Efektowne naleśniki ze szpinakiem smakują wszystkim
Fot. Adobe Stock
Obiady
10 pomysłów na pyszne naleśniki ze szpinakiem. Zainspiruj się naszymi przepisami
Anna Wolanin
2 tygodnie temu
Nie ma chyba osoby, której by nie smakowały naleśniki ze szpinakiem. Specjalne dodatki sprawią, że będzie to naprawdę wyjątkowe danie. Naleśniki ze szpinakiem - idealne danie na śniadanie, obiad i kolację.
Naleśniki ze szpinakiem to takie danie, które można przyrządzić na każdy z pięciu posiłków dnia: śniadanie, obiad, kolację, drugie śniadanie i podwieczorek. Zielone naleśniki szpinakowe smakują na ciepło i na zimno. Naleśniki ze szpinakiem można podawać same, ale świetnie też pasują do nich sosy, łagodne i ostre, tak jak niemal do każdych naleśników warzywnych. Najbardziej popularne są naleśniki ze szpinakiem mrożonym i białym serem. Ale warto też wypróbować inne przepisy. Przepisów na naleśniki ze szpinakiem jest mnóstwo, każdy wybierze coś dla siebie. A najlepiej stworzyć własny, autorski, niepowtarzalny przepis na naleśniki szpinakowe. Oto kilka inspiracji i podpowiedzi – 10 przepisów na naleśniki ze szpinakiem.
1. Naleśniki ze szpinakiem i białym serem
Prosty i popularny przepis na naleśniki ze szpinakiem. Smakuje wszystkim. Możesz dodawać ulubiony biały ser. Pasuje twaróg, riccotta, feta, kremowy serek Philadelfia.
Składniki
1 jajko
1 szklanka mleka
1 szklanka wody
2 szklanki mąki
szczypta soli.
35 dag mrożonego szpinaku
25 dag białego sera
1 cebula
2 ząbki czosnku
łyżka masła
sól, pieprz
Przygotowanie
Rozmroź szpinak.
Obierz cebulę i czosnek, bardzo drobno pokrój.
Najpierw zeszklij na maśle cebulę. Potem dodaj czosnek i rozmrożony szpinak. Duś ok. 5 minut.
Odstaw, aby masa przestygła.
Zmiksuj wszystkie składniki na ciasto. Odstaw na pół godziny, może być do lodówki.
Na rozgrzanej, najlepiej beztłuszczowej, patelni usmaż naleśniki.
Rozgnieć w misce widelcem ser. Dodaj szpinak, dokładnie wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Naleśniki smaruj farszem i zwijaj w ruloniki. Podsmaż na rumiano.
Możesz podawać np. polane śmietaną, np. jogurtową.
2. Naleśniki ze szpinakiem z pieczarkami i serem pleśniowym
Ser pleśniowy sprawia, że naleśniki ze szpinakiem smakują po prostu wybornie. I wytwornie. Doskonale pasuje ser typu lazur, z błękitna pleśnią. Jeśli wolisz bardziej delikatny smak, wybierz camembert lub brie.
Składniki:
8-10 pieczarek
20 dag szpinaku
15 dag sera pleśniowego
szklanka mąki
2 jajka
1 szklanka mleka
2/3 szklanki śmietanki
kilka gałązek tymianku
2 ząbki czosnku
4 łyżki masła
olej do smażenia
sól i pieprz czarny
Przygotowanie:
Pieczarki pokrój w plasterki i usmaż na złoty kolor na 2 łyżkach oleju.
Dodaj drobno pokrojony czosnek, podsmaż chwilę, aż się zrumieni.
Zmniejsz ogień, dodaj pokruszony ser i poczekaj, aż się rozpuści.
Wrzuć szpinak, wymieszaj i duś na małym ogniu około 4 minut, mieszając.
Mąkę, jajka, mleko, śmietankę i szczyptę soli zmiksuj na gładkie ciasto.
