10 pomysłów na pyszne naleśniki ze szpinakiem. Zainspiruj się naszymi przepisami
Efektowne naleśniki ze szpinakiem smakują wszystkim
Fot. Adobe Stock

10 pomysłów na pyszne naleśniki ze szpinakiem. Zainspiruj się naszymi przepisami

Nie ma chyba osoby, której by nie smakowały naleśniki ze szpinakiem. Specjalne dodatki sprawią, że będzie to naprawdę wyjątkowe danie. Naleśniki ze szpinakiem - idealne danie na śniadanie, obiad i kolację.

Naleśniki ze szpinakiem to takie danie, które można przyrządzić na każdy z pięciu posiłków dnia: śniadanie, obiad, kolację, drugie śniadanie i podwieczorek. Zielone naleśniki szpinakowe smakują na ciepło i na zimno. Naleśniki ze szpinakiem można podawać same, ale świetnie też pasują do nich sosy, łagodne i ostre, tak jak niemal do każdych naleśników warzywnych. Najbardziej popularne są naleśniki ze szpinakiem mrożonym i białym serem. Ale warto też wypróbować inne przepisy. Przepisów na naleśniki ze szpinakiem jest mnóstwo, każdy wybierze coś dla siebie. A najlepiej stworzyć własny, autorski, niepowtarzalny przepis na naleśniki szpinakowe. Oto kilka inspiracji i podpowiedzi – 10 przepisów na naleśniki ze szpinakiem.

1. Naleśniki ze szpinakiem i białym serem

AdobeStock_234027722
Naleśniki ze szpinakiem i białym serem
Adobe Stock

Prosty i popularny przepis na naleśniki ze szpinakiem. Smakuje wszystkim. Możesz dodawać ulubiony biały ser. Pasuje twaróg, riccotta, feta, kremowy serek Philadelfia. 

Składniki

  • 1 jajko  
  • 1 szklanka mleka  
  • 1 szklanka wody 
  • 2 szklanki mąki  
  • szczypta soli. 
  • 35 dag mrożonego szpinaku  
  • 25 dag białego sera  
  • 1 cebula 
  • 2 ząbki czosnku  
  • łyżka masła 
  • sól, pieprz  

Przygotowanie

  1. Rozmroź szpinak. 
  2. Obierz cebulę i czosnek, bardzo drobno pokrój. 
  3. Najpierw zeszklij na maśle cebulę. Potem dodaj czosnek i rozmrożony szpinak. Duś ok. 5 minut.
  4. Odstaw, aby masa przestygła.
  5. Zmiksuj wszystkie składniki na ciasto. Odstaw na pół godziny, może być do lodówki. 
  6. Na rozgrzanej, najlepiej beztłuszczowej, patelni usmaż naleśniki. 
  7. Rozgnieć w misce widelcem ser. Dodaj szpinak, dokładnie wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem do smaku. 
  8. Naleśniki smaruj farszem i zwijaj w ruloniki. Podsmaż na rumiano. 
  9. Możesz podawać np. polane śmietaną, np. jogurtową.

 

2. Naleśniki ze szpinakiem z pieczarkami i serem pleśniowym

AdobeStock_689823679
Naleśniki ze szpinakiem z pieczarkami i serem pleśniowym
Adobe Stock

Ser pleśniowy sprawia, że naleśniki ze szpinakiem smakują po prostu wybornie. I wytwornie. Doskonale pasuje ser typu lazur, z błękitna pleśnią. Jeśli wolisz bardziej delikatny smak, wybierz camembert lub brie.

Składniki: 

  • 8-10 pieczarek 
  • 20 dag szpinaku 
  • 15 dag sera pleśniowego 
  • szklanka mąki 
  • 2 jajka 
  • 1 szklanka mleka 
  • 2/3 szklanki śmietanki 
  • kilka gałązek tymianku 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 4 łyżki masła 
  • olej do smażenia 
  • sól i pieprz czarny 

Przygotowanie:

  1. Pieczarki pokrój w plasterki i usmaż na złoty kolor na 2 łyżkach oleju. 
  2. Dodaj drobno pokrojony czosnek, podsmaż chwilę, aż się zrumieni. 
  3. Zmniejsz ogień, dodaj pokruszony ser i poczekaj, aż się rozpuści. 
  4. Wrzuć szpinak, wymieszaj i duś na małym ogniu około 4 minut, mieszając.  
  5. Mąkę, jajka, mleko, śmietankę i szczyptę soli zmiksuj na gładkie ciasto. 
  6. Dodaj masło i miksuj jeszcze około 10 sekund. 
  7. Na rozgrzanej patelni usmaż 8 placków. 
  8. Farsz dopraw solą (ostrożnie, bo ser może być słony!), pieprzem i tymiankiem. 
  9. Na środek każdego placka nałóż porcję farszu i zawijaj w „becik” lub „kopertę”. 
  10. Podawaj od razu, zanim ostygną, udekorowane tymiankiem.

