Naleśniki z farszem inne niż tradycyjne krokiety! 4 ciekawe propozycje na obiad
Naleśniki z farszem z pieczonego kurczaka są pyszne, sycące i mniej kaloryczne od krokietów
Fot. 123rf.com

Naleśniki z farszem inne niż tradycyjne krokiety! 4 ciekawe propozycje na obiad

Naleśniki faszerowane to doskonały pomysł na sycący obiad. Zamiast tradycyjnych krokietów proponujemy jednak oryginalną odmianę. Nasze propozycje to naleśniki z farszem z pieczonego kurczaka, naleśniki szpinakowe faszerowane ricottą i suszonymi pomidorami, sakiewki z naleśników faszerowane grzybami oraz naleśniki bretońskie faszerowane jajkiem, szynką i owczym serem. Wypróbuj te cztery przepisy. 

Pyszne, sycące, pełne zdrowych dodatków... Podpowiadamy, jak odmienić lubiane przez wszystkich placki, by zachwycały smakiem i nigdy się nie znudziły. Zamiast tradycyjnych krokietów z mięsem lub kapustą i grzybami proponujemy oryginalne nadzienia mięsne i wegetariańskie. Wypróbuj naleśniki z farszem z pieczonego kurczaka, naleśniki szpinakowe faszerowane ricottą i suszonymi pomidorami, sakiewki z naleśników faszerowane grzybami oraz naleśniki bretońskie faszerowane jajkiem, szynką i owczym serem. 

Ponadto nasze nadziewane naleśniki są zdrowsze i mniej kaloryczne od tradycyjnych krokietów, bo nie panierujemy i nie smażymy ich ponownie, dzięki czemu nie wchłaniają więcej tłuszczu. 

Naleśniki z farszem z pieczonego kurczaka

Naleśniki z farszem z pieczonego kurczaka  88201042_m
Naleśniki z farszem z pieczonego kurczaka
Fot. 123rf.com

Składniki:

Ciasto:

  • 1 szklanka mąki
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki wody
  • 2/3 szklanki mleka

Farsz:

  • 80 dag pieczonego kurczaka
  • 1 ugotowana marchewka
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oleju
  • suszone zioła prowansalskie
  • sól
  • pieprz
  • kilka źdźbeł szczypiorku

Przygotowanie:

  1. Jajka wbij do miseczki. Dolej wodę i mleko. Wsyp mąkę. Składniki wymieszaj mikserem. Miseczkę z ciastem przykryj i odstaw na 20 minut. Z przygotowanego ciasta usmaż na 2 łyżkach oleju 8 naleśników (ok. 10 minut).
  2. Mięso zmiel wraz z marchewką oraz jajkami ugotowanymi na twardo.
  3. Mięsny farsz przypraw czosnkiem przeciśniętym przez praskę oraz solą, pieprzem i ziołami. Naleśniki posmaruj farszem. Zwiń jak krokiety.
  4. Na patelni rozgrzej pozostały olej. Włóż zwinięte naleśniki z farszem. Zrumień je ze wszystkich stron. Przed podaniem posyp szczypiorkiem.

Naleśniki szpinakowe faszerowane ricottą i suszonymi pomidorami

Naleśniki szpinakowe faszerowane ricottą i suszonymi pomidorami 67067791_m
Naleśniki szpinakowe faszerowane ricottą i suszonymi pomidorami
Fot. 123rf.com

Składniki:

  • 1 opakowanie (ok. 40 dag) mrożonego szpinaku
  • 3 jajka,
  • 330 ml mleka
  • 1 i 1/2 mąki pszennej
  • 20 dag ricotty
  • 10 dag sera feta
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki gęstego jogurtu
  • 8–10 kawałków suszonych pomidorów w oliwie
  • 10 dag pestek słonecznika
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Szpinak przełóż na sitko, pozostaw w pokojowej temperaturze, aż rozmarznie i ocieknie. Zmiksuj. Jajka wymieszaj mikserem ze szpinakiem, mlekiem, mąką i szczyptą soli. Ciasto odstaw na 20 minut.
  2. Patelnię rozgrzej. Cienko smaruj ją olejem i wylewaj porcje ciasta naleśnikowego. Równomiernie rozprowadzaj je po patelni. Usmaż naleśniki (zajmie to ok. 15 minut).
  3. Czosnek przeciśnij przez praskę. Wymieszaj go z ricottą, fetą oraz jogurtem. Suszone pomidory potnij na małe kawałki. Dodaj do masy serowej. Wrzuć pestki słonecznika. Przypraw solą i pieprzem. Masę przemieszaj.
  4. Naleśniki posmaruj nadzieniem i zwiń.

Sakiewki z naleśników faszerowane grzybami

Sakiewki z naleśników faszerowane grzybami 121518073_m
Sakiewki z naleśników faszerowane grzybami
Fot. 123rf.com

Składniki:

  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 i 2/3 szklanki mąki
  • 2 szklanki wody
  • 2 cebule
  • 40 dag podgrzybków
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka masła
  • 20 dag kremowego twarożku z ziołami
  • biały pieprz
  • sól
  • suszony tymianek
  • szczypiorek do związania mieszków

Przygotowanie:

  1. Jajka zmiksuj z mąką, wodą, mlekiem i szczyptą soli. Ciasto odstaw pod przykryciem na 30 minut.
  2. Cebule obierz, posiekaj. Grzyby oczyść, potnij na kawałki.
  3. Na patelni małymi porcjami rozgrzewaj olej. Wlewaj porcje ciasta i smaż naleśniki (razem ok. 10 minut). Na tej samej patelni rozgrzej masło, usmaż cebulę.
  4. Dołóż grzyby i smaż 5 minut. Przypraw solą, pieprzem i tymiankiem. Zdejmij. Dodaj serek. Szczypiorek sparz, zanurz w zimnej wodzie. Wyjmij, osusz.
  5. Na naleśnikach nałóż farsz. Unieś brzegi i zwiąż je szczypiorkiem ponad nadzieniem.

Naleśniki bretońskie faszerowane jajkiem, szynką i owczym serem

Naleśniki bretońskie faszerowane jajkiem, szynką i owczym serem 155082622_m
Naleśniki bretońskie faszerowane jajkiem, szynką i owczym serem
Fot. 123rf.com

Składniki:

  • 20 dag mąki pszennej
  • 10 dag mąki gryczanej (niepalonej)
  • 1 jajko
  • po 1 szklance mleka i wody

Nadzienie:

  • 8 plastrów szynki
  • 8 jajek
  • 10 dag pokruszonego owczego sera
  • sól
  • 1 szklanka ugotowanego zielonego groszku

Przygotowanie:

  1. Składniki ciasta naleśnikowego zmiksuj, przykryj. Odstaw na ok. 20 minut. Potem z ciasta usmaż naleśniki na patelni posmarowanej olejem (w sumie zajmie to około 10 minut). Zsuń je na talerz odwrócony do góry dnem.
  2. Szynkę potnij na kawałeczki. Ponownie rozgrzej patelnię, wlej odrobinę oleju. Kolejno kładź naleśniki. Każdy posyp paseczkami szynki. Wbij po 1 jajku.
  3. Brzegi naleśnika zawiń do środka. Smaż dalej, aż białko się zetnie. Oprósz solą. Posyp pokruszonym serem oraz zielonym groszkiem. udekoruj, np. ziołami.

 

 

Czytaj więcej