Omlet to znakomita propozycja na śniadanie – jest pożywny i dostarcza organizmowi mnóstwo energii potrzebnej do efektywnej pracy i nauki. Jednocześnie jest w nim mało węglowodanów, które sprzyjają tyciu. W naszej wersji do omletu dodajemy zdrowe nowalijki: młody szpinak i kiełki.
Omlet z młodym szpinakiem
Wartość kaloryczna: 641 kcal
Czas przygotowania: 15 min
Składniki:
- 2 jajka
- 1/3 szklanki mleka
- łyżka dowolnej mąki (opcjonalnie)
- 2 garście młodego szpinaku
- 2 łyżki słodkiego groszku (najlepiej świeżo wyłuskanego)
- szczypta kurkumy
- sól
- czarny pieprz
- 2 łyżki oliwy
- łyżka dowolnych kiełków
Sposób przygotowania:
- Jajka roztrzep dokładnie w misce, dodaj mleko, mąkę, kurkumę, łyżkę oliwy, sól i pieprz do smaku. Dokładnie wymieszaj. Na koniec dodaj połowę szpinaku.
- Na patelni rozgrzej połowę oliwy. Wylej na patelnię masę jajeczną, równo ją rozprowadź. Zredukuj ogień, przykryj. Smaż około 5 minut. Gdy spód będzie przypieczony, a wierzch ścięty, przełóż omlet na talerz.
- Obłóż omlet resztą świeżego szpinaku i złóż go na pół. Posyp groszkiem (jeśli groszek będzie trochę starszy, lepiej go wcześniej obgotować) i kiełkami.