Ruszył sezon na szparagi. Jak je przechowywać i przygotowywać, by były najsmaczniejsze?
Szparagi białe i zielone różnią się twardością i sposobem przygotowywania
Fot. 123rf.com

Ruszył sezon na szparagi. Jak je przechowywać i przygotowywać, by były najsmaczniejsze?

Sezon na szparagi trwa krótko – od początku maja do końca czerwca. Warto go wykorzystać i przyrządzić szybkie i bardzo smaczne dania z tych zdrowych warzyw. Z naszego artykułu dowiesz się, jak przechowywać, obierać i przygotowywać szparagi, by zachować ich smak i właściwości. Wypróbuj też nasze przepisy na dania: białe szparagi z jajkiem, sałatka ze szparagami i jajkiem oraz szparagi z boczkiem i ziemniakami. 

Korzystaj, póki trwa na nie sezon! Działają przeciwzapalnie, wspomagają pracę nerek, korzystnie wpływają na wzrok. Poznaj inne ich zalety.Zwykle występują w kolorze białym i zielonym, ale są też fioletowe. Barwa szparagów jest związana z różnicami w nasłonecznieniu pędów, co wpływa na intensywność smaku. Warto wykorzystać najbliższe tygodnie i spożywać je jak najczęściej.

Najczęściej jemy gotowane lub czy zapiekane, choć te młode można też zjadać na surowo. Białe wymagają obierania, zielone wystarczy oczyścić.

  • W ich składzie prócz wapnia i witaminy K, występują też inne przyjazne kościom składniki, głównie fosfor i magnez
  • Mają dużo białka, przez co na długo zapewniają uczucie sytości, a zawarty w nich błonnik poprawia pracę jelit.
  • W ich składzie znajdziemy dużo przeciwutleniaczy, takich jak antocyjany, polifenole i saponiny, które chronią organizm przed działaniem wolnych rodników.

Dlaczego warto jeść szparagi?

  • Likwidują obrzęki – dzięki zawartości asparaginy działają moczopędnie i usuwają nadmiar wody zgromadzonej w tkankach, co pomaga zredukować nie tylko opuchnięcia, ale również worki pod oczami. Co ciekawe, skuteczne są same szparagi, ale także woda pozostała po ich gotowaniu.
  • Wspomagają wzrok – jest w nich dużo beta-karotenu zmniejszającego ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej, co jest główną przyczyną utraty widzenia u seniorów. Mogą też zapobiegać powstaniu zespołu suchego oka.
  • Są dobre na drogi moczowe – Wspomagają pracę nerek, korzystnie wpływają na układ moczowy w trakcie jego infekcji. To zasługa wspomnianej asparaginy.
  • Poprawiają pracę układu pokarmowego – Są źródłem błonnika stanowiącego pożywkę dla „dobrych bakterii” jelitowych. Z kolei inulina przeciwdziała powstawaniu wrzodom żołądka.
  • Ograniczają migreny – Zawierają ryboflawinę, która wpływa na procesy metaboliczne w mózgu i zmniejsza częstotliwość występowania bólów głowy.
  • Szparagi przyczyniają się też do obniżenia poziomu „złego” cholesterolu we krwi i tym samym zmniejszają ryzyko wystąpienia miażdżycy i innych chorób układu krążenia.

Najpopularniejsze są białe i zielone szparagi. Zobacz, jak z nimi postępować i co z nich przygotować. Doskonale sprawdzą się do lekkich dań i przekąsek. Świetnie komponują się z boczkiem i jajkiem, a także z innymi warzywami. 

Jak przechowywać szparagi?

Szparagi są delikatne i szybko więdną. Owiń je w wilgotną ściereczkę i przechowuj w lodówce nie dłużej niż 4 dni. Możesz też trzymać szparagi w naczyniu z zimną wodą. Wcześniej przytnij je ok 2-3 cm, a naczynie przykryj plastikowym woreczkiem. W taki sposób szparagi zachowają świeżość przez ok. tydzień. 

Jak obierać szparagi?

Wszystko zależy ot tego, z jakim rodzajem szparagów mamy do czynienia. Obierać należy białe i fioletowe szparagi, bo są włókniste. Natomiast młode zielone szparagi wystarczy umyć i pozbawić końcówek. Odłam 1/3 wysokości szparaga od strony korzenia. Jeżeli zielone szparagi nie są już zbyt młode i świeże, również należy je obrać. Do tego najlepiej wykorzystać obieraczkę, aby skórka była jak najcieńsza i zdjęta równomiernie. Szparagi obieramy od nasady główki w kierunku korzenia na całej długości.  Samą główkę zostawiamy, bo jest miękka i nie wymaga obierania.

Jak przygotowywać szparagi?

Ustaw je pionowo w garnku. Zadbaj o to, by główki były nad wodą. Są miękkie, więc ugotują się pod wpływem pary wodnej. Natomiast w wodzie mogłyby się rozgotować. Zielone szparagi gotuj 6-8 min, białe 10-12 min. Szparagi możesz też smażyć. 

Białe szparagi z jajkiem w koszulce

147560158_m
Białe szparagi z jajkiem w koszulce i sosem holenderskim
Fot. 123rf.com

Sposób przygotowania:

Obierz i ugotuj z solą i szczyptą cukru pęczek białych szparagów. Przygotuj 4 jajka w koszulkach (lub sadzone). Podaj z sosem holenderskim.

Sałatka ze szparagami i jajkami przepiórczymi

132632587_m
Sałatka ze szparagami i jajkami przepiórczymi
Fot. 123rf.com

Sposób przygotowania:

Ugotuj i pokrój pęczek zielonych szparagów. Połącz z groszkiem i jajkami na twardo. Dopraw oliwą, octem, solą i pieprzem. Posyp miętą.

Szparagi smażone z boczkiem i ziemniakami

57511494_m
Szparagi smażone z boczkiem i ziemniakami
Fot. 123rf.com

Sposób przygotowania:

Szparagi oczyść, owiń cienkimi plasterkami boczku lub szynki dojrzewającej. Smaż na patelni 5-8 minut. Podawaj z młodymi ziemniakami z wody.

Zupa krem z białych szparagów

zupa-krem-z-białych-szparagów-50055997
Krem z białych szparagów
Adobe Stock

 

Składniki:

  • 2 pęczki białych szparagów
  • 2 łyżki masła
  •  1 cebula
  • 3 szklanki wody
  • 2-3 ziemniaki
  • 150 ml śmietany 30%
  • 1 płaska łyżeczka mąki
  • sól
  • biały pieprz
  • szczypta mielonej gałki muszkatołowej
  • gałązki tymianku
  • groszek ptysiowy do podania

Przygotowanie:
Szparagi umyj, odłam zdrewniałe końcówki, łodyżki obierz. Ziemniaki i cebulę obierz, pokrój w kostkę, zalej wodą. Dodaj masło, sól, gałkę muszkatołową i pieprz. Gotuj kilka minut, po czym dodaj pokrojone na kawałki szparagi.

Zupę gotuj ok. 15-20 minut, aż składniki będą miękkie. Wlej śmietanę wymieszaną z mąką. Zagotuj. Zmiksuj na gladki krem. Podawaj z groszkiem ptysiowym i tymiankiem.

Czytaj więcej