Dodaj masło i miksuj jeszcze około 10 sekund.
Na rozgrzanej patelni usmaż 8 placków.
Farsz dopraw solą (ostrożnie, bo ser może być słony!), pieprzem i tymiankiem.
Na środek każdego placka nałóż porcję farszu i zawijaj w „becik” lub „kopertę”.
Podawaj od razu, zanim ostygną, udekorowane tymiankiem.
3. Naleśniki ze szpinakiem, jajkiem i boczkiem
Bardzo sycące danie. Doskonałe na obiad. Po takich naleśnikach ze szpinakiem nikt nie wstanie od stołu głodny.
Składniki:
1 jajko
1 szklanka mleka
szczypta soli
1 szklanka wody
2 szklanka mąki
45 dag szpinaku mrożonego
20 dag twarogu
kilka plastrów wędzonego boczku
łyżka posiekanego szczypiorku
2 jajka ugotowane na twardo
sól
pieprz
1 ząbek czosnku
Przygotowanie:
Z mleka, wody, mąki i jajka z dodatkiem soli zmiksuj ciasto na naleśniki.
Pozwól mu odpocząć przez 15 minut, następnie usmaż cienkie placki na minimalnej ilości tłuszczu.
Szpinak podsmaż na patelni, aż odparuje część wody. Następnie wrzuć pokrojony boczek i chwilkę smaż. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz. Wymieszaj i chwilę duś. Zdejmij z patelni.
Do szpinakowej masy dodaj pokruszony twaróg, a także pokrojone w kostkę jajka i szczypior. Wymieszaj. Na każdy naleśnik nakładaj porcję farszu i zwiń w ulubiony sposób. Przed podaniem podsmaż.
4. Naleśniki ze szpinakiem - tort naleśnikowy
Naleśniki ze szpinakiem podane w niecodzienny sposób. Dobre rozwiązanie, jeśli nie masz czasu zwijać pojedynczych naleśników.
Składniki:
25 dag mąki
szklanka mleka
szklanka wody
dwa jajka
szczypta soli
50 dag szpinaku
mięso mielone
1 łyżka masła
10 dag sera żółtego
1 jajko
1-2 ząbki czosnku
1/2 szklanki śmietany
mała puszka koncentratu pomidorowego
bułka tarta
sól i pieprz
Przygotowanie:
Składniki na ciasto (mleko, woda, mąka, jajka, sól) zmiksuj, odstaw na co najmniej pół godziny. Usmaż naleśniki.
Mięso przesmaż, wymieszaj z jajkiem, połową startego sera i ugotowanym szpinakiem. Przypraw do smaku.
Nakładaj ostudzone nadzienie na naleśniki ułożone warstwami w wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą blaszce.
Śmietanę wymieszaj z koncentratem i resztą startego sera, przypraw.
Polej tort sosem i zapiekaj ok. 30 minut w temp. 180 st. C.
5. Naleśniki ze szpinakiem i łososiem
Można je jeść na zimno, na śniadanie lub kolację, zamiast tradycyjnych kanapek. Ale smakują również na ciepło, podawane np. jako drugie danie. Naleśniki szpinakowe z łososiem dostarczają białka, które wzmacnia mięśnie. A także kwasów tłuszczowych z grupy omega-3, niezwykle ważnych dla sprawnej pracy mózgu.
Składniki:
100 ml mleka
10 dag mąki
3 jajka
szczypta soli
oliwa
25 dag szpinaku
ząbek czosnku
25 dag wędzonego łososia
2 łyżki posiekanego szczypiorku
15 dag gęstej śmietany
łyżka chrzanu
sól
pieprz
Przygotowanie:
Wymieszaj (zmiksuj) mąkę z mlekiem, roztrzepanymi jajkami i szczyptą soli.
Jednolitą masę odstaw na 10-30 minut. Następnie na gorącej oliwie usmaż cienkie naleśniki.
