Jajka w koszulce na chrupiącym posłaniu zapewnią sytość na długo. Wypróbuj nasz przepis!
Jajka w koszulce na chrupiącym posłaniu z soczewicą i boczkiem
Fot. 123rf.com

Jajka w koszulce na chrupiącym posłaniu zapewnią sytość na długo. Wypróbuj nasz przepis!

Jajko w koszulce, nazywane też jajkiem poché, to świetna alternatywa dla tradycyjnego jajka na miękko lub jajecznicy. Nasz przepis to propozycja nie tylko na śniadanie, ale może też być pożywną i zdrową przekąską  ciągu dnia. 

Jajka na śniadanie to świetna propozycja. Czas pożegnać się z mitem, że są tuczące i podnoszą cholesterol. To nie tak... Niezdrowe mogą być dodatki do jajka, takie jak zbyt duża ilość bekonu (dlatego lepiej z nim nie przesadzać). Same żółtka i białko są kopalnią protein i witamin. Jajko przyrządzone po benedyktyńsku pozwala zachować jak najwięcej wartościowych składników odżywczych. 

Jajka poché na chrupiącym posłaniu

Wartość kaloryczna 1 porcji: 260 kcal

Czas przygotowania: 45 min

Składniki

Sałatka:

  • 3/4 szkl. soczewicy żółtej lub czerwonej
  • 10 dag chudego wędzonego boczku pokrojonego na cieniutkie plasterki
  • 4 jajka
  • kawałek pora (ok. 7 cm białej części)
  • 2 łyżki pestek słonecznika
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • garść listków świeżych ziół: bazylii, majeranku, tymianku
  • 1 papryczka chili
  • 1/2 łyżeczki curry
  • sól
  • 1 łyżka octu

Sos:

  • 5 łyżek oleju rzepakowego
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Sposób przygotowania:

1. Chili oczyść z pestek. Soczewicę opłucz, następnie wsyp do garnka, zalej 1 szklanką wody. Dołóż chili i curry. Gotuj bez przykrycia 7 minut, dodaj sól i gotuj 10 minut, ew. dolewając trochę wody. Wyjmij chili. 

98037975_m
Soczewicę przed gotowaniem warto opłukać.
123RF

2. Por dokładnie opłucz. Pokrój na talarki, przelej najpierw wrzątkiem, a potem zimną wodą, osącz. Zrób sos: olej połącz ze szczyptą soli i pieprzu oraz resztą składników. Ubij trzepaczką na jednolitą masę.

18416804_m
Pokrojonego pora warto sparzyć wrzątkiem, będzie delikatniejszy w smaku.
123RF

3. Na suchej patelni upraż pestki słonecznika, przesyp je na talerzyk. Na patelni ułóż plasterki boczku, zrumień z jednej i z drugiej strony, przełóż na kawałek ręcznika papierowego. Soczewicę wymieszaj z porem i sosem. Na tym ułóż boczek.

32236579_m
Boczek zawiera dużo tłuszczu nasyconego, najlepiej go wytopić, wylać, a plasterki boczku osączyć na ręczniku papierowym.
123RF

4. Zagotuj 2 szkl. wody z octem. Jajko wbij do filiżanki, w wodzie zrób łyżką wir i wlej jajko. Łyżką zbieraj białko, formując kulę. Gotuj 4 min, wyjmij łyżką cedzakową. Tak samo ugotuj resztę jajek. Ułóż na sałatce, posyp słonecznikiem i zieleniną.

63539991_m
Jajka wyciągamy na łyżce cedzakowej.
123RF

Prosty trik na idealne jajko w koszulce

Wypróbuj inny superłatwy sposób na ugotowanie jajka w koszulce (poché). Filiżankę wyłóż kawałkiem folii spożywczej. Ostrożnie wbij jajko. Z folii zrób sakiewkę, szczelnie zwiąż ją nitką i włóż do lekko wrzącej wody na 4 minuty. Wyjmij, usuń folię.

 

Czytaj więcej