Omlet ze szparagami: zdrowy i sycący posiłek w 10 minut
Omlet ze szparagami - przepis
Fot. 123 RF

Omlet ze szparagami: zdrowy i sycący posiłek w 10 minut

Jeśli szukasz pomysłu na szybki, zdrowy i sycący posiłek, omlet ze szparagami to strzał w dziesiątkę. Przygotujesz go w 10 minut, a jego smak sprawi, że stanie się jednym z Twoich ulubionych dań. Sprawdź, jak go przygotować krok po kroku. 

Spis treści

Omlet na słono ze szparagami to pełnowartościowy posiłek, który doskonale sprawdzi się na śniadanie, lekki obiad lub kolację. Jest lekkostrawny i zaspokaja głód na długo, dostarczając niezbędnych składników odżywczych. 

Szparagi są pełne witamin i minerałów, takich jak witamina K, A, C oraz foliany, które wspierają układ odpornościowy oraz poprawiają stan skóry i włosów. Dodatkowo, są niskokaloryczne, więc są świetną opcją dla osób dbających o linię.  Ich delikatny smak idealnie łączy się z jajkami, tworząc harmonijną całość.

Omlet ze szparagami wspaniale smakuje w podstawowej wersji, ale można go również wzbogacić o inne składniki np. mięso, warzywa, zioła czy sery, dzięki czemu będzie jeszcze bardziej pożywny i aromatyczny. 

Omlet ze szparagami – przepis 

Szparagi, w zależności od ich rodzaju, możesz dodać w całości lub pokroić na mniejsze kawałki. Ważne jest, aby warzywa były odpowiednio przygotowane – krótka obróbka termiczna sprawi, że będą jędrne i smaczne.

Czas przygotowania: 10 minut

Poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • 3 jajka rozm. M
  • 6-8 zielonych szparagów
  • 1 łyżka mleka (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka masła lub oliwy do smażenia
  • sól 
  • pieprz 

Przygotowanie:

  1. Umyj szparagi i odkrój końce. Jeśli są grubsze, możesz je przekroić na pół.
  2. Na patelni rozgrzej masło lub oliwę i podsmaż szparagi przez około 3-4 minuty, aż staną się lekko rumiane. Aby były bardziej miękkie, możesz je wcześniej zblanszować. Wrzuć na 1-2 minuty do wrzątku, a następnie zahartuj w zimnej wodzie.
  3. W miseczce roztrzep jajka z mlekiem (jeśli używasz), dodaj sól i pieprz.
  4. Gotową masę jajeczną wlej na patelnię do szparagów i rozprowadź równomiernie. 
  5. Smaż na małym ogniu ok. 4-5 minut, aż jajka się zetną. Możesz przykryć patelnię, aby omlet szybciej się ściął.
  6. Omlet ze szparagami podawaj od razu. 

Wartości odżywcze (cała porcja):

Kalorie: ~290 kcal

Węglowodany: ~5 g

Białko: ~22 g

Tłuszcze: ~20 g

omlet-ze-szparagami-przepis-188289700_m
Omlet ze szparagami 
Źródło: 123RF

 

Czytaj więcej