Pyszne kotlety bez mięsa – jaglane, ryżowe, z komosy i cieciorki. Posmakują nie tylko wegetarianom!
Elżbieta Bożek
13.05.2021 14:38
Kotleciki jaglane z curry, kotleciki z komosy ryżowej i cieciorki, kotlety ryżowe z pomidorami, kotleciki z soczewicy i lnu. Możliwości jest wiele. Wszystkie smakują przepysznie i mają wiele zastosowań. Sprawdzą się jako dodatek do obiadu, burgera lub samodzielna przekąska.
Kotleciki jaglane z curry
Składniki na 6 porcji:
1,5 szklanki kaszy jaglanej
1 szklanki ugotowanej cieciorki zmiksowanej na piure
2 cebule
3 ząbki czosnku
po 4 gałązki natki pietruszki, koperku i kolendry
4 łyżki oliwy
1 łyżka musztardy sarepskiej
1 jajko
3 łyżki kremowego serka śmietankowego
1 łyżka czarnuszki
sól
po 1 łyżeczce mielonych przypraw: curry, kurkumy i kminku
1/2 łyżeczki pieprzu
olej do smażenia
Przygotowanie:
Kaszę opłucz na sitku pod bieżącą wodą. Wsyp do garnka, zalej 3 szkl. wody. Dodaj 1/2 łyżeczki soli. Zagotuj, zmniejsz płomień, przykryj garnek pokrywką i gotuj kaszę ok. 10 minut, aż ziarenka wchłoną wodę. W tym czasie cebule i czosnek obierz, posiekaj.
Świeże zioła opłucz, osusz, drobno pokrój. Cebulę z czosnkiem zeszklij na 4 łyżkach oliwy. Do jeszcze ciepłej kaszy dodaj cieciorkę, cebulę z czosnkiem (razem z tłuszczem) oraz posiekane zioła. Dołóż musztardę, wsyp czarnuszkę i przyprawy. Masę posól do smaku, wymieszaj.
Pozostaw, by przestygła.Do letniej masy wbij jajko i dodaj serek. Dobrze ją wyrób i uformuj z niej kotleciki. Usmaż na złoto na oleju (po 2 minuty z każdej strony). Osącz na ręczniku papierowym.
Kotleciki z komosy ryżowej i cieciorki
Składniki na 2 porcje:
Kotleciki:
po 3/4 szklanki ugotowanej komosy ryżowej i cieciorki
1 posiekana i zeszklona na oliwie cebula
1 duże jajko
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól
pieprz
mielona wędzona papryka
tarta bułka do panierowania
olej;
Dodatki:
1 szklanki ugotowanych na półtwardo różyczek kalafiora
2 marchewki
1/2 szklanki ugotowanej cieciorki
2 garści liści szpinaku
4 kawałki marynowanej papryki
1 szklanki poszatkowanej czerwonej kapusty
oliwa
sól
1 łyżka soku z cytryny q4 łyżki sosu winegret
Przygotowanie:
Cieciorkę zmiksuj z jajkiem. Dodaj komosę, cebulę, natkę. Przypraw, wyrób masę. Uformuj 6 kotlecików. Opanieruj je w bułce i usmaż na rumiano na oleju.
Kapustę oprósz solą, skrop sokiem z cytryny, ugnieć palcami. Marchewki obierz, pokrój w słupki, gotuj 5 minut w posolonej wodzie, osącz. Paprykę potnij w paseczki, szpinak opłucz. Kalafior obsmaż na oliwie.
W dwóch miseczkach rozłóż po połowie kalafiora, kapusty, marchewek, cieciorki, szpinaku i papryki. Polej tradycyjnym sosem winegret (albo musztardowym dipem). Na środku ułóż kotleciki.
Soczewicę wsyp do garnka, zalej 2 szkl. wody. Dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Zagotuj, zmniejsz płomień i łyżką zbierz pianę, która utworzyła się na wierzchu. Gotuj do miękkości (ok. 20 minut). Gdy zacznie się rozpadać, odcedź ją na gęstym sitku. Przełóż do miski i rozgnieć widelcem. Siemię lniane zalej w rondelku 1/3 szkl. wody, gotuj 3 minuty.
Seler oczyść, opłucz, posiekaj. Obierz i również posiekaj cebulę oraz czosnek. Warzywa zeszklij na 2 łyżkach oleju. Natkę opłucz, osusz i drobno pokrój. Kukurydzę przelej na sitku wodą, osącz.
Do soczewicy dodaj kleik z siemienia lnianego (razem z ziarenkami), seler z cebulą i czosnkiem, natkę, kukurydzę, płatki owsiane i czarnuszkę. Wsyp garam masala oraz sól i pieprz do smaku. Wymieszaj i wyrób dłonią masę. Odstaw na ok. 10 minut, aby płatki owsiane wchłonęły nadmiar wilgoci. Mokrymi rękami uformuj z masy niewielkie kotleciki. Oprósz je tartą bułką. Na patelni rozgrzej olej. Usmaż kotleciki na rumiano z obu stron (po ok. 2 minut).
Kotlety ryżowe z pomidorami
Składniki na 4 porcje:
1 szklanki ryżu do risotto
2 szklanki bulionu warzywnego
8 połówek suszonych pomidorów w oleju
10 dag żółtego sera (najlepsze są: cheddar, gouda lub morski)
1 duża cebula
2 małe jajka
10 gałązek natki pietruszki
ok. 1/2 szklanki bułki tartej
sól
pieprz mielony
1/2 łyżeczki curry w proszku
olej do smażenia
Przygotowanie:
Bulion zagotuj, wsyp do niego ryż. Zmniejsz płomień, przykryj garnek i gotuj ok. 20 minut, aż ziarenka wchłoną płyn, zrobią się miękkie i kleiste.
W tym czasie obierz i posiekaj cebulę. Zeszklij ją na łyżce oleju. Suszone pomidory osącz z zalewy, pokrój drobniutko. Opłucz i osusz natkę. Listki poodrywaj od gałązek, posiekaj je. Żółty ser zetrzyj na tarce o małych otworkach.
Ugotowany ryż przestudź. Dodaj do niego cebulę, pomidory, zieleninę i ser. Wbij jajka. Wsyp curry oraz pieprz i sól do smaku. Wszystko wymieszaj i wyrób dłonią, dosypując tyle bułki tartej, by masa zrobiła się zwarta.
Uformuj z niej okrągłe płaskie kotleciki. Na patelni rozgrzej olej. Porcjami usmaż ryżanki na złoto (po ok. 2 minuty z każdej strony). Podaj np. z sosem pomidorowym.
Szybki sos do kotletów:
Zeszklij na oleju posiekaną cebulę, dodaj puszkę pomidorów, duś 5 minut. Przypraw solą, pieprzem, cukrem i octem winnym. Zmiksuj.