Najlepsze wegetariańskie burgery. Buraczany czy marchewkowy – który wybierasz?
Elżbieta Bożek
06.05.2021 14:32
Burgery to pyszny fast food, który na dodatek może być zdrowy. Mamy przepisy na wege burgera buraczanego i marchewkowego. Zasmakuje nie tylko wegetarianom.
Burgery buraczane
Składniki na 4 porcje:
3 średnie buraki
1 czerwona
cebula
3 ząbki czosnku
1 szklanki kaszy jaglanej
1/2 szklanki ziaren słonecznika
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1/4 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
1/4 szklanki oleju
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka mielonej kolendry
1 łyżeczka mielonego imbiru
1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Kaszę dokładnie wypłucz pod bieżącą wodą, żeby pozbyć się jej goryczki. Zagotuj 2 szklanki lekko osolonej wody. Wsyp kaszę. Gotuj na małym ogniu ok. 10 minut, aż ziarenka wchłoną wodę. Przestudź. Piekarnik rozgrzej do 200 st.
Buraki obierz, opłucz, zetrzyj na tarce o dużych otworkach. Cebulę obierz, posiekaj. Czosnek przeciśnij przez praskę. Na patelni podpraż ziarna słonecznika.
Wszystkie składniki przełóż do dużej miski. Dodaj natkę, mąkę, olej, sos sojowy i wszystkie przyprawy.
Uformuj burgery. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 30 minut. Delikatnie przewróć na drugą stronę i podpiecz jeszcze ok. 5 minut (najlepiej z funkcją grill). Burgery podawaj jak kotleciki albo przełóż nimi ogrzane rozkrojone bułki. Świetnymi dodatkami będą np. listki sałat, plasterki pomidora i czerwonej cebuli oraz sos majonezowy.
Marchewkowy burger
Składniki na 4 porcje:
1 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
3 duże marchewki
1 dojrzałe awokado
1/2 pęczka kolendry
3 łyżki kremowego twarożku
1 limonka
1/2 szklanki pestek słonecznika
1 jajko
1 duża cebula
4 ząbki czosnku
1 łyżka suszonego koperku
sól
pieprz mielony q6 łyżek oliwy
1/2 łyżeczki ostrej mielonej papryki
1 łyżeczka mielonego imbiru;
Dodatkowo:
4 bułeczki, np. z sezamem
1 pomidor
4 listki sałaty, np. rzymskiej
Przygotowanie:
Marchew obierz, opłucz i zetrzyj na tarce o dużych otworkach. Cebulę i 2 ząbki czosnku obierz, posiekaj. Słonecznik upraż na suchej patelni, wsyp do kaszy. Dodaj marchew, cebulę, czosnek, koperek. Wbij jajko, wlej 5 łyżek oliwy. Wsyp imbir, paprykę oraz sól i pieprz do smaku. Wyrób.
W dłoniach posmarowanych oliwą uformuj 4 burgery. Ułóż je na blasze z pergaminem. Piecz 30 minut w 190 st.
Awokado obierz, usuń pestkę. Połowę pokrój w kosteczkę i skrop sokiem z 1/2 limonki. Resztę rozgnieć, wymieszaj z twarożkiem. Dodaj posiekaną kolendrę, sok z limonki i przeciśnięty przez praskę czosnek. Przypraw solą i pieprzem, wymieszaj. Bułki przekrój, podgrzej. Przełóż sałatą, plasterkami pomidora, burgerami, twarożkiem oraz awokado.