Zapiekane szparagi – przepisy na dwa pyszne dania z sezonowych warzyw [WIDEO]
Elżbieta Bożek
26.05.2022 14:34
Zapiekane szparagi to ciekawa propozycja przygotowania tych pysznych sezonowych warzyw. Ich delikatny smak wspaniale komponuje się z podpieczonymi wyrazistymi dodatkami – pomidorkami, cebulką, serem feta. Wypróbuj nasze przepisy!
Sezon na szparagi trwa krótko, dlatego warto go wykorzystać w pełni, jedząc szparagi przygotowane na różne sposoby: zapiekane i gotowane. Najprościej zjeść porcję szparagów z wody, jako dodatek – np. do młodych ziemniaczków i sadzonego jajka na bekonie. Ale warto też pokusić się o przygotowanie szparagów zapiekanych z różnymi dodatkami. Wypróbuj przepisy na szparagi zapiekane na kluseczkach gnocchi oraz szparagi zapiekane z serem feta.
Dlaczego warto jeść szparagi jak najczęściej?
Szparagi mają subtelny, niepowtarzalny smak, ale to oczywiście nie koniec ich zalet. Szparagi są też bardzo zdrowe: regulują mikroflorę jelit, działają przeciwnowotworowo i przeciwzapalnie. Dlatego w sezonie warto jeść ich jak najwięcej – zapiekane i gotowane.
Jak przygotować szparagi?
Końcówek szparagów nie obcinamy, tylko odłamujemy – pękają tam, gdzie kończy się zdrewniała, włóknista część.
Szparagi zapiekane – stracą nieco więcej witamin, ale za to wytworzy się w nich więcej antyzapalnych polifenoli.
Szparagi na parze – zachowują najwięcej witamin. Układamy je na sicie na garnku z gotującą wodą tak, by główki wystawały poza garnek. Posypujemy solą i cukrem, gotujemy pod przykryciem 10-15 min (zależnie od grubości).
Szparagi z wody. W wodzie (z solą i cukrem) gotujemy szparagi, wstawiając je pionowo do wąskiego garnka, by główki znajdowały się nad wodą.
Z czym jeść szparagi?
Szparagi świetnie smakują z różnymi produktami, ale niektóre połączenia są szczególnie korzystne dla zdrowia.
Z serem, jajkami, śmietaną – nabiał jest bogatym źródłem wapnia i witaminy D, co w połączeniu ze szparagami tworzy dobry zestaw wzmacniający kości, a więc zapobiegający osteoporozie.
Z ziemniakami i pomidorami. Ziemniaki, szparagi i pomidory mają dużo obniżającego ciśnienie potasu i wpływają pozytywnie na cały układ krążenia.
Z truskawkami w sałatce. Truskawki obniżają stężenie puryn, co jest ważne dla osób cierpiących na dnę moczanową.
Czym się różnią szparagi białe, zielone i fioletowe
Zielonych szparagów nie obieramy. Można je jeść nawet tylko po zblanszowaniu. Mają najwięcej witamin, bo najbardziej wyrastają nad ziemię.
Białe i fioletowe szparagi obieramy i dłużej je gotujemy, bo są bardziej włókniste niż zielone.
Białe szparagi mają najmniej właściwości odżywczych, bo rosną pod ziemią.
Fioletowe mają więcej antocyjanów, które nadają im taką barwę, ale też więcej cukru, a mniej błonnika.
Szparagi zapiekane na kluseczkach gnocchi – przepis
Składniki:
2 pęczki białych szparagów
12 małych pomidorków
4 łyżki masła
1 większa czerwona cebula
sól
cukier
4-5 łyżek bułki tartej
Na kluseczki:
1 kg ziemniaków
1 łyżka soli
około 2/3 szklanki mąki pszennej
1 jajko
Dodatkowo:
2 łyżki posiekanej natki do posypania
Przygotowanie:
Ziemniaki obierz, gotuj 20-25 minut. Odcedź, przestudź, zmiel. Dodaj sól, mąkę i jajko. Zagnieć. Z ciasta uformuj cienkie wałeczki. Potnij je na kawałki grubości około 2 cm.
Każdą kluseczkę przeturlaj po desce do robienia gnocchi lub dociśnij widelcem, by uzyskać wzorek. Kluseczki gotuj partiami w lekko posolonym wrzątku. Wyjmij.
Odetnij końce szparagów i obierz je. Ustaw w garnku, wlej tyle wody, by główki wystawały. Dodaj trochę masła, cukru i soli. Gotuj 7 minut. Pomidorki potnij na połówki.
Pomidorki, szparagi i kluseczki ułóż w formie. Cebulę posiekaj, zeszklij na reszcie masła. Polej zapiekankę. Posyp bułką tartą. Piecz 10 minut w 200°C. Posyp natką.
Szparagi zapiekane z serem feta – przepis wideo
Składniki:
pęczek szparagów
80 g miękkiego masła
ząbek czosnku
pęczek szczypiorku
300 g czerstwego chleba
2 jajka
100 ml mleka
½ łyżeczki soli
¼ łyżeczki pieprzu
100 g fety
Przygotowanie:
Odłam zdrewniałe końcówki szparagów
Gotuj szparagi w osolonej wodzie ok. minutę
Wyjmij warzywa na sitko i przelej zimną wodą
Masło utrzyj z czosnkiem, szczyptą soli, dodaj szczypiorek