całości. Po tym czasie zrób 3 tygodnie przerwy w stosowaniu.

Nalewka z babki na ukąszenia

Garść świeżych liści babki lancetowatej dokładnie umyj, osusz, wsyp do szklanego słoika i zalej 250 ml czystej wódki. Słoik szczelnie zamknij i odstaw na tydzień, pamiętając, by od czasu do czasu potrząsać jego zawartością. Po tygodniu przecedź nalewkę przez sito i przelej do butelki.

Napar z babki lancetowatej

86865972_m
Napar z babki lancetowatej pomoże na wiele dolegliwości
Fot. 123rf.com

Napar z babki lancetowatej można przygotowywać zarówno z suchych, jak i świeżych liści. Preparat ten znakomicie korzysta ze wszystkich właściwości leczniczych rośliny. Dzięki temu ma bardzo szerokie zastosowanie. Możesz go używać na różne sposoby:

  • Wewnętrznie na dolegliwości układu pokarmowego. Napar działa leczniczo na biegunki, wrzody, nieżyt żołądka i jelit, zaparcia, wzdęcia. Pijemy go 3 razy dziennie po pół szkalnki
  • Tonik do skóry problematycznej, tłustej, trądzikowej, z wypryskami, wysypką lub liszajami. Tonik skutecznie zdezynfekuje i oczyści skórę, zlikwiduje niedoskonałości i przyspieszy regenerację skóry. W tym przypadku nasącz wacik kosmetyczny naparem i przemywaj nim skórę.
  • Okłady na zapalenie spojówek. Dzięki przeciwzapalnemu działaniu napar z babki wyleczy bolące i łzawiące oczy. W tym celu letnim (nie zimnym) naparem nasączamy wacik kosmetyczny (tak, aby preparat nie wlewał nam się do oczu), kładziemy go na powiekach i trzymamy przez ok. 10 minut. 
  • Okłady na rany i opuchlizny – napar działa w tym przypadku podobnie jak świeże liście przyspieszając gojenie i zmniejszając obrzęk. W ostudzonym naparze namaczamy gazę, przykładamy do rany i owijamy bandażem. Okład zmieniamy co ok. 3 godziny.
  • Płyn odkażający do przemywania ran. Napar nie zawiera alkoholu, więc można go używać również na otwarte rany do odkażania. Naparem możemy polać delikatnie ranę i zostawić lub położyć na nią okład z naparu bądź świeżych liści babki lancetowatej dla lepszego efektu. 
  • Płyn do higieny intymnej, który pomoże w leczeniu zapalenia pęcherza moczowego łagodząc ból i lecząc stan zapalny. Może być też stosowany do pielęgnacji okolic intymnych, gdyż działa łagodząco i oczyszczająco. Naparem przemywamy okolice intymne
  • Płukankę do włosów wypadających, łamliwych, przetłuszczających, z łupieżem. Stosujemy ją na koniec mycia włosów, wcierając w kosmyki i skórę głowy. Nie spłukujemy. 
  • Płyn do płukania gardła przy bólu i zapaleniu. Napar dzięki swoim właściwościom zwalczy stan zapalny i uśmierzy ból. Napar nabieramy w usta, przechylamy głowę do tyłu i płuczemy gardło wydychając powietrze. Po kilkunastu sekundach napar wypluwamy i nabieramy kolejną porcję. Gardło płuczemy 2-3 razy dziennie

Przepis na napar z babki lancetowatej

Ok. 1 łyżkę suszonych liści babki lancetowatej zalej 0,5 szklanki wrzątku. Po zalaniu odstaw na 15 minut pod przykryciem. Następnie odcedź i odstaw do wystudzenia.

Znany zielarz Zbigniew T. Nowak poleca także napar mleczny z babki lancetowatej własnej receptury. Ma on wzmacniać odporność organizmu, szczególnie w okresie jesienno-zimowym i wiosennym. Napój stymuluje pracę układu odpornościowego. Pobudza wytwarzanie w organizmie naturalnych substancji wirusobójczych. Autor poleca go osobom często zapadającym na infekcje górnych dróg oddechowych, oskrzeli i podatnych na przeziębienia i grypę. Napar regeneruje podrażnione, zainfekowane błony śluzowe górnych dróg oddechowych, pomoże też w leczeniu przeziębienia i grypy. 

