Czosnek jest źródłem ponad 200 biologicznie czynnych substancji. Dzięki nim działa m.in. odkażająco, przeciwzapalnie i wzmacnia odporność organizmu. Sprawdź, jak go przygotowywać i z czym łączyć, by był najzdrowszy i nie tracił swoich właściwości. Jeśli obawiasz się o trawienie lub wystąpienie alergii, skorzystaj z domowego oleju czosnkowego. Wypróbuj też nasze przepisy na dania obiadowe z dużą ilością czosnku.
Spis treści
Dodatkowo czosnek obniża ciśnienie krwi, reguluje poziom cukru i cholesterolu, wspomaga trawienie, zapobiega zakrzepom, poprawia wydajność nerek. Dlatego powinien znaleźć się w diecie osób po 50 r.ż., ale nie przesadzajmy z jego ilością. Dzienna dawka, która przyjmowana długotrwale nie wywoła problemów trawiennych, to 2 ząbki.
Swoje właściwości czosnek zawdzięcza m.in. obecności związku siarkowego o nazwie alliina. Jednak by zaczęła działać, czosnek musi zostać roztarty – wtedy łączy się ona z allinazą i przekształca w wirusobójczą allicynę. Ale uwaga! Allicyna utlenia się, więc czosnek jemy do kilku godzin po zmiażdżeniu czy pokrojeniu.
Superwłaściwości ma świeży czosnek. Jeśli chcemy go piec, smażyć czy gotować, by chociaż częściowo zachował dobre właściwości, należy wcześniej ząbki zmiażdżyć i odczekać ok. kwadransa, by wytworzyła się allicyna.
Czosnek zwiększa wchłanienie cynku, który też podnosi odporność. Dlatego warto łączyć go z produktami bogatymi w cynk (m.in. pełnoziarniste pieczywo, makaron, ryż).
Czosnek traci część właściwości w kwaśnym środowisku, więc lepiej nie łączyć go z octem czy sokiem z cytryny.
Może uczulać. Jest ciężkostrawny i nie jemy go, gdy bierzemy leki rozrzedzające krew.
Jeśli nie możemy jeść czosnku, warto zrobić olej czosnkowy, który jest łatwiej trawiony i rzadziej uczula.
Sposób przygotowania:
Jak stosować?
Stosujemy do skrapiania sałatek i na kanapki – do smarowania pełnoziarnistego pieczywa. Uwaga! Jeśli mamy zapalenie żołądka lub przepuklinę żołądkowo-jelitową, skonsultujmy stosowanie oleju czosnkowego ze swoim lekarzem.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Składniki:
Sposób przygotowania: