Sezon na szparagi trwa krótko – od początku maja do końca czerwca. Warto go wykorzystać i przyrządzić szybkie i bardzo smaczne dania z tych zdrowych warzyw. Z naszego artykułu dowiesz się, jak przechowywać, obierać i przygotowywać szparagi, by zachować ich smak i właściwości. Wypróbuj też nasze przepisy na dania: białe szparagi z jajkiem, sałatka ze szparagami i jajkiem oraz szparagi z boczkiem i ziemniakami.
Spis treści
Korzystaj, póki trwa na nie sezon! Działają przeciwzapalnie, wspomagają pracę nerek, korzystnie wpływają na wzrok. Poznaj inne ich zalety.Zwykle występują w kolorze białym i zielonym, ale są też fioletowe. Barwa szparagów jest związana z różnicami w nasłonecznieniu pędów, co wpływa na intensywność smaku. Warto wykorzystać najbliższe tygodnie i spożywać je jak najczęściej.
Najczęściej jemy gotowane lub czy zapiekane, choć te młode można też zjadać na surowo. Białe wymagają obierania, zielone wystarczy oczyścić.
Najpopularniejsze są białe i zielone szparagi. Zobacz, jak z nimi postępować i co z nich przygotować. Doskonale sprawdzą się do lekkich dań i przekąsek. Świetnie komponują się z boczkiem i jajkiem, a także z innymi warzywami.
Szparagi są delikatne i szybko więdną. Owiń je w wilgotną ściereczkę i przechowuj w lodówce nie dłużej niż 4 dni. Możesz też trzymać szparagi w naczyniu z zimną wodą. Wcześniej przytnij je ok 2-3 cm, a naczynie przykryj plastikowym woreczkiem. W taki sposób szparagi zachowają świeżość przez ok. tydzień.
Wszystko zależy ot tego, z jakim rodzajem szparagów mamy do czynienia. Obierać należy białe i fioletowe szparagi, bo są włókniste. Natomiast młode zielone szparagi wystarczy umyć i pozbawić końcówek. Odłam 1/3 wysokości szparaga od strony korzenia. Jeżeli zielone szparagi nie są już zbyt młode i świeże, również należy je obrać. Do tego najlepiej wykorzystać obieraczkę, aby skórka była jak najcieńsza i zdjęta równomiernie. Szparagi obieramy od nasady główki w kierunku korzenia na całej długości. Samą główkę zostawiamy, bo jest miękka i nie wymaga obierania.
Ustaw je pionowo w garnku. Zadbaj o to, by główki były nad wodą. Są miękkie, więc ugotują się pod wpływem pary wodnej. Natomiast w wodzie mogłyby się rozgotować. Zielone szparagi gotuj 6-8 min, białe 10-12 min. Szparagi możesz też smażyć.
Sposób przygotowania:
Obierz i ugotuj z solą i szczyptą cukru pęczek białych szparagów. Przygotuj 4 jajka w koszulkach (lub sadzone). Podaj z sosem holenderskim.
Sposób przygotowania:
Ugotuj i pokrój pęczek zielonych szparagów. Połącz z groszkiem i jajkami na twardo. Dopraw oliwą, octem, solą i pieprzem. Posyp miętą.
Sposób przygotowania:
Szparagi oczyść, owiń cienkimi plasterkami boczku lub szynki dojrzewającej. Smaż na patelni 5-8 minut. Podawaj z młodymi ziemniakami z wody.
Składniki:
Przygotowanie:
Szparagi umyj, odłam zdrewniałe końcówki, łodyżki obierz. Ziemniaki i cebulę obierz, pokrój w kostkę, zalej wodą. Dodaj masło, sól, gałkę muszkatołową i pieprz. Gotuj kilka minut, po czym dodaj pokrojone na kawałki szparagi.
Zupę gotuj ok. 15-20 minut, aż składniki będą miękkie. Wlej śmietanę wymieszaną z mąką. Zagotuj. Zmiksuj na gladki krem. Podawaj z groszkiem ptysiowym i tymiankiem.