Zapiekane szparagi – przepisy na dwa pyszne dania z sezonowych warzyw [WIDEO]
Szparagi zapiekane na kluseczkach gnocchi.
Fot. 123RF

Zapiekane szparagi – przepisy na dwa pyszne dania z sezonowych warzyw [WIDEO]

Zapiekane szparagi to ciekawa propozycja przygotowania tych pysznych sezonowych warzyw. Ich delikatny smak wspaniale komponuje się z podpieczonymi wyrazistymi dodatkami – pomidorkami, cebulką, serem feta. Wypróbuj nasze przepisy!

Sezon na szparagi trwa krótko, dlatego warto go wykorzystać w pełni, jedząc szparagi przygotowane na różne sposoby: zapiekane i gotowane. Najprościej zjeść porcję szparagów z wody, jako dodatek – np. do młodych ziemniaczków i sadzonego jajka na bekonie. Ale warto też pokusić się o przygotowanie szparagów zapiekanych z różnymi dodatkami. Wypróbuj  przepisy na szparagi zapiekane na kluseczkach gnocchi  oraz szparagi zapiekane z serem feta.

Dlaczego warto jeść szparagi jak najczęściej?

Szparagi mają subtelny, niepowtarzalny smak, ale to oczywiście nie koniec ich zalet. Szparagi są też bardzo zdrowe: regulują mikroflorę jelit, działają przeciwnowotworowo i przeciwzapalnie. Dlatego w sezonie warto jeść ich jak najwięcej – zapiekane i gotowane.

Jak przygotować szparagi?

Końcówek szparagów nie obcinamy, tylko odłamujemy – pękają tam, gdzie kończy się zdrewniała, włóknista część.

  • Szparagi zapiekane – stracą nieco więcej witamin, ale za to wytworzy się w nich więcej antyzapalnych polifenoli.
  • Szparagi na parze – zachowują najwięcej witamin. Układamy je na sicie na garnku z gotującą wodą tak, by główki wystawały poza garnek. Posypujemy solą i cukrem, gotujemy pod przykryciem 10-15 min (zależnie od grubości).
  • Szparagi z wody. W wodzie (z solą i cukrem) gotujemy szparagi, wstawiając je pionowo do wąskiego garnka, by główki znajdowały się nad wodą.

Z czym jeść szparagi?

Szparagi świetnie smakują z różnymi produktami, ale niektóre połączenia są szczególnie korzystne dla zdrowia.

  • Z serem, jajkami, śmietaną – nabiał jest bogatym źródłem wapnia i witaminy D, co w połączeniu ze szparagami tworzy dobry zestaw wzmacniający kości, a więc zapobiegający osteoporozie.
  • Z ziemniakami i pomidorami. Ziemniaki, szparagi i pomidory mają dużo obniżającego ciśnienie potasu i wpływają pozytywnie na cały układ krążenia.
  • Z truskawkami w sałatce. Truskawki obniżają stężenie puryn, co jest ważne dla osób cierpiących na dnę moczanową. 

Czym się różnią szparagi białe, zielone i fioletowe

  • Zielonych szparagów nie obieramy. Można je jeść nawet tylko po zblanszowaniu. Mają najwięcej witamin, bo najbardziej wyrastają nad ziemię.
  • Białe i fioletowe szparagi obieramy i dłużej je gotujemy, bo są bardziej włókniste niż zielone.
  • Białe szparagi mają najmniej właściwości odżywczych, bo rosną pod ziemią.
  • Fioletowe mają więcej antocyjanów, które nadają im taką barwę, ale też więcej cukru, a mniej błonnika. 

Szparagi zapiekane na kluseczkach gnocchi – przepis

164378171_m
Szparagi zapiekane na kluseczkach gnocchi.
123RF

Składniki:

  • 2 pęczki białych szparagów
  • 12 małych pomidorków
  • 4 łyżki masła
  • 1 większa czerwona cebula
  • sól
  • cukier
  • 4-5 łyżek bułki tartej

Na kluseczki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 łyżka soli
  • około 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko

Dodatkowo:

  • 2 łyżki posiekanej natki do posypania

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obierz, gotuj 20-25 minut. Odcedź, przestudź, zmiel. Dodaj sól, mąkę i jajko. Zagnieć. Z ciasta uformuj cienkie wałeczki. Potnij je na kawałki grubości około 2 cm.
  2. Każdą kluseczkę przeturlaj po desce do robienia gnocchi lub dociśnij widelcem, by uzyskać wzorek. Kluseczki gotuj partiami w lekko posolonym wrzątku. Wyjmij.
  3. Odetnij końce szparagów i obierz je. Ustaw w garnku, wlej tyle wody, by główki wystawały. Dodaj trochę masła, cukru i soli. Gotuj 7 minut. Pomidorki potnij na połówki.
  4. Pomidorki, szparagi i kluseczki ułóż w formie. Cebulę posiekaj, zeszklij na reszcie masła. Polej zapiekankę. Posyp bułką tartą. Piecz 10 minut w 200°C. Posyp natką.

Szparagi zapiekane z serem feta – przepis wideo

 

Składniki:

  • pęczek szparagów
  • 80 g miękkiego masła
  • ząbek czosnku
  • pęczek szczypiorku
  • 300 g czerstwego chleba
  • 2 jajka
  • 100 ml mleka
  • ½ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu
  • 100 g fety

Przygotowanie:

  1. Odłam zdrewniałe końcówki szparagów
  2. Gotuj szparagi w osolonej wodzie ok. minutę
  3. Wyjmij warzywa na sitko i przelej zimną wodą
  4. Masło utrzyj z czosnkiem, szczyptą soli, dodaj szczypiorek
  5. Do miseczki wbij jajka, dodaj mleko, sól, pieprz – wymieszaj trzepaczką
  6. Kromki chleba posmaruj masełkiem czosnkowym
  7. W naczyniu żaroodpornym ułóż warstwami chleb, szparagi, pokruszoną fetę
  8. Zalej całość jajecznym sosem
  9. Przykryj naczynie folią spożywczą i włóż do lodówki na godzinę
  10. Po tym czasie piecz w piekarniku nagrzanym do 160 st. C przez 50 minut. 

Czytaj więcej