3. Naleśniki ze szpinakiem, jajkiem i boczkiem

AdobeStock_482906249
Naleśniki ze szpinakiem, jajkiem i boczkiem
Adobe Stock

Bardzo sycące danie. Doskonałe na obiad. Po takich naleśnikach ze szpinakiem nikt nie wstanie od stołu głodny.

Składniki:

  • 1 jajko 
  • 1 szklanka mleka  
  • szczypta soli 
  • 1 szklanka wody  
  • 2 szklanka mąki 
  • 45 dag szpinaku mrożonego  
  • 20 dag twarogu  
  • kilka plastrów wędzonego boczku  
  • łyżka posiekanego szczypiorku 
  • 2 jajka ugotowane na twardo  
  • sól 
  • pieprz 
  • 1 ząbek czosnku 

Przygotowanie: 

  1. Z mleka, wody, mąki i jajka z dodatkiem soli zmiksuj ciasto na naleśniki. 
  2. Pozwól mu odpocząć przez 15 minut, następnie usmaż cienkie placki na minimalnej ilości tłuszczu.
  3. Szpinak podsmaż na patelni, aż odparuje część wody.  Następnie wrzuć pokrojony boczek i chwilkę smaż. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz. Wymieszaj i chwilę duś. Zdejmij z patelni.  
  4. Do szpinakowej masy dodaj pokruszony twaróg, a także pokrojone w kostkę jajka i szczypior. Wymieszaj. Na każdy naleśnik nakładaj porcję farszu i zwiń w ulubiony sposób. Przed podaniem podsmaż.

4. Naleśniki ze szpinakiem - tort naleśnikowy

Naleśniki ze szpinakiem podane w niecodzienny sposób. Dobre rozwiązanie, jeśli nie masz czasu zwijać pojedynczych naleśników.

Składniki:

  • 25 dag mąki 
  • szklanka mleka  
  • szklanka wody 
  • dwa jajka  
  • szczypta soli
  • 50 dag szpinaku 
  • mięso mielone 
  • 1 łyżka masła 
  • 10 dag sera żółtego 
  • 1 jajko 
  • 1-2 ząbki czosnku 
  • 1/2 szklanki śmietany 
  • mała puszka koncentratu pomidorowego 
  • bułka tarta
  • sól i pieprz 

Przygotowanie:

  1. Składniki na ciasto (mleko, woda, mąka, jajka, sól) zmiksuj, odstaw na co najmniej pół godziny. Usmaż naleśniki. 
  2. Mięso przesmaż, wymieszaj z jajkiem, połową startego sera i ugotowanym szpinakiem. Przypraw do smaku. 
  3. Nakładaj ostudzone nadzienie na naleśniki ułożone warstwami w wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą blaszce. 
  4. Śmietanę wymieszaj z koncentratem i resztą startego sera, przypraw. 
  5. Polej tort sosem i zapiekaj ok. 30 minut w temp. 180 st. C.

5. Naleśniki ze szpinakiem i łososiem

AdobeStock_672714407
Naleśniki ze szpinakiem i łososiem
Adobe Stock

Można je jeść na zimno, na śniadanie lub kolację, zamiast tradycyjnych kanapek. Ale smakują również na ciepło, podawane np. jako drugie danie. Naleśniki szpinakowe z łososiem dostarczają białka, które wzmacnia mięśnie. A także kwasów tłuszczowych z grupy omega-3, niezwykle ważnych dla sprawnej pracy mózgu.  

