Klopsiki warzywne – 4 przepisy na pyszne i niskokaloryczne danie bez mięsa
16.02.2024 11:54
Klopsiki warzywne to świetny pomysł na obiad. Znakomicie smakują z sosem, ziemniakami i ryżem. Proponujemy łatwe przepisy na wegetariańskie dania o niskiej wartości kalorycznej.
Klopsiki warzywne to świetna propozycja nie tylko dla wegetarian. Mięso zastępujemy tu ziemniakami, burakami, ciecierzycą i soczewicą. Wypróbuj nasze oryginalne i smaczne pomysły na bezmięsne klopsiki, które przypadną do gustu nie tylko jaroszom!
Klopsiki warzywne: falafel w chrupiącej posypce
Wartość kaloryczna 1 porcji: 250 kcal
Czas przygotowania: 30 minut + 2 godziny + 20-30 minut pieczenia
Przepis na: 6 porcji
Składniki:
2 puszki ciecierzycy (po 40 dag)
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 garść kolendry
po 1 łyżeczce mielonej kolendry i kuminu
po 1/2 łyżeczki soli i proszku do pieczenia
2 łyżki oliwy
sok z 1/2 cytryny
ok. 2 szklanki płatków kukurydzianych
pieprz
Sposób przygotowania:
Ciecierzycę opłucz na sitku pod bieżącą wodą i dobrze osącz. Cebule oraz czosnek obierz, pokrój na kawałki. Wrzuć je do malaksera razem z osączoną ciecierzycą. Zmiksuj na gładką masę. Dodaj oliwę, proszek do pieczenia oraz sok z cytryny. Kolendrę posiekaj. Wrzuć do masy z ciecierzycy. Dobrze wymieszaj. Przypraw mieloną kolendrą, kuminem, solą oraz pieprzem. Ponownie całość wymieszaj i wstaw na 1-2 godziny do lodówki.
Płatki kukurydziane drobno pokrusz. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180°C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia albo posmaruj oliwą.
Z masy z ciecierzycy formuj kulki wielkości dużego orzecha włoskiego. Kuleczki obtocz ze wszystkich stron w płatkach. Odstaw znowu na 10-15 minut, Potem wstaw do rozgrzanego. piekarnika i piecz przez 20-30 minut. Podawaj z sosem, np. jogurtowo-czosnkowym.
Rada kucharza:
Masa z ugotowanej ciecierzycy musi być bardzo dokładnie utarta, inaczej może się rozwarstwiać. Jeśli tak się będzie działo, do masy domieszaj kilka łyżek mąki np. z grochu.
Klopsiki warzywne z ziemniaków i groszku
Wartość kaloryczna 1 porcji: 235 kcal
Czas przygotowania: 20 minut + 25/30 minut gotowania
Przepis na: 4 porcje
Składniki:
2-3 ziemniaki
1 szkl. zielonego groszku
1 łyżka oliwy
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki przyprawy curry
1/2 łyżeczki kurkumy
sól
pieprz
1 jajko
4 łyżki bułki tartej
bułka tarta do obtoczenia
masło klarowane do smażenia
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obierz, opłucz, pokrój na duże kawałki. Włóż je do garnka. Zalej lekko posoloną wodą i gotuj do miękkości (ok. 20 minut). Groszek przebierz, opłucz na sitku, gotuj 10 minut we wrzątku. Jeśli używasz mrożonego groszku, wrzuć go do wrzątku bez wcześniejszego rozmrażania.
Ugotowane do miękkości warzywa odcedź, osącz, przeciśnij przez praskę. Wystudź.
Cebulę oraz czosnek obierz, drobniutko posiekaj, zeszklij na oliwie. Dodaj do masy ziemniaczano-groszkowej. Wbij jajko. Dosyp 4 łyżki bułki tartej (ew. dodaj posiekane zioła, np. natkę, koperek, miętę). Masę przypraw do smaku solą, pieprzem, curry i kurkumą. Wyrób.
Z masy warzywnej uformuj małe kuleczki. Klopsiki obtocz w bułce tartej. Smaż partiami na maśle klarowanym (po ok. 5 minut), aż klopsiki zrumienią się ze wszystkich stron.
