Pomysły na smaczne i pożywne śniadanie: malinowe naleśniki z puszystym serkiem
Malinowe naleśniki z puszystym serkiem na śniadanie.
Fot. 123rf.com

Pomysły na smaczne i pożywne śniadanie: malinowe naleśniki z puszystym serkiem

Malinowe naleśniki z puszystym serkiem zawierają w sobie wszystko to, co powinno mieć śniadanie: są smaczne, zdrowe, sycące i dostarczają dużo energii. Nie można przy tym zapominać o zdrowym dodatku surowych malin, które są przecież bogatym źródłem witaminy C, E i witamin z grupy B, a także potasu, wapnia, żelaza i magnezu, który poprawia koncentrację potrzebną w pracy. Naleśniki są więc znakomitym zastępstwem tradycyjnych kanapek!

Malinowe naleśniki nadziewane puszystym serkiem

Naleśniki:

  • szklanka mąki pszennej, typ 500
  • szklanka mleka 3,2% tłuszczu
  • 1/2 szklanki wody gazowanej
  • 3 jajka w rozmiarze L
  • 5 łyżek masła
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • masło do smażenia

Wypełnienie:

  • 2 opakowania serka puszystego
  • maliny

Sposób przygotowania:

  1. Naleśniki: masło rozpuść. (Jest go dość dużo, bo to przepis z kuchni francuskiej, która kocha masło. Dzięki takim proporcjom naleśniki mogą być naprawdę cienkie). Mąkę przesiej. Zmiksuj mleko, wodę, jajka i szczyptę soli. Dodaj przesianą mąkę i cukier waniliowy. Miksuj, aż cukier się rozpuści, a w cieście nie będzie grudek mąki. Jako ostatnie dodaj przestudzone masło, krótko zmiksuj. Odstaw ciasto na 30–45 min w temperaturze pokojowej.
  2. Wypełnienie: maliny przebierz, opłucz i osusz. Serek wyjmij z opakowań, spulchnij widelcem. Wrzuć do niego kilka malin, ale ich nie rozgniataj. Resztę malin zostaw do dekoracji. Możesz też wymieszać serek z dowolnymi dodatkami (posiekaną czekoladą, płatkami migdałowymi), ale naturalny smakuje świetnie.
  3. Ciasto naleśnikowe wlej do dzbanka z dziobkiem – wtedy najwygodniej wylejesz odpowiednią porcję na patelnię. Patelnię rozgrzej, cienko posmaruj masłem. Smaż cieniutkie naleśniki. Smaruj je cienko serkiem i zwijaj tradycyjnie albo jak krokiety. Podawaj z malinami.

 

Czytaj więcej