Bananowe muffinki z mlekiem kokosowym nie zawierają glutenu ani laktozy
Fot. 123rf.com
Ciasta i desery
Słodkości dla małego alergika. Trzy przepisy idealne nie tylko na Dzień Dziecka
01.06.2022 09:23
Maluchy kochają słodycze i lubią je jeść nie tylko na urodziny czy Dzień Dziecka. Aby mieć pewność, że twoje dziecko je zdrowe desery, przygotuj je sama w domu. Nasze trzy przepisy na bananowe muffinki, biszkoptowe lizaki i owocowe lody nie zawierają glutenu ani laktozy. Są więc bezpieczne dla małego alergika, a przy tym wspaniale smakują i apetyczne wyglądają.
Słodkie desery kochają niemal wszystkie dzieci! Niestety, ze względu na różne dolegliwości czy alergie pokarmowe nie każdy maluch może zjeść dowolny smakołyk. Ale bez, obaw, dla nich też coś mamy! Nasze propozycje są doskonałe dla dzieci z nietolerancją laktozy i glutenu.
Bananowe muffinki z mlekiem kokosowym bez laktozy
Składniki:
4 banany
4 jajka
8 łyżek mąki kokosowej
1 łyżeczka sody
3 łyżki karobu (lub kakao)
1 puszka mleka kokosowego
cukier
Sposób przygotowania:
Banany obierz, zblenduj z jajkami, sodą i karobem (lub kakao). Wsyp mąkę, połącz. Rzadkie ciasto wlej do wyłożonych papilotkami foremek. Piecz 20 min w 180°C.
Z mleka kokosowego wylej wodę. Gęsty tłuszcz ubij z cukrem do smaku. Powstałą masę przełóż do szprycy, ozdób muffiny.
Nasza rada:
W sklepach dostępna jest gotowa bita śmietana w sprayu bez laktozy. Możesz też ubić śmietankę bez laktozy lub użyć wegańskiej Śnieżynki w proszku.
Bezglutenowe biszkoptowe lizaczki
Składniki:
2 jajka
25 g mąki kukurydzianej
proszek do pieczenia (bez glutenu)
1-2 łyżki ksylitolu
jogurt bez laktozy
50 g gorzkiej czekolady
Sposób przygotowania:
Białka ubij, dodaj ksylitol. Wmiksuj żółtka i mąkę ze szczyptą proszku. Ciasto przelej do formy, piecz biszkopt 20 min w 180°C.
Ostudź, pokrusz. Wlej 60-80 g jogurtu, zagnieć masę. Uformuj z niej kulki. Nadziej na patyczki. Zanurz w rozpuszczonej czekoladzie, dowolnie ozdób.
Nasza rada:
Lukier możesz przyrządzić z wody i ksylitolu w proszku. Do zabarwienia użyj soku z buraków lub malin.
Arbuzowo-truskawkowe lody bez cukru
Składniki:
1/2 małego oczyszczonego z pestek i obranego ze skórki arbuza ♦
kilka dojrzałych słodkich truskawek
sok z limonki do smaku
Sposób przygotowania:
Zmiksuj arbuzowy miąższ razem z opłukanymi, osuszonymi i pozbawionymi szypułek truskawkami. Dodaj odrobinę soku wyciśniętego ze sparzonej limonki.
Przygotowaną masę rozłóż do pojemniczków na lody (możesz też użyć pojemniczków po jogurcie i drewnianych szpatułek). Wstaw do zamrażarki na noc.
Nasza rada:
Aby zrobić błyskawiczny deser, pokrój miąższ arbuza w dowolne kształty, skrop sokiem z pomarańczy. Wbij patyczki do lodów. Zamrażaj 10 min.