Przekąska, którą przygotujesz w kwadrans! Rollsy z paluszkami krabowymi i kiełkami słonecznika
Fot. 123RF

Przekąska, którą przygotujesz w kwadrans! Rollsy z paluszkami krabowymi i kiełkami słonecznika

Doskonała propozycja na przekąskę? Szybkie i pyszne rollsy z kiełkami słonecznika to źródło cennych witamin. Dodatek paluszków krabowych sprawia, że dostarczają organizmowi także białko. Jak je przygotować?

Smakują zarówno w postaci surowej jak i smażonej. Kiełki są bogatym źródłem cennych minerałów, białka oraz witamin, których bardzo potrzebujemy po zimie!

Rollsy z paluszkami krabowymi i kiełkami słonecznika

Czas przygotowania: 15 minut

Liczba porcji: 4

Cena: ok. 18 zł

Składniki:

  • 12 arkuszy papieru ryżowego
  • 6 paluszków krabowych
  • 1-2 marchewki
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • kilka liści sałaty lodowej
  • 1 opakowanie kiełków słonecznika
  • sos sojowy
  • ziarna sezamu do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Papier ryżowy namocz w wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. Marchewki pokrój w słupki, paluszki krabowe w podłużne paski, sałatę w paski, kukurydzę odcedź z wody i odsącz.
  3. Ziarna sezamu upraż na suchej patelni.
  4. Na każdym arkuszu układaj po 1 łyżce kukurydzy, kilka słupków marchewki, kilka pasków sałaty, paluszków krabowych i kiełków.
  5. Całość zawijaj w ciasny rulonik i odkładaj na talerz spojeniem do dołu.
  6. Posyp sezamem i podawaj z sosem sojowym lub sosami do sajgonek. 

Czytaj więcej