Pyszne kotlety bez mięsa – jaglane, ryżowe, z komosy i cieciorki. Posmakują nie tylko wegetarianom!
Wegetariańskie kotlety.
Fot. 123RF

Pyszne kotlety bez mięsa – jaglane, ryżowe, z komosy i cieciorki. Posmakują nie tylko wegetarianom!

Kotleciki jaglane z curry, kotleciki z komosy ryżowej i cieciorki, kotlety ryżowe z pomidorami, kotleciki z soczewicy i lnu. Możliwości jest wiele. Wszystkie smakują przepysznie i mają wiele zastosowań. Sprawdzą się jako dodatek do obiadu, burgera lub samodzielna przekąska.

Kotleciki jaglane z curry

jaglanka
Kotleciki jaglane z curry.
123RF

Składniki na 6 porcji:

  • 1,5 szklanki kaszy jaglanej
  • 1 szklanki ugotowanej cieciorki zmiksowanej na piure
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • po 4 gałązki natki pietruszki, koperku i kolendry
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 łyżka musztardy sarepskiej
  • 1 jajko
  • 3 łyżki kremowego serka śmietankowego
  • 1 łyżka czarnuszki
  • sól
  • po 1 łyżeczce mielonych przypraw: curry, kurkumy i kminku
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Kaszę opłucz na sitku pod bieżącą wodą. Wsyp do garnka, zalej 3 szkl. wody. Dodaj 1/2 łyżeczki soli. Zagotuj, zmniejsz płomień, przykryj garnek pokrywką i gotuj kaszę ok. 10 minut, aż ziarenka wchłoną wodę. W tym czasie cebule i czosnek obierz, posiekaj.
  2. Świeże zioła opłucz, osusz, drobno pokrój. Cebulę z czosnkiem zeszklij na 4 łyżkach oliwy. Do jeszcze ciepłej kaszy dodaj cieciorkę, cebulę z czosnkiem (razem z tłuszczem) oraz posiekane zioła. Dołóż musztardę, wsyp czarnuszkę i przyprawy. Masę posól do smaku, wymieszaj.
  3. Pozostaw, by przestygła.Do letniej masy wbij jajko i dodaj serek. Dobrze ją wyrób i uformuj z niej kotleciki. Usmaż na złoto na oleju (po 2 minuty z każdej strony). Osącz na ręczniku papierowym.

Kotleciki z komosy ryżowej i cieciorki

miska
Kotleciki z komosy ryżowej i cieciorki.
123RF

Składniki na 2 porcje:

Kotleciki:

  • po 3/4 szklanki ugotowanej komosy ryżowej i cieciorki
  • 1 posiekana i zeszklona na oliwie cebula
  • 1 duże jajko
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • mielona wędzona papryka
  • tarta bułka do panierowania
  • olej;

Dodatki:

  • 1 szklanki ugotowanych na półtwardo różyczek kalafiora
  • 2 marchewki
  • 1/2 szklanki ugotowanej cieciorki
  • 2 garści liści szpinaku
  • 4 kawałki marynowanej papryki
  • 1 szklanki poszatkowanej czerwonej kapusty
  • oliwa
  • sól
  • 1 łyżka soku z cytryny q4 łyżki sosu winegret

Przygotowanie:

  1. Cieciorkę zmiksuj z jajkiem. Dodaj komosę, cebulę, natkę. Przypraw, wyrób masę. Uformuj 6 kotlecików.
    Opanieruj je w bułce i usmaż na rumiano na oleju.
  2. Kapustę oprósz solą, skrop sokiem z cytryny, ugnieć palcami. Marchewki obierz, pokrój w słupki, gotuj
    5 minut w posolonej wodzie, osącz. Paprykę potnij w paseczki, szpinak opłucz. Kalafior obsmaż na oliwie.
  3. W dwóch miseczkach rozłóż po połowie kalafiora,
    kapusty, marchewek, cieciorki, szpinaku i papryki. Polej tradycyjnym sosem winegret
    (albo musztardowym dipem). Na środku ułóż kotleciki.

