Koktajle owocowo-warzywne na obniżenie cholesterolu. Poprawią zdrowie i pomogą schudnąć
Koktajle warzywno-owocowe na cholesterol i odchudzanie
Fot. 123rf.com

Koktajle owocowo-warzywne na obniżenie cholesterolu. Poprawią zdrowie i pomogą schudnąć

Koktajle owocowo-warzywne z dodatkiem odpowiednich składników, np. imbiru i chili, obniżą cholesterol i przyspieszą metabolizm. Warto je pić pomiędzy głównymi posiłkami. Pomogą zachować zdrowie i szczupłą sylwetkę. Sprawdź przepisy na zdrowe smoothie. 

Owocowo-warzywne koktajle to samo zdrowie, szczególnie dla osób, które mają kłopoty z podwyższonym poziomem cholesterolu we krwi. Kluczem do sukcesu jest błonnik. Badania wykazały, że spożycie ok. 25 g błonnika dziennie może obniżyć cholesterol nawet o 20 proc. Błonnik przenosi go wzdłuż przewodu pokarmowego, aż zostanie wydalony. Ponadto błonnik zapewnia uczucie sytości (dzięki czemu łatwiej kontrolować ilość jedzenia), zwalcza zaparcia, stabilizuje stężenie glukozy we krwi. Najlepsze źródła błonnika to owoce, ziarna i nasiona roślin oraz warzywa. Najwięcej zawierają go otręby pszenne (42 g w 100 g).

Dobrymi źródłami są również:

  • awokado (3,3 g/100 g)
  • banany (1,7 g/100 g)
  • figi i morele suszone (ok. 10 g/100 g)
  • jabłka (2 g/100 g)
  • maliny (6,5 g//100 g)
  • owoce cytrusowe razem z błonkami (ok. 3g/100 g)
  • śliwki suszone (9,4 g/100 g)
  • orzechy laskowe (8,9 g/100 g)
  • siemię lniane (18 g/100 g)
  • cykoria (1 g/100 g)
  • groszek zielony (6 g/100 g)
  • marchew (3,6 g/100 g)
  • szpinak (2,2 g/100 g).

Składniki, które przyspieszają metabolizm

Warzywno-owocowe koktajle są także źródłem witamin, zwłaszcza wit. C, która nasila produkcję hormonów niezbędnych do spalania tłuszczu (m.in. noradrenaliny). Warto wzbogacić je w składniki, które dodatkowo poprawią trawienie i pomogą stracić zbędne kilogramy.

  • Zielona herbata ma w składzie teinę, która pobudza wydzielanie soku żołądkowego i przyspiesza przemianę materii.
  • Imbir zawiera gingerol, który usprawnia trawienie oraz rozgrzewa. W wyniku tych procesów organizm zużywa zdecydowanie więcej kalorii.
  • Chili to źródło kapsaicyny, która nasila przemianę materii.

Koktajle warzywno-owocowe jeszcze bardziej zadbają o zdrowie z innymi dodatkami, które uzupełnią składniki odżywcze i odmienią smak napoju:

  • Figi są skarbnicą wapnia wzmacniającego kości, potasu obniżającego ciśnienie i magnezu zwalczającego stres. Należą także do najlepszych wśród suszonych owoców źródeł błonnika.
  • Jogurty naturalne oprócz tzw. dobrych bakterii usprawniających pracę jelit, zawierają wit. z grupy B, bardzo ważne dla utrzymania dobrej sylwetki. Wit. B1 i B2 uczestniczą w spalaniu węglowodanów, a wit. B7 pomaga organizmowi przetwarzać kwasy tłuszczowe.
  • Marchewka, morele, brzoskwinie, dynie zawierają karotenoidy. Organizm przetworzy je w wit. A, niezbędną do strawienia białka (czyli m.in. mięsa). Witaminy A potrzebujemy również dla zdrowia oczu i skóry.

Koktajle obniżające cholesterol na drugie śniadanie i podwieczorek

1. Koktajl z jabłkiem i cykorią

Zmiksuj:

  • 1 jabłko
  • 1 cykorię
  • 1 szkl. zielonej herbaty
  • 1/2 awokado
  • 1 łyżkę siemienia lnianego
  • 1 i 1/2 łyżki otrębów pszennych
  • 1 łyżeczkę miodu
  • 3 migdały
  • szczyptę cynamonu.

Ok. 360 kcal

2. Koktajl ze szpinakiem i miętą

Zmiksuj:

  • 2 plastry ananasa
  • 1 banan
  • garść listków mięty
  • 1 łyżkę siemienia lnianego
  • 1/2 limonki lub cytryny
  • garść listków szpinaku
  • 1 cm korzenia imbiru
  • 1/2 szkl. wody

Ok. 300 kcal

3. Koktajl z awokado i wiórkami kokosowymi

Zmiksuj:

  • 1/2 awokado
  • 1 nieduży banan
  • 1 szkl. napoju roślinnego, np kokosowego lub migdałowego
  • 1 łyżeczkę wiórków kokosowych
  • szczyptę cynamonu.

Ok. 315 kcal

4. Koktajl z ogórkiem i selerem

Zmiksuj:

  • 4 liście sałaty
  • 3 łodygi selera naciowego
  • dużą garść listków szpinaku
  • 1/2 zielonego ogórka
  • 1 jabłko
  • 1 łyżkę oleju lnianego
  • 1 plasterek imbiru
  • 1/2 pęczka natki pietruszki.

Ok. 250 kcal

5. Koktajl z mango i ananasem

Zmiksuj:

  • 1/2 mango
  • 2 plastry ananasa
  • 1 limonkę lub małą cytrynę
  • 1 szkl. napoju kokosowego
  • 5 orzechów laskowych
  • 1 łyżkę płatków jaglanych
  • szczyptę chili.

Ok. 350 kcal

6. Koktajl z malinami i orzechami

Zmiksuj:

  • 3 orzechy włoskie
  • 2 suszone śliwki
  • 1 szkl. malin (mogą być rozmrożone) lub borówek
  • 1 szkl. napoju migdałowego
  • 1/2 jabłka
  • 1 łyżkę siemienia lnianego

Ok. 320 kcal

Zdaniem eksperta: Koktajl - zdrowe zastępstwo dla słodyczy

Małgorzata Wilkowska, dietetyczka dietoswiat.pl:

Koktajl może być sytym, zdrowym i smacznym posiłkiem. Wykonany na bazie owoców, dzięki dużej zawartości błonnika, może być też wartościowszą i mniej kaloryczną alternatywą dla słodyczy. Warto o tym pamiętać, zwłaszcza gdy nas dopadnie nas nagła chęć na słodkie co nieco. Jej częstą przyczyną jest gwałtowny spadek glukozy, podniesionej po wcześniejszym łakomstwie. Zmiksowane w całości warzywa i owoce nie tracą błonnika – właśnie dlatego lepiej je blendować, a nie wyciskać w sokowirówce.

Czytaj więcej