Szparagi, groszek i bób pomogą obniżyć ryzyko miażdżycy. Wykorzystaj sezon i jedz je jak najczęściej!
Marta Barczyńska
09.05.2023 09:34
Do diety dobrej dla serca, czyli opartej na produktach roślinnych, warto włączyć szparagi, groszek cukrowy i bób. Te smaczne zielone warzywa zmniejszają ryzyko miażdżycy i choroby wieńcowej. Osoby z problemami kardiologicznymi powinny jeść codziennie przynajmniej jedno z tych warzyw. Przeczytaj, jak je kupować i przechowywać, aby nie straciły swoich właściwości.
Wprowadzając szparagi, groszek cukrowy i bób do diety obniżymy ryzyko choroby wieńcowej i miażdżycy. Warzywa te dostarczają błonnika, który obniża poziom cholesterolu i zawierają przeciwutleniacze wzmacniające ścianki naczyń krwionośnych. Jedząc te warzywa jako przekąskę, jarzynę do obiadu lub na kolację, wyświadczymy przysługę nie tylko swojemu sercu, ale i żyłom.
UWAGA! Szparagi, groszek cukrowy i bób zawierają związki purynowe dlatego lepiej ich nie jeść, jeśli cierpimy na dnę moczanową lub choroby nerek.
Szparagi wspomagają pracę serca
Jak kupować i jeść?
Szparagi powinny mieć zamknięte główki. Gdy dwa potrzemy o siebie, powinny trzeszczeć (to znak, że są świeże).
Można jeść je na surowo, zwłaszcza młode, ale częściej je się gotowane. Zielonym odcinamy tylko końcówki, białe obieramy. Końcówek nie wyrzucamy – można z nich ugotować zupę krem. Na wrzątek z dodatkiem cytryny wrzucamy luźno związany pęczek tak, by wystawały główki. Zielone gotujemy 3 minuty, białe – 12-13 minut.
Możemy też przyrządzić je na parze (10-12 minut).
Jak przechowywać?
Wkładamy do szklanki z wodą i wstawiamy do lodówki. Trzymamy maksymalnie 4-5 dni.
Właściwości zdrowotne
Zawierają dużo wit. K, która przyczynia się do wiązania wapnia w kościach, przeciwdziałając wapnieniu żył. Zaś asparagina pobudza pracę serca. Dla zdrowia warto jeść 10 pędów dziennie.
Groszek cukrowy dobry dla serca
Jak kupować i jeść?
Kupujmy zielone strąki jędrne, soczyste, bez plamek.
Najlepszy jest na surowo nawet razem ze strąkami. Można też w całości go sparzyć, zblanszować lub podsmażyć na maśle, doprawić curry, sokiem z cytryny, miętą, bazylią lub parmezanem.
Jak przechowywać?
By zachował jak najwięcej antyoksydantów, najlepiej zjeść go od razu. Jeśli chcemy go przechowywać, to krótko – 3-5 dni – i koniecznie w lodówce.
Przechowujemy strąki owinięte w wilgotny ręcznik papierowy i w zamkniętym pojemniku.
Właściwości zdrowotne
Zawiera kwas foliowy, nikotynowy, wit. B3 i B6, które zmniejszają w organizmie poziom homocysteiny (przyczynia się do powstawania zakrzepów). By groszek miał lecznicze działanie trzeba jeść ok. szklanki dziennie przez kilka dni.
Bób dla cukrzyków i na prawidłowe ciśnienie
Jak kupować i jeść?
Najczęściej sprzedawany jest już wyłuskany, w foliowych torebkach, ale taki łatwo zaparowuje – zwłaszcza w upały – i mogą się w nim pojawić zarodniki pleśni (nie są widoczne). Dlatego lepiej kupować bób w strąkach – zwłaszcza młody można jeść w całości, jak fasolkę szparagową.
Młody bób jedzony surowy ma maksimum substancji odżywczych i niski indeks glikemiczny. Mogą go jeść osoby, które mają problemy z cukrem.
Możemy go też ugotować lub zgrillować z całymi strąkami, ale będzie mieć wtedy wysoki indeks glikemiczny. Taki nie jest wskazany, gdy cierpimy na cukrzycę czy insulinooporność.
Szkl. bobu gotujemy w 2 szkl. wody przez 15 min. Pod koniec dodajmy pół łyżeczki soli. Jeśli lubimy słodki smak, dodajmy pół łyżeczki cukru.
Najwięcej witamin i błonnika jest w skórce, więc jeśli nie mamy nadwrażliwego jelita, młody bób jedzmy razem z nią.
Jak przechowywać?
By zachował jak najwięcej właściwości, przechowujemy w lodówce do tygodnia, owinięty w wilgotną szmatkę.
Możemy też go ususzyć lub po obgotowaniu przez 3 minuty zamrozić na 3-4 miesiące.
Właściwości zdrowotne
Dzięki dużej ilości magnezu i potasu pomaga utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi i wzmacnia serce. Jedzmy minimum po szklance, ale nie codziennie (wzdyma).