Szpinak podduś na oliwie, dodaj rozgnieciony czosnek.
W misce wymieszaj śmietanę, chrzan, szczypiorek i podduszony szpinak. Dopraw odrobiną soli i pieprzu.
Rozprowadź pół kremu na naleśnikach. Równomiernie rozłóż na nim plastry łososia i posmaruj je resztą kremu.
Złóż naleśniki w chusteczkę lub zwiń w rulon.
6. Naleśniki ze szpinakiem i jajkiem w koszulce
Bardzo oryginalne naleśniki szpinakowe. Ciasto ma posmak kokosa. Świetne na kolację.
Składniki:
1/2 szklanki młodych liści szpinaku
150 ml wody gazowanej
340 ml mleka kokosowego
garść liści bazylii
20 dag mąki
3 duże jajka
szczypta soli
Dodatkowo:
4 jajka
łyżka octu
sól, pieprz
olej
Przygotowanie:
Jajka zmiksuj.
Dodaj umyty i osuszony szpinak oraz bazylię.
Zmiksuj na gładką masę.
Dodaj wodę i mleko kokosowe. Wymieszaj i wsyp mąkę. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Jeśli jest za gęste, dodaj trochę wody. Jeżeli za rzadkie, dosyp mąki.
Na rozgrzanym oleju usmaż cienkie naleśniki.
W garnku zagotuj 2 litry wody. Dodaj ocet i szczyptę soli.
Gdy woda zacznie wrzeć, mieszaj ją łyżką i do środka wiru wlewaj ostrożnie rozbite jajka (po jednym). Gotuj 2 - 3 minuty. Wyjmuj łyżką cedzakową.
Naleśniki złóż w trójkąty.
Połóż po 2 sztuki na talerzu. Na wierzchu ułóż jajko w koszulce.
7. Naleśniki ze szpinakiem i awokado
Naleśniki szpinakowe z awokado są doskonałe na śniadanie. Dostarczają energii na długo.
Składniki:
10 dag szpinaku
20 dag mąki
2 jajka
250 ml mleka
100 ml gazowanej wody
olej
sól
pieprz
2 dojrzałe awokado
mała czerwona cebula
ząbek czosnku
2 łyżki soku z cytryny
2 pomidory
garść parmezanu
natka pietruszki
Przygotowanie:
Szpinak umyj, osusz, przełóż do miski, dodaj mleko i zblenduj jak najdokładniej.
Dodaj szczyptę soli, jajka, mąkę, wodę gazowaną oraz 2 łyżki oleju, zmiksuj. Odstaw na 10 minut.
Patelnię posmaruj olejem, rozgrzej i smaż cienkie naleśniki.
Awokado rozgnieć widelcem, dodaj posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny, sól i pieprz. Wymieszaj.
Naleśniki przekładaj farszem, udekoruj pomidorami, parmezanem i natką.
8. Naleśniki ze szpinakiem zapiekane
Naleśniki szpinakowe, zapiekane można przygotować wcześniej, nawet poprzedniego dnia i wstawić do piekarnika tuż przed podaniem.
Składniki:
2 jajka
1 szklanka mleka
1 i 1/2 szklanki wody gazowanej
20 dag mąki
10 dag (1/2 kostki) masła
30 dag szpinaku
3 ząbki czosnku
15 dag serka śmietankowego
sól
pieprz
2 puszki pomidorów pellati
2 łyżki oliwy z oliwek
12 dag tartej mozzarelli
1 cebula
szczypta cukru
oregano
bazylia
Przygotowanie:
Wymieszaj (zmiksuj) mleko, wodę gazowaną, jajko oraz 5 dag rozpuszczonego masła. Stopniowo dosypuj mąkę, ciągle mieszając, aż pozbędziesz się grudek i masa zrobi się jednolita.
Ciasto wylewaj porcjami na mocno rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju i smaż naleśniki z obu stron.