Przepis na napar mleczny z babki lancetowatej

1 łyżkę suszonych liści babki lancetowatej zalej 250 ml wrzącego mleka, przykryj i parz przez 15-20 minut. Następnie przecedź mleczny napar, delikatnie schłodź i dodaj 1-2 łyżeczki miodu najlepiej np. wielokwiatowego.

Napar powinniśmy pić raz dziennie przed snem, a gdy już jesteśmy przeziębieni – 2-3 razy dziennie. 

Na co stosować surowe liście babki lancetowatej?

135215300_m
Młode, świeże liście babki lancetowatej można dodawać do sałatek
Fot. 123rf.com

Przeciwzapalne, odkażające i ściągające właściwości rośliny są ukryte w liściach babki lancetowatej. Okłady z świeżych liści to stary patent naszych babć na leczenie ran, siniaków i obrzęków. Śmiało możemy z tego sposobu skorzystać, ponieważ naprawdę działa! Ponadto stosowanie ziela w takiej formie jest najprostsze i najszybsze. Jedyne, co musimy zrobić, to zerwać liście, dokładnie je umyć i przyłożyć na ranę lub obolałe miejsce. Wcześniej możemy liście zmiażdżyć – gdy sok z rośliny wypłynie, działanie będzie intensywniejsze. Przyłożone liście owijamy bandażem i zmieniamy co 6-8 godzin. 

Okłady z surowych liści to najlepszy sposób na trudno gojące się rany, obrzęki spowodowane urazem lub ukąszeniem, oparzenia, oparzenia słoneczne, bóle stawów wywołane zarówno urazem jak i stanem zapalnym. Babka lancetowata pomoże zahamować krwawienie z rany, przyspieszyć gojenie i regenerację naskórka. 

Prawdopodobnie nie wiecie też o tym, że liście babki lancetowatej można jeść, również na surowo! Babka lancetowata nie jest bowiem często stosowana w kuchni. Większość osób nie zdaje sobie sprawy z tego, że jest ona jadalna, a do tego bardzo smaczna. Umyte liście możemy dodawać do sałatek i surówek razem z sałatą lub zamiast niej. Do spożycia na surowo wybierajmy młode liście – są chrupiące i mają delikatny smak. Taka sałatka dostarcza organizmowi witamin i soli mineralnych. Możemy też dodawać surowe liście do koktajli. Jedzenie surowych liści babki świetnie wpływa na trawienie – oczyszcza jelita, reguluje pracę żołądka, jelit, wątroby i trzustki. Przeciwdziała też zaparciom, wzdęciom i biegunkom. 

Liście babki lancetowatej możemy też gotować jak kapustę, dodawać do zup czy placków ziemniaczanych. Pamiętajmy jednak, że po obróbce termicznej babka lancetowata traci część swoich właściwości.

Babka lancetowata – skutki uboczne i przeciwwskazania

Babka lancetowata jest bardzo zdrowym zielem, które praktycznie nie wywołuje żadnych niepożądanych skutków. Bardzo rzadko mogą one wystąpić u osób z alergią lub nadwrażliwością na  tę roślinę. W tym przypadku mogą się pojawić:

  • biegunka,
  • wymioty,
  • problemy żołądkowe
  • nadwrażliwość skóry
  • stany zapalne skóry
  • nudności

W przypadku wystąpienia działań niepożądanych należy natychmiast zrezygnować ze stosowania babki i skonsultować się z lekarzem. 

Nie ma żadnych badań naukowych potwierdzających szkodliwość stosowania babki lancetowatej. Dla bezpieczeństwa nie powinny jej jednak przyjmować kobiety w ciąży, matki karmiące piersią oraz dzieci do 12 roku życia. 

Ciekawostki na temat babki lancetowatej

  • W starożytności trudno było o profesjonalne badania naukowe, które wskazałyby lecznicze substancje w babce lancetowatej. Skąd zatem nasi przodkowie wiedzieli, że jest co cenne ziele? Otóż wierzono, że musi być bardzo silnym środkiem na zranienia skoro „nie ginie nawet na uczęszczanych drogach mimo deptania przez końskie kopyta i rozjeżdżania żelaznymi obręczami wozów”
  • Tysiące lat temu starożytni Egipcjanie używali soku babki lancetowatej do leczenia ukąszeń węży i skorpionów.
  • W średniowieczu babka lancetowata pomagała nie tylko w leczeniu ran i obrzęków. Wierzono również, że jest skutecznym antidotum na… miłosne uroki. 

Czytaj więcej