Naleśniki z farszem z pieczonego kurczaka są pyszne, sycące i mniej kaloryczne od krokietów
Fot. 123rf.com
Obiady
Naleśniki z farszem inne niż tradycyjne krokiety! 4 ciekawe propozycje na obiad
20.10.2022 13:28
Naleśniki faszerowane to doskonały pomysł na sycący obiad. Zamiast tradycyjnych krokietów proponujemy jednak oryginalną odmianę. Nasze propozycje to naleśniki z farszem z pieczonego kurczaka, naleśniki szpinakowe faszerowane ricottą i suszonymi pomidorami, sakiewki z naleśników faszerowane grzybami oraz naleśniki bretońskie faszerowane jajkiem, szynką i owczym serem. Wypróbuj te cztery przepisy.
Pyszne, sycące, pełne zdrowych dodatków... Podpowiadamy, jak odmienić lubiane przez wszystkich placki, by zachwycały smakiem i nigdy się nie znudziły. Zamiast tradycyjnych krokietów z mięsem lub kapustą i grzybami proponujemy oryginalne nadzienia mięsne i wegetariańskie. Wypróbuj naleśniki z farszem z pieczonego kurczaka, naleśniki szpinakowe faszerowane ricottą i suszonymi pomidorami, sakiewki z naleśników faszerowane grzybami oraz naleśniki bretońskie faszerowane jajkiem, szynką i owczym serem.
Ponadto nasze nadziewane naleśniki są zdrowsze i mniej kaloryczne od tradycyjnych krokietów, bo nie panierujemy i nie smażymy ich ponownie, dzięki czemu nie wchłaniają więcej tłuszczu.
Naleśniki z farszem z pieczonego kurczaka
Składniki:
Ciasto:
1 szklanka mąki
2 jajka
1/2 szklanki wody
2/3 szklanki mleka
Farsz:
80 dag pieczonego kurczaka
1 ugotowana marchewka
2 jajka ugotowane na twardo
1 cebula
2 ząbki czosnku
4 łyżki oleju
suszone zioła prowansalskie
sól
pieprz
kilka źdźbeł szczypiorku
Przygotowanie:
Jajka wbij do miseczki. Dolej wodę i mleko. Wsyp mąkę. Składniki wymieszaj mikserem. Miseczkę z ciastem przykryj i odstaw na 20 minut. Z przygotowanego ciasta usmaż na 2 łyżkach oleju 8 naleśników (ok. 10 minut).
Mięso zmiel wraz z marchewką oraz jajkami ugotowanymi na twardo.
Mięsny farsz przypraw czosnkiem przeciśniętym przez praskę oraz solą, pieprzem i ziołami. Naleśniki posmaruj farszem. Zwiń jak krokiety.
Na patelni rozgrzej pozostały olej. Włóż zwinięte naleśniki z farszem. Zrumień je ze wszystkich stron. Przed podaniem posyp szczypiorkiem.
Naleśniki szpinakowe faszerowane ricottą i suszonymi pomidorami
Składniki:
1 opakowanie (ok. 40 dag) mrożonego szpinaku
3 jajka,
330 ml mleka
1 i 1/2 mąki pszennej
20 dag ricotty
10 dag sera feta
1 ząbek czosnku
2 łyżki gęstego jogurtu
8–10 kawałków suszonych pomidorów w oliwie
10 dag pestek słonecznika
sól
pieprz
olej do smażenia
Przygotowanie:
Szpinak przełóż na sitko, pozostaw w pokojowej temperaturze, aż rozmarznie i ocieknie. Zmiksuj. Jajka wymieszaj mikserem ze szpinakiem, mlekiem, mąką i szczyptą soli. Ciasto odstaw na 20 minut.
Patelnię rozgrzej. Cienko smaruj ją olejem i wylewaj porcje ciasta naleśnikowego. Równomiernie rozprowadzaj je po patelni. Usmaż naleśniki (zajmie to ok. 15 minut).
Czosnek przeciśnij przez praskę. Wymieszaj go z ricottą, fetą oraz jogurtem. Suszone pomidory potnij na małe kawałki. Dodaj do masy serowej. Wrzuć pestki słonecznika. Przypraw solą i pieprzem. Masę przemieszaj.
Naleśniki posmaruj nadzieniem i zwiń.
Sakiewki z naleśników faszerowane grzybami
Składniki:
2 jajka
1/2 szklanki mleka
1 i 2/3 szklanki mąki
2 szklanki wody
2 cebule
40 dag podgrzybków
2 łyżki oleju
1 łyżka masła
20 dag kremowego twarożku z ziołami
biały pieprz
sól
suszony tymianek
szczypiorek do związania mieszków
Przygotowanie:
Jajka zmiksuj z mąką, wodą, mlekiem i szczyptą soli. Ciasto odstaw pod przykryciem na 30 minut.
Cebule obierz, posiekaj. Grzyby oczyść, potnij na kawałki.
Na patelni małymi porcjami rozgrzewaj olej. Wlewaj porcje ciasta i smaż naleśniki (razem ok. 10 minut). Na tej samej patelni rozgrzej masło, usmaż cebulę.
Dołóż grzyby i smaż 5 minut. Przypraw solą, pieprzem i tymiankiem. Zdejmij. Dodaj serek. Szczypiorek sparz, zanurz w zimnej wodzie. Wyjmij, osusz.
Na naleśnikach nałóż farsz. Unieś brzegi i zwiąż je szczypiorkiem ponad nadzieniem.
Naleśniki bretońskie faszerowane jajkiem, szynką i owczym serem
Składniki:
20 dag mąki pszennej
10 dag mąki gryczanej (niepalonej)
1 jajko
po 1 szklance mleka i wody
Nadzienie:
8 plastrów szynki
8 jajek
10 dag pokruszonego owczego sera
sól
1 szklanka ugotowanego zielonego groszku
Przygotowanie:
Składniki ciasta naleśnikowego zmiksuj, przykryj. Odstaw na ok. 20 minut. Potem z ciasta usmaż naleśniki na patelni posmarowanej olejem (w sumie zajmie to około 10 minut). Zsuń je na talerz odwrócony do góry dnem.
Szynkę potnij na kawałeczki. Ponownie rozgrzej patelnię, wlej odrobinę oleju. Kolejno kładź naleśniki. Każdy posyp paseczkami szynki. Wbij po 1 jajku.
Brzegi naleśnika zawiń do środka. Smaż dalej, aż białko się zetnie. Oprósz solą. Posyp pokruszonym serem oraz zielonym groszkiem. udekoruj, np. ziołami.