Dzięki świeżym aromatycznym ziołom potrawy zyskają na smaku, a my przy okazji pozbędziemy się problemów trawiennych oraz wzmocnimy organizm. Zioła to naturalna porcja cennych witamin i minerałów, a przy tym niezastąpiona przyprawa. Sprawdź, do czego najlepiej dodawać poszczególnie zioła.
Spis treści
Do tego, że zioła są zdrowe, nie trzeba nikogo przekonywać. Większość z nas korzysta z nich na co dzień. Zwykle jednak sięgamy po suszone rośliny, które bez problemu można dostać w aptekach lub sklepach zielarskich.
Tymczasem warto jak najczęściej sięgać po zioła świeże. Dlaczego świeże zioła są lepsze od suszonych? Przede wszystkim intensywniej pachną, mają bardziej wyrazisty smak. Poza tym w odróżnieniu od suszu są prawdziwą bombą witaminową i mają więcej olejków eterycznych.
Bylina o aromatycznych liściach jest bogata w antyoksydanty, które zwalczają szkodliwe wolne rodniki i wzmacniają odporność. Stanowi źródło witamin A i C.
Do czego i jak go używać?
Świeże liście najlepsze będą jako dodatek do sałatek lub klasycznych sosów do zimnych mięs i wędlin, np. tatarskiego, majonezowego czy remoulade. Estragon jest też znakomitą przyprawą do ryb smażonych, duszonych lub marynowanych. Dobrze komponuje się z pieczenią cielęcą lub duszoną dziczyzną. Można go także dodawać do różnych dań z jajek, posiekane listki uatrakcyjnią np. smak jajek faszerowanych.
To bliska krewna kapusty. Prawdziwa skarbnica witaminy C, soli mineralnych oraz pierwiastków: siarki, żelaza i magnezu. Dobra dla osób cierpiących na niedoczynność tarczycy – jest bowiem cennym źródłem łatwo przyswajalnego jodu.
Do czego i jak jej używać?
Stanowi wspaniały duet z gotowanymi jajkami zarówno smakowy, jak i dekoracyjny. Warto ją dodawać do zup warzywnych, sosów, sałatek, surówek, past serowych, rybnych. Może być cennym składnikiem zdrowych koktajli. Łatwo ją samodzielnie wyhodować z nasionek ułożonych na wilgotnej gazie.
Powszechnie znana pod nazwą oregano. Skutecznie przeciwdziała niektórym objawom zespołu złego wchłaniania, zwłaszcza biegunkom i wzdęciom. Pobudza pracę nerek.
Do czego i jak jej używać?
Niezastąpiona w potrawach włoskich typu pizza, lasagne czy sos do makaronu. Idealna jako dodatek do faszerowanych lub grillowanych warzyw, np. papryki, cukinii, bakłażana. Doskonale podkreśla smak zupy krem z pomidorów czy dań z mielonego mięsa.
Ma charakterystyczny zapach czosnku. Zawiera związki siarki, którym zawdzięcza właściwości przeciwnowotworowe. Wspomaga leczenie schorzeń reumatycznych, a także działa antybakteryjnie i przeciwwirusowo.
Do czego i jak go używać?
Dodatek tej rośliny urozmaici smak sałatek ze świeżych warzyw. Jest ona idealnym składnikiem wszelkich past do chleba na bazie twarogu oraz jajecznej. Suszonym czosnkiem niedźwiedzim warto przyprawiać mięsne dania, szczególnie pieczone i smażone. Można z jego świeżych listków zrobić domowe pesto do makaronu o wyrazistym aromacie.
Smakiem przypomina anyż i pietruszkę. Zawiera m.in. olejek eteryczny i goryczki stymulujące pracę wątroby, a także przeciwutleniacze poprawiające działanie nerek.
Do czego i jak jej używać?
Warto ją stosować do zup i sosów podobnie jak natkę. Nada im wówczas bardziej orientalny charakter. Młode liście trybuli dobrze komponują się z duszonym mięsem wieprzowym i ciemnym drobiem, np. kaczką czy gęsią. To również wspaniały dodatek do zapiekanek ziemniaczanych, warzywnych oraz farszów. Zawsze należy dodawać świeże liście do potraw tuż przed ich podaniem, by nie straciły smaku i aromatu.