Doskonała propozycja na przekąskę? Szybkie i pyszne rollsy z kiełkami słonecznika to źródło cennych witamin. Dodatek paluszków krabowych sprawia, że dostarczają organizmowi także białko. Jak je przygotować?
Smakują zarówno w postaci surowej jak i smażonej. Kiełki są bogatym źródłem cennych minerałów, białka oraz witamin, których bardzo potrzebujemy po zimie!
Rollsy z paluszkami krabowymi i kiełkami słonecznika
Czas przygotowania: 15 minut
Liczba porcji: 4
Cena: ok. 18 zł
Składniki:
- 12 arkuszy papieru ryżowego
- 6 paluszków krabowych
- 1-2 marchewki
- 1/2 puszki kukurydzy
- kilka liści sałaty lodowej
- 1 opakowanie kiełków słonecznika
- sos sojowy
- ziarna sezamu do posypania
Sposób przygotowania:
- Papier ryżowy namocz w wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Marchewki pokrój w słupki, paluszki krabowe w podłużne paski, sałatę w paski, kukurydzę odcedź z wody i odsącz.
- Ziarna sezamu upraż na suchej patelni.
- Na każdym arkuszu układaj po 1 łyżce kukurydzy, kilka słupków marchewki, kilka pasków sałaty, paluszków krabowych i kiełków.
- Całość zawijaj w ciasny rulonik i odkładaj na talerz spojeniem do dołu.
- Posyp sezamem i podawaj z sosem sojowym lub sosami do sajgonek.