Składniki:

  • 100 ml mleka 
  • 10 dag mąki 
  • 3 jajka 
  • szczypta soli  
  • oliwa  
  • 25 dag szpinaku
  • ząbek czosnku
  • 25 dag wędzonego łososia  
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku  
  • 15 dag gęstej śmietany  
  • łyżka chrzanu  
  • sól
  • pieprz  

Przygotowanie:

  1. Wymieszaj (zmiksuj) mąkę z mlekiem, roztrzepanymi jajkami i szczyptą soli. 
  2. Jednolitą masę odstaw na 10-30 minut. Następnie na gorącej oliwie usmaż cienkie naleśniki. 
  3. Szpinak podduś na oliwie, dodaj rozgnieciony czosnek.
  4. W misce wymieszaj śmietanę, chrzan, szczypiorek i podduszony szpinak. Dopraw odrobiną soli i pieprzu.  
  5. Rozprowadź pół kremu na naleśnikach. Równomiernie rozłóż na nim plastry łososia i posmaruj je resztą kremu. 
  6. Złóż naleśniki w chusteczkę lub zwiń w rulon. 

6. Naleśniki ze szpinakiem i jajkiem w koszulce

Bardzo oryginalne naleśniki szpinakowe. Ciasto ma posmak kokosa. Świetne na kolację.

Składniki: 

  • 1/2 szklanki młodych liści szpinaku  
  • 150 ml wody gazowanej  
  • 340 ml mleka kokosowego  
  • garść liści bazylii  
  • 20 dag mąki  
  • 3 duże jajka  
  • szczypta soli 

Dodatkowo: 

  • 4 jajka 
  • łyżka octu 
  • sól, pieprz 
  • olej 

Przygotowanie: 

  1. Jajka zmiksuj. 
  2. Dodaj umyty i osuszony szpinak oraz bazylię. 
  3. Zmiksuj na gładką masę. 
  4. Dodaj wodę i mleko kokosowe. Wymieszaj i wsyp mąkę. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Jeśli jest za gęste, dodaj trochę wody. Jeżeli za rzadkie, dosyp mąki. 
  5. Na rozgrzanym oleju usmaż cienkie naleśniki.  
  6. W garnku zagotuj 2 litry wody. Dodaj ocet i szczyptę soli. 
  7. Gdy woda zacznie wrzeć, mieszaj ją łyżką i do środka wiru wlewaj ostrożnie rozbite jajka (po jednym).  Gotuj 2 - 3 minuty. Wyjmuj łyżką cedzakową.  
  8. Naleśniki złóż w trójkąty. 
  9. Połóż po 2 sztuki na talerzu. Na wierzchu ułóż jajko w koszulce.

7. Naleśniki ze szpinakiem i awokado

AdobeStock_717496024
Naleśniki ze szpinakiem i awokado
Adobe Stock

Naleśniki szpinakowe z awokado są doskonałe na śniadanie. Dostarczają energii na długo.  

Składniki:

  • 10 dag szpinaku  
  • 20 dag mąki 
  • 2 jajka  
  • 250 ml mleka  
  • 100 ml gazowanej wody  
  • olej  
  • sól  
  • pieprz  
  • 2 dojrzałe awokado  
  • mała czerwona cebula 
  • ząbek czosnku  
  • 2 łyżki soku z cytryny  
  • 2 pomidory  
  • garść parmezanu  
  • natka pietruszki 

Przygotowanie:

  1. Szpinak umyj, osusz, przełóż do miski, dodaj mleko i zblenduj jak najdokładniej. 
  2. Dodaj szczyptę soli, jajka, mąkę, wodę gazowaną oraz 2 łyżki oleju, zmiksuj. Odstaw na 10 minut. 
  3. Patelnię posmaruj olejem, rozgrzej i smaż cienkie naleśniki. 
  4. Awokado rozgnieć widelcem, dodaj posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny, sól i pieprz. Wymieszaj. 
  5. Naleśniki przekładaj farszem, udekoruj pomidorami, parmezanem i natką.

8. Naleśniki ze szpinakiem zapiekane

Naleśniki szpinakowe, zapiekane można przygotować wcześniej, nawet poprzedniego dnia i wstawić do piekarnika tuż przed podaniem.