Szpinak umyj i posiekaj. Podsmaż go na reszcie masła i dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko razem krótko przesmaż, wystudź.
Do lekko przestudzonego szpinaku dodaj serek, wymieszaj i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Czosnek i cebulę obierz i drobno posiekaj. Podsmaż na odrobinie oliwy. Kiedy się zrumienią, dodaj na patelnię 2 puszki pomidorów i wszystko razem duś przez kilka minut. Dopraw solą, pieprzem, oregano i szczyptą cukru.
Szpinak rozsmaruj na naleśnikach i zwiń w ruloniki. Ułóż je ciasno w naczyniu żaroodpornym, zalej sosem pomidorowym, a wierzch posyp tartą mozarellą.
Włóż naczynie do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C i zapiekaj naleśniki ze szpinakiem przez około 15-20 minut.
Gotowe danie ozdób listkami świeżej bazylii.
9. Naleśniki ze szpinakiem, pieczoną papryką i płatkami migdałów
Do tych naleśników ze szpinakiem można podać sałatkę... ze świeżych liści szpinaku, pieczonej papryki i z migdałowymi płatkami. Takie danie smakuje wybornie!
Składniki:
1 szklanka mleka
1 szklanka wody gazowanej
2 jajka
2 szklanki mąki
1/4 kostki (5 dag) roztopionego masła
szczypta soli
50 dag szpinaku baby
średnia czerwona papryka
2 łyżki płatków migdałowych
2 ząbki czosnku
oliwa
sól
pieprz
Przygotowanie:
Zmiksuj na gładką masę mleko, wodę, jajka i masło, powoli wsyp mąkę i sól. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Odstaw je na pół godziny do lodówki.
Usmaż cienkie naleśniki. Z jednej strony powinny być bardziej rumiane.
Szpinak umyj i uduś na oliwie (możesz dodać łyżkę masła), pod koniec duszenia dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.
Paprykę upiecz w piekarniku (aż skórka będzie czarna). Obierz ją (wrzuć do papierowej torby i potrząsaj nią, skórka sama odejdzie) i pokrój w kostkę.
Płatki upraż na suchej patelni.
Zblenduj szpinak, paprykę i płatki – masa nie musi być gładka. Dopraw do smaku.
Smaruj nadzieniem naleśniki, po bardziej rumianej stronie. Złóż w kopertę lub zwiń w rulonik.
Podsmażaj na patelni.
Możesz posypać naleśniki płatkami migdałów.
10. Naleśniki ze szpinakiem i wiejskim nadzieniem (z kaszy gryczanej i białego sera)
Zielone naleśniki szpinakowe, w których wnętrzu kryje się nadzienie jak w wiejskich pierogach z Lubelszczyzny lub Podlasia. Bardzo oryginalny smak. Palce lizać!
Składniki:
1/2 opakowania szpinaku mrożonego lub 50 dag świeżego
2 jajka
1 i 1/2 szklanki mąki tortowej
1 i 1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki wody gazowanej
4 ząbki czosnku
przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, ilość wg uznania
15 dag kaszy gryczanej
30 dag twarogu półtłustego
1 cebula
olej
Przygotowanie:
Zblenduj rozmrożony szpinak (lub umyty i drobno posiekany) z jajkami, rozgniecionym ząbkiem czosnku (lub suszonym, ilość wg uznania) i przyprawami. Dodaj wodę, mleko i mąkę, zmiksuj na gładkie ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Odstaw na pół godziny do lodówki.
Kaszę gryczaną ugotuj na sypko i lekko przestudź. Cebulę drobno pokrój i usmaż na oleju, pod koniec dodaj rozgniecione 3 ząbki czosnku. Odstaw do lekkiego przestygnięcia. Usmażoną cebulę połącz z kaszą. Dodaj rozgnieciony widelcem twaróg, przyprawy i całość dokładnie wymieszać.
Usmaż naleśniki szpinakowe. Smaruj je farszem i zwijaj w rulony.