Kotleciki z soczewicy i lnu

kąski
Kotleciki z soczewicy i lnu.
123RF

Składniki na 4 porcje:

  • 1 niepełna szklanka (200 ml) pomarańczowej soczewicy
  • 1 mała puszka kukurydzy
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1 cebula
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 4 gałązki natki pietruszki
  • 4 łyżki zmielonych płatków owsianych
  • 1/2 łyżeczki przyprawy garam masala
  • 1 łyżka czarnuszki
  • sól
  • pieprz mielony
  • 1 listek laurowy
  • 2 kuleczki ziela angielskiego
  • 3 łyżki bułki tartej
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Soczewicę wsyp do garnka, zalej 2 szkl. wody. Dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Zagotuj, zmniejsz płomień i łyżką zbierz pianę, która utworzyła się na wierzchu. Gotuj do miękkości (ok. 20 minut). Gdy zacznie się rozpadać, odcedź ją na gęstym sitku. Przełóż do miski i rozgnieć widelcem. Siemię lniane zalej w rondelku 1/3 szkl. wody, gotuj 3 minuty.
  2. Seler oczyść, opłucz, posiekaj. Obierz i również posiekaj cebulę oraz czosnek. Warzywa zeszklij na 2 łyżkach oleju. Natkę opłucz, osusz i drobno pokrój. Kukurydzę przelej na sitku wodą, osącz.
  3. Do soczewicy dodaj kleik z siemienia lnianego (razem z ziarenkami), seler z cebulą i czosnkiem, natkę, kukurydzę, płatki owsiane i czarnuszkę. Wsyp garam masala oraz sól i pieprz do smaku.
    Wymieszaj i wyrób dłonią masę. Odstaw na ok. 10 minut, aby płatki owsiane wchłonęły nadmiar wilgoci. Mokrymi rękami uformuj z masy niewielkie kotleciki. Oprósz je tartą bułką. Na patelni rozgrzej olej. Usmaż kotleciki na rumiano z obu stron (po ok. 2 minut).

Kotlety ryżowe z pomidorami

ryzz
Kotlety ryżowe z pomidorami.
123RF

Składniki na 4 porcje:

  • 1 szklanki ryżu do risotto
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • 8 połówek suszonych pomidorów w oleju
  • 10 dag żółtego sera (najlepsze są: cheddar, gouda lub morski)
  • 1 duża cebula
  • 2 małe jajka
  • 10 gałązek natki pietruszki
  • ok. 1/2 szklanki bułki tartej
  • sól
  • pieprz mielony
  • 1/2 łyżeczki curry w proszku
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Bulion zagotuj, wsyp do niego ryż. Zmniejsz płomień, przykryj garnek i gotuj ok. 20 minut, aż ziarenka wchłoną płyn, zrobią się miękkie i kleiste.
  2. W tym czasie obierz i posiekaj cebulę. Zeszklij ją na łyżce oleju. Suszone pomidory osącz z zalewy, pokrój drobniutko. Opłucz i osusz natkę. Listki poodrywaj od gałązek, posiekaj je. Żółty ser zetrzyj na tarce o małych otworkach.
  3. Ugotowany ryż przestudź. Dodaj do niego cebulę, pomidory, zieleninę i ser. Wbij jajka. Wsyp curry oraz pieprz i sól do smaku. Wszystko wymieszaj i wyrób dłonią, dosypując tyle bułki tartej, by
    masa zrobiła się zwarta.
  4. Uformuj z niej okrągłe płaskie kotleciki. Na patelni rozgrzej olej. Porcjami usmaż ryżanki na złoto (po ok. 2 minuty z każdej strony). Podaj np. z sosem pomidorowym.

Szybki sos do kotletów:

Zeszklij na oleju posiekaną cebulę, dodaj puszkę pomidorów, duś 5 minut. Przypraw solą, pieprzem, cukrem i octem winnym. Zmiksuj.

 

Czytaj więcej