Składniki:

  • 2 jajka 
  • 1 szklanka mleka
  • 1 i 1/2 szklanki wody gazowanej
  • 20 dag mąki 
  • 10 dag (1/2 kostki) masła
  • 30 dag szpinaku
  • 3 ząbki czosnku 
  • 15 dag serka śmietankowego
  • sól 
  • pieprz 
  • 2 puszki pomidorów pellati
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 12 dag tartej mozzarelli 
  • 1 cebula
  • szczypta cukru
  • oregano
  • bazylia

Przygotowanie:

  1. Wymieszaj (zmiksuj) mleko, wodę gazowaną, jajko oraz 5 dag rozpuszczonego masła. Stopniowo dosypuj mąkę, ciągle mieszając, aż pozbędziesz się grudek i masa zrobi się jednolita. 
  2. Ciasto wylewaj porcjami na mocno rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju i smaż naleśniki z obu stron.
  3. Szpinak umyj i posiekaj. Podsmaż go na reszcie masła i dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko razem krótko przesmaż, wystudź. 
  4. Do lekko przestudzonego szpinaku dodaj serek, wymieszaj i dopraw do smaku solą oraz pieprzem. 
  5. Czosnek i cebulę obierz i drobno posiekaj. Podsmaż na odrobinie oliwy. Kiedy się zrumienią, dodaj na patelnię 2 puszki pomidorów i wszystko razem duś przez kilka minut. Dopraw solą, pieprzem, oregano i szczyptą cukru. 
  6. Szpinak rozsmaruj na naleśnikach i zwiń w ruloniki. Ułóż je ciasno w naczyniu żaroodpornym, zalej sosem pomidorowym, a wierzch posyp tartą mozarellą. 
  7. Włóż naczynie do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C i zapiekaj naleśniki ze szpinakiem przez około 15-20 minut. 
  8. Gotowe danie ozdób listkami świeżej bazylii.

9. Naleśniki ze szpinakiem, pieczoną papryką i płatkami migdałów

Do tych naleśników ze szpinakiem można podać sałatkę... ze świeżych liści szpinaku, pieczonej papryki i z migdałowymi płatkami. Takie danie smakuje wybornie! 

Składniki:

  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody gazowanej
  • 2 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • 1/4 kostki (5 dag) roztopionego masła
  • szczypta soli
  • 50 dag szpinaku baby
  • średnia czerwona papryka
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa
  • sól 
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Zmiksuj na gładką masę mleko, wodę, jajka i masło, powoli wsyp mąkę i sól. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Odstaw je na pół godziny do lodówki.
  2. Usmaż cienkie naleśniki. Z jednej strony powinny być bardziej rumiane.
  3. Szpinak umyj i uduś na oliwie (możesz dodać łyżkę masła), pod koniec duszenia dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.
  4. Paprykę upiecz w piekarniku (aż skórka będzie czarna). Obierz ją (wrzuć do papierowej torby i potrząsaj nią, skórka sama odejdzie) i pokrój w kostkę.
  5. Płatki upraż na suchej patelni.
  6. Zblenduj szpinak, paprykę i płatki – masa nie musi być gładka. Dopraw do smaku.
  7. Smaruj nadzieniem naleśniki, po bardziej rumianej stronie. Złóż w kopertę lub zwiń w rulonik. 
  8. Podsmażaj na patelni. 
  9. Możesz posypać naleśniki płatkami migdałów.

10. Naleśniki ze szpinakiem i wiejskim nadzieniem (z kaszy gryczanej i białego sera)

Zielone naleśniki szpinakowe, w których wnętrzu kryje się nadzienie jak w wiejskich pierogach z Lubelszczyzny lub Podlasia. Bardzo oryginalny smak. Palce lizać!

Składniki:

  • 1/2 opakowania szpinaku mrożonego lub 50 dag świeżego
  • 2 jajka
  • 1 i 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 1 i 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki wody gazowanej
  • 4 ząbki czosnku
  • przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, ilość wg uznania
  • 15 dag kaszy gryczanej
  • 30 dag twarogu półtłustego
  • 1 cebula
  • olej 

Przygotowanie:

  1. Zblenduj rozmrożony szpinak (lub umyty i drobno posiekany) z jajkami, rozgniecionym ząbkiem czosnku (lub suszonym, ilość wg uznania) i przyprawami. Dodaj wodę, mleko i mąkę, zmiksuj na gładkie ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Odstaw na pół godziny do lodówki.
  2. Kaszę gryczaną ugotuj na sypko i lekko przestudź. Cebulę drobno pokrój i usmaż na oleju, pod koniec dodaj rozgniecione 3 ząbki czosnku. Odstaw do lekkiego przestygnięcia. Usmażoną cebulę połącz z kaszą. Dodaj rozgnieciony widelcem twaróg, przyprawy i całość dokładnie wymieszać.
  3. Usmaż naleśniki szpinakowe. Smaruj je farszem i zwijaj w rulony.
  4. Możesz podawać z kwaśną śmietaną.

 

Czytaj więcej