Ruszył sezon na szparagi. Jak je przechowywać i przygotowywać, by były najsmaczniejsze?
Szparagi białe i zielone różnią się twardością i sposobem przygotowywania
Fot. 123rf.com

Ruszył sezon na szparagi. Jak je przechowywać i przygotowywać, by były najsmaczniejsze?

Sezon na szparagi trwa krótko – od początku maja do końca czerwca. Warto go wykorzystać i przyrządzić szybkie i bardzo smaczne dania z tych zdrowych warzyw. Z naszego artykułu dowiesz się, jak przechowywać, obierać i przygotowywać szparagi, by zachować ich smak i właściwości. Wypróbuj też nasze przepisy na dania: białe szparagi z jajkiem, sałatka ze szparagami i jajkiem oraz szparagi z boczkiem i ziemniakami. 

Najpopularniejsze są białe i zielone szparagi. Zobacz, jak z nimi postępować i co z nich przygotować. Doskonale sprawdzą się do lekkich dań i przekąsek. Świetnie komponują się z boczkiem i jajkiem, a także z innymi warzywami. 

Jak przechowywać szparagi?

Szparagi są delikatne i szybko więdną. Owiń je w wilgotną ściereczkę i przechowuj w lodówce nie dłużej niż 4 dni. Możesz też trzymać szparagi w naczyniu z zimną wodą. Wcześniej przytnij je ok 2-3 cm, a naczynie przykryj plastikowym woreczkiem. W taki sposób szparagi zachowają świeżość przez ok. tydzień. 

Jak obierać szparagi?

Wszystko zależy ot tego, z jakim rodzajem szparagów mamy do czynienia. Obierać należy białe i fioletowe szparagi, bo są włókniste. Natomiast młode zielone szparagi wystarczy umyć i pozbawić końcówek. Odłam 1/3 wysokości szparaga od strony korzenia. Jeżeli zielone szparagi nie są już zbyt młode i świeże, również należy je obrać. Do tego najlepiej wykorzystać obieraczkę, aby skórka była jak najcieńsza i zdjęta równomiernie. Szparagi obieramy od nasady główki w kierunku korzenia na całej długości.  Samą główkę zostawiamy, bo jest miękka i nie wymaga obierania.

Jak przygotowywać szparagi?

Ustaw je pionowo w garnku. Zadbaj o to, by główki były nad wodą. Są miękkie, więc ugotują się pod wpływem pary wodnej. Natomiast w wodzie mogłyby się rozgotować. Zielone szparagi gotuj 6-8 min, białe 10-12 min. Szparagi możesz też smażyć. 

Białe szparagi z jajkiem w koszulce

147560158_m
Białe szparagi z jajkiem w koszulce i sosem holenderskim
Fot. 123rf.com

Sposób przygotowania:

Obierz i ugotuj z solą i szczyptą cukru pęczek białych szparagów. Przygotuj 4 jajka w koszulkach (lub sadzone). Podaj z sosem holenderskim.

Sałatka ze szparagami i jajkami przepiórczymi

132632587_m
Sałatka ze szparagami i jajkami przepiórczymi
Fot. 123rf.com

Sposób przygotowania:

Ugotuj i pokrój pęczek zielonych szparagów. Połącz z groszkiem i jajkami na twardo. Dopraw oliwą, octem, solą i pieprzem. Posyp miętą.

Szparagi smażone z boczkiem i ziemniakami

57511494_m
Szparagi smażone z boczkiem i ziemniakami
Fot. 123rf.com

Sposób przygotowania:

Szparagi oczyść, owiń cienkimi plasterkami boczku lub szynki dojrzewającej. Smaż na patelni 5-8 minut. Podawaj z młodymi ziemniakami z wody.

 

 

Czytaj więcej