Przyczyną obrzęków jest zwykle zatrzymanie wody w organizmie. Podpowiadamy, jak pozbyć się dokuczliwej opuchlizny nóg.
Spis treści
Latem wiele osób ma tendencję do powstawania obrzęków w nogach. Dlaczego tak się dzieje? Z powodu podwyższonych temperatur, nasze naczynia krwionośne rozszerzają się w celu regulacji cieplnej organizmu. Może to prowadzić do zwolnienia przepływu krwi w dolnych partiach ciała. W rezultacie, płyn z naczyń krwionośnych może przenikać do otaczających tkanek, powodując obrzęki.
Nadmiar soli może zatrzymywać wodę w organizmie, co dodatkowo przyczynia się do powstawania obrzęków nóg. Wysokie temperatury oraz spożywanie pokarmów o wysokiej zawartości sodu sprawiają, że organizm ma trudności z utrzymaniem równowagi płynów.
Wielu ludzi spędza upalne dni na długotrwałym siedzeniu lub staniu, co może powodować gromadzenie się krwi w dolnych partiach ciała. Bez regularnego ruchu mięśnie łydek nie "pompują" krwi z powrotem do serca tak skutecznie, co może prowadzić do jej zastoju w nogach i w rezultacie do obrzęków. Dlatego ważne jest, by w upalne dni dbać o regularną aktywność fizyczną, nawet jeśli jest to tylko krótki spacer.
Paradoksalnie, aby pozbyć się wody z organizmu, trzeba dużo pić. Bo gdy organizm ma zbyt mało płynów, zaczyna je gromadzić, chroniąc się przed odwodnieniem. Zaplanuj, aby codziennie wypijać półtora litra wody mineralnej, a oprócz niej jeszcze inne płyny, np. soki naturalne, herbatę zieloną i herbatki owocowe.
Możesz przygotować napar z pokrzywy, bratka czy skrzypu, mniszka lekarskiego. Wystarczy pić 1–2 szklanki naparu ziołowego dziennie. Jeśli jednak chorujesz przewlekłe, np. masz chore nerki czy serce, skonsultuj z lekarzem, czy dane zioło będzie dla Ciebie odpowiednie.
Pij napar z pietruszki. Łyżkę suszonego korzenia pietruszki zalej półtorej szklanki wrzątku. Parz pod przykryciem 15 minut. Przecedź i pij 2–3 razy dziennie po 1/4 szklanki. Oprócz naparu z korzenia jedz też codziennie natkę pietruszki. Siekaną dodawaj do sałatki, zupy, koktajlu owocowo-warzywnego.
Sól zawiera jony sodu, które w nadmiarze powodują zatrzymywanie wody w tkankach. Im więcej jesz słonych rzeczy, tym bardziej tworzą się i powiększają obrzęki. Sól zastąp świeżymi i suszonymi ziołami, sokiem z cytryny, chrzanem.
Do miski z letnią wodą dodaj szklankę octu jabłkowego i mocz stopy codziennie po 15 minut. W przypadku obrzęków innych części ciała, np. palców dłoni czy łydek możesz robić okłady – do 1/2 litra letniej wody dodaj 1/4 szklanki octu jabłkowego, mocz ściereczkę lub gazę i przykładaj na 15 minut do opuchniętych miejsc.
Zanurz ściereczkę w lodowatej wodzie, odciśnij nadmiar wody i przyłóż na opuchnięte nogi czy dłonie. Możesz też użyć gotowego kompresu żelowego schłodzonego w zamrażalniku (przed przyłożeniem owiń go w ściereczkę)
Jedz pomidory i banany. Są bogate w potas regulujący gospodarkę wodną w organizmie. Z pomidorów możesz wyciskać i pić świeży sok, a banany zmiksować z kefirem czy jogurtem naturalnym.
Częściej sięgaj po arbuzy. Jest bogaty w potas. Usuwa z organizmu nadmiar sodu, a przy okazji upora się także z nadmiarem sodu w tkankach. Arbuza możesz jeść na deser, jako przekąskę, dodać go do sałatki, a także zmiksować jego kawałki (oczywiście bez pestek) i pić w postaci świeżego soku.
Schłodzony w lodówce arbuz możesz też zmiksować z jabłkiem, szklanką truskawek (mogą być mrożone) albo zmiksowany wymieszać ze szklanką soku pomarańczowego czy 4–5 łyżkami kremowego jogurtu naturalnego. W ten sposób uzyskasz pyszne, orzeźwiające napoje pomagające walczyć z obrzękami.
Uwzględnij w diecie również inne produkty bogate w potas, np.:
Siedzenie zatrzymuje wodę w organizmie, a ruch sprawia, że naczynia krwionośne rozszerzają się i lepiej przepływa przez nie krew. Sprawniej pracują też wtedy nerki, usuwając nadmiar płynów. Korzystne są: