Koktajle z warzyw i owoców
Fot. 123rf/picsel

Koktajle z warzyw i owoców

Nie obciążają układu pokarmowego, pozwalają oczyścić organizm z toksyn, odchudząją, dodają sił witalnych, chronią przed nowotworami i chorobami serca… Ponadto mają dobroczynny wpływ na skórę, włosy i paznokcie.

Koktajle – dlaczego warto je pić?

Zdarza się, że przeciążamy układ trawienny zbyt dużą ilością pokarmów. Aby je strawić, organizm niepotrzebnie zużywa masę energii. To dlatego jesteśmy ciągle zmęczeni, ospali i mamy problemy z koncentracją.

Ponadto kiedy spożywamy owoce i warzywa w kawałkach, przyswajamy znacznie mniej witamin, enzymów i innych składników odżywczych, niż gdybyśmy wypili sok z tej samej ilości surowca. Warto pić jak najwięcej świeżo wyciskanych soków i miksowanych koktajli. Spróbuj, a po kilku tygodniach takiej diety poczujesz spektakularną zmianę na plus! Przybędzie ci sił i energii, zgubisz zbędne kilogramy, a skóra odmłodnieje.

Przepis na zielony koktajl – ochrona przed rakiem

Składniki

  • garść świeżej natki pietruszki
  • 2 garści liści szpinaku
  • sok z połowy cytryny
  • 6 listków mięty

Przygotowanie

  • Pół szklanki wody umieść w kielichu blendera i miksuj, aż uzyskasz kremową konsystencję.

Żółty koktajl – odchudzanie

  • 1/4 świeżego ananasa, pół pomarańczy
  • 2-cm kawałek imbiru
  • ćwiartka cytryny
  • pół szklanki wody

Przygotowanie

  • Wszystkie składniki zmiksuj w blenderze.

Koktajl pomarańczowy – poprawa stanu skóry 

Składniki

  • 2 marchewki
  • pół mango
  • pomarańcza
  • płaska łyżeczka kurkumy

Przygotowanie

  • Wyciśnij sok z marchewek oraz pomarańczy w wyciskarce lub sokowirówce, a następnie dodaj resztę składników i zmiksuj.  Albo po prostu wszystkie składniki wrzuć do kielicha blendera, pamiętając, że marchew należy wtedy drobno pokroić i dolać pół szklanki wody.

Koktajl fioletowy opóźnia starzenie organizmu

Przygotowanie

  •  Szklankę jagód lub borówek amerykańskich, po garści ciemnych winogron i truskawek oraz pół szklanki wody dokładnie zmiksuj w blenderze.

Koktajl biały dodaje energii 

Przygotowanie

  • Wrzuć do blendera dojrzałego banana, 15 g migdałów, szklankę mleka roślinnego oraz łyżkę miodu i gotowe!

Koktajle – jak należy je pić?

Koktajle pij od razu po ich przyrządzeniu, aby uniknąć utleniania się cennych witamin.

Czytaj więcej