Jajko w koszulce, nazywane też jajkiem poché, to świetna alternatywa dla tradycyjnego jajka na miękko lub jajecznicy. Nasz przepis to propozycja nie tylko na śniadanie, ale może też być pożywną i zdrową przekąską ciągu dnia.
Wartość kaloryczna 1 porcji: 260 kcal
Czas przygotowania: 45 min
Składniki
Sałatka:
Sos:
Sposób przygotowania:
1. Chili oczyść z pestek. Soczewicę opłucz, następnie wsyp do garnka, zalej 1 szklanką wody. Dołóż chili i curry. Gotuj bez przykrycia 7 minut, dodaj sól i gotuj 10 minut, ew. dolewając trochę wody. Wyjmij chili.
2. Por dokładnie opłucz. Pokrój na talarki, przelej najpierw wrzątkiem, a potem zimną wodą, osącz. Zrób sos: olej połącz ze szczyptą soli i pieprzu oraz resztą składników. Ubij trzepaczką na jednolitą masę.
3. Na suchej patelni upraż pestki słonecznika, przesyp je na talerzyk. Na patelni ułóż plasterki boczku, zrumień z jednej i z drugiej strony, przełóż na kawałek ręcznika papierowego. Soczewicę wymieszaj z porem i sosem. Na tym ułóż boczek.
4. Zagotuj 2 szkl. wody z octem. Jajko wbij do filiżanki, w wodzie zrób łyżką wir i wlej jajko. Łyżką zbieraj białko, formując kulę. Gotuj 4 min, wyjmij łyżką cedzakową. Tak samo ugotuj resztę jajek. Ułóż na sałatce, posyp słonecznikiem i zieleniną.
Prosty trik na idealne jajko w koszulce
Wypróbuj inny superłatwy sposób na ugotowanie jajka w koszulce (poché). Filiżankę wyłóż kawałkiem folii spożywczej. Ostrożnie wbij jajko. Z folii zrób sakiewkę, szczelnie zwiąż ją nitką i włóż do lekko wrzącej wody na 4 minuty. Wyjmij, usuń folię.