Rada kucharza:
Obrane ziemniaki, przed gotowaniem, trzymaj w zimnej wodzie, by nie ściemniały. Ale nie dłużej niż kilkanaście minut, bo stracą smak i wartości odżywcze.
Klopsiki warzywne z buraczków
Wartość kaloryczna 1 porcji: 275 kcal
Czas przygotowania: 35 minut + 12 godzin + 15/20 minut gotowania
Przepis na: 8 porcji
Składniki:
40 dag ciecierzycy
sól
1 czerwony burak
1/2 łyżki sody oczyszczonej
1 cebula
2 ząbki czosnku
po 2 łyżki suszonej kolendry, mięty i pietruszki
po 1 łyżeczce pieprzu i kuminu
po 1/3 łyżeczki cynamonu, imbiru, gałki, ostrej papryki
olej
Sposób przygotowania:
Ciecierzycę przebierz, zalej w miseczce wodą tak, by była przykryta (kilka centymetrów ponad poziom ciecierzycy). Dodaj sodę oczyszczoną, a następnie mocz przez noc (ok. 12 godzin). Następnego dnia spęczniałe ziarenka ciecierzycy odcedź i dobrze osącz.
Burak oraz cebulę obierz, pokrój na kawałeczki. Wszystkie przygotowane wcześniej warzywa zmiel albo zmiksuj w malakserze. Miksuj, aż masa zacznie się kleić. Przypraw ją do smaku czosnkiem przeciśniętym przez praskę oraz solą i pieprzem. Wsyp wszystkie pozostałe przyprawy. Całość dobrze wymieszaj.
Z przygotowanej masy uformuj małe kulki, wyciskając nadmiar wody. Smaż je na rozgrzanym oleju (razem 15-20 minut). Po usmażeniu przełóż na papier kuchenny, by ociekły z tłuszczu. Kulki możesz oprószyć mąką migdałową.
Rada kucharza:
Przed rozpoczęciem smażenia możesz dosypać do rozgrzanego oleju ok. 1/4 łyżeczki soli. Zmniejszy to nieco ryzyko rozpryskiwania tłuszczu.
Klopsiki warzywne z soczewicy w sosie pomidorowym
Wartość kaloryczna 1 porcji: 265 kcal
Czas przygotowania: 40 minut + 30 minut + 20/25 minut pieczenia
Przepis na: 4 porcje
Składniki:
1 i 1/2 szklanki czerwonej soczewicy
po 1 szklance kaszy jaglanej i daktyli
4 cebule
po 2/3 szklanki mąki ryżowej i ziemniaczanej
po 1 puszce pomidorów i kukurydzy
4 ząbki czosnku
olej
bułka tarta
cynamon
wędzona papryka
tymianek
sól
bazylia
pieprz
cukier
Sposób przygotowania:
Kaszę jaglaną oraz soczewicę opłucz na osobnych sitkach i osącz. Przełóż do dwóch garnków, zalej wodą i ugotuj według przepisu podanego na opakowaniach. Lekko przestudź. Kukurydzę przełóż na sitko, poczekaj, aż ocieknie. Cebule obierz, posiekaj, połowę wymieszaj z jeszcze ciepłą kaszą. Dodaj soczewicę. Dołóż daktyle i kukurydzę. Całość zmiel.
Masę połącz z mąką ziemniaczaną i ryżową. Przypraw do smaku solą, pieprzem, cynamonem i wędzoną papryką. Uformuj klopsiki. Obtocz je w bułce tartej i wstaw do lodówki na 30 minut, by masa stężała.
Pomidory rozgnieć widelcem albo lekko zmiksuj. Wymieszaj z resztą cebuli oraz czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Przypraw tymiankiem, bazylią, solą, cukrem. Klopsiki szybko obsmaż na oleju. Zalej w formie sosem pomidorowym. Zapiekaj 20-25 minut w 180°C. Ewentualnie posyp posiekaną natką.
Rada kucharza:
Soczewicę, podobnie jak groch i fasolę, posól dopiero po ugotowaniu. Nasiona soczewicy ugotowanej w posolonym wrzątku mogą pozostać twarde.