Koktajle warzywno-owocowe na cholesterol, lepszy metabolizm i odchudzanie.
Fot. 123rf.com
Zdrowe odżywianie
Koktajle owocowo-warzywne na obniżenie cholesterolu i lepszy metabolizm. Poprawią zdrowie i pomogą schudnąć
Dorota Mikłaszewicz
02.01.2022 12:49
Koktajle owocowo-warzywne z dodatkiem odpowiednich składników, np. imbiru i chili, obniżą cholesterol, przyspieszą metabolizm i oczyszczanie organizmu z toksyn. Warto je pić pomiędzy głównymi posiłkami. Pomogą zachować zdrowie i szczupłą sylwetkę. Sprawdź przepisy na zdrowe smoothie.
Owocowo-warzywne koktajle to samo zdrowie, szczególnie dla osób, które mają kłopoty z podwyższonym poziomem cholesterolu we krwi i słabą przemianą materii. Kluczem do sukcesu jest błonnik. Badania wykazały, żespożycie ok. 25 g błonnika dziennie może obniżyć cholesterol nawet o 20 proc. Błonnik przenosi go wzdłuż przewodu pokarmowego, aż zostanie wydalony. Ponadto błonnik zapewnia uczucie sytości (dzięki czemu łatwiej kontrolować ilość jedzenia), zwalcza zaparcia, stabilizuje stężenie glukozy we krwi. Najlepsze źródła błonnika to owoce, ziarna i nasiona roślin oraz warzywa. Najwięcej zawierają go otręby pszenne (42 g w 100 g).
Dobrymi źródłami błonnika są również:
awokado (3,3 g/100 g)
banany (1,7 g/100 g)
figi i morele suszone (ok. 10 g/100 g)
jabłka (2 g/100 g)
maliny (6,5 g//100 g)
owoce cytrusowe razem z błonkami (ok. 3g/100 g)
śliwki suszone (9,4 g/100 g)
orzechy laskowe (8,9 g/100 g)
siemię lniane (18 g/100 g)
cykoria (1 g/100 g)
groszek zielony (6 g/100 g)
marchew (3,6 g/100 g)
szpinak (2,2 g/100 g).
Koktajl z warzyw i owoców zamiast posiłku
– Koktajl może być sytym, zdrowym i smacznym posiłkiem. Wykonany na bazie owoców, dzięki dużej zawartości błonnika, może być też wartościowszą i mniej kaloryczną alternatywą dla słodyczy – przekonuje dietetyczka Małgorzata Wilkowska. Zdaniem ekspertki warto o tym pamiętać, zwłaszcza gdy nas dopadnie nas nagła chęć na słodkie co nieco. Jej częstą przyczyną jest gwałtowny spadek glukozy, podniesionej po wcześniejszym łakomstwie. Zmiksowane w całości warzywa i owoce nie tracą błonnika – właśnie dlatego lepiej je blendować, a nie wyciskać w sokowirówce.
Składniki, które przyspieszają metabolizm
Warzywno-owocowe koktajle są także źródłem witamin, zwłaszcza wit. C, która nasila produkcję hormonów niezbędnych do spalania tłuszczu (m.in. noradrenaliny). Warto wzbogacić je w składniki, które dodatkowo poprawią trawienie i pomogą stracić zbędne kilogramy.
Zielona herbata ma w składzie teinę, która pobudza wydzielanie soku żołądkowego i przyspiesza przemianę materii.
Imbir zawiera gingerol, który usprawnia trawienie oraz rozgrzewa. W wyniku tych procesów organizm zużywa zdecydowanie więcej kalorii.
Chili to źródło kapsaicyny, która nasila przemianę materii.
Koktajle warzywno-owocowe jeszcze bardziej zadbają o zdrowie z innymi dodatkami, które uzupełnią składniki odżywcze i odmienią smak napoju:
Figi są skarbnicą wapnia wzmacniającego kości, potasu obniżającego ciśnienie i magnezu zwalczającego stres. Należą także do najlepszych wśród suszonych owoców źródeł błonnika.
Jogurty naturalne oprócz tzw. dobrych bakterii usprawniających pracę jelit, zawierają wit. z grupy B, bardzo ważne dla utrzymania dobrej sylwetki. Wit. B1 i B2 uczestniczą w spalaniu węglowodanów, a wit. B7 pomaga organizmowi przetwarzać kwasy tłuszczowe.
Marchewka, morele, brzoskwinie, dynie zawierają karotenoidy. Organizm przetworzy je w wit. A, niezbędną do strawienia białka (czyli m.in. mięsa). Witaminy A potrzebujemy również dla zdrowia oczu i skóry.
Koktajle obniżające cholesterol na drugie śniadanie i podwieczorek
1. Koktajl z jabłka, awokado i cykorii
Zmiksuj:
1 jabłko
1 cykorię
1 szkl. zielonej herbaty
1/2 awokado
1 łyżkę siemienia lnianego
1 i 1/2 łyżki otrębów pszennych
1 łyżeczkę miodu
3 migdały
szczyptę cynamonu.
Ok. 360 kcal
2. Koktajl z ananasa, szpinaku i mięty
Zmiksuj:
2 plastry ananasa
1 banan
garść listków mięty
1 łyżkę siemienia lnianego
1/2 limonki lub cytryny
garść listków szpinaku
1 cm korzenia imbiru
1/2 szkl. wody
Ok. 300 kcal
3. Koktajl z awokado i banana
Zmiksuj:
1/2 awokado
1 nieduży banan
1 szkl. napoju roślinnego, np kokosowego